Oulu

Ebolaepäily tunaroitiin OYSissa – potilasta ei eristetty

Osastonhoitaja Eija Marin-Pekkala esittelee OYSin yhteispäivystyksen vieressä olevaa ebolakontiksi kutsuttua eristystilaa, johon asiakas voidaan tuoda ulkokautta. KUVA: Kontiainen Jarmo
Oulu 25.7.2016 7:14
Niina Hentilä

OYSissa hoidettiin vuosi sitten keväällä potilasta, jonka epäiltiin kantavan ebolavirusta. Hoito ei kuitenkaan sujunut aivan suunnitelmien mukaan. 

Oululainen mies oli viime vuoden maalis–huhtikuussa kuukauden ajan Sierra Leonessa dokumentoimassa paikallisten elämää. Ebolan pahin vaihe oli jo hellittänyt, mutta tautia esiintyi edelleen maassa. Mies vietti viikon Boidu-nimisessä kylässä ja kolme viikkoa pääkaupungissa Freetownissa, jossa hän kuvasi muun muassa kaatopaikalla, joka sijaitsi hautausmaan vieressä.

– Sieltä näki hyvin, kun ihmisiä haudattiin. En kuitenkaan vieraillut esimerkiksi sairaaloissa tai ollut muutenkaan suoraan tekemisissä tautia sairastavien kanssa.

Kun mies kuukauden jälkeen oli lähdössä takaisin Suomeen, hänelle tuli huono olo, ja kuume alkoi nousta. Ouluun päästyään hän soitti OYSin päivystykseen ja kertoi tilanteestaan. Hänen käskettiin tulla sairaalaan.

– Varmistin vielä, että tulenko ihan normaalisti yhteispäivystykseen. Vastaus oli ”kyllä”.

Yhteispäivystyksen vastaanotossa hän kertoi taas tilanteestaan.

Mies ohjattiin mittaamaan kuumetta muiden yhteispäivystyksessä odottavien sekaan. Lopulta hänet otettiin tarkkailuosastolle, jossa häneltä diagnosoitua malariaa alettiin hoitaa.

Kolmen päivän sairastelun jälkeen lääkäri alkoi epäillä, voisiko hänellä olla muutakin kuin pelkkä malaria. Kuume ei lähtenyt laskemaan, joten mies päätettiin eristää.

OYSissa osasto 42:ssa hoidetaan infektiosairauksia ja tarvittaessa vaativaa eristystä vaativia potilaita. Osastonylilääkäri Heikki Kauma myöntää, ettei hoito mennyt miehen tapauksessa oikein. Potilasta ei olisi pitänyt päästää yhteispäivystyksessä muiden ihmisten sekaan, vaan hänet olisi pitänyt ohjata heti ulkokautta eristykseen.

Lue lisää 25.07.2016 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (87)

Miten voivat tunnistaa ja eristää potilaan, kun päivystyksessä oli episodi, jossa potilas tulee Oyssin ovesta sisään ja lyyhistyy lattialle kenenkään hoitajista tekemättä asialle mitää ennen kuin muut asiakkaat alkavat kyselemään, että eikö ko potilaalle voitaisi tehdä jotain kun makaa lattialla tiedottomana. Siis kyseessähän olisi voinut olla vaikka ebola-potilas tai puukotettu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän kenenkään ole Oysiin pakko mennäkään. Jääköön turvalliseen kotiinsa.
Tai jos oikein hengenhätä on, eilöhän se pankkisetä anna lainan, että pääsee ihan yksityiselle.
Miksi ihmeessä kuvittelette, että yhteiskunnan pitää kustantaa valittamisenne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On pakko mennä päivystyspoliklinikka:lle, jos esim. saa sairauskohtauksen tai sairastuu akuutisti. Sairaaloita pyöritetään verovaroin ja siellä työskentelevä henkilökunta saa työstänsä PALKKAA, jos et ROME vielä sitä tiennyt. Työntekijöiltä odotetaan ammattitaitoa ja sen soveltamista työtehtäväänsä. Mikään seikka ei anna heille oikeutta huonoon ja ylimieliseen käytökseen asiakasta kohtaan. Jos ja kun ammattitaito ei riitä tai asenne ei ole kohdallaan, pitää osta vetää johtopäätöksiä ja siirtyä vähemmän vaativiin tehtäviin. Kukaan ei pakota esim. sairaanhoitajaa työskentelemään ko. työpisteessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas oys kerännyt paljon ystäviä. Ei taida paljoa olla tyytyväisiä. En ihmettele itse pari kertaa vierailtuani. Pitää oikeasti olla kuoleman sairas tai joku paikka kunnolla poikki, että viitsii lähteä. Se tunne kun astuu siihen lasikoppiin. Täällä menee kauan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy hoitajista valittaessa myös muistaa työnantajan vastuu. Miten päivystys on resursoitu, organisoitu, ohjeistettu... Voiko työntekijä vaikuttaa toimintaan ja ratkaisuihin, ruuhkiin jne. vai turhautuuko työssä täysin; haluaisi tehdä hyvää työtä, mutta ei voi.

Mietin myös, paljonko Oulussa käy asiakkaita väärin perustein päivystyksessä ja millä vaatimustasolla ja asenteella sinne mennään. Aivan yksittäiset ihmiset palstalla tuntuvat olevan kiitollisia saamastaan hoidosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan pitääkin olla vakava syy, että menet päivystykseen! Ei sinne saa mennä nuhaa valittamaan. Ymmärrätkö, mitä tarkoittaa päivystys?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Siitä huolimatta hänen tapauksessaan olisi pitänyt toimia toisin. Varmuuden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse asiassa ei olisi, jos ohjeita luki tarkkaan. Oli Sierra Leonessa ja ilmeisesti sai kuumetta, mutta ei ollut tekemisissä ja kosketellut ebola-potilaita, mikä on ehdoton vaatimus, jos ebolaa edes lähtee epäilemään. Itse sanoi jutussa, että oli kauempaa katsellut hautaamisia. So what?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon kommentin kirjoittajan on pakko olla töissä yhtiespäivystyksessä, kun noin epätoivoisesti yrittää vierittää omaa mokaa muiden syyksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eristyskäytännöt eivät ole oikein selvillä missään päin Suomea. Mm erästä eristyspotilasta siirreltiin KOLMEEN eri huoneeseen kolmen tunnin sisällä. Tämä tapahtui eräässä pääkaupunkiseudun suuressa päivystyksessä. Potilaalla oli joku ehdotonta eristystä vaativa sairaus, mikä selvisi hyvin pian. Ei kyllä naurattanut, kun olin yksin vuorossa ja tein kolme eristyssiivousta yhden ja saman potilaan jälkeen tietysti täysissä suojavarusteissa. Tuolla tavalla ne taudit tarttuvat, kun ei järki pakota päätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuliko mieleen, että potilaalle tuli tiputellen uusia tutkimustuloksia, joista kaikki muuttivat tilannekuvaa? Ei taida siistijä sellaisia tietää. Eikä tartu taudit, jos myös siistijät hoitavat hommansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmia ei olisi, mutta kun ne on ihan itse tehtyjä. Niille voitas myös tehdä jotakin, mutta puuttuu halua ja tahtoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Okei, vielä kun sellainen pikkuasia selviäisi että millä rahalla ja millä resursseilla tuollainen kokonaan uusi päivystys perustettaisiin niin kaikki olis aivan helppoa ja sujuvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakuntasairaalat pitäisi lakkauttaa. Niihin ei riitä tarvittavaa asiantuntemusta harvinaisiin tapauksiin. Maailma ja Suomikin kansainvälistyy. Pohjois-suomalaisten perinnöllisten sairauksien tuntemus ei enää Oulussakaan riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten perinnöllisten sairauksien tuntemus liittyy uutiseen, jossa on kyse infektiotaudista? Onko mielestäsi OYS maakuntasairaala? Minne oululaiset lähetettäisiin hoitoon, Helsinkiin? Mitkähän olisivat kustannussäästöt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan tuosta opittiin jotakin. Ei tuo akuuttijono ole muutenkaan hyvä asia, sairaat notkuu siellä koko päivän, on kumma jos ei pöpöt leviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jouduin viime kesänä kolmen vuorokauden aikana, kaksi eri kertaa päivystykseen sairaskohtauksen takia. Sain erinomaista hoitoa siitä huolimatta, että henkilökunta toimi varmaan äärirajoilla. Hoitajat ja lääkäri olivat ystävällisiä ja itselläni oli turvallinen olo. Tiesin, että minusta huolehditaan ja hoidetaan. Voimia ja jaksamista koko Oys:n hoito henkilökunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (87)

Uutisvirta

110
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
108
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
71
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
55
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
43
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
41
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Mikä on ero Suomen ja Italian korruption välillä? Italiassa poliisi sentään yrittää kitkeä korruptiota ja jahtaa mafiaa.... Lue lisää...
PlayTheGame

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image