Oulu

Haaveet tornitaloista aika toteuttaa

Tarkastusarkkitehti Esa Kaupin visio Kempeleenlahdesta. Etualalla oleva uusi palloiluhalli paikallistaa alueen Oritkarin suuntaan. Asuntoalueelle kuljettaisiin tunnelia pitkin. Tornitalon lisäksi alueelta löytyisi myös matalampaa rakentamista.
Oulu 17.10.2007 0:00
Anja Harju
Moni oululaispäättäjä puhui maanantai-iltana kaupunginvaltuustossa korkeamman rakentamisen puolesta. Samaa mieltä on Oulun kaupungin rakennusvalvontaviraston tarkastusarkkitehti Esa Kauppi. "Meillä Oulussa rakennetaan turhan varovaisesti. Rakentamista voisi kutsua näpertelyksi huolimatta suuresta volyymista."

Kaupin mukaan Oulussa ei ole oikeastaan tapahtunut mitään uutta rakentamisessa sitten sotien jälkeen.

"1940-luvun lopussa ja 1950-luvun alussa Oulun kaupunki muuttui, kun rakennettiin Tuiraan koskikeskus ja kaupungin keskustaan kaupungintalo ympäristöineen. Nuo rakennukset ovat muuttaneet Oulun kaupunkikuvaa rajuimmin. Silloin mentiin rohkeasti ylöspäin kaikissa asioissa, rakentamisessakin."

Joukko oululaisrakentajia,
-suunnittelijoita, -viranomaisia ja -päättäjiä vieraili syyskuussa arkkitehtuurimatkalla Hollannissa. Monen matkalla olleen silmät avautuivat. Hollannissa rakentaminen on rohkeaa ja korkeaa, päinvastaista kuin Oulussa.Viimeinkin torni Vänmanninsaareen


Rohkeammasta ja myös korkeammasta rakentamisesta on toki Oulussakin puhuttu aika ajoin. Aimoannos rohkeutta Ouluun oli tarjolla 45 vuotta sitten, kun arkkitehdit Marjatta ja Martti Jaatinen laativat arkkitehtuurikisan voittaneen monumentaalikeskuksen kauppatorin lähialueille. Suunnitelmiin kuului 23-kerroksisen tornitalon rakentaminen Vänmanninsaareen nykyisten kirjaston ja teatterin nurkille. Kaupungin virastotaloksi suunniteltua taloa ei rakennettu, mutta oululaisajatuksissa se elää edelleen.

"Kyllä tornin soisi siihen vielä tulevan. Aikoinaan hanke siirtyi ja siirtyi kunnes lopulta yleinen mielipide nousi rakentamista vastaan. Puhuttiin, että Oulun pitää pysyä Oulun kokoisena, mikä kaiketi tarkoittaa tätä matalaa tyyliä, jota nyt vedetään", kaupungin tarkastusarkkitehti Esa Kauppi sanoo.

Viimeksi Vänmanninsaaren tornitalon rakentamisesta käytiin keskustelua reilu vuosi sitten. Hanke hyytyi aivan kuten aikaisemminkin; Oulun kaupunkirakenne ei kuulemma tornitaloja kaipaa. Kauppi ei kuitenkaan halua luovuttaa.

"Vänmanninsaaressa on ehdottomasti tornin paikka", hän painottaa ja luettelee koko joukon muitakin paikkoja, joihin korkea rakentaminen soveltuisi. "Nykyinen ratapiha-alue, Merijalin ranta, Lammassaari, Oulun keskustan korttelista Galleria, Pallas sekä Kauppuri-kortteli. Kaikkea rakentamista ohjaa kaava ja kaavaahan voidaan aina muuttaa", Kauppi vihjaa.Merta tulisi
käyttää hyväksi


Oululainen rakentaja, Oulun Rakennusteho Oy:n toimitusjohtaja Antti Moilanen oli mukana Hollantiin suuntautuneella arkkitehtuurimatkalla. Hän kiinnostui etenkin Hollannin tavasta hyödyntää merta rakentamisessa.

"Mereen rakentaminen olisi haasteellista. Minusta Esa Kaupin Kempeleenlahteen suunnittelema asuntoalueidea on ihan toteuttamiskelpoinen ja mielenkiintoinen. Oulussa on jo mereen rakentamisesta kokemustakin, sillä Kiikelihän on rakennettu osittain mereen."

Moilasen mielestä meren läheisyys tulisi huomioida oululaisessa rakentamisessa huomattavasti nykyistä paremmin. "Kaikki on tietenkin kiinni siitä, miten maata kaavoitetaan. Meren rannat ovat olleet hyvin kysyttyjä asuinalueita", Moilanen tietää.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ja palomiehille sammuttua kopterit. Jäitten päältäkö Moilanen aikoo talot rakentaa vai puretaanko penkereet rakentamisen jälkeen pois?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hietasaareenhan voisi rakentaa pari vaikka 50 kerroksista tornitaloa asuinkäyttöön. Tietekin olisi valmiina sinne sataman ansiosta. Maisematkin olisivat talossa sellaiset, että nykyiset Kiikelin ja Koskenniskan kupeessa olevat "eliittitalot" olisivat halpoja rötisköjä niiden rinnalla ja Oulusta saisi lopultakin kerrostaloasuntoja suhteellisen läheltä keskustaa oikeine merinäkymin eikä tarvitsisi tyytyä vaatimattomaan jokisuistoon. Kaupun visio Kempeleen lahden paremmasta hyödyntämisestä on järkevä. Nykyään siinä meren rannan tuntumassa menee poikkimaantie ja alueella sijaitsee lähinnä teollisuusrakennuksia ja muun mussa Vähälän terminaali ja lumenkaatopaikka. Alue on niin rauhallinen ja hyvällä paikalla, että siihen saisi tilalle tehtyä oikeasti todella hienon asuinalueen, jonka rinnalla muun muassa ranta-kastelli kalpenisi. Sulaa hulluutta se on Oulussa meren päälle kuten Kauppi visioi, sillä lääniä ja tilaa näillä leveyksillä on rakentaa suoraan maalle, meren rantaan, jolloin kustannuksissa säästää ISON summan euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eletään nykyaikaa... Ei seisota kehityksen tiellä, muuten jäädään sen jalkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin aika hauskaa on ollut seurata kuinka lähiöissä on helposti 8 tai 10 kerrosta ja keskustaan saa rakentaa 3. Keskustan alueella kun ilmanlaatu ja hiljaisuus paranee mitä ylemmäs mennään niin ehdottomasti kannattaisi muutama ainakin 10 kerroksinen talo tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisen ratapihan aluelle tulisi ehdottomasti rakentaa ainakin neljä noin 15-kerroksista tornitaloa radan varteen. Pitihän näistä Länsi-Tuirankin taloista jotka rakennettiin vuosina 1976-1986 tulla 14-15:krs:n korkuisia mutta otettiinpa 5-6 kerrosta pois. Olisi nyt tuohon uuteen Alpillaan edes tullut korkeempia taloja kun kerrosluvultaan 8. Merijalin rantaan tulevat talot voisi olla yhtä komeita kun Jyväskylässä järvenrannalla olevat tornit ovat, ottakaa mallia Jyväskylästä ja Tampereelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tornitalot voisivat olla ratkaisu Oulun nykyään hyvin tylsän kaupunkikuvan piristykseksi. Sopivin paikka sellaisille olisi ehdottomasti linja-autoaseman alue, vaikka myös ydinkeskustasta voisi löytyä jokin hyvä paikka. Pallas, Kauppuri tai Galleria kortteleihin en niitä sijoittaisi, tuskin Vänmannin saareenkaan. Tornitaloissa kaikkein olennaisimmaksi muodostuu onnistunut arkkitehtuuri ja kauniit pintamateriaalit. Halvalla rakennettaessa syntyy Kaakkurin talon kaltaisia massatuotteita jotka voisivat pilata keskustan ilmeen. Onnistuneen tornitalon kuuluu olla muodoiltaa persoonallinen, mahdollisesti pyöreitä muotoja omaava. Mutta tärkeintä on kuitenkin sommittelun onnistuminen ylipäätään. Uskon että vain arkkitehtuurikilpailuilla voidaan saada onnistunut lopputulos. Rakennusyhtiöitä ei saa päästää menemään sieltä missä aita on matalin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa ei ole tarvetta rakentaa mereen toisin kuin Hollannissa joka on pinta-alaltaan kovin pieni maa ja siellä on jo kauan vallattu merta käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:33
Yliopiston eläinmuseo siirtyy mahdollisesti Tietomaahan – uudesta näyttelystä halutaan toiminnallinen ja tiedekeskusmainen
10:49
Kuusamolainen karhumies Sulo Karjalainen on vuoden matkailuhenkilö – "Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani"
10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
61
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – Oulun rakennusvalvonta: Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta
27
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
15
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

113 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Olipa kommentoijalla hiukan erikoinen kirjoitus. Herraviha on toki niin vanha ja ikuinen asia, ettei sitä pahemmin kanna... Lue lisää...
Pekka Vanhana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image