Oulu

Erityislasten ja -nuorten vanhemmat ja huoltajat tekivät jouk­ko­kan­te­lun Oulun so­si­aa­li­huol­lon toiminnasta

Oulu 31.5.2018 11:14 | Päivitetty 31.5.2018 14:49
Kaleva

Oulun kaupungin erityisen tuen tarpeessa olevien lasten vanhemmat ja omaishoitajat kertovat tehneensä joukkokantelun Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon.

Kantelijoiden mukaan Oulun kaupunki on toistuvasti rikkonut kaikkia sosiaalihuollon lakeja. Sen väitetään evänneen tukea tarvitsevilta perheiltä omaishoidontuen palveluja, erityishuollon palveluja, tilapäishoidon palveluja, oikeusturvapalveluja sekä opetukseen ja kulttuuriin liittyviä palveluja. Perheiden kerrotaan tämän johdosta ajautuneen ahdinkoon.

Esimerkkeinä kantelijat kertovat, että Oulun kaupunki ei myönnä henkilökohtaisia avustajia vammaisille lapsille vapaa-ajalle ja kouluun. Kaupungin sanotaan epäävän laittomasti omaishoidontukia ja epäävän myös kaikilta muilta kuin kehitysvammaisilta erityishuolto-ohjelman.

Kantelijoiden mukaan kaupunki vaatii erityislapsia siirtymään kotiopetukseen, kun kaupungin omat resurssit eivät riitä kaikkien lasten koulupäiviin. Lapsia on kantelun mukaan myös pakotettu vaihtamaan koulua. Myös sosiaalihuollon päätökset ja yhteydenottoihin vastaamiset ovat hidastelleet. 

Kyseinen toiminta on kantelijoiden mukaan jatkunut jo vuosia, eikä ongelmiin ole puututtu muistutuksista ja yhteydenotoista huolimatta. Osa Oulun kaupungin toimista on jätetty myös eduskunnan oikeusasiamiehen, sekä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden käsiteltäväksi.

Oulun kaupungin sosiaalijohtaja Arja Heikkinen kertoo saaneensa joukkokantelun luettavakseen torstaina. Hän ei vielä tässä vaiheessa kommentoi kantelun sisältöä tarkemmin.

– Tutkimme asiaa ja otamme ensin selvää, mistä kaikista asioista kantelussa on kysymys, Heikkinen sanoo.

 

Juttua muokattu 31.5. kello 14:49: Lisätty sosiaalijohtaja Arja Heikkisen kommentti.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Meillä on erityislapsi, mutta emme ole koskaan saaneet mitään tukea Oulun kaupungilta, paitsi puolen sataa euroa maksava lääkäri kerran vuodessa. Normaalissa koulussa käy, hieman takellellen, mutta tuemme kotona ja käymme jatkuvaa oppimista läpi vaikkei toisella olisi siihen oppimiseen kykyjä. Emme saa omaishoitotukeakaan tai vammaistukea. Päällepäin ei nää, emmekä vanhempina ole koskaan sitä korostaneetkaan. Lääkärin lausuntojen mukaan erityisen tuen tarve on, kaikki opettajatkaan eivät tiedä erityisyyttä vaan kohtelee normaalina oppilaana. Joskus se on tuskallisen raastavaa, kun vaaditaan toiselta liikaa, mahdottomia. Mutta hammasta purren mennään, itkun ja väännön kanssa. Tiedostamme että elämä kuitenkin on vastassa tulevaisuudessa ja täytyy oppia toimimaan erityisyydestä huolimatta maailmassa. Sydän on ihan rikki huolesta ja toisen puolesta, kun ei ymmärrä samalla tavalla kuin muut. Nämä palikat saatiin tähän elämään, näillä siis jatkamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi emme asu Oulussa. Meillä lapsen erityinen tuki on toteutunut lapsen tarpeiden mukaisesti sekä koulussa että kotona. Toisin kuin Oulussa asuvan ystävämme erityisentuen lapsella. Vanhempien anoessa lapselle, lapsen tarvitsemia erityisen tuen tukitoimia, tuen eväämiset on ilmoitettu suullisesti. Kirjallista päätöstä tukien eväämisestä ei ole ystävälleni annettu. Nyt kun ei ole kirjallista, valituskelpoista päätöstä, niin ystävälläni ei ole valitusmahdollisuutta. Ehkä kantelu AVI:iin, joka on hidas prosessi. Vaatikaa hyvät ihmiset päätökset kirjallisina niin saatte kaupan päälle jopa perusteluja miksi tukea ei ole myönnetty ja jatko on helpompaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan, johtaja ei tiedä mitä alaisten toiminnassa on vikaa, hah haa. Kyllä sosiaalijohtaja pitäisi jo tässä vaiheessa ottaa kantaa asioihin eikä antaa lausuntonsa perusteella ; tutkimme asiaa. Pallo hukassa tulossa asemassa jos ei ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai kantelun kohteellakin on oikeus perehtyä siihen, mistä syytetään, ennenkuin antaa asiassa lausuntoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä joka kirjoitit, että puolivälikankaalla homma toimii, niin siellä taitaa olla muutenkin pikkusen pienemmät luokkakoot kuin monin paikoin Oulua. Taitaa alueella asua yksi tai useampi kaupunginvaltuutettu koululaisineen 😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhemmat ovat oikealla asialla.

Minulla tyttäreni kanssa 35 vuotinen kokemus Oulun kaupungin toimista.

Järkyttävästä mielivallasta on lapseni saanut kärsiä jokseenkin koko elämänsä ajan.

Olen hiljan muuttanut lapseni kanssa niin kauas kuin vain Suomessa voi näiden virkamiesten tavoittamattomiin.

Suosittelen kaikille
älkää jääkö Ouluun kiusattavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikein olet tehny itselläni on käyny monta kertaa sama asia mielessä kun täällä vaan haetaan syytä erityislapsen vanhemmista ja kotioloista,eivät ymmärrä että kotona ei ole se syy kun lapsi on erityislapsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MIelensäpahoittajat liikkeellä, päinvastoin Oulu on hyvä kaupunki kaikille lapsille, myös erityislapsille. Palveluita on paljon, lähes ilmaisia. Henkilöstö on ammattitaitoista ja sitä on riittävästi. Olemme saaneet aina hyvää palvelua, ihmettelen kannetta. Se voi kertoa aivan jostain muusta, ei ehkä edes erityislapsesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä tarvitse olla mielensäpahoittaja, jos huoli omasta lapsesta on suuri.

Hän ei tule koskaan pärjäämään ominavuin, tarvitsee aina kaikessa apua ( syöttämisen, pesut , vaipat siis ihan jo perusjutuissa apua).
Kyllä minua vanhempana pelottaa lapseni tulevaisuus , kun minua ei enää ole hoitamassa.

Tähänastisen kokemuksen mukaan asiat ei läheskään aina ole sujuneet lain mukaan.
Pahinta on ollut pompottelu, pois tutusta hyvästä ympäristöstä ja syynä on ollut raha.
Loukkaavana olen kokenut myös vammaispalvelun ohjaajan minuun kohdistuva syyllistäminen.
Yritän pärjätä omillani, mahdollisimman vähällä palvelulla.

Hoitajia ja ohjaajia on hyviä ja huonoja. Aina ohjaajan/hoitajan ei tarvitse olla pätevä, kunhan on sopiva !
Tilapäishoidossa tärkeintä on hoitajien ja paikan pysyvyys, tuttu ympäristö.
Hyvä olisi olla myös vammaisten kanssa työskentelevä, vammaisiin suuntautunut hoitaja.
Minulla on tullut tunne, että perushoitajalla ei ole aina valmiuksia vammaisiin lapsiin tai nuoriin.

Kiitosta annan päiväkeskustoiminnalle ja ohjaajille, kuljetuspalvelulle ja kuskeille, ne on minun arjen pelastajia.

Ja Lähes hupaisaa on ollut,
Omaishoitajille jos jotain tilaisuuksia tai koulutusta järjestetäänkin, niin hoidettavan hoitoa ei ole - siihenpä se osallistuminen sitten tyssääkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja erityislapselle olisi äärimmäisen tärkeää, että ympäristö ja ohjaajat/hoitajat/opettajat pysyvät samana, koska kyky kestää muutoksia on olematon/huonompi kuin ns. normilapsella. Ikävää, että kaikki tehdään rahan tai jonkin muun toissijaisen ehdoilla eikä kyetä näkemään pitkäjänteisen panoksen tuloksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti kesäajan toimintaan tulee ohjaajia jotka määrätään töihin,vaikka eivät ole suuntautuneet vammaispuolelle. Tämäkään ei ole reilua työntekijöitä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisivat nämä valittajat miettiä, miten hyvin Suomessa erityislasten asiat ovat. Erityisesti erityishuoltolain kautta palvelut ovat maksuttomia tai pienen omavastuun maksavia. Aina pitää vain valittaa, kun siihen on oikeus, jopa ilmaisesta tai lähes ilmaisesta palvelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, kun meillä on oppivelvollisuus kaikilla lapsilla sairaudesta tai vammasta riippumatta, se ei vain toteudu kaikille oppielvollisuuslaista huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä puhuinkin erityishuoltolain mukaisista palveluista. Näitä ilmaisia tai lähes ilmaisia palveluita ei kenenkään tarvitse pakolla käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä "Oma napa": EHO:n mukaista palvelua on lähes mahdoton saada, käytännössä korkeintaan monen vuoden taistelun kautta lakiteitse. Yleensä vanhemmat melko hyvin taipuvat monelle mutkalle lastensa asioiden hoitamisessa ja eteenpäin viemisessä, kun palveluiden pariin ei ole yhteiskunnan taholta ohjausta, vaan niihin opitaan monen vuoden yritysten ja erehdysten kautta. Esimerkiksi meidän perheessämme lasku siitä on vanhemmille kymmeniä tuhansia euroja, koska voimme tehdä vain vajaita työpäiviä lapsen koulu- ja terapia- ja kuntoutusasioiden hoitamisen vuoksi.

Olisi hyvä, jos erityisperheitä tuettaisiin niin, että vanhemmat voisivat käydä töissä ja lapset koulussa hankkimassa koulutusta. Näin saisimme talouden pyörimään ja veromarkkoja "Oman navan" ja kaikkien muidenkin hyvinvoinnin ylläpitoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin ois asiat jos homma toimis. Nyt joutuu kaikista ehoonkin kuuluvista asioista valittaa ja tappelee että saat ne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun ehoa ei saa, eikä noita palveluja. Ei taida kommentoija tietäö, mitä puhuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhumattakaan erityislasten huostaanotoista. Järkyttävää toimintaa Suomessa ihmisoikeuksia rikkoen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin halunnut olla mukana, en tiennyt joukkokanteesta. Aihetta olisi ollut minunkin perheen erityisen puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiennyt minäkään olen itsekin ajatellut kirjoittaa omasta kokemuksestani Kalevaan tästä Oulun kaupungin toimintatavasta joka on aivan kauheaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

23:17
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
23:06
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
22:58
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21:17
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
20:48
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
20:44
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
20:43
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"
90
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
79
Postijumi pahenee: Neuvotteluaikaa ei ole sovittu, autolauttojen rekkakyydit pysähtyivät – Paatero MTV:lle: En tiennyt työehtosopimuksen siirrosta
68
Pelti rytisi Pohjantien työmatkaliikenteessä: Kuusi autoa kolaroi Kaakkurissa, kaksi autoa törmäsi Iskossa – liikenne sujuu nyt normaalisti
68
Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti tapaamispyynnön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"
59
Postilaiset vaativat Eduskuntatalon edessä valtiota erottamaan Postin hallituksen – Ministeri Paatero: "Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti"
52
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
45
Kalen! kalluppi: Pittäiskö yliopisto rakentaa ratapihalle?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image