Oulu

Hallinto-oikeus hylkäsi valitukset Haukiputaan edustalle kaavaillusta isosta ka­lan­kas­vat­ta­mos­ta – "Tarkoitus aloitella jo kesällä"

Kirjolohia arkistokuvassa. KUVA: Aimo Kajava
Oulu 16.5.2019 19:09
Antti Pasanen

Vaasan hallinto-oikeus on torstaina hylännyt valitukset, jotka koskivat Laitakarin Kala Oy:n merelle Haukiputaan edustalle suunnittelemaa suurta kalankasvattamoa.

Valitukset koskivat ympäristö- ja vesitalouslupaa, jonka Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) myönsi yhtiölle vuonna 2017 kasvatustoiminnan harjoittamiseen. Lupa on kapasiteetin osalta suurin Suomessa myönnetty. Avin taannoinen lupapäätös noudatteli pääosin sitä, mitä Laitakarin Kala hakemuksessaan esitti.

Luvasta valittivat hallinto-oikeuteen Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri sekä joukko yksityishenkilöitä.

Yhtiö aikoo aloittaa kirjolohen verkkokassikasvattamisen Haukiputaan edustan merialueella Isonmatalan koillispuolelle valtion vesillä. Tuotanto olisi enimmillään reilut miljoona kiloa kirjolohta vuodessa. Kasvatuskassit sijaitsisivat merellä noin viisi kilometriä Laitakarin satamasta ja 3,5 kilometriä Isoniemestä.

Luvan mukaan kalojen ruokintaan saa käyttää kuivarehua enintään 1,1 miljoonaa kiloa vuodessa. Kalankasvatustoiminnan lisäksi lupa sallii myös kalojen talvisäilytyksen ja perkauksen Laitakarin satama-alueella Martinniemessä. Säilytystä varten rakennetaan maa-altaat.

Yrityksen tärkeä yhteistyökumppani on oululainen kalajalostaja Hätälä Oy.

Valituksen tehneiden yksityishenkilöiden mukaan aiottu kalankasvatustoiminta muun muassa aiheuttaa saastumisvaaran herkille Natura 2000-verkostoon kuuluville suojelualueille kuten Laitakarin saarelle ja Kiiminkijoen suistolle.

Lisäksi valittajat katsovat, että Suomen oloissa ennennäkemättömän mittavasta kasvatustoiminnasta voi seurata ennakoimattomia vaikutuksia esimerkiksi luonnonkalojen kannoille.

Toisen luvan hylkäämistä vaatineen tahon, luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin keskeinen huoli kohdistuu siihen, että kasvatus lisää vesialueen kuormitusta esimerkiksi fosforin osalta. Sitä tulee sekä kalojen ruokintarehusta että ulosteista.

Luvan mukaan vesistöön saa päätyä 3,6 tonnia fosforia ja reilut 35 tonnia typpeä vuodessa. Määrät ovat laskennallisia kuormitusmääriä.

– Kasvatusmäärät lisääntyvät tämän hankkeen myötä valtavasti. Perämeren rannikko on nyt tyydyttävässä tilassa ja ulappa hyvässä tilassa, mutta on riski että tila tulee heikentymään, sanoo piirin aluepäällikkö Merja Ylönen.

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä kirjolohen kasvatus pitäisi tehdä suljetuissa laitoksissa sisämaassa, Ylönen sanoo.

Valitukset hylännyt hallinto-oikeus katsoi, että kalankasvatuksella on vain vähäisiä vaikutuksia Natura-alueisiin.

Oikeuden mukaan yhtiö on esittänyt kalankasvatuksen erilaisista vaikutuksista vesialueeseen vaikutusarviot, joita on pidettävä luotettavina.

Lisäksi oikeus toteaa, että verkkoaltaiden sijoituspaikka soveltuu kasvatukseen hyvin ja siellä tuotantoa on mahdollista lisätä.

Valituksessa nousi esiin myös 2017 todettu kalojen IHN-virustapaus. Sitä havaittiin Iissä kahdessa kalojen talvisäilytyspaikassa ja tartunnan saaneet kalat hävitettiin. Tämä  aiheutti Laitakarin kasvattamohankkeen viivästymisen. Oikeuden mukaan kalatautitapaus ei anna aihetta muuttaa avin lupapäätöstä.

Laitakarin Kalan toimitusjohtaja Timo Karjalainen on tyytyväinen oikeuden ratkaisuun.

– Tämä on iso periaatteellinen päätös, koska kyse on isosta kasvattamosta merialueella. Se kertoo alan toimijoille, että mahdollisuuksia on.

Hänen mukaansa tarkoitus on aloitella kasvatustoimintaa pienemmässä mittakaavassa jo tänä kesänä kahdella verkkokassilla. Lupa sallii niitä enimmillään 12 kappaletta.

– Kalasta on nyt vähän uupelo. Syynä ovat kuuma viime kesä ja IHN-tapaukset, Karjalainen kertoo.

Hallinto-oikeuden ratkaisuun voi hakea muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta, jos se myöntää valitusluvan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Saavat kai halvalla ostettua kassit tuosta lahden toiselta puolelta, jossa kasvattamot oikeuden päätöksellä suljetaan kun pilaavat vedet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopa joo. Kotimaisen järvikalan käyttöä tulee lisätä kunhan sitä ei pyydetä minun lähivesiltä, viljellyn tuontikalan käyttöä tulee vähentää samalla kuin kotimaisen kasvatetun kalan käyttöä tulee lisätä kunhan se ei tapahdu minun lähivesillä. Sähköautoja tulee lisätä kunhan akkuihin tarvittavat maamineraalit kaivetaan jostain muualta kuin Suomesta. Tuo not in my backyard-aate on kyllä mahtava juttu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjolohi ei ole terveellistä.. Syö sitä korkeintaan kerran kuukaudessa. Ties mitä muutoksia se myrkkyineen aiheuttaa ihmisen perimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjolohenkasvattamo on hyvä asia: maantiekuljetukset Norjasta vähenevät, työllisyys paranee ja oululaiset saavat puhdasta kotimaista kalaa syödäkseen.
Vesistöt eivät rehevöidy sillä kalakasvattamo syöttää kaloille kalapohjaista rehua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä kalapohjainen rehu ei rehevöitä aluetta??? Onko siitä ravinteet poistettu???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tässäkin vapaalle yrittämiselle tehtiin kovasti vahinkoa, lopputulos oli kaikkien tiedossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, jos joku pystyy osoittamaan maailmalta yhdenkin merellä toimivan lohikasvattamon, joka ei aiheuta antibioottien leviämistä ympäristöön, kaiken elämän tuhoavan ulostekerroksen muodostumista merenpohjaan tai merkittävää ravinnekuorman lisäystä ympäröivälle merialueelle, niin antaahan yrittäjän yrittää omalla riskillä. Paitsi että montako miljoonaa tähän onkaan menossa veronmaksajien tukieuroja?

Ja miten toiminnan ympäristövaikutuksien seurantaan on varauduttu? Joko on otettu näytteitä, joita voidaan esittää todisteena alkuperäisestä tilasta, kun asia menee käräjille, vai onko näin, ettei ELY-keskus saa poliittisen kepuloinnin estämänä tehdä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä teitä valittajia taas vaivaa?Lihan syöntiä pitäisi vähentää,kalan ja kasvisten lisätä.Luonnonkalaa ei saisi pyytää ja kalaa ei saisi kasvattaa.Kertokaapa joskus jotain miten asiat teidän mielestä pitäisi hoitaa.Hyvä hommahan tuo kasvattamo on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä päätös hovioikeuden juristeilta, puhtaasta, hyvä laatuisesta kalasta on pulaa. Kasvatettu kirjolohi on hyvälaatuinen ja terveellinen lisä Oulun alueen asukkaille. Kalakasvattamosta ei ole haittaa luonnolle kun yrittäjä tietää vastuunsa. Tärkeintä on, että ihmiset saavat kalaa syödäkseen, kala on terveellistä. Oululaisista perheistä hyvin suuri osa syö liian yksipuolisesti taloudellisista syistä, siksi on tärkeää, että kirjolohen kasvatusta lisätään, siten lapsiperheet voivat ostaa ja syödä edullisemmin ja terveellisemmin.
Terveys ja hyvinvointi kuuluu kaikille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ketään ei huoleta Kalajoen lähelle rakennettava ydinvoimala. Siellä alkaa myös rehevöityminen, kun merivesi lämpiää lauhdeveden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä jos tulee ihn virus miten käy luonnonlohille jotka vaeltaa Simo Tornio Kiiminki ja kemijokisuistoon sitte sitä kusessa ollaan kun se luonnonlohen tarttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virus on hävitetty ainakin toistaiseksi, siitä ei ole huolta nyt. Norjan lohen matoja voi miettiä, miten ne saa hävitettyä merikaloista, ne leviävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tässä maassa saa valittaa kaikesta ja hidastaa hyviä asioita? Valittajilla ja kommentoijilla on varmaan asiasta faktatiedot hallussa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luitteko juttua kunnolla? Aluksi aloitetaan kahdella kassilla ja tuotanto kasvaa varmaan vaiheittain. Ympäristövaikutuksia seurataan, kyseessä on vastuullinen toimija. Nykyiset rehut ovat kehittyneet siitä miyä oli joskus ennen ja vesistökuormitus on noin kolmasosa siitä, mitä vuosikymmeniä takaperin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomaista - vihdoinkin hanke pääsee etenemään. Se tuo työtä ja kovaa kalan maahantuontia - eli parantaa suoraan kansantaloutta.

Uskomatonta että jopa tällaisiakin erittäin tervetulleita hyviä hankkeita tuottaa meille terveellistä ravintoa jotkut vielä vastustavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt loppui suomalaisen kalan syönti. Pilataan vesistöt... Norjan lohi on sentään kasvanut valtameressä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

18:00
Kuvagalleria: Nelivuotiselta tauolta palannut 22-Pistepirkko hurmasi yleisönsä Oulussa
18:00
107-vuotias Dagny Carlsson kirjoittaa blogia, koska ei halua pysähtyä: "Ei pidä uskoa, kun muut sanovat, ettei tuo sovi vanhoille ihmisille"
18:00
Arvio: 22-Pistepirkon zombie palasi Ouluun – loppuunmyyty paluukeikka oli odotettu tapaus bändin tahdissa nuoruutensa viettäneille ja uuden sukupolven faneille, katso keskiviikon keikka Tilaajille
17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
58
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

193 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image