Oulu

Facebookissa julkaistusta sähköpostista tut­kin­ta­pyyn­tö Limingassa – Kun­nan­hal­li­tuk­sen jäsenen epäillään luovuttaneen sähköpostin ul­ko­puo­li­sel­le

KUVA: Mikko Halvari
Oulu 28.1.2020 11:42
Heli Rintala

Limingan kunnanhallitus tekee tutkintapyynnön yksittäisen henkilön Facebookissa julkaisemasta, kunnanhallituksen jäsenille toimitetusta sähköpostista. Sähköpostin julkaissut henkilö ei toimi kunnan luottamustehtävissä, eikä julkaistu asiakirja kuulu julkisuuslain piiriin.

Epäiltävissä on, että joku kunnanhallituksen jäsenistä on luovuttanut sähköpostin eteenpäin ilman lähettäjän lupaa. 

Limingan kunnanhallitus päätti asiasta maanantain kokouksessaan.

Lisäksi kunnanhallitus päätti hankkia ulkopuolisia lakipalveluita. Tähän päädyttiin, koska sekä kunnanhallitus että viranhaltijat ovat kuormittuneet juridista osaamista vaativien asioiden selvittelystä viime vuoden aikana.

Selvittelyä ovat vaatineet muun muassa kunnan viranhaltijoiden kokema epäasiallinen käytös ja luottamushenkilöiden salassapitovelvollisuuden rikkominen.

Liminka ei ole halukas lopettamaan Lakeuden Ekon toimintaa. Ympäristösuunnittelija Pihla Hasanin mukaan Lakeuden Ekon toiminta on ollut tavoitteiden ja sopimusten mukaista, minkä vuoksi Lakeuden Eko -lautakunnan lakkauttaminen ja tehtävien siirtäminen Kiertokaarelle ei ole perusteltua. Kunnanhallitus päätti antaa vastauksen valtuuston hyväksyttäväksi.

Lakkauttamisesta teki valtuustoaloitteen Terho Lipsonen (kesk.).

Lue myös: Limingan kunnanjohtaja Pekka Rajala: Kaikki eivät tyydy demokraattisesti tehtyihin päätöksiin – "He ajavat muiden kuin Limingan kunnan ja liminkalaisten etuja"

Lue myös: Limingassa kuohuu – kovasanaista some-kirjoittelua, riitelyä ja tutkintapyyntöjä poliisille: "Kuntapoliittinen tilanne on erittäin kärjistynyt, emme ole kaukana Kittilästä"

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kaupunkien ja kuntien vaaleilla valituilla valtuutetuilla on vaikeuksia tehdä yhteistyötä. Seuraavissa vaaleissa uudet henkilöt kunnallispolitiikkaan päättämään yhteisistä asioistamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kukkaan uskalla kommentoida, että persuthan ne sielläkin, kun ovat kattonneet mallia Eduskunnasta! Menkää persut käytöskouluun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin yliopistosta valmistuneet juristit töihin Limingan kuntaan. Tulee muutos työtapoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköposti on yhtä suojattu kuin lomakohteesta lähetetty postikortti . Vastuu vapautta voi yrittää tavoitella jos siihen sisällyttää luottamuksellisuuden osoittavan määreen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tämä Lakeuden Eko se, josta oli MOT-ohjelman juttu muutama kuukausi sitten ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salassa pidettäviä tietoja ei lähetä sähköpostilla, tekstiviesteillä taikka niistä puhuta edes puhelimessa. Näin ainakin toimitaan eduskunnassa, taikka niin heitä on ainakin ohjeistettu. Tuskin turhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos postin joko lähettäjä tai vastaanottaja päättää julkaista, ei siihen ole muilla sanottavaa... Eri asia jos se sisältää luottamuksellisesti luokiteltua tietoa, se on asia erikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä? Eikö kunnassa ole lakiasiain tuntemusta? Alan sitten ymmärtää näitä viime aikojen tapahtumia. Olisiko syytä laittaa pari virkamiestä täydennyskoulutukseen, paremmin kuin palkata konsulttiapua. Googlettamalla löytyy kursseja. Kiistat pitää ratkoa kunnan sisällä.

Sähköposteihin ei ole luottamista, Jos rikos on tapahtunut siten, että joku on sähköpostissaan moittinut virkamiehiä ja se on julkaistu, ei siinä ole kuntalaisille varmaan mitään uutta ollut. Viime valtuustokauden jälkeen tehty yleinen salassapitovelvoite lienee koskenut edellisen hallituksen tekosien salaamista. Ei virkamiesten kannata työaikaansa moiseen tuhrata, koska oikeaa työtäkin on.

Kunta näyttää ottavan mallia nykyisen eduskunnan oppositiosta, joka yrittää rikoskanteluillaan tehdä hallituksen ministereistä vaalikelvottomia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida tuon kokoisessa kunnassa omaa lakimiestä olla. Kuntaa koskevat lait (esim. kuntalaki ja hallintolaki) varmaankin tuntevat. Käsittääkseni tässä tapauksessa kyseessä täysin eri pykälät.
Kunta-asiat ovat pääosin julkisia (julkisuuslaki), eikä niitä voi salata kuin poikkeustapauksissa esim. yksilöasiat tai asiat joita vasta valmistellaan. Eli ei sellaista olekaan kuin "edellisen hallituksen tekojen salaamista".
Vaalikelpoisuuden menettäminen ei ole ihan helppoa. Täytyy rötöstellä jo melkoisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas, alkaa totuus paljastumaan. Myyrät myllää, ja asiat sekoittuu. Ihmetellä täytyy, kenen etu on jakaa luottamuksellisia asioita. Pittääpä pohtia tokkonen, ja ottaa kannullinen piimää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkukylässä pikkukylän ongelmat.
Pitäiskö siellä alkaa pikkuhiljaa elämään?
Samat jutut vuosikymmenestä toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muhoksen luottamushenkilöille vinkiksi, jätehuolto takaisin Oulun Kiertokaareen, tämä on monien kuntalaisten vaatimus. Kuntavaalit ovat tulossa, joten kannattaa toimia, jos haluaa saada ääniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kierokaari tai Lakeuden Eko, kunhan vaan kierrätykseen mahdollisimman paljon. Siinä säästyy rahat ja luonto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakeuden Eko, on sitä et roskat rekalla Ruotsiin, se on todellista ekoa. Ja ryhtyykö kunta enemmän salaileen päätöksiään? Eipä käy katteeksi lakeuden asukkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunta kummissaan kun alkaa totuudet paljastua kuntalaisille.
Vuotaja taitaa tällä hetkellä tyhjennellä tietokonettaan... ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnanjohtaja ja pari kuntalaista käy vääntöä voitosta?Kunnanjohtajan toimet ovat muuttuneet turvaustoimiksi,jottei junttaukset paljastu?Seuraavissa vaaleissa viimeistään turva murtuu kun yhden puolueen valta rapisee ja asiat päätetään kokouksissa eikä kapinetissa.Taidan muuttaa Liminkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sähköpostilla kannata lähettää salassa pidettävää tietoa. Lähtökohtaisesti luottamuksellisuutta varjelee kirjesalaisuus, mutta sekään ei päde jos lähettäjä tai vastaanottaja päättää näyttää kirjeen toiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän Suomessa ole muutenkaan kirjesalaisuus voimassa muuten kuin jätteenä lakikirjassa. Jo Posti rekisteröi ja tallentaa jokaisen lähettämäsi ja vastaanottamasi kirjelähetyksen ikuisiksi ajoiksi käytettäväksi todisteena sinua vastaan sitten, kun PolPo keksii sinulle syytteen. Tätä on tapahtunut jo ainakin 30 vuotta ja tapahtuu yhä. Muualla kirjeet avataan, luetaan, kopioidaan eikä edes salata tekoja. PolPo ei luonnollisesti tutki rikosilmoitusta tästä. Kännykkäsi sijaintia valvotaan 24/7/365 ja se sekä soitetut puhelut tallennetaan ainakin 10 vuodeksi PolPon koneistoon. Sähköpostisi samoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä
6:26
Kolmikymppinen nainen kaahasi karkuun varastetulla autolla Haukiputaalla – poliisipartio kiilasi pakoauton
6:00
Maailman onnellisin maa – helpolla hyvinvointivaltiossa ei pääse, jos on vanha tai sairas, usein yhtälöön kuuluu myös köyhyys Lukijalta
6:00
Ihmiskontakteja kaivataan raha-asioissa edelleen, ja Oulun OP:ssa päädyttiin laajentamaan kassapalveluita – Oululainen Ritva Juntunen, 81, hoitelee pankkiasiansa ilman mitään älylaitteita Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image