Oulu

Eläinlääkärin vinkit: Koiran ul­koi­lut­ta­mi­nen liukkailla vaatii tarkkuutta, älä vie eläintä kalteville pinnoille

Kevyen liikenteen väylä oli jäässä Etu-Lyötyssä tiistaiaamuna. Lemmikit kulkevat jäisiä katuja ja myös niillä on liukkaudesta johtuva ongelmia. KUVA: justus / Lukijan kuva
Oulu 28.11.2017 10:26
Kaleva

Oulun seudulla tiet ovat paikoin peilijäässä, mikä aiheuttaa ongelmia myös ulkoileville koirille. Eläinlääkäri Matti Rinnekangas kertoo, että lemmikkien selät menevät tukkoon ja ontumisia ilmenee.

– Vaikka lemmikit kulkevat neljällä jalalla, liukas jäinen keli on niille äärimmäisen hankala alusta. Koirat kun eivät pysty käyttämään nastakenkiä.

Oulun seudun eläinlääkärivastaanotolle tuodaan koiria, joiden selät ovat lihasjäykkyyksien vuoksi tukossa. Lisäksi seniorikoirien nivelrikot alkavat vaivata.

– Kipu- ja nivelrikkolääkkeiden menekki selvästi nousee tällaisella kelillä.

Rinnekangas kertoo, että koiralenkillä kannattaa vältellä kaltevia, liukkaita pintoja. Esimerkiksi autourat tiellä ovat hankalia, sillä ne aiheuttavat eläimelle sivuliikkeitä. 

– Oma koiranikin ontuu nyt sivuliikkeiden vuoksi.

Ei ole merkitystä, painaako lemmikki kaksi tai neljäkymmentä kiloa, liukkauden ongelma on sama kaikille, jos ne joutuvat ottamaan äkillisiä sivuliikkeita.

Sipsuttelua hihna löysällä

Rinnekangas suosittelee käyttämään pyöräteitä, polkuja ja muita tasaisia alueita koiralenkkeilyyn. 

– Vaikka se menisi sipsutteluksi. Vauhti kannattaa pitää rauhallisena ja hihna löysällä.

Koiran tassut kannattaa pestä aina ulkoilun jälkeen ainakin kantakaupungin alueella, jos liukkauden torjunnassa on käytetty suolaa. Muuten tassut voivat mennä huonoon kuntoon.

Lisäksi terävä hiekoitushiekka kuluttaa tassuja. Rinnekangas kehottaa pistämään tossut koiran jalkaan, jos hiekoitushiekka raapii tassuja.

Tassuvahoista ei ole tähän apua. Ne kostuttavat pakkasen kuivattamia tassuja ja estävät lumen tarttumista.

– Pakkasjakso ei ole niin suuri ongelma kuin nollakeli ja liukkaus.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Toinen luikas alusta jäätikön lisäksi on jäänluikkaaksi vahattu lattiapinta huonetiloissa, monet revähdykset tapahtuu huoneella, koiran liukastellessa luikkaalla lattialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulta koirasi kävelemään rauhallisesti siten jotta ei tule ns.äkkilähtöjä.Opeta myös koira kurakeleillä ja märältä keliltä menemään pyyhken päälle kuivattelemaan,niin ongelmia ei tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiran "nastoja" kutsutaan kynsiksi. Kun ei leikkaa liian lyhyiksi niin koira saa niillä pitoa. Koira muutenkin tupsahtaa nurin ihmiseen verrattuna matalalta niin kaatuminen ei ole suuri riski.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvatapa itsellesi pitkät kynnet ja testaa, että miten ne pitävät liukkaalla... Eiväthän ne koiran kynnet estä sutimista liukkaalla latiallakaan, joten miten ne sitten jäällä pitäisivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvassa Oulun kenties heikoimmin huollettu kevyen liikenteen pätkä, joka jatkuu Harjapäänkadulta Lyötyn K-marketin edustalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kun se tie joka menee rakennuksen vieressä kuuluu rakennuksen haltijalle, eli S-markettien kohdalla arina on se joka oulun alueella huolehtii hiekotukset ja sulatukset. On minullekin ihmiset joskus valittaneet jostain tien pätkästä jota ei ole hiekotettu, että tämmöstä tämä hoito on ja miksi tuolla on hoidettu, tajuamatta että se "tuolla" oleva taloyhtiö on hoitanut osuutensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koirille pitää rakentaa "ulkoiluhalleja", joissa on kesäkeli ympäri vuoden. Siellähän voisi olla myös juoksumattoja yms. kuntoilulaitteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrassaan vastuutonta neuvoa ulkoiluttamaan koiraa kevyen liikenteen väylillä löysässä hihnassa. Siellä ne monen metrin löysät hihnat menevät sitten ristiin rastiin ja poikki tien ja ovat hengenvaarallisia pyöräilijöille. Eivätkä kaikki muut jalankulkijatkaan pidä siitä, että mitkä tahansa tuntematomat koirat tulevat lähelle. Kaikki ihmiset eivät pidä koirista. Niin että kuljettakaa vaan niitä koirianne lyhyessä hihnassa aivan vieressänne kuten koirakoulutuksessa opetetaan. Koirillehan on rakennettu paljon aitauksia, joissa ne saavat vapaasti juoksennella. Liikenne ei ole siihen oikea paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi luulet olevasi niin tärkeä ihminen että koiria edes kiinnostaisit ? Minun koiraa ei ihmiset kiinnosta, hajut vaan. Ja pyöräilijät voivat opetella käyttämään kelloa, ajoissa ringauttaa niin jopa ilman koiraa kävelevät tietävät että takaa on joku tulossa, niin minäkin teen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta kellonsoitosta. Kauempaa kun soittaa niin ei mitään reaktiota, ei kai kuulla, ja kun lähempänä, niin johan ollaan vihaisia. Eli tekipä miten tahansa niin väärin menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin löysä hihna ei tarkoita metrien pituista hihnaa, vaan ihan normaalia hihnaa joka on kdessä löysällä, eikä kireänä.... koirapuistot ovat pankko jäässä ja lisäksi siellä muhii kennel yskät , sun muut tartunnat.. ja jokainen koira tarvitsee nenähommia, eli juurikin lenkin varrella haisteluja.. ja osa koirista ei edes kakkaa saati pissaa koirapuistoon vaan matkan päähän käveltyään. ite en koiraani puistoon vie,, vaan metsään kulkemaan ja icebugit itelle jalkaan.... mitä koirakoulutukseen kuljetuksessa tulee niin koiraa ei taluteta koko ajan käskyn alla eli sivulla, sen pitää saada haistella muiden jalkiä ja muita koira kavereita.... jos koira on koulutettu niin se ei mene lähellekään vastaantulijaa jos ei se vastaantulija sille mitään merkkejä anna... käännä kaste pois koirakosta jos et tuttavuutta halua,,, koira tulkitsee sen oikein eikä tule lähellesi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koirapuistoista ei siis ole mitään hyötyä. Pitäisikö sitten olla jotkin koirien lenkkipolut, joilla ne saavat vapaasti haistella? Valitettavasti ei voi luottaa siihen, että koirat pysyisivät etäällä, jos niitä ei katso. Ja kyllä yleisillä paikoilla koiran tulisi osata seurata ohjaajan vierellä eikä parin kolmen tai neljän metrin säteellä kuljettajan ympärillä törmäillen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löysä hihna ei tarkoita, että koira olisi valtoimenaan monien metrien hihnassa. Löysällä hihnalla koira on myös toivottavasti silloin kun on omistajansa vieressä. Remmi voi siis hyvinkin olla lyhyellä, mutta niin, ettei se kiristä suotta pantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida Etu-Lyötyn isännöitsijät ja huoltoyhtiöt tietää, että tuo kevyenliikenteen väylä kuuluu taloyhtiöiden hoidettavaksi. Näin sanoi kaupungin insinööri kunkerran kaaduin tuossa pahasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Vihreät venäjän erikoisjoukot

Suomi se porskuttaa milloin Ruotsin vallan alla, milloin Venäjän vallan alla ja nyt Eu:n vallan alla. Lue lisää...
Kotomaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.12.

Fingerpori

15.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image