Oulu

Entinen Pohjola-opisto säilytetään

Vuokralla. Tällä hetkellä noin 80 prosenttia entisen Pohjola-opiston tiloista on vuokrattu. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 3.8.2004 0:00
Elina Kervinen
Haukiputaan Asemakylässä sijaitsevan entisen Pohjola-opiston tontin tulevaisuus hahmottuu. Kiiminkijoen rannalla sijaitsevalle arvokkaalle tontille rakennetaan todennäköisesti korkean hintaluokan pienasuintaloja jokinäköalalla.

Entinen Pohjola-opiston talo säilytetään. Rakennus on museoviraston suojelema ja se on määritelty kyläkuvan kannalta arvokkaaksi. Vanhin osa on peräisin vuodelta 1956 ja uudisrakennukset ovat 1980-luvun lopulta. Koko rakennus on hyvässä kunnossa.

Asuntorakentamisen alle jää näillä näkymin ainoastaan ranta-alueella sijaitseva tenniskenttä. Suuri hirsisauna sen sijaan luultavasti säilytetään, sillä sen ajatellaan tulevaisuudessa sopivan asuintalojen käyttöön yhteissaunaksi.

Tontin ja rakennukset omistavan Prof-Rakennus Oy:n edustaja Markku Lindvall uskoo, että tarkat suunnitelmat rakentamisesta tehdään parin seuraavan vuoden kuluessa.

"Tässä ei ole mitään kiirettä, eikä pidäkään olla, kun on näin arvokkaasta alueesta kyse."

Lindvall kertoo, että rakentamisesta on kiinnostunut vakavammin kaksi oululaista rakennusliikettä, joiden kanssa alustavia luonnoksia on laadittu. Itse hän pitää parhaana ratkaisuna väljää rakentamista.

"Näkemykseni on, että tulisi lähteä siitä, että tehdään asuntoja, jotka sopivat tähän arvokkaaseen ympäristöön. Kaikissa asunnoissa tulisi olla jokinäköala. Ideana olisi, että talot rakennettaisiin lomittain. Siinä jäisi tietenkin rakennusoikeutta käyttämättä, mutta mielestäni se on tällä paikalla ainoa järkevä ratkaisu", hän pohtii.

Rakentaminen mahdollistui kesällä 2003 hyväksytyn asemakaavamuutoksen myötä. Kaavan mukaan ranta-alueelle saa rakentaa kahteen eri kohtaan yhteensä 4 800 kerrosalaneliömetriä kaksikerroksisia asuinpientaloja. Opiston editse kulkevan Saarikankaantien toiselle puolelle on lisäksi kaavoitettu 1 200 kerrosalaneliömetriä rakennusoikeutta yksikerroksisille asuintaloille.

"Se alue lohkotaan varmaankin tonteiksi ja myydään omakotitalorakentamiseen", Lindvall ennustaa.

Itse opistorakennuksessa rakennusoikeutta on jäljellä noin 1 200 kerrosalaneliötä. Kaavamerkintä mahdollistaa asuin- ja liiketoiminnot rakennuksissa.

Tällä hetkellä Pohjola-opiston vuokralaisina ovat Jussin Kodit oy, Oulun seudun aikuiskoulutuskeskus, filmiä työstävä elokuvaryhmä sekä muutama yksityinen asukas.

"Vuokraustoiminnan kannattavuus on niukasti voitollista. lähinnä saan sen avulla pidettyä rakennuksia ja aluetta kunnossa. Kiinnostuneita on kuitenkin jatkuvasti, ja uskon että opistorakennukselle on jatkossakin käyttöä", Lindvall sanoo.Kyläyhdistys myötämielinen


Kaavamuutos hyväksyttiin aikoinaan valituksitta. Haukiputaan Asemakylän kyläyhdistyksessä pidettiin kuitenkin tärkeänä, että alueen asukkaiden virkistysmahdollisuudet Kiiminkijoen rannassa säilyvät.

"Tärkeää olisi, että rantaan pääsy ja kulkeminen olisi mahdollista, sillä moni täällä kalastaa. Lisäksi on hyvä, että Santtusaaren alueen hiihtolatu, lenkkipolku ja nuotiopaikka säilyvät ennallaan, kuten on nyt käymässä", sanoo Asemakylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Klasila.

Hän pitää ranta-asuntojen rakentamista periaatteessa myönteisenä asiana, sillä se saattaisi elävöittää hiljaista asemakylää. Alue on nukkumalähiö, jonka asukkaat käyvät töissä muualla, ja siitä syystä palvelut kuihtuvat ja siirtyvät läheiseen kunnan keskustaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Nyt on suuri osa ikkunoista rikottu ja vaikuttaa täysin autiolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opistorakennukset ovat kovin hylätyn näköiset. Ikkunat ekakerrosesta suurelta osin rikotut, joten tuuli ja sen mukana tuleva sade menee sisään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image