Oulu

Elä­mys­kes­kuk­ses­ta uusi alku

Kalevan Vuoden julkisuusteko -palkinto luovutettiin teollisuusneuvos Seppo Arposelle (vas.) hänen rohkeasta eltaantumiskritiikistään.
Oulu 30.12.2009 0:00
Arja Mikkola
Teollisuusneuvos Seppo Arponen on ollut kolme vuotta eläkkeellä eikä siis "enää ehdi tehdä yhtä paljon pahaa kuin ennen": "Aamupäivällä saa aikaan enää yhden asian ja iltapäivällä toisen ja siinä välissä ehtii ottaa torkut." Olisi siis vihdoin aikaa omistautua erityisen mieluisille puuhille, kuntoilla rauhassa, lomailla Helena-vaimon kanssa ja penkoa sukujuuria, jotka kiemurtavat peräti Kaarle Suureen asti.

Tosiasiassa irtautuminen Kärppien vetovastuusta näkyy vain rusketuksena, joka tarttui reissussa Thaimaassa.

Oulussa oravanpyörä odotti lähes entisellään miestä, jonka ei ole helppo sanoa ei, kun häntä kerran tarvitaan. Tapaamispäivänäkin kalenterissa oli neljä palaveria ja vähintään yhtä monta kahvia "kunnon kermalla".

Pelkästään hallitustyö vie viikon kuukaudessa kolmessa yrityksessä. Kauppakamarin yritysjohtamisen valiokunnan puheenjohtajana taas löytyy pontta kannanottoihin.Strategia kehiin


"Tämä yhteisö kaipaa jotakin. Katso nyt Oulua, ilman kylttejä vieras ei edes huomaa kaupunkia", Arponen siirtyy sofioksaslinjalle.

Oulusta puuttuu ymmärrettävä strategia ja kunnon ohjaus. Ennen elinkeinopolitiikkakin oli selkeästi tekijänsä näköistä ja kaupunkia johdettiin jämäkästi. Nyt on vuosikymmen vain pähkäilty: "Päätöksiä on tehtävä nopeammassa tahdissa."

Terva- ja teknologiavaiheen jälkeen Arponen panostaisi Oulussa palveluihin: "Oulussa pitää kehittää jotakin uutta! Pitää rakentaa palveluelämyskeskus, joka kokoaa isot tapahtumat sisätiloihin." Juuri Oulu olisi luontainen paikka koko Pohjoiskalottia kiinnostavalle vetonaulalle, joka tarjoaisi perustan monipuoliselle, uudentyppiselle yritystoiminnalle, hän visioi, vaikka arvaa alasampujien seurakunnan nousevan jälleen kerran vikkelästi vastustamaan.

Tavoitteeksi olisi otettava näyttävä monitoimikeskus "ottavalla paikalla". Sinne sovitettaisiin niin hotellipalvelut, kongressit, konsertit, "Tietomaa", kauppakeskus kuin urheilutapahtumatkin.

Mallia elämyskeskusta varten voi vilkaista vaikka Macaosta tai Las Vegasista.Työnteko unohtui


Arposen kritiikki kolkuttaa kuin paha omatunto. Eltaantuminen ei ole pilaantumista, teollisuusneuvos suhteuttaa pysähtyneisyyttä ja avaa Oulusta urheilullisempaa mielikuvaa: kun mestaruuden käsittely jää puolitiehen, iskee mestaruuskrapula. "Juhlat sen kun jatkuvat ja varsinainen työnteko unohtuu."

Jonkinlaista ryhtiliikettä on tosin jo havaittavissa: "Pintaväre tuntuu." Mutta onko Oulun päättäjistä siihen, mihin heidät on valittu: "Tekemään päätöksiä."

Itse Arponen oppi niin tilanneanalyysiä, johtamista ja varmaan säteilemäänsä perusrehellisyyttäkin rauhanturvaajana 70-luvulla: "Kahdessa sodassa ja yhdessä vallankaappauksessa".

Kerassa ja sittemmin Finnverassa siivitti ajatus siitä, että asiat voi aina tehdä myös toisin. Kärppien hallitukseenkin tuli lähdetyksi alunperin pelkästä harmituksesta. Onko palomiehen asenne sitten jäänyt Suezin kriisistä päälle, joka tapauksessa on auton takapakkikin lähipiirin mukaan paremmassa järjestyksessä kuin kellään.Oppia konkurssista


"Ei ole mitään lisäarvoa, jos vaihdamme keskenämme satasia Oulussa", Arponen suree. Tarvitaan vaihtoa, virran pitää olla suurempi sisäänpäin. Jo viime vuonna Pohjois-Pohjanmaan osuus Suomen viennistä putosi yhdeksästä seitsemään prosenttiin.

"Yrittäjyys vaatii itsensä likoon laittamista", Arponen sanoo kunnioittavasti. Millä ilveellä siis nostatettaisiin itäisellä murrealueella, johon Oulukin kuuluu, samaa asennetta, kuin länsimurteiden taholla kaasuttelevalla ladakuskilla, joka vannoo ohittajansa kohdatessaan toimeliaasti, että "vielä minäkin ajan Mersulla".

Harva onnistuu ensi yrittämällä. Silti Suomi rankaisee rehellisen konkurssin tehneitä. Anglosaksisissa maissa sen sijaan yrittäjän annetaan ottaa oppia virheistään. "Ei ole löytynyt selkeää poliittista tahtoa kulttuurin muutokselle", Arponen arvioi. Erityispaineita luo myös "innovatiivinen" verottaja, joka ajaa yrittäjät vuosiksi löysään hirteen ja etsimään apua oikeudesta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Paras osoitus Oulun eltaantumisesta osn se, että Kaleva ei löytänyt palkittavaksi ketään, joka olisi kansainvälisesti tai edes kansallisesti ansioitunut. Näitä kuikkuisia eläkeläisiä meillä on kyllä Kauppahallit täynnä kahvia juomassa ja viisastelemassa, kun muut yrittävät tehdä oikeita töitä. Palveluelämyskeskus ei tuo latin latia vientituloja. Mutta olisihan siinä varmasti hienot tilat Kärppä-hallinnolle ja kumipalan hakkaajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö se olisi aika saada ouluun se moottoriurheilu keskus josta joskus on ollut puhetta ?. tekisivät kanssa siitä niin ison että siellä pystyttäisi ajamaan eri lajien ja luokkien EM- tai jopa MM-tason kisoja. oulu ja muukin pohjois-suomi pääsisi tasan varmasti mailmankartalle kerralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä olisi elämystä, kun tuntisi olonsa viihtyisäksi Oulussa. Tämä ei ole avoin kaupunki, ihmisiä "neuvotaan" koko ajan, mikä on se paras ja oikea tapa olla Oulussa. Rotuaarin pallon ympärille fiksoitunut koko hoito. ONNEKSI keskusta tyhjentynyt, muillekin kaduille tulee etsiydyttyä. Musiikki, taide, järkevät tempaukset, harrastukset - niistä saa ne elämykset ja ne on kaikille. Ei mitään "elämyskeskusta" pääsymaksuineen. Nykyajan elämyskeskukset kun on jo liian usein siellä korvien välissä kemiallisesti hankittuina. Mielekästä elämistä on tuettava!!!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lukjija 09:21 , mutta kun kunta tarvitsee veroeuroja, jotta se voi palvella kuntalaisiaan. Ja veroeuroja tulee sitä enemmän mitä enemmän liiketoimintaa ja vastaavaa alueella on

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin juttu jossa tuli oikiaa asiaa.Kyllä Oulun johto,on aika hampaatonta,ja aikaansaamatonta ollut jo pitkän aikaa. Se entivanahanen tervakaan ei enää oikein yksistään pijä pinnalla paattia nimeltään Oulu ,kun tappi nimeltään Nokia on alakanut kohota reijästä.Ravistunut on paatti,ja lisää ravistuu. Kannattaisko aivan oikiasti kuunnella,niitä jotka on jotakin saaneet aikaiseksi vuosien saatossa,kaupungin hyväksi.Se tuo uusi luuta ei läheskään aina lakaise yhtä hyvin,kuin vanaha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

VAIHDETAAN PENNANEN ARPOSEEN, NIIN RUPES TAPAHTUMAAN! Muitakin päättäjiä vaihtoon, muuten ei tapahdu mitään, eikö se ole jo nähty?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu, mutta lehdessä artikkelin voisi laittaa sinne sarjakuvien sekaan, hyvää huumoria jota tarvitaan näin laman keskellä. Las Vegasin lisäksi huumorimallia voisi ottaa koiramäestä ja Kalevalasta. Huomasin että taidetaan olla sukulaissieluja, sillä minukin sukujuuret yltää Kaarle Suureen asti ja ohikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arposet ajatukset kannattaa ottaa erittäin vakavasti . Mutta kun meillä riittää niitä mikkoviitasia,juhatapioita ja veikkoervasteja ampumaan alas kaikki uudet ehdotukset. Vaikea on aina ymmärtää mikä lopulta on vastustuksen takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jalkapallostadion tänne tarvitaan. Sitten Suomen mestaruus ja sitten mestareiden liigaan ja alkaa miljoonat virrata Ouluun. Eikä se ole keneltäkään pois joten ei tarvitse kateellisten vastailla. Päättäjät katse tulevaisuuteen ja heti. Lisäksi Ideaparkit ja muut tietysti kuuluu asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän uuden Monitoimikeskuksen (TM), jossa hotelli, elämykset, konsertit, Kärppien pelit ja muut zembalot samassa paikassa - voisi rakentaan nykyisten Raksilan markettien tilalle. Alue on tarpeeksi iso ja keskeisellä paikalla Oulua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arponen puhuu täyttä asiaa! Nämä puheet olisi pitänyt ottaa huomioon jo aikaa sitten. Uskallusta puuttuu, ja vain haaveillaan Oululn noususta. Nyt on tulossa kyllä jo lentoasemakin Pohjoiskaloitin väelle, ja kohta matkakeskus, jos joku vain saisi rahoituksen, ja sitten voisi.... Ei tänne kukaan tule edes Pohjoiskalotin alueelta, jos täällä ei ole mitään syytä, joten narisijat naulaan, ja rähinä päälle!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on pieni kooltaan ja henkiseltä ilmapiiriltään. Olen asunut täällä vuosikymmeniä ja tämä käy aina vaan selvemmäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Entä jos palveltaisiin kuntalaiset ensin, vanhuksia myöten ja sitten vasta seuraavaa juttua?" Pitäisikö edellisen lukijan lukea uudelleen artikkeli. Tarvitaan tuloja, ei menoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oulusta puuttuu ymmärrettävä strategia ja kunnon ohjaus. Ennen elinkeinopolitiikkakin oli selkeästi tekijänsä näköistä ja kaupunkia johdettiin jämäkästi. Nyt on vuosikymmen vain pähkäilty: "Päätöksiä on tehtävä nopeammassa tahdissa."" Näinhän se on kuten Seppo asian sanoo, nykyiset virkamiehet odottelevat eläkkeellepääsyä eivätkä tee sitä mitä pitäisi. No jospa tahti muuttuu muutaman vuoden päästä valitettavasti silloin on jo liian myöhäistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen Paten kanssa samaa mieltä. Kun Topi olisi ihan ilmaiseksi rakentanut Kiiminkiin (15 min. Oulusta) saman katon alle pohjolan suurimman kauppakeskuksen, huvipuiston ja siihen kylkeen vielä maailmanluokan nähtävyyden niin ei kelpaa Oululaisille. Itsekin olen sitä mieltä että ensisijaisesti pitää kehittää keskustaa kauppapaikkana mutta kyllä Oulun pohjois-puolta tulisi myös kehittää (jo Kekkonenkin tajusi tämän). Tuo ehdotus uimastadionista kuivasjärvelle kuulostaa myös hyvältä. Olisi myös lähellä Ritaporttia ja turisteja. Ja sitten vielä talviurheilukeskus Pöllökankaan koulun yhteyteen viereiselle kentälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas uusi suomenkielen sana: Palveluelämyskeskus. Voi luoja sentään näitä ihmeellisyyksiä. Entä jos palveltaisiin kuntalaiset ensin, vanhuksia myöten ja sitten vasta seuraavaa juttua? Hyvä se on eläkkeeltä huudella mitä pitäisi nyt tehdä, olis tehnyt töissä ollessaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raatin uudelle uljaalle stadionille Kärppäpeli Etelän suunnitelmien malliin, jäätä luulisi Oulun korkeudella riittävän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eihän ne elämys keskukset ketään elätä.töitä ouluun pitää saada että väki pysyy ja lisääntyy ja samoin ympäristö kuntiin .einämä kauppakeskukset ym ookko komeita rakennuksia jos sitäkään .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

08:12 Oli siellä hyviä ideoita Titanicista lähtien mutta ensinhän hyvät ideat ammutaan alas. Näitä puhujia riittää, mutta missä ne on niistä kaavoituskekkereistä. Itse kun niissä olen istunut, niin purnaajia ja murahtajia (60 ikäisiä miehiä) ovat täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Kiimingistä kotoisin oleva Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
43
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
41
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image