Oulu

Drone tuo turvallista vauhdin hurmaa – Ouluhallissa kisattiin vuoden ensimmäisessä dro­ne­len­nä­tyk­sen maa­il­mancu­pis­sa

Värivalojen keilat halkovat usvaista ja hämärää Ouluhallin ilmaa, konemusiikki soi. Ilman halki suhahtelee kovaäänisiä tulikärpäsiä, jotka hehkuvat eri väreissä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 12.3.2019 22:03 | Päivitetty 13.3.2019 13:26
Daniel Wallenius

Ouluhallissa kisattiin vuoden ensimmäisessä dronelennätyksen maailmancupissa.

Värivalojen keilat halkovat usvaista ja hämärää Ouluhallin ilmaa, konemusiikki soi. Ilman halki suhahtelee kovaäänisiä tulikärpäsiä, jotka hehkuvat eri väreissä.

Nämä tulikärpäset kuitenkin lentelevät parhaimmillaan yli 200 kilometriä tunnissa, ja niiden ohjastajat istuvat siistissä rivissä toimistotuoleissa lasit kasvoillaan.

Kyseessä on tiistaina kisattu Race of Drones Oulu, vuoden ensimmäinen dronelennätyksen maailmancup, johon osallistui 40 kilpailijaa kahdeksasta maasta eri puolilta Eurooppaa.

Lajin perusperiaatte on helppo ymmärtää. Kilpailijat kisaavat siitä, kuka pääsee radan dronellaan nopeimmin läpi. He ohjaavat droneja radan sivusta kasvoillaan lasit, joilla näkyy droneen asennetun kameran näkymä.

Laji kasvattaa nopeasti suosiotaan. Viime vuoden maailmancupiin osallistui 669 pilottia 41 maasta, edellisvuonna 435 pilottia 37 maasta.

Porilaisen Anders Hommin kisa ei sujunut suunnitelmien mukaan. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Oulun tapahtumassa oli kilpailijoita Suomen lisäksi Ruotsista, Ranskasta, Norjasta, Latviasta, Virosta, Italiasta ja Tanskasta. Yksi heistä oli porilainen Anders Homm.

Hänen kisansa oli tiistaina iltapäivällä jo ohi.

– Hieman meni penkin alle. Teknisiä virheitä tuli paljon. Illalla menemme varmaan vain lentämään yhdessä ja nauttimaan siitä, että ollaan Oulussa, hän harmittelee.

Homm osti ensimmäisen dronen valmistuessaan lukiosta vuonna 2015, mutta kiinnostus lentämistä kohtaan on elänyt paljon pidempään. Ensimmäisen radio-ohjattavan lennokkinsa hän sai 9-vuotiaana.

Hän sanoo, että koptereissa kiehtoo niiden tekniikka.

– Ne ovat kehittyneet aivan hurjasti ja kehittyvät koko ajan. On jännä nähdä, mihin ne ovat menossa, kun mahdollisuudet niiden käyttöön ovat rajattomat.

Lisäksi droneilla lentäminen antaa mahdollisuuden nauttia vauhdin hurmasta vailla pelkoa siitä, että kolahtaessa kävisi itselle pahasti.

– Voit lentää turvallisesti sata kilometriä tunnissa puiden välissä ja kuvata asioita, joita ei muuten näkisi millään. Kilpailuradoissa hienoa on se, että rata on kolmiulotteinen, Homm sanoo.

Juttua muutettu 13.3.2019 klo 12.33: Korjattu jutussa mainittu perjantai tiistaiksi

MAINOS

Kommentoi

Oli todella hieno ja kiva tapahtuma. Mielestäni Oulussa osataan ja tämänkaltaisia tapahtumia kannattaisi kehittää ihan tosissaan. Viihdyttävä laji jossa yhdistyy taituruus ja tekniikka. Tapahtumaa olisi varmaan voinut markkinoida enemmän. Lisää vaan e-sporttia Ouluun olemmehan teknologia kaupunki jossa on osaamista moneen lähtöön. Piristyisi ehkä tuo elinkeinoelämä täällä laajemminkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Inhoan niiden ääntä. Kuin ilkeä ampiainen ois hyökkäämässä. Ja miks dronella saa seilata lähiöasutuksen yllä? Tullee pakosti mieleen että nyt meidän pihaa kuvataan. Jokin laki se näiden härpäkkeiden käytölle pitää saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli lisäksi todella hienosti järjestetty tapahtuma ja kokeneempien mukaan mm. visuaalisesti yksi hienoimmista maailmancupeista, missä ovat koskaan olleet. Kerrankin sai olla ylpeä oululaisuudestaan. Kyllä täällä pohjoisessakin osataan jos halutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa on varmaankin palanut ja paljon. Ei ainakaan tiedottaminen ole onnistunut. Keskellä viikkoa ja työpäivän aikana. Haloo, eikö kukaan älynnyt laittaa tapahtumaa yhtään parempaan aikaan???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image