Oulu

Hailuodon pe­rus­tur­va­joh­ta­ja nousee Kapua-reissullaan Etiopian korkeimmalle vuorelle ja kerää samalla rahaa hy­vän­te­ke­väi­syy­teen

Hailuodon perusturvajohtaja Pia Piispanen päätti osallistua Kapua-hyväntekeväisyystempaukseen 50-vuotissyntymäpäivänsä innoittamana. Matka kestää yhteensä runsaat kaksi viikkoa. KUVA: Heli Rintala
Oulu 18.9.2019 19:57
Heli Rintala

4 450 metriä korkea Ras Dashen odottaa hyvää tekeviä valloittajiaan. Matkalle lähdetään 3. marraskuuta.

Vuosi sitten syksyllä Hailuodon perusturvajohtaja Pia Piispaselle tuli sosiaalisessa mediassa vastaan kysymys: Oletko valmis seikkailuun?

Piispanen ei kauan asiaa miettinyt. Hän vastasi kysymykseen myöntävästi ja täytti linkistä avautuvan hakemuksen.

Muutaman kuukauden kuluttua selvisi, että seikkailu myös toteutuu. Pia Piispanen on lähdössä marraskuussa kipuamaan kohti Etiopian korkeimman vuoren, 4 550 metrin korkeuteen kohoavan Ras Dashenin huipulle yhdessä 21 muun suomalaisen kanssa. Kyse on hyväntekeväisyystempaus Kapua 2019:sta.

Piispanen sanoo halunneensa mukaan saadakseen elämässään merkityksellisiä kokemuksia. Taustavaikuttimena on myös se, että hän täytti 50 vuotta.

– Ajatuksena oli, että voisin juhlia tekemällä muille hyvää – vieläpä niin, että se kestäisi koko vuoden. Samalla voin haastaa vähän itseänikin.

Kapua-tiimi matkustaa Etiopiaan omakustanteisesti tutustumaan Kynnys ry:n vammaisten hyväksi tekemään työhön Addis Abebassa ja Gondarissa. Tämän jälkeen ryhmä osallistuu vuorivaellukselle.

Kapuajien tavoitteena on kerätä koti-Suomessa euro jokaista kiipeä­määnsä kilometriä kohti eli 4 550 euroa. Näin suomalaisten kansalaisjärjestöjen tekemään kehitysyhteistyöhön Etiopiassa saataisiin kerättyä 100 000 euroa. Kynnyksen lisäksi Kapua-hankkeessa ovat mukana Taksvärkki ry ja Väestöliitto.

– Kun opiskelin vuosia sitten seksuaalineuvojaksi, tulin tietoiseksi näistä Väestöliiton kehitysyhteistyöhankkeista. Mutta silloin Kapuaan osallistuminen ei ollut vielä ajankohtaista, Piispanen kertoo.

Jokainen kapuaja saa kerätä lahjoitusvaroja parhaaksi katsomallaan tavalla. Piispanen on houkutellut tuttujaan lahjoittajiksi sekä myynyt etiopialaista kahvia ja Kapua-lakua. Lisäksi Piispanen aikoo järjestää Hailuodon kirjastossa luennon Bokashi-kompostointijärjestelmästä maanantaina 21. lokakuuta.

– Samalla halukkaat voivat lahjoittaa haluamansa summan etiopialaisten tyttöjen ja naisten hyväksi. Ja ehkä mies (Hailuodon kunnanjohtaja Aki Heiskanen) voisi vetää hyväntekeväisyyspilateksenkin!

Piispanen on iloinen siitä, että Kapua-tempauksella kerätyt varat menevät suoraan paikallisille toimijoille. Kapua-tiimiläiset näkevät omin silmin, mitä rahoilla on saatu aikaan.

Kylmiltään ei fyysisesti raskaalle taipaleelle voi lähteä, vaan peruskunnon on oltava kohdillaan. Siksi jokaiselle kapuajalle on tehty kuntotestin perusteella henkilökohtainen kunto-ohjelma.

Piispanen on pitänyt kuntoa yllä myös hyötyliikunnalla: sienestämällä, marjastamalla ja pihatöillä. Ohueen ilmanalaan kapualaiset totuttautuvat jo Addis Abebassa, sillä kaupunki sijaitsee 2 500 metrin korkeudessa.

– Ei ole käynyt koskaan 4 550 metrin korkeudessa, joten en tiedä miten elimistöni siihen reagoi. Vaikka olisi miten hyvässä kunnossa, kiipeäminen voi olla silti raskasta.

Hailuotolaiskapuaja sanoo, ettei kuitenkaan ole surun murtama, vaikkei tavoittaisikaan neljän ja puolen kilometrin korkeuskäyrää. Hän aikoo mennä niin pitkälle kuin elimistö kestää.

Piispanen ei tunnusta olevansa huimapää. Ajatus vähän naurattaakin.

– Ennemminkin olen jalat maassa. Tämä retki vaatii eniten sitkeyttä.  Minulle tämä on kerran elämässä -juttu. Ei tällaiseen tule toista kertaa lähdettyä.

Pia Piispanen

Työ ja koulutus: Hailuodon perusturvajohtaja.

Psykoterapeuttikoulutuksen saanut sairaanhoitaja, aikuiskasvattaja ja seksuaalineuvoja.

Perhe: Aviomies Aki Heiskanen, poika ja tytär.

Motto: Vaihtoehdot alkavat kolmesta.

https://kapua.fi/osallistuja/pia-piispanen/

MAINOS

Kommentoi

Hiilijalanjälki jää näköjään vain tiettyjen ihmisten lomista, eikä näiden toisten

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.10.
Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pakoteuhkaukset tai asevientikiellot eivät taivuta Erdogania
13.10.
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
13.10.
Jenni Saarinen pisti ennätykset uusiksi ja sijoittui neljänneksi Finlandia Trophyssa
13.10.
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
13.10.
Lämpötilat pysyvät Oulussa vielä plussan puolella – keskiviikkona kannattaa varautua huonoon ajokeliin, taivaalta voi tulla vettä, räntää tai lunta
13.10.
Hailuodon lautan kantavuus on muuttunut, Merisilta-lautta huollossa useita viikkoja
13.10.
Kaisa Sali päätti uransa kuudenteen sijaan Havaijin Ironmanissa – "Olo on tyhjä, mutta onnellinen"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu paikoin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

106 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Leipäjonossa kuultua

Kommentoijalle haluttaisi sanoa, että leipäjonokeskustelu on Suomessa niin loppuun kaluttu ja populistinen aihe, joka ei... Lue lisää...
Peruspekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image