Oulu

Eläinmuseo suljetaan 30.11. – dioraamoista tehdään 3D-vir­tu­aa­li­mal­li

Eläinmuseon kokoelmista rakennettavan näyttelyn sijoittamista pohtinut työryhmä esitti sijoituspaikaksi Pohjois-Pohjanmaan museon alakertaa. KUVA: Teija Soini
Oulu 16.11.2017 6:13
Pekka Rahko

Oulun yliopiston eläinmuseo on avoinna marraskuun loppuun asti. Viimeistä päivää museo on auki torstaina 30.11.

– Heti seuraavana viikonloppuna Ilpo Okkonen käy kuvaamassa dioraamat ja Mitta Oy tekee niistä laserskannauksen, professori Jouni Aspi kertoo. Näiden pohjalta tehdään 3D-virtuaalimalli dioraamoista.

Selkärankaisten tutkimuskokoelmat on jo Aspin mukaan siirretty kasvimuseolle ja seuraavaksi siirtyvät selkärangattomien tutkimuskokoelmat.

Hallissa sijaitsevan näyttelyn kohtalosta ei ole edelleenkään varmoja päätöksiä. Dioraamoja ei vielä kuitenkaan ole tuomittu purettaviksi.

– On jopa mahdollista, että ne saisivat jäädä paikoilleen, Aspi kertoo.

Museohallin tulevaisuudesta ravintolakäytössä käydään Aspin mukaan neuvotteluja, mutta niiden ollessa kesken ei tarkempaa tietoa tilojen tulevasta käyttäjästä vielä heru.

– Ravintolakäytössä myös linnut saisivat jäädä kattoon ja sarvet seinille.

Eläinmuseon kokoelmista rakennettavan näyttelyn sijoittamista pohtinut työryhmä esitti sijoituspaikaksi Pohjois-Pohjanmaan museon alakertaa. Aspin tiedon mukaan tästä ei kuitenkaan ole vielä päätöksiä.

Näyttelylle pitää joka tapauksessa etsiä väliaikainen sijoituspaikka ja Aspin mukaan systemaattinen osasto siirtyy vitriineihin yliopiston käytäville. Muu materiaali siirtyy varastotiloihin.

Eläinmuseon vuokrasopimus on sanottu irti tammikuun lopussa.

Lue lisää 16.11.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Milloinkahan yliopistolla tulee palotarkastajat tai terveystarkastajat pyörähtämään? Alkaa olla monenmoista vitriiniä, kivenmurikkaa, pöytää, tuolia, kasveja ja mitä lie käytävien tukkeena. Käytäviä ja (hätä)uloskäyntejä on tukittuna koko ajan enenevässä määrin ja "kulku kielletty" kylttejä ilmestyy joka puolelle kuin sieniä sateella. Huonostipa käy jos vaikka tulipalo syttyy ja kaikkien rakennuksessa olevien pitäisi päästä pikaisesti ulos.
Puhumattakaan sitten opiskelijoiden ja työntekijöiden työhyvinvoinnista ja niistä kaikista remppareiskoista, joiden selässä lukee isolla "ASBESTI".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surkeaa, että nyt myös eläinmuseon kokoelmille käy kuin geologisille: yliopiston käytäville vain tien tukkeeksi, vaikka niille olisi jo olemassa hyvä paikka - ja vielä tila, jolle pitää ihan keksimällä keksiä muuta käyttötarkoitusta. Häpeä Oulun yliopisto, miten surkeasti kohteletkaan arvokkaita luonnontieteellisiä kokoelmiasi ja lyöt laimin tieteen kansantajuistamista, joka on yksi yliopiston tärkeistä tehtävistä.

Mielenkiintoista myös vain häätää museo tuosta vain ilman kunnollista väistötilaa. Kellari ei ole kunnollinen tila.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole mitään järkeä hajottaa eläinmuseota yliopistolla. Joka sen tekee, ei ole käynyt tustumassa museoon ja on täysin tietämätön sen ainutlaatuisuudesta. Käsittämätöntä touhua tuhota historiallisestikin arvokas kohde! Vai, että linnut ravintolan kattoon. Mitähän Helsingissä sanottaisiin, jos heidän museonsa harjotettaisiin tällä tavalla paloiksi? Kuka kaupunginvaltuutettu voisi puuttua tähän kummaan toimintaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös suomessa ole julkisissa asioissa julkisuusperiaate? Nyt vaan kaleva asialle ja kaivamaan päätöspaperit ja päättösten perusteet esille. Ja päätäjien nimet myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voin kertoa ilman papereitakin, että yliopiston rehtori vastaa tästä(kin) päätöksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaan aikaan Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupungin statusta. Miksi?
Vaatii melkoista älyllistä epärehellisyyttä ummistaa silmänsä siltä, että ollakseen kulttuurikaupunki saati kulttuuripääkaupunki Oulu tarvitsee kulttuuri-instituutioita. Tämä on kiertämätön asia. Luuleeko kauipunki, että hakemus on vain matkailullinen kikka, jolla ei tarvitse olla siteitä todellisuuteen? Varsinaista itsensä pettämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kaikki vihreät aatteen immeiset ketjuilla kiinni museon kaiteisiin ja protestit pystöön ei anneta hävittää onko vielä joukkovoimaa ????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei kaikki. Nyt kun tämä lopetamispäätös ollaan panemassa käytäntöön, niin voisiko
joku viimeinkin kertoa, ketkä olivat asiasta päättämässä ja millä perusteilla ? Onko syynä
kateus, rahanhimo vai mikä. Kuka sai rahat ?.
Ruokalan perustaminen museon alueelle on naurettava juttu. Mitenhän se saisi luvan toimia
homeisten lintujen keskellä ?
Jokin tässä asiassa ei täsmää. Kukapa kertoisi totuuden ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep juur tämä on mietityttänyt myös tällä ja miksi ruokalaa ei rakenneta muutoin???? Kertokaa joku kuka tietää....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Museon on pysyttävä Linnanmaalla asisnmukaisissa tiloissa. Pohjois-Pohjanmaan museon kellari ei ole sovelias paikka. Kulttuurikaupunki ei riko olemassaolevaa vahvaa rakennetta, se vaalii ja arvostaa olemassa olevaa. Mitä tekee Oulu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Linnanmaan ravintolapula ratkaistaisiin järkevämmin aikatauluja porrastamalla kuin tiloja lisäämällä. Totta, että ruuhkaisaa täällä on. Mutta se ruuhka kestää vain kolmisen varttia keskipäivällä, 11.30-12.15. Muun ajan tilat ovatkin sitten lähes tyhjillään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tuo päätös on tehty, niin pitäisi aloittaa uuden paikan kartoittaminen. Pohjois Pohjanmaan Museon alakerta on aivan liian ahdas. Onhan tuo eläinmuseo ollut aiemmin anakin keskustassa NMKY;n tiloissa nykyisen hotellin vieressä ellei peräti alla. Oulun kaupungilla on hallinnassa esim, tyhjiä kouluja, joita vois vuokrata yliopistolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas yksi iso osa oululaista osaamista ja kulttuurihistoriaa vaipuu loistavaan menneisyyteen. Onneksi olkoon vain! Ei muuta kuin kulttuuripääkaupunkihakemuksia rustailemaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän kyse ole Oulun eläinmuseosta vaan Oulun yliopiston eläinmuseosta. Yliopisto on valtiollinen instanssi ja tekevät mitä tahtovat ilman oululaisten paikallispolitikkojen sähläämistä. Eli täysin yliopiston juttu ja ei liity mitenkään Oulun kaupungin toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistohan on yhtiöitetty ja on siis nykyisin yritys jolla ei valtion kanssa muuta tekemistä kuin että vuokraa senaattikiinteistöltä tilat toimintansa harjoittamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopisto ei ole yhtiö eikä yhtiöitetty vaan "julkisoikeudellinen yliopisto", joka saa tulorahoituksensa valtaosaltaan valtiolta joko suoraan määrärahana tai epäsuorana tutkimusrahoituksena (Suomen akatemia, TEKES).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi sarvikuonojen maa ja norsu posliinikaupassa. Eläinmuseon tiloihinhan voisi perustaa sen natokyberkeskuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on todellä väärin. Eläinmuseo on historiallisestikin arvokas ja opetuksellisesti merkittävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

26
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
19
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
18
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
18
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
14
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta
14
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
9
Teleoperaattori DNA:n kaapelitelevisio- ja kaapelilaajakaistapalveluissa oli pitkään kestänyt häiriö osassa Oulua

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image