Oulu

Grilli voi kuumentaa naapurin tunteet – mikään laki ei kiellä grillaamista omalla takapihalla tai parvekkeella

Oulussa kaupungin ylläpitämiä grillauspaikkoja on yhdeksän ja nuotiopaikkoja kymmeniä. Esimerkiksi Kuusisaaressa ei ainakaan vielä kiirastorstaina grillailtu. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 19.4.2019 8:07
Raimo Pirttikoski

Kesän kynnyksellä taloyhtiöissä aika moni innostuu grillaamaan takapihalla tai parvekkeella. Ja aika usein vähintään joku naapureista pahoittaa asiasta mielensä. Myös Kiinteistöliittoon tulee joka kevät ja kesä jonkin verran kyselyjä aiheesta.

– Mikään laki ei kiellä grillaamista omalla takapihalla tai parvekkeella, mutta joidenkin taloyhtiöiden järjestyssäännöissä grillaamista on voitu kieltää tai rajoittaa. Lisäksi kunnan pelastusviranomaiset voivat turvallisuussyistä antaa alueellisia suosituksia, joita on tietysti syytä noudattaa, Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli kertoo.

Kiinteistöliitto ei suosittele taloyhtiöille grillaamisen kieltämistä kokonaan, ellei siihen todeta olevan erityistä tarvetta.

– Turvallisuussyistä voi olla perusteltua ohjata grillaamista, esimerkiksi hiiligrillaaminen puurakenteisilla parvekkeilla voidaan kieltää. Järjestyssääntöjen on kuitenkin oltava sellaisia, etteivät ne rajoita normaalia asumista, Hupli toteaa.

Hupli myös muistuttaa, että taloyhtiön keinot puuttua mahdollisen grillauskiellon rikkomiseen ovat vähäiset.

– Oikeastaan ainoa keino on huoneiston hallintaanottomenettely, joka ei tule kyseeseen vähäisen rikkomuksen kohdalla. Se on aika raju oikeustoimi, johon liittyy myös riitautusmahdollisuus, Hupli sanoo.

– Tietoomme ei ole tullut tapauksia, joissa huoneiston hallintaoikeus olisi menetetty grillaamisen takia. Esimerkiksi toistuva yöaikainen hulinointi varoituksista piittaamatta taas saattaa taloyhtiössä sellaiseen johtaa.

Kiinteistöliitto kannustaakin taloyhtiöitä päivittämään ja ajanmukaistamaan järjestyssääntönsä. Turhia kieltoja kannattaisi karsia.

– Suosituksemme on, että järjestyssäännöt vahvistettaisiin yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksin. Sitä kautta saavutetaan myös osakkaiden laajempi sitoutuminen yhteisiin sääntöihin, Hupli toteaa.

Jenni Hupli huomauttaa, että vuokranantaja voi toki kieltää grillaamisen omistamansa asunnon parvekkeella.

– Vuokrasopimus sitoo kumpaakin osapuolta. Vuokralaisen on noudatettava sääntöjä, joihin hän on sitoutunut.

Entäpä taloyhtiöiden yleisemmät piha-alueet? Saisiko siellä paistaa makkaransa noin vain vaikkapa kertakäyttögrillillä?

– Kertakäyttögrilli rinnastetaan avotuleen, ja sillä grillaus on lähtökohtaisesti kielletty, niin parvekkeella kuin toisen pihallakin. Avotulen teko on kielletty kaikissa järjestyssäännöissä, Hupli korostaa.

Oulussa kaupungin ylläpitämiä grillauspaikkoja on yhdeksän ja nuotiopaikkoja kymmeniä. Grillauspaikat sijaitsevat asemakaava-alueilla puistoissa, ja niihin pitää itse tuoda omat polttopuut tai hiilet.

Nuotiopaikat sijaitsevat useimmiten asemakaava-alueen ulkopuolella luontopolkujen varressa. Metsäpalovaroitukset rajoittavat tulentekopaikkojen käyttöä.

– Puhtaanapidosta vastaavat urakoitsijat. Kevätkunnostukset ovat käynnissä ja osin vasta alkamassa, mutta joka paikkaan ei ehditä yhtä aikaa, viheralueiden ylläpitovalvoja Anu Laakko Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista kertoo.

Kaupunki toivoo mahdollisimman monen oululaisen nauttivan yhteisistä tulentekopaikoista.

– Mutta älkää hyvä ihmiset repikö oksia, tuohta ja kaarnaa elävistä puista, Laakko muistuttaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (118)

Kyllä on ahdasmielistä porukkaa. Ei saa tupakoida ei saa grillata kyllä täältä kaupungista joutaa maalle asusteleen kun vain pääsee pois täältä kivihelvetistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mene vaan takaisin sinne maalle mistä olet tullutkin, niin sivistys paranee taas huomattavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman lupaa rakennetussa grillikodassa juopottelu ja nuotion pitäminen siinä pommi missä voi palaa koko rivari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei varmaankaan ole yhdenkään rivarin pihassa luvattomasti rakennettuja grillikotia.
Kun seuraat hiukan tilastoja, niin melko harvoin juopottelevien grillaamisesta grillikodassa on yksikään rivari palanut.
Miksi levittää muunneltua totuutta näissä kommenteissa, siksikö kun on vaan niin hauskaa mollata kaikkia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko vegaanilla noin vaikeaa myöntää, että tekee mieli makkaraa vai mistä johtuu tuo lapsellisuutesi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo,grilaajille vielä sekin huomautus että kuloheinä on rutikuivaa nyt.Ei mitään kertakäyttögrillejä ruhikkoon;joutuu palontorjuntaan varmasti.tänä päivänä jouduin todistaanja hieman osallistumaankin "rälläkän"sytyttämään kuloheinä paloon traktorihallin vierustalla."Läheltä piti"mutta alkusammutus on kaikkien palojentorjunnan "äitee"!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kuloheinä on rutikuivaa" Siis missähän päin? Ainakin täällä Oulun seudulla on vielä routa maassa ja maa niin märkää, ettei tuolta lumen alta pilkistäviä heinätupsuja saa palamaan, vaikka yrittäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttääpä grilli tosiaan kuumentavan tunteita......ainakin tämän valitusosaston kommenteista päätellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kateellisten änkyröintiä, grillaisivat itsekin, kaikki eivät käy myyntigrilleillä. Onhan se kummallista asumista jos ei parvikkeella saa mitään tehdä, ei niitä silloin tarvitakaan. Pahempaa on, kun jotku puhistelevat mattojaan ja ja muuta rääsyä parvikkeilta, sotkevat toisten ikkunat, kun on saanut ne putsattua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, mukavaahan se on omalla parvekkeella, kun yläkerran naapurilla hiiligrilli kuumana, ja isäntä vieraineen önkyröi horjahdellen kännipäissään. Eli kannattaa varata palosammutin käden ulottuville, kun ei koskaan tiedä, milloin hehkuvia hiiliä alkaa tippua niskaan omalle parvekkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onko sulla verkko kattona yläkerran parvekkeelle, jos sieltä voi kuumia hiiliä tulla niskaan.
Keksi parempia valheita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä ja kun tottuushan on että viina vähentää sitä reaktiokykyäkin nii vahinkoja sattuu...varo ettet tipu ite sieltä alas😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin minä tippuisin, maan alleko? Todellakaan en ole minkään verkkolattialla varustetun kanakopin parvekkeella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siistiä asustaa 6-9k€ tornissa kun savu ja makkaran tuoksu puskee joka ikkunasta😅😂🤣

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omakotitalo jossa on takapiha on kiinteistö. Omistaja omistaa sen. Kiinteää omaisuutta.
Kerrostalon huoneisto ja siihen kuuluva parveke ovat irtainta omaisuutta. Osakas ei noita omista. Osakas omistaa osakekirjan joka oikeuttaa tietyn huoneiston hallintaan. Ei omistukseen vaan hallintaan. Seinät ja putkistot kuuluvat taloyhtiölle, se parveke myös.

Ei pidä sekottaa kiinteistön takapihaa ja irtaimen omaisuuden parveketta samaksi asiaksi. Jos ei eroa tiedä niin ei pitäisi olla päättämässä mistään.

Kyllä taloyhtiöllä pitää olla oikeus kieltää grillailut parvekkeella jos se aiheuttaa toiselle asukkaalle vaikka savuhaittaa tai hajuhaittaa. Grillaus voi sitä tehdä.

Heti ensimmäisenä arkipäivänä taloyhtiöiden hallitukset kokoon ja asia käsittelyyn ja kielto päälle jos näin päätetään. Helppoa kun asian oivaltaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taloyhtiöillä on jo nyt valta kieltää grillaaminen parvekkeilla näin halutessaan.
Kannattaisi ehkä lukea artikkeli ennen kuin alkaa kommentoimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (118)

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
57
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
56
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
54
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
31
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image