Oulu

Etu-Lyötty alkaa nousta keväällä

Oulu 11.3.2003 0:00
Tarja Ranta-Ala-aho
Kaleva

Oulu
Jo muutaman vuoden kuluttua Etu-Lyötty näyttää varsin toisenlaiselta kuin nyt. Oulun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina viikon pöydällä olleen Etu-Lyötyn kaavamuutoksen ja esittää sitä maaliskuun valtuustolle hyväksyttäväksi. Rakentaminen alkaa toukokuussa, jos kaikki palikat loksahtavat kohdalleen.

Etu-Lyötyn kaava on jo hyväksytty muilta osin. Nyt menivät läpi Asemapäällikkö-, Konduktööri-, Veturi- ja Resiina-kortteleiden kaavamuutokset.

Kaupungin keskustasta varsin syrjään ja unohduksiin jäänyt alue saa aivan uuden ilmeen, jolla se nivoutuu ydinkeskustaan. Alueen imago muuttuu saman tien, kun sinne nousee uusia kerrostaloja ja toimistorakennuksia. Keskelle jää iso puistoalue, Tullipuominpuisto.

Puistoon sijoittuu pieni leikki- ja palloilualue Tullipuomi-kortteliin tulevan korttelikoulu-päiväkodin lähelle. Puistossa risteilevät kevyen liikenteen väylät, joista pohjois-eteläsuuntainen Tullikirjurinraitti on merkittävä osa laajempaa kevyen liikenteen reitistöä. Lyötynpuisto-alue laajenee kaupunginojan ylittävän sillan itäpuolelle.Jatke Rautatienkadulle


Alueen liikenne järjestetään niin, että pohjois-eteläsuuntaista ajoneuvoliikennettä välittää pääasiassa uusi Rautatienkadun jatke, joka yhdistetään etelässä Harjapäänkatuun. Rautatienkadun jatkaminen Limingantulliin tekee mahdolliseksi Kansankadun rauhoittamisen läpiajoliikenteeltä Etu-Lyötyn sisäisen liikenteen käyttöön.

Kansankadun pohjoispäähän, SOK:n kohdalle tulee autopaikkojen korttelialue. Arkistonkadun itäpää välillä Lyötynkatu-Rautatienkatu muutetaan jalankulku- ja pyörätieksi. Vastaavalle välille Oulun maakunta-arkiston korttelin eteläpuolelle osoitetaan ajoneuvoliikenteen salliva katu, Vislauskuja. Merkittävä poikittaiskatu alueella on Vanhantullinkatu, joka sivuaa keskeistä torialuetta, Veturiaukiota.

Kevyen liikenteen väylistä merkittävin on rautatiealueen alitse rakennettava Madetojan raitti, joka yhdistää Etu- ja Taka-Lyötyn toisiinsa ja välittää jalankulku- ja polkupyöräliikennettä keskustaan ja Karjasillalle.Koti 2 500 ihmiselle


Etu-Lyötylle tulee asuntoja asemakaava-arkkitehti Maija-Liisa Tepon karkean arvion mukaan 1 300-1 400. Asukkaita alueelle tulee reilut 2 500. Asuinkortteleita ovat Tullikamari, Tullikirjuri, Tullipuoti ja Tullivahti sekä nyt kaavamuutoksen läpikäyneet Asemapäällikkö ja osaltaan myös Konduktööri. Muualla on pääasiassa liike- ja toimistotiloja.

Asemapäällikkö-kortteli on osoitettu pääasiassa asumiseen. Alueelle rakennetaan neljä 8-kerroksista yhden portaan taloa ja kuusi 5-kerroksista lamellikerrostaloa. Kortteliin tulee yhteensä 530 asuntoa. Rakennusten katujen puoleisille sivuille 1. kerrokseen tulee myymälä-, toimisto- ja harrastus- ja työtiloja. Autopaikat osoitetaan pihakannen alle, jonne voidaan ajaa neljän luiskan kautta.

Konduktööri-korttelissa sallitaan viisi kerrosta. Liiketilojen osuus on 20 prosenttia. Loput osoitetaan toimistoille ja erityisasumiseen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:14
Taitaja9-kisan aluekilpailu käytiin Oulussa, jatkoon pääsi neljä joukkuetta
19:00
Ähtärin pandat pentujen tekoon ehkä jo ensi vuonna – Ikävissäkin otsikoissa ollut eläintarha käänsi tunnusluvut plussalle
19:00
Kysyimme, voisiko sudesta tulla Suomessa merkittävä hirvikannan koon säätelijä – "Yksi susi tappaa vuodessa keskimäärin 15 hirveä" Tilaajille
18:45
Ministeri Mykkänen lupasi: Vaarallisten henkilöiden säilöönottoperusteita tarkennetaan Oulun tapausten takia
17:42
Mäkäräinen sijoittui 21:nneksi pikakilpailussa, ammunta vei jälleen menestystoiveet
17:27
Pyhäjärven kaivoksella kuvataan tv-sarjaa 700:n metrin syvyydessä – Tuottaja: "Tästä tulee erilainen kuin aiemmin nähdyistä pohjoismaisista sarjoista"
17:06
Orpo oikoo poliisikyselyä: Kokoomuksen ansiosta poliiseja koulutetaan maksimimäärä – "Haluan lisää poliiseja Suomeen"
100
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
85
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
61
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
30
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image