Oulu

Ei löytynyt pyymetsoa vieläkään

Risto Tornberg löytää teerikanasta runsaasti koiraan piirteitä. KUVA: Sami Heikkinen
Oulu 12.3.2009 0:00 | Päivitetty 12.3.2009 11:51
Pekka Rahko

"Pää siniharmaa kuin metsolla, kaulassa valkea pitkittäinen juova ja kurkku musta kuin pyyllä. Nokka valkoinen kuin metsolla." Tuntomerkkejä ei valitettavasti saa mitenkään sopimaan Oulun yliopiston eläinmuseon pöydällä makaavaan lintuun. Ei siis ollut pyymetso tämäkään.

Omituinen otus kyseessä silti on. Teerikanan näköinen, mutta pieni. Höyhenistössä laajalti mustaa, jopa metsokukkomaisen sinimustaa. Pienuutta korostaa puuttuva pyrstö.

"Teerikana, jolle vanhemmiten on alkanut tulla koiraan piirteitä", määrittää linnun konservaattori Risto Tornberg. Eli kyse ei ole edes risteymästä.

Kuvaus siitä, millainen pyymetson pitäisi olla, on tietenkin peräisin Veikko Huovisen romaanista Havukka-ahon ajattelija. Siinä Konsta Pylkkänen ampuu maailman ensimmäiset ja toistaiseksi ainoat pyymetsot.

Eläinmuseolle päätynyt lintu on puolestaan Pekka Peltoniemen Rovaniemeltä maanantaina yliajettuna löytämä. Pyymetso oli ensin käynyt löytäjän mielessä. Se ei ole ihme, kun lintu on hiukan pyykoirasta isompi, ja silmiinpistäviä tuntomerkkejä ovat sininen selkä ja pyymäisen kirjava kurkku.

Oikeaan määritykseen Peltoniemi oli tosin päätynyt jo löytöpäivän iltana pähkäiltyään kummajaista parin lintuharrastajatuttavansa kanssa.

"Varislinnut ovat ehtineet käydä nokkimassa pyrstön pois", Tornberg harmittelee. Eläinmuseolla on ennestään kokoelmissaan pari vastaavaa koirasmaista teerikanaa, joilla molemmilla on kukon lyyrapyrstö. Tämän yksilön pyrstöpuoli jää arvoitukseksi.

Syy koiraan piirteiden esiintymiseen vanhoissa teerikanoissa piilee Tornbergin mukaan hormoneissa. "Kyllähän kesykanatkin rupeavat kiekumaan vanhemmiten."

Metsäkanalintujen risteymiä tunnetaan monenlaisia. Yleisin on korpimetso, metson ja teeren risteymä. Riekkoteerenkin eläintiede tuntee, samoin riekkometson ja jopa pyyteeren ja riekkopyyn. Eläinmuseon vitriinissä on jopa kiirunan ja teeren risteymä.

Vain yksi puuttuu: pyymetso. "Sellaisen syntyminen on varmaankin fyysisesti mahdotonta", Tornberg arvelee ja kertoo, etteivät edes tarhassa pidetyt metso ja pyy ole saaneet jälkeläisiä.

"Geeneissä tuskin on syy, sillä metsäkanalinnut ovat tehneet poikasia fasaaninkin kanssa", Tornberg lisää.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

heh heh..Hyvä tuo konservaattorin määritys, "teerikana jolle vanhemmiten on alkanut tulla KOIRAN piirteitä.." mahtaa olla kumman näkönen otus..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:41
Kolttamuusikko Jaakko Gauriloff palkittiin elämän mittaisesta kulttuurityöstä Tilaajille
14:35
Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti
14:15
Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyynärvarresta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”
13:49
HS: Verkkojätti Amazonin saksalaisen sivuston ohjelmistovirhe jumittaa toimituksia Suomeen
13:30
Nivalan vakavan liikenneonnettomuuden kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poikkeusluvalla – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bussipysäkillä odotelleista ihmisistä
13:11
Valtuutettu Lokka tiistaina käräjillä, syytetään kahdesta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta
12:56
Auto pyörähti penkkaan Pohjantiellä Kempeleessä – poliisi antoi suullisen huomautuksen
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
27
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
20
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image