Oulu

Bakteereista tehtiin mullistava löytö Oulun yliopistossa – tutkimus kesti liki kymmenen vuotta

Kuvassa yksittäiset bakteerisolut (Methylobacterium extorquens) näkyvät harmaina. Solujen sisällä punaisena hohtavat pyöreät jyväset ovat polyhydroksibutyraattia.
Oulu 14.3.2016 18:54 | Päivitetty 14.3.2016 18:56
Mirja Niemitalo

Oulun yliopisto kertoo uudesta havainnosta, joka koskee bakteerien puolustusmekanismia.

Saatuja tuloksia hyödynnetään parhaillaan Oulun yliopistossa käynnissä olevassa hankkeessa, jossa kehitetään hoitomuotoa silmänpohjanrappeumaan.

Lääkkeen kehittäminen perustuu kasvimikrobiologian dosentti Anna Maria Pirttilän tutkimusryhmän löytämään bakteerien uudenlaiseen puolustusmekanismiin. Asiasta tiedotettiin maanantai-iltana.

Pirttilän mukaan kyse on mullistavasta havainnosta, jossa huomattiin, että bakteerien energiavarastona toimivalla rasvahappoketjulla on uusia ominaisuuksia, kun se pilkotaan pieniin osiin.

Tietoa voidaan käyttää hyväksi, kun etsitään uusia antibiootteja ja lääkkeitä sairauksiin, jotka johtuvat hapen haitallisten muotojen eli niin sanottujen happiradikaalien toiminnasta. Tällaisia sairauksia ovat muun muassa silmänpohjanrappeuma ja Alzheimerin tauti.

Solujen elämään ja puolustusmekanismiin kuuluva havainto tuli Pirttilän mukaan yllättävää kautta, kun ryhmä selvitti, miten männyn ja bakteerien välinen yhteiselo toimii.

Havainnossa on kyse siitä, että bakteerit ovat kehittäneet oman suojautumistavan happiradikaaleja vastaan. Bakteerien runsaana energiavarastona toimivan pitkän rasvahappoketjun havaittiin toimivan antioksidanttina, kun se pilkotaan pieniin osiin.

Pirttilä kertoo, että tämän tiedon avulla voidaan etsiä sellaisia antibiootteja, jotka tuhoavat bakteereilta kyvyn tuottaa pitkää rasvahappoketjua.

– Lyhyitä rasvahappoketjuja voidaan käyttää ja kehittää lääkkeeksi, hän toteaa.

Asiaa ryhdyttiin tutkimaan lähes kymmenen vuotta sitten. Pirttilän mukaan tie lääkkeeksi vie vielä saman verran aikaa.

– Riippuu siitä, miten nopeasti asiat etenevät ja miten saadaan jatkorahoitus tutkimusvaiheen jälkeen, hän toteaa.

Bakteerien energiavaraston hajotusprosessissa syntyneet lyhyet rasvahappoketjut hävittivät hapen myrkyllistä muotoa tehokkaasti.

Suojautumistapa on levinnyt laajalle bakteerikunnassa ja liittyy bakteerien kykyyn sietää vaikeita olosuhteita.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu maaliskuussa 2016  Nature Chemical Biology-lehdessä. Tutkimusta on tukenut pääsääntöisesti Suomen Akatemia. Tällä hetkellä tuloksia hyödynnetään Tekesin hankkeessa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Hyvä saada massatuotantoon.Kysyisin.Onko useat saaneet takaisin terveyden näistä pöpöistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä hyvä ja ajankohtainen esimerkki siitä, mihin ns. periferiayliopistoissa pystytään: Kansainvälisen tason huippututkimukseen. Eikä Anna Marian ryhmä ole Oulussa ainoa, joka näin tekee - tosin tunnen sen parhaiten, joten tiedän mistä kirjoitan. Puheet yliopistojen yhdistämisistä tehostamisen nimissä tai laadun parantamiseksi johtavat sylttytehtaalle, ja niiden tavoitteena näidenkin resurssien keskittäminen Helsinkiin. Siellä kun on sekin eräs yliopistomaailman käenpoika, Aalto-yliopisto, joka kyllä syö kovasti, muttei paljon tuota tulosta ainakaan kansainvälisillä mittareilla mitattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kaihi eikä alzheimer mene päin mäntyä, mikä ettei pitkät bakteerit toimisi ihmiselläkin, haluaa koepuuksi heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kelpaa. 10 vuotta perustutkimusta ja 10 vuotta sen tuotteistamista. Kyllähän tällainen pitää saada puristettua kolmeen kuukauteen, niin saadaan lääkeyritysten voitot sille tasolle, mitä nykyinen hallitus vaatii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän, Stubbin ja Soinin kolmoiskoplan hallitus ei siedä tällaisia vuosikausia kestäviä tutkimuksia. Ottavat rahat pois. Totta puhuen: tätä se yliopistoista ja tutkimuksesta säästäminen tulee merkitsemään. Enää ei tule näitä hienoja uutisia uusista löydöistä ja tutkimustuloksista. Eikä sitä SSS:n kaipaamaa fyrkkaa Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tunnut osaavan ajatella, niin tutkipa varsin paljonko yhteiskunta(veronmaksajat) syytää rahaa jatkuvasti yliopistoihin. Saat tietää kuinka kustannustehokasta touhu on.
Luuletko vielä että kaikki jotka yliopistojen palkkalistoilla on, keksivät säännöllisesti jotain yhteiskuntaa hyödyttävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpsistä. Näitä löytöjä ei tule OLLENKAAN TAPAHTUMAAN, jos tutkijoille ei anneta työrauhaa. Eli se on juuri niin kustannustehokasta touhua kuin voi olla. Tämäkin löydettiin sattumalta: kun otetaan rahat pois, sattumille ei anneta sijaa, jolloin mullistavia löytöjä ei tehdä. Alf Rehnhän kirjoitti joskus, että politikkojen pitäisi antaa työrauha: kun yliopisto alkaa tutkia jotain, on asia valmis 10 vuoden päästä. Jos aletaan tutkia sen hetken asiaa, on se valmistuttuaan auttamattomasti vanhentunutta tietoa. Pitäisi tulevaisuuteen keskittyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet täysin pihalla siitä, mitä perustutkimus tarkoittaa. Suomen yliopistot ovat mm. pohjoismaisella vertailulla tehokkuutensa puolesta huipputimmissä, mutta sekään ei nykyiselle hallitukselle riitä. Ja nykyisin rapistuva korkeatasoinen osaaminen on ollut Suomen menestystarinan edellytys. Mutta nyt tavoitteena on eliittiyliopistot, joissa pelkästään korkeilla lukukausimaksuilla estetään rahvaan rupusakin penikoiden yliopistoura. Se on osa suurta sinistä utopiaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpsis, nykyset leikkaukset vievät valtionrahoituksen koulutuksen osalta muutaman vuoden takaiselle tasolle. Ja 10v sitten kun tämä tutkimus on saanut rahoituksen oli esim yliopistojen määrärahat 1/3 nykyisestä ja kummasti on rahat riittäneet. Koulutuksessa on todellakin tehostamisen varaa ja paljon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomen kyky satsata perustutkimukseen on lähellä nollaa. Pitäisikö muuttaa strategiaa ja mennä kopio-linjalle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että joku jaksaa tutkia intohimoisesti asioita,toivotaan että Alzheimerin tautiinkin saadaan jotain uutta hoitomuotoa aikaiseksi. Nostan huivia tutkijoille,kun hattua ei ole :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pirttilä kertoo, että tämän tiedon avulla voidaan etsiä sellaisia antibiootteja.."

Hienoa, edistysaskel sekin. Olemme mahdollisesti eristäneet mekanismin jota kautta voimme kehittää hoidon..

KELLE? Nykyisellä tuloräjähdyksen aikakaudella te jäätte viimeiseksi sukupolveksi, joka yleisesti tutkii ja kehitää hoitomuotoja yleisiin sairauksiin, tilastolliselta tietopohjalta tietäen, ettei tämä kosketa suurinta osaa sairastuneista.

Osallistuminen on volyymiä, ei osaamisen kohdentaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä hyvä esimerkki, kuinka perustutkimuksesta (kun tutkittiin männyn ja bakteerien yhteiseloa) voi syntyä uusia keksintöjä. Toivottavasti perustutkimusta ei kokonaan ajeta alas Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella lupaavaa, ehkä uusien antibioottien ensiaskeleita ja muidenkin hoitojen :) ..Erittäin positiivista, uskoisin kolikkoja tähän tutkimukseen löytyvän suht helpolla :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tällaisesta tutkimuksesta karsitaan koko ajan. Koska kukaan ei tästäkään tutkimuksesta voinut sanoa kymmenen vuotta sitten yhtään mitään rahanarvoista bisnestä. Ja sitähän tämä nykyhallitus vaatii, kvartaalitasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava uutinen!! Jospa Sipilä & co. eivät tältä tutkimukselta ainakaan ropoja veisi. Molemmat taudit, silmänpohjarappeuma ja Alzheimer, ovat kammottavia elämän vaikeuttajia ja tuhoajia. Ihmisillä on aivan riittävästi painimista elämässä ja siitä selviytymisessä kunniakkaasti hautaan ilman näitä riesojakin. Tieteellinen tutkimus on aina hyväksi ja edistykseksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

15.12.
Tyhjillään olevassa Karjasillan koulussa syttyi tulipalo, syttymissyy vielä epäselvä
15.12.
Presidentti Niinistö al-Holin pakolaisleirin suomalaisista: "Lapsia Suomen tulee auttaa"
15.12.
Anu Kaipainen oli Huppa-Leenaan kätkeytynyt Oulu-kriitikko – Tutkija: "Oulu on ollut omiaan kasvattamaan kirjailijoita" Tilaajille
15.12.
Mitä jos jättäisit suosiolla taakse joulunaluskiireet ja istuisit aattona valmiiseen pöytään? Hotellijoulujen suosio kasvaa, Pohjois-Suomessa huoneita on vielä vapaana Tilaajille
15.12.
Peltonen nousi vapaaohjelmallaan Saarisen ohi, Galay luisteli miesten SM-kultaan
15.12.
Kannabiksen laillistaminen muutti suunnan Kanadassa lievästi toivottuun päin, mutta musta pörssi on yhä voimissaan
15.12.
Oulun talvi on talitiaiselle ankara, eikä se pärjäisi täällä ilman ruokintaa – linnun paino voi laskea talviyönä vajaat 10 prosenttia Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Isäni(kin) oli sodassa Suomea puolustamassa

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaverilla mukaa isot säästöt

On vitsi. Ja muutaman tonnin rahaa saaneet vastaavat. Lue lisää...
ALOITUSHAN

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.12.

Fingerpori

16.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image