Oulu

Blogiteksti oikeudessa – Rikoksesta syytetty ou­lu­lais­po­lii­tik­ko vaati "normaalin tyypin" oikeuden pu­heen­joh­ta­jan tilalle ja kutsui syyttäjää kuuroksi

Junes Lokka on syytteessä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 4.9.2018 9:56 | Päivitetty 4.9.2018 14:10
Susanna Kemppainen

Oulun käräjäoikeus joutuu perehtymään oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan (asyl.) blogiin. 

Syyttäjä vaati tiistaina käräjäoikeudessa pidetyssä oikeudenkäynnissä, että Lokka tuomittaisiin blogissaan julkaisemansa tekstin vuoksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lokka kiisti syytteen ja vaati sen hylkäämistä. 

Hän saapui istuntosaliin kameran kanssa ja lähetti sieltä sekä oikeustalolta videokuvaa YouTubeen. Hän vaati lupaa kuvata koko oikeudenkäynti vastaavalla tavalla kuin Sebastian Tynkkynen (ps.) sai tehdä tammikuussa 2017. 

–Mulla on täysi oikeus saada samanlainen kohtelu. Hän on kaupunginvaltuutettu ja minä olen myös, Lokka perusteli. 

Kihlakunnansyyttäjä Vuokko Hautala vastusti aietta. 

–Tässä jutussa on kyse solvaavista kirjoituksista. Mikäli kuvaus sallitaan ja nauhoitus julkaistaan tai se menee (nettiin) suorana lähetyksenä, silloin solvaaminen jatkuu eri muodossa. 

Oikeuden puheenjohtaja muistutti, että istuntosalissa saa kuvata vain oikeuden puheenjohtajan luvalla ja käski Lokkaa sammuttamaan kameransa.  

–Voisinko mä saada jonkun normaalin tyypin sun tilalle, Lokka sanoi hänelle. 

Oikeus kielsi kuvaamisen

Oikeus päätti kieltää kuvaamisen. Se totesi, ettei vakiintuneen käytännön mukaan suullisen käsittelyn kuvaaminen ole sallittua. 

–Tynkkysen tapaus oli poikkeustapaus, jota ei voida pitää ennakkotapauksena. Kaikki oikeudenkäynnin osapuolet eivät ole antaneet suostumusta kuvaamiseen ja tallentaminen aiheuttaisi häiriötä käsittelyn kululle.

Syyttäjän mukaan Junes Lokan blogissa 17.8.2013–17.2.2017 välisenä aikana julkaistussa tekstissä annetaan ymmärtää, että Afrikasta ja Lähi-Idästä kotoisin olevat islaminuskoiset ihmisryhmät ovat länsimaisia ihmisryhmiä alhaisemmalla tasolla. 

–Tekstissä on yleissivistävästi esitetty, että nämä ihmiset ovat sivistymättömiä elukoita, jotka rötöstelevät ja lisäksi loisivat verovaroilla, ja että heidät pitäisi välittömästi lähettää takaisin kotimaahansa tai jopa tappaa heidät. Lisäksi kirjoituksessa mainitaan, että islam on pedofiiliuskonto, joka hyväksyy lasten raiskaamiset, syyttäjä sanoi.  

Tekstin kirjoittaja on tuomittu aiemmin oikeudessa muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tekstin blogissaan jakaneen Junes Lokan mielestä kansanryhmää vastaan kiihottaminen on rasistinen pykälä. 

–Suomalaisista valkoihoisista voi sanoa mitä vaan. Kiihotusta tapahtuu vain silloin, kun kyseessä on niin sanottu etninen vähemmistö.

Lokan mielestä asioiden raportointi ei voi olla tuomittavaa. 

– Jos se kuolisi, meidän tiedonvälityksemme kuolisi. 

Hän vaati oikeudelta tallennetta vaiheesta, jossa häntä kuultiin todistelutarkoituksessa ja jossa hän esitti näkemyksiään muun muassa maahanmuutosta. 

–Tästä saa hemmetin hyvää kamaa nettiin. 

Syytetty olisi halunnut esittää syyttäjälle useita kysymyksiä käsittelyn aikana. Puheenjohtaja joutui toistuvasti kehottamaan häntä käyttämään asiallista kieltä. 

–Syyttäjä on kuuro eikä ymmärrä mitään, ei ymmärrä suomea, Lokka muun muassa sanoi. 

Tuomio annetaan 20. syyskuuta.

MAINOS

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image