Oulu

Han­si­kas­ku­ris­ta­jal­le jälleen vuosien vankeustuomio

Oulu 2.3.2012 15:31
Kaleva

Oulun käräjäoikeus on tuominnut Michael Maria Pentholmin neljäksi vuodeksi neljäksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä raiskauksesta, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja vapaudenriistosta.

Törkeä raiskaus ja vapaudenriisto tapahtuivat 21.-22.8.2009 oululaisessa hotellissa. Pentholm raiskasi naisen nahkahansikkaat käsissään useaan kertaan kuristamalla häntä kaksin käsin kurkusta ja uhkaamalla tappaa hänet. Pentholm ei päästänyt häntä hotellihuoneestaan puolenyön ja aamukymmenen välisenä aikana. Hän ei sallinut naisen käyttää myöskään kännykkäänsä.

Syyttäjä vaati Pentholmille rangaistusta myös törkeästä  pahoinpitelystä, mutta oikeus hylkäsi syytteen. Sen mukaan Pentholmia ei voida tuomita asiassa vielä erikseen törkeästä pahoinpitelystä, vaan hänen teko oli törkeä raiskaus.

Oikeus katsoi Pentholmin syyllistyneen myös törkeän pahoinpitelyn yritykseen 1.5.-31.5.2009 Oulussa. Hän kuristi ravintolasta mukaansa lähtenyttä naista asunnossaan Myllyojalla nahkahansikkaat kädessään.

Käräjäoikeuden mukaan rikokset tapahtuivat Pentholmin seksuaalisten halujen tyydyttämiseksi. Se määräsi miehen vangittavaksi. Hänet passitetaan suorittamaan rangaistuksensa Helsingin vankilaan. Tuomion julkistamiseen saakka Pentholm on istunut vankeustuomiota aiemmista väkivaltarikoksistaan.

Pentholmille aiemmin tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan häntä on pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle ja vapaudelle. Syyttäjä vaati, että hänet vapautetaan vankilasta vasta kun hän on suorittanut hänelle tuomitun rangaistuksen kokonaisuudessaan. Käräjäoikeus suostui vaatimukseen ja määräsi Pentholmin suorittamaan koko rangaistuksensa vankilassa.

Niin sanottuna hansikaskuristajana tunnettu Michael Maria Pentholm on entiseltä nimeltään Jukka Lindholm. Hänet on tuomittu aiemmin vankeuteen muun muassa useista kuristamalla tehdyistä henkirikoksista ja niiden yrityksistä.

Käräjäoikeus määräsi törkeän raiskauksen ja vapaudenriiston uhrin henkilöllisyyden pidettäväksi salassa 30 vuoden ajan.

Oikeus kertoi ratkaisustaan julkisella selosteella. Sen mukaan kyse on vakavasta rikoksesta, mikä puoltaa mahdollisimman laajaa julkisuutta asiasta.

Lue lisää lauantain  Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Jos haluaa tehä rikoksia niin suomi on paras maa siihen, sillä täällä ketuiksi menneet rikokset pystyy pian uusimaan - siitä pitää huolen meidän niin sanottu oikeuslaitos. Siis jos en saa sulta henkee tällä kertaa niin kohtapa lähtee - täällä annetaan siihen aina mahdollisuus. Oispa kiva tietää millainen tuomio tulis kun joku pistäis tuomarin pennun kylmäksi...ens kertalaiset sais varmaankin vain varoituksen - vai kuoleman tuomion?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikilla ei näytä olevan hallussa lain lukeminen ja sen ymmärtäminen . On käsittämätön että kolmessa vuodessa kuittaantuu entiset rikokset . Oikeuden pitäisi ottaa kaikki aikaisemmat rikokset uutta tuomiota annettaessa jotta rikollisen vaarallisuus otetaan huomioon tuomiota annettaessa . Lain pitäisi nouttattaa kansan oikeus tajua ja tuomita vaaralliset rikolliset loppu iäkseen vankilaan ilman mitään mahdollisuuksia lomiin tai armahuksesta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisiko ihan oikeesti miettiä sitä, että onko mitään järkeä elättää tuota petoa yhteiskunnan varoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tappotuomio olisi tällaisiin tilanteisiin sopiva. Ja kun se ei Suomessa ole mahdollista, pitäisi kaveri eristää loppuelämäksi. Eikä kenenkään sosiaaliviranomaisen pitäsi säälistä päästää kaveria lomalle. Usasta mallianja 138 vuoden tuomia joka istutaan hamaan loppuun saakka.
Ihmettelen kyllä ettei vankilasta ole löytynyt tällaiselle kaverille "opettajaa"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kohta se on "lomilla"kuristamassa jotakuta sivullista ihmistä......naurettava tuomio ottaen huomioon kaverin aikaisempi tausta...40vuotta olis ollu oikea tuomio,siksi etä vapautuessaan äijä olis jo niin vanha ettei siitä olis enään vaaraa kellekään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Henkilön tuomiohistoria on Wikin mukaan mielenkiintoinen. Äitinsä surman oikeus tulkitsi törkeäksi pahoinpitelyksi ja kuolemantuottamukseksi. Tästä teosta, 12-vuotiaan lapsen seksuaalisesta väkivallasta ja toisen 12-vuotiaan lapsen kuristamisesta annettiin yhteensä 7 vuoden tuomion, josta tekijä istui tuomion julistamisen jälkeen 5 vuotta ja 2 kuukautta.

Vuosi vapautumisensa jälkeen tekijä kuristi naisen. Tuomio taposta määrättiin istuttavaksi täysimittaisena. Tekijä pääsi koevapauteen. Vaarallisuudenarvioinnissa ei ilmeisesti valmiuksia siviilielämään arvioitu hyviksi. Kolmessa vuodessa vapautumisensa jälkeen tekijä syyllistyi kolmeen törkeään pahoinpitelyyn, joiden tuomiosta hovioikeus päätti, ettei edellytyksiä tuomion istumiseksi kokonaisuudessaan kuitenkaan ollut. Viimeinen tuomio sitten on törkeästä raiskauksesta, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja vapaudenriistosta, jonka käräjäoikeus on antanut ns. pakkolaitostuomiona eli tuomio täytyy istua kokonaan. Katsotaan, mitä hovioikeus tekee tällä kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törkeän raiskauksen maksimituomio on kymmenen vuotta. Kolme ihmistä jo surmannut saa siis vajaan puolet maksimituomiosta, vaikka tekoon liittyy kuristamista, väkivaltaa, useita raiskauksia, tappouhkaus ja vapaudenriistoa.

Tavallinen rikoksenuusija, joka olisi toistanut teon hyvin lyhyessä ajassa aiemman rangaistuksen jälkeen, olisi muuten tuosta neljästä vuodesta istunut korkeintaan 2 vuotta ja 8 kuukautta. Todennäköisesti rikoksenuusija olisi päässyt jo huomattavasti tuota ennen koevapauteen, mikä luetaan Hölmölandiassa osaksi vankeustuomiota, esimerkiksi vuosi ja 2 kuukautta olisi ollut todellinen vankeustuomion pituus...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kuristaja kuvitteli olevansa 90-luvulla Rambo.
Vankimielisairaala olisi paraspaikka hänelle ja siellä hänet pitäisi pitää, niin kauan kuin han saa terveen paperit, eli loppuikänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten on syytä olla varuillaan kun tämä vaarallinen väkivalta rikollinen pääsee vapauteen vankilasta. Nyt langetettu tuomio on liian lepsu 4 vuotta ja rapiat päälle raiskauksesta. Miehellä on takanaan henkirikoksia. Rikoksen tekijä joutuu Helsinkiin istumaan tuomionsa. Helsingissä ei ole vankilaa mutta, siellä on Kellokoskella vankimielisairaala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmisen henki on niin halpa Suomessa? Pitääko uhrin olla oikeusviranomaisten (facebook)kaveri että rikollinen saataisiin kaltereiden taakse, vai mikä on näiden tuomioiden idea? Päätökset ovat aivan omissa maailmoissa tavallisen kansan käsitettäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeistään kolmannesta henkirikoksesta pitäisi seurata kuoleman rangaistus tai ainakin todellinen elinkautinen , vähintään 50 vuotta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyttärensä puolesta pelkäävälle tiedoksi että hansikaskuristaja on jo tappanut kolme naista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseinen henkilö on kuristanu hengiltä jo oman äitinsä,lapsen sekä naisen.Silti suomen oikeuslaitos kattoo tämmösen henkilön,joka edelleen yrittää saaha ihmisiä kuristettua hengiltä,raiskaa,pahoinpitelee,olevan yhteiskuntakeleponen.Kunnon rangaistusta ei ees saaha tämmöselle henkilölle!Henkilö varmaan nauraa partaansa kun saa mitättömän tuomion.Mun mielestä tätä henkilöä ei missään tapauksessa sais päästää enää vapaaksi ihmisten ilmoille.Tässä näkee,ettei ihmisten hengellä suomessa ole mitään arvoa,pääasia ettei murhaajat kuluta valtion varoja vankilassa täyshoiolla kovin kauan..Suomessa pitäs olla toimiva oikeusjärjestelmä,nykyään taitavat rangaistuksia määrätä kolikkoa heittämällä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku nuori ajattelemattomuuttaan polttaa kirkon joka on vain puuta, siis pelkkää puuta ja rautanauloja saa siitä kuusi vuotta kakkua ja miljoonaluokan korvaukset. Ei mahdu meikäläisen maalaisjärkeen millään miten joku voi selvitä tälläisesta julmuudesta noin vähällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeuden pitäisi osata katsoa rikoksia kokonaisuuksina ja sen mukaan langettaa tuomiot . Tehokkainta olisi siirtyä progressiiviseen rankaisemiseen , ensimmäisestä rikoksesta normin mukainen , toisesta tuplat , kolmannesta triplana jne . Mitä pitempään ovat kiven sisällä niin sitä vähemmän ovat rikostilastoissa mukana . Tätä tyyppiä ei pitäisi koskaan laskea vapaalle jalaille .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eräs henkilö tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä 16 kuukaudeksi vankeuteen. Hän on syyllistynyt törkeään pahoinpitelyyn ennenkin. Vankeustuomion todellinen pituus oli 9 kuukautta, josta oikeasti istuttiin 4,5 kuukautta. Loppu 4,5 kuukautta oli koevapautta. Rikoksenuusija istui tuomiostaan 28 %. Istuttu tuomio on huikeat 3,8 % törkeän pahoinpitelyn laissa säädetystä maksimirangaistuksesta. Suomessa lainsäädännön maksimituomiot ovat lyhyet. Teko usein lievenee oikeudessa. Esimerkiksi uhri jää aivan sattumalta ja ensihoidon ansiosta henkiin, niin teko ei olekaan murha tai tappo tahi näiden yritys, vaan törkeä pahoinpitely.

Useasti henki-, väkivalta- tai seksuaalirikoksiin syyllistyneiden nopea vapautuminen ehdonalaisuuden tai koevapauden nimiin on käsittämätöntä. Minkäänlaista riskinarviointia ei suoriteta, eikä vapautumisessa huomioida, onko tekijä rikoksenuusija. Nyt tuli suomalaisittain hyvin poikkeuksellinen tuomio, joka siis istutaan päivästä päivään. Ehkä - ellei tuostakin vankeustuomiosta kaksi kolmasosaa tule koevapautena, joka on virallisesti vankeutta, tosiasiassa ihan jotain muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image