Oulu

Avosuon hilla on herkkä olosuhteille, eivätkä ensimmäiset raa­ki­le­ha­vain­not lupaa hyvää – "Hyvät sadot ovat poik­keuk­sel­li­sia"

KUVA: Pekka Aho
Oulu 28.6.2019 21:52
Emmi Tilvis

Hillan kukinta on ohi pohjoisimmassakin Suomessa.

Kukinta-aikaan kesäkuussa Lapuan tienoilta lähti liikkeelle yöpakkasalue, joka liikkui Suomenselkää pitkin pohjoiseen. Oulun yläpuolelta se kääntyi Simoon päin ja jatkoi Ranualle, joka kuuluu Suomen tärkeimpiin hilla-alueisiin.

– Tämä on saattanut tehdä kirjaimellisesti hallaa kukinnalle, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola.

Monilla alueilla hillan kukinta oli kohtuullisen runsasta, mutta vasta raakileiden määrä kertoo pölytyksen onnistumisesta ja tulevasta hillasadosta.

Ensimmäiset yksittäiset raakilehavainnot eivät lupaa hyvää.

– Tiedot päivittyvät sitä mukaa, kun raakilehavaintoja alkaa satelemaan, sanoo Peltola.

Peltolan mukaan hilla on kasvupaikkansa vuoksi kaikista herkin niille olosuhteille, jotka pölytystä voivat heikentää. Hillat kasvavat alavilla mailla, joilla on helposti hallaa ja pakkasta.

Tämän lisäksi avonaisilla soilla pölyttävät lähinnä kärpäset, jotka eivät ole kovin hyviä lentäjiä.

– Voisi melkein sanoa, että pääosin avosoitten hillasadot epäonnistuvat.

Korpimaille hillaa tulee Peltolan mukaan varmemmin. Hillaa löytyy monesti vaihettumisvyöhykkeiltä, joissa suo muuttuu metsäksi.

– Jänkien reunat eivät ole ihan niin alttiita halloille ja kurjille säille. Sen lisäksi metsän puolella löytyy muun muassa kimalaisia, jotka pölyttävät myös hillan kukkia.

Kimalainen on erinomainen pölyttäjä, jota kylmyys ei häiritse. Kimalaiset eivät kuitenkaan poistu metsästä kovin kauas avosuolle.

Kahden epätavanomaisen vuoden jälkeen hillojen ennakoidaan kypsyvän melko normaalissa aikataulussa.

– Kultainen sääntö kuusi viikkoa kukasta kypsään pitää kyllä aika hyvin kutinsa.

Muhoksella on tehty kukintahavainto toinen päivä kesäkuuta, joten siellä voitaisiin päästä hillaan heinäkuun puolivälissä.

Mustikkasatokaan ei liene kummoinen

Mustikankukkien määrä on ollut korkeintaan keskinkertainen. Raakilehavaintojen mukaan pölytys ei ole onnistunut niin hyvin, kuin mitä todella hyvä sato edellyttäisi.

– Etelä-Suomessa odotetaan pari viikkoa, että päästään poimimaan mustikoita, ja Pohjanmaa tulee sitten viikon tai kaksi perässä, arvioi Peltola.

Puolukan kukinta on melko runsasta.

Luken havainnot ovat kaikkien nähtävillä verkko-osoitteessa marjahavainnot.fi.

Tavanomainen mansikkasato

Runtin mansikkatilalla Ruukissa poimittiin eilen ensimmäiset mansikat.

– Siellä täällä alkaa olla muutamia kypsiä mansikoita, kertoo maanviljelijä Paavo Runtti.

Varsinaisen poimintasesongin alkuun mennee vielä viikko, jos säät jatkuvat viileinä. Runtin mukaan esimerkiksi Polka kukkii vielä.

– Polkan kukinta ei juuri poikkea normaalista vuodesta.

Kylmät säät pidentävät mansikkasesonkia. Runtin mukaan satokausi jatkuu joka tapauksessa vielä elokuun ensimmäisellä viikolla.

Perinteinen suomalainen kesäsää on otollinen mansikan kannalta, jotta raakileet ehtivät kasvaa. Ruukissa ei odotella Ranskan helteitä.

– Kylmät yöt ja aurinkoiset päivät vaikuttavat positiivisesti mansikan sokeripitoisuuteen.

MAINOS

Kommentoi

Hillaa tulee liiankin kanssa. Mansikat ovat vain apumarja. Ainoa hyvä puoli niissä ovat timmit mansikkatytöt. Mukava on poimintaa valvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän perällä karhuhavainnot lisääntyvät. Samoin niiden ystävällinen ja lähimmäisemme turvallisuden vaaliminen aivan kuin räjähtää. Käymme jopa varoittamassa tienvarressa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ilmaston muutoshan tässäkin takana. Ennen tuli hilloja että selkä vääränä suolta sai raahata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä ei ole pölyyttäjistä pulaa, kun omat mehiläiset sen tekevät, niin hunajaakin on tullut eli kukkia on ollut tarjolla mehiläissille ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole nykyaikaa muutenkaan mehtiä pitkin laukkominen sokerimarjojen himoissa. Pakastaminen tuottaa päästöjä puhumattakaan, että polttoainetta menee moninkertainen määrä verrattuna laadukkaisiin kaupan viljeltyihin marjoihin. Ja suo on hiilinielu, eikä mikään mellastuspaikka. Lisäksi yksien mahdollisuus laukkoa siellä pitää korvata niille ketä ei virkisty vaan uupuvat marjassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

57
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
27
Yle: Kurdijoukot valmiita tuomitsemaan al-Holin leirin naisia ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta – aikovat käydä keskusteluja myös Suomen kanssa
22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
18
Koronaepidemian lähde löytyy kiinalaistorien "tautihautomosta" – ympäristöjärjestöt ovat varoittaneet villieläinkaupan riskeistä pitkään
17
Kiinassa koronavirukseen kuolleita on jo yli 40, tartunnan saaneita lähes 1300 – Wuhaniin lennätetty 450 Kiinan armeijan lääkintähenkilöä
16
Mies jäi kiinni rattijuopumuksesta kaksi kertaa puolentoista tunnin sisällä Oulussa – poliisi pysäytti myös muita päihtyneitä kuljettajia viikonloppuyönä
16
Ammattiliitto Pro laajentaa teknologiateollisuuden toimihenkilöiden lakonuhkaa – mukana noin 30 uutta yritystä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image