Oulu

Esitys: Oulu ei kajoa Viinivaaran veteen

KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 21.8.2014 7:07
Anni Hyypiö

Viinivaaran pohjavesi ei turvaa tulevaisuudessa Oulun vedenhankintaa.

Liikelaitosten johtokunta esittää kaupunginhallitukselle, että Oulun vedenhankinta varmistetaan hajautetusti Oulun lähialueiden pohjavesistä.

Vedenhankinnan tulevaisuudesta äänestettiin eilen keskiviikkona pidetyssä liikelaitosten johtokunnan kokouksessa. Asian esittelijän Jouni Lähdemäen päätösehdotuksessa valinta koski Viinivaaran aluetta, mutta esitys kaatui kahdessa äänestyksessä.

Kokouksessa Eeva-Maria Parkkinen (kesk.) esitti Robert Brantbergin (r.) kannattamana hajautettua vaihtoehtoa (VE3).

Juha Silenius (sd.) puolestaan esitti Mika Härkösen (kesk.) kannattamana Viinivaaran alueen valintaa sillä lisäyksellä, että hankkeen edetessä tutkittaisiin myös Yli-Iin pohjavesialueet Oulun kaupungin taloustilanteen niin salliessa.

Kantakaupungin vesihuolto perustuu Oulujoesta otettavaan raakaveteen. Maa- ja metsätalousministeriö sekä Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus ovat vaatineet, että Oulun pitää varmistaa vedenhankintansa kahdesta eri lähteestä. Kaupungin pitää nyt esittää vedenhankintaan ratkaisu ja toteutusaikataulu.

Ratkaisua asiaan on haettu jo 1990-luvun alusta ja toden teolla koko 2000-luku. Oulun varmuusluokka on tällä hetkellä alin kolmonen.

Lue lisää 21.08.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Mitäs jos panostettaisiin jokien valuma-alueet kuntoon ja laitettaisiin Oulun vedelle siirtoputket sekä Kiiminkijoen että Iijoen alaosista? Joet ovat luonnollisia vesiputkia ja me ihmiset voimme vaikuttaa jokien vedenlaatuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin järkevä päätös. Helsinkiläisetkin käyttävät pintavettä, miksi se ei kelpaa Oululaislle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muilla kaupungeilla ei ole sellaista uhkaa kuin Oululla, jota uhkaa vuosisadan törkein vesien turmelurikos Talvivaaran taholta. Siinä sitä tuleville polville uraanisoppaa. Kannatan aina luonnonsuojelua, mutta tässä tapauksessa on kyse ihmisten terveyteen liittyvästä puhtaan veden varmistamisesta, niin silloin saa luonnonsuojelu väistyä. Se on selviö, sillä ihminen on kuitenkin ensisijainen tässä tapauksessa. Ne maalla asuvat tietenkin huutavat, että Oulujoen vesi kelpaa, kun itse eivät sitä juo. He eivät ajattele, kuin vain aina itseään ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtokunta valitsi kalleimman ja viis veisasi asiantuntijoista. Ei säästetä tästä, vaan muualta eli koulu- ja sotepuolelta... Niinkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ONNEKSI Oulun taloustilanne ei salli edes tutkimista Yli -Iin pohjavesialueelta. Kaukaa ja kallista on jo kertaalleen todettu. Mutta milonpa se kalleus on ollu politikolle mikään este ja varsinkaan kun ei ole omasta pois. Ei SUOMI ja OULU makais nyt tällaisessa jamassa kuin maakaa.
Sitäpaitsi MEILTÄ Yli--Iiläisiltä olette jo saanut kaiken mahdollisen. NIINHÄN se Alatalo laulaa " Viekää te maat viekää te veet viekääte ..jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotaan, etteivät "ylemmät tahot" jyrää päätöksen yli, kuten kävi muutama vuosi sitten, kun sama lautakunta (eri koostumuksella) tahtoi kuopata Viinivaarahankkeen. Totesihan Oulun veden johtokin Aleksinkulmassa, ettei Viinivaaran vesi riitä kaikille oululaisille. Hajautettu ratkaisu on käytössä monella kaupungilla, jotka hyödyntävät suuria määriä pohjavettä raakavetenään. Ei kaikkia munia samaan koriin, tiesivät jo muinaiset roomalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutaisi vaihtoon tämmöinen lautakunta. Alkaa pikkuhiljaa Esson baari tason politikointi ohjata tätä Oulunkin päättämistä ja asiantuntijoiden arviot haudataan omien intressien alle. Jos tehtävänä on hankkia Oululle varavesijärjestelmä, niin miksi sitä vettä ei voi ottaa sieltä missä sitä varmuudella on? Vai onko tässäkin asiassa vain kallein parasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko todella olla että järki viimein voittaa tässä Viinivaarajutussa? Kerrankin järkevä päätös lautakunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meilläkin juodaan vain ja ainoastaan hanavettä. Auto käy pesussa automaatissa, koska ei kait sitä saa edes pestä omalla pihalla. Mielenkiintoista ja ehkä ymmärrettävääkin on havaita, että suurin vastustus Viinivaaran pohjavesihankkeelle on henkilöillä jotka asuvat alueilla joissa on käytössä pohjavesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaisten toivo lepää kaupunginhallituksen ja tarvittaessa valtuuston jäsenten harteilla.. Poliitikkojen on jo aika uskoa yliopiston tutkijoiden vedenhankintatutkimusta ja kaupungin virkamiesten esitystä. Ei anneta yhdenasian naispoliitikon pilata meidän puhtaan juomaveden saantia Viinivaaran pohjavesialueelta.
Tällä palstalla yritetään vaikuttaa asiaan autonpesu-, vessanpytty- ja muulla huuhaalla.
Puhtaan juomaveden saanti on turvattava meille kaikille oululaisille - ei ainoastaan yli-kiiminkiläisille - kaikissa olosuhteissa.
"Päättäjät kuunnelkaa järjen ääntä."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se että näin suuri kaupunki tukeutuu vain yhteen vesilähteeseen joka on vieläpä joki, on erittäin vaarallista.

Se kun tarkoittaa sitä että jos Oulujoki saastuu vahingossa tai tarkoituksella niin oulu menettäisi elinkelpoisuutensa yhdellä iskulla. Mikään kaupunki ei elä ilman vesihuoltoa ja nuiden korvaavien rakentaminen ei ole mikään nopea homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varajärjestelmäksi riittäisi putki Iijoesta oulun vedenpuhdistamolle. Ja maksaa vain murto-osan verrattuna viinivaaraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä kraanavettä käytetään myös ruuanlaittoon ja olisi ollut hyvä jos sen laatu olisi voitu varmistaa viinivaaran vedellä. Se, että sama vesi kelpaa myös auton pesuun on vain hyvä asia, eipähän tarvitse turhaan monia putkia vedellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma. Maailmalla kehitysmaissa tarvitaan puhdasta vettä, ja tämä päätös varmasti parantaa oloja siellä. Vastuullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan kalliiksi elämä tulee tavalliselle ihmiselle, ennen kuin kaikki vihreiden ajamat ideologiset hankkeet ovat toteutuneet?
Näitä ovat esim. Viinivaarahankkeen-, ydinvoiman-, turpeen käytön-, jne. vastustaminen ja toisaalta tuulivoiman lisääminen, tieliikenteen lisäverottaminen-, rikkidirektiivi, yms. hankkeet.
Nämä kaikki yhteensä aiheuttavat miljardien lisälaskun, joka jää meidän maksettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Okei, kansainväliset yhtiöt tulee ja vie senkin veden parempaan käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa. Nimim. Realisti on sitä mieltä, että viimeisistäkin demokratian rippeistä pitäisi luopua ja luovuttaa päätäntävalta virkamiehille. Virkamiehillä on nykyisinkin jo liikaa valtaa.

Viinivaaran suhteen haiskahtaa hieman siltä, että kyseessä on taloudellisten intressien ajo veronmaksajien kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttu. Suihkuihin ja vessanhuuhteluun menisi arvokasta pohjavettä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

22:51
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
22:24
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
22:03
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
92
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
46
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
22
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
22
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
22
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image