Oulu

Drone tuo turvallista vauhdin hurmaa – Ouluhallissa kisattiin vuoden ensimmäisessä dro­ne­len­nä­tyk­sen maa­il­mancu­pis­sa

Värivalojen keilat halkovat usvaista ja hämärää Ouluhallin ilmaa, konemusiikki soi. Ilman halki suhahtelee kovaäänisiä tulikärpäsiä, jotka hehkuvat eri väreissä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 12.3.2019 22:03 | Päivitetty 13.3.2019 13:26
Daniel Wallenius

Ouluhallissa kisattiin vuoden ensimmäisessä dronelennätyksen maailmancupissa.

Värivalojen keilat halkovat usvaista ja hämärää Ouluhallin ilmaa, konemusiikki soi. Ilman halki suhahtelee kovaäänisiä tulikärpäsiä, jotka hehkuvat eri väreissä.

Nämä tulikärpäset kuitenkin lentelevät parhaimmillaan yli 200 kilometriä tunnissa, ja niiden ohjastajat istuvat siistissä rivissä toimistotuoleissa lasit kasvoillaan.

Kyseessä on tiistaina kisattu Race of Drones Oulu, vuoden ensimmäinen dronelennätyksen maailmancup, johon osallistui 40 kilpailijaa kahdeksasta maasta eri puolilta Eurooppaa.

Lajin perusperiaatte on helppo ymmärtää. Kilpailijat kisaavat siitä, kuka pääsee radan dronellaan nopeimmin läpi. He ohjaavat droneja radan sivusta kasvoillaan lasit, joilla näkyy droneen asennetun kameran näkymä.

Laji kasvattaa nopeasti suosiotaan. Viime vuoden maailmancupiin osallistui 669 pilottia 41 maasta, edellisvuonna 435 pilottia 37 maasta.

Porilaisen Anders Hommin kisa ei sujunut suunnitelmien mukaan. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Oulun tapahtumassa oli kilpailijoita Suomen lisäksi Ruotsista, Ranskasta, Norjasta, Latviasta, Virosta, Italiasta ja Tanskasta. Yksi heistä oli porilainen Anders Homm.

Hänen kisansa oli tiistaina iltapäivällä jo ohi.

– Hieman meni penkin alle. Teknisiä virheitä tuli paljon. Illalla menemme varmaan vain lentämään yhdessä ja nauttimaan siitä, että ollaan Oulussa, hän harmittelee.

Homm osti ensimmäisen dronen valmistuessaan lukiosta vuonna 2015, mutta kiinnostus lentämistä kohtaan on elänyt paljon pidempään. Ensimmäisen radio-ohjattavan lennokkinsa hän sai 9-vuotiaana.

Hän sanoo, että koptereissa kiehtoo niiden tekniikka.

– Ne ovat kehittyneet aivan hurjasti ja kehittyvät koko ajan. On jännä nähdä, mihin ne ovat menossa, kun mahdollisuudet niiden käyttöön ovat rajattomat.

Lisäksi droneilla lentäminen antaa mahdollisuuden nauttia vauhdin hurmasta vailla pelkoa siitä, että kolahtaessa kävisi itselle pahasti.

– Voit lentää turvallisesti sata kilometriä tunnissa puiden välissä ja kuvata asioita, joita ei muuten näkisi millään. Kilpailuradoissa hienoa on se, että rata on kolmiulotteinen, Homm sanoo.

Juttua muutettu 13.3.2019 klo 12.33: Korjattu jutussa mainittu perjantai tiistaiksi

MAINOS

Kommentoi

Oli todella hieno ja kiva tapahtuma. Mielestäni Oulussa osataan ja tämänkaltaisia tapahtumia kannattaisi kehittää ihan tosissaan. Viihdyttävä laji jossa yhdistyy taituruus ja tekniikka. Tapahtumaa olisi varmaan voinut markkinoida enemmän. Lisää vaan e-sporttia Ouluun olemmehan teknologia kaupunki jossa on osaamista moneen lähtöön. Piristyisi ehkä tuo elinkeinoelämä täällä laajemminkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Inhoan niiden ääntä. Kuin ilkeä ampiainen ois hyökkäämässä. Ja miks dronella saa seilata lähiöasutuksen yllä? Tullee pakosti mieleen että nyt meidän pihaa kuvataan. Jokin laki se näiden härpäkkeiden käytölle pitää saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli lisäksi todella hienosti järjestetty tapahtuma ja kokeneempien mukaan mm. visuaalisesti yksi hienoimmista maailmancupeista, missä ovat koskaan olleet. Kerrankin sai olla ylpeä oululaisuudestaan. Kyllä täällä pohjoisessakin osataan jos halutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa on varmaankin palanut ja paljon. Ei ainakaan tiedottaminen ole onnistunut. Keskellä viikkoa ja työpäivän aikana. Haloo, eikö kukaan älynnyt laittaa tapahtumaa yhtään parempaan aikaan???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image