Oulu

Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä

Mehiläisen Villa Sulka -hoivakodissa Oukun Kaakkurissa aluehallintovirasto on selvittänyt muun muassa henkilöstön riittävyyttä. Avin valvonta on yksikön kohdalta päättynyt. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 21.2.2019 6:25
Helge Murtovaara

Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon (avi) tulee paljon yksityisiä vanhusten palveluyksiköitä koskevia yhteydenottoja. Sosiaalihuollon ylitarkastajan Marja-Leena Lanton mukaan yhteydenottoja tulee aiempaa enemmän.

– Aviin tulleissa epäkohtailmoituksissa suurimpana huolena on henkilöstön riittävyys. Kanteluiden sisällöt vaihtelevat.

Yleisesti epäkohdat saadaan annetun selvityksen perusteella ratkaistua. Lanton mukaan näissä tapauksissa palveluntuottajat muun muassa ilmoittavat lisäävänsä yksiköihin henkilöstöä.

– Valvontaa jatketaan niin kauan kuin siihen katsotaan olevan tarvetta.

Kolme tuoreinta yksityistä vanhustenhuollon yksikköä, Attendo Niittytuulta, Attendo Myllyojaa sekä Mehiläinen Villa Sulkaa, koskevien epäkohtailmoitusten osalta avin valvonnat on saatu päätökseen.

– Vireille tulleiden epäkohtailmoitusten perusteella on arvioitu perustelluksi arviointikäyntien tekeminen. Kaikkiin näihin yksiköihin käynnit on tehty yhdessä Oulun kaupungin kanssa, Lantto sanoo.

– Kyseisten yksiköiden osalta on selvitetty erityisesti henkilöstön riittävyyttä. Toinen merkittävä asia on se, että lääkehoitoon osallistuvilla on voimassa olevat lääkehoitoluvat.

Avin valvonta on riskiperusteista ja perustuu valvontaohjelmiin sekä vireille tulleisiin asioihin. Valvottavat yksiköt valikoituvat epäkohtailmoitusten ja muun tietopohjan perusteella.

Oulun kaupunki toteuttaa ennakoivaa valvontaa, suunnitelmallista valvontaa sekä reaktiivista valvontaa. Ennakoivaa valvontaa ovat muun muassa yksityisten palveluntuottajien luvanvaraista tai ilmoituksenvaraista toimintaa koskevat lausunnot aville tai Valviralle.

Vs. vanhustyön johtajan Maria Vahtolan mukaan esimerkiksi yksityisiä ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksiköitä valvotaan säännöllisesti. Niihin tehdään joka toinen vuosi suunnitelmallinen valvontakäynti.

– Ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksiköihin tehtiin viime vuonna 39 valvontakäyntiä eli kaikkiin yksiköihin, joissa on oululaisia asiakkaita, Vahtola selventää.

Reaktiivisia valvontakäyntejä tehdään tarvittaessa asiakkaiden, omaisten ja viranomaisten yhteydenottojen perusteella sovitusti tai ennalta ilmoittamatta. Vahtolan mukaan tehostetun palveluasumisen osalta eniten yhteydenottoja tulee omaisilta.

– Usein ne koskevat henkilömitoitusta tai liittyvät esimerkiksi siihen, että yhteistyö omaisen kanssa ei ole toiminut tai sitten asiakkaan kohtaamiseen liittyvään asiaan tai muuhun huoleen. Olemme yhteydessä yksikköön ja myös omaisen kanssa samalla mietitään, miten asiaa viedään eteenpäin.

Helmikuun alusta lukien myös yksityisten toimijoiden palvelunlaadusta on voinut antaa palautetta Oulun kaupungin verkkosivulla olevan palautekanavan kautta.

Attendo: Työvoiman saatavuus syynä

Attendon mukaan Myllyojassa ja Niittytuulessa syntyneisiin ongelmiin merkittävä syy oli erittäin heikko työvoiman saatavuus Oulun seudulla.

– Työvoimapula heijastui myös lääkelupien asianmukaisuuteen. Molemmissa tapauksissa meillä oli ollut lyhyen ajan sisällä runsaasti ennakoimattomia henkilöstömuutoksia ja -poissaoloja, joita emme pystyneet tarvittavan nopeasti paikkaamaan, yhtiöstä kerrotaan.

Hoivakodeissa on tällä hetkellä toimiluvan mukainen määrä hoitajia. Attendo on vakinaistanut yksiköiden henkilökuntaa, palkannut uutta tukihenkilöstöä ja ulkoistanut osan tukipalveluista, kuten annosjakelun ja pesulapalvelut. Tukipalveluiden käytön myötä hoitohenkilöstö voi keskittyä entistä tiiviimmin hoitotyöhön.

Lääkeluvat ovat Myllyojassa ja Niittytuulessa kunnossa.

– Uusien työntekijöiden lääkeluvat hoidetaan kuntoon ennen kuin he osallistuvat yksikön lääkehoitoon. Lääkelupiin liittyviä prosessejamme on yksinkertaistettu ja tarkennettu, jotta puutteilta vältyttäisiin jatkossa. Muutokset on otettu hoivakodeissa vastaan positiivisesti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (92)

Jos työvoiman saatavuus on ongelma, niin luulisi ison firman pistävän oman rekrykoulituksen pystyyn. Niin ne teollisuudessakin tekevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Attendon ja muidenkin huimaa voittoa tavoittelevien hoivafirmojen olisi täysi mahdollisuus saada koulutettua työvoimaa, jos kukkaron nyörejä hiukankaan löysättäisiin. Ahneus lopulta kolahtaa omaan osinkokuppiin. Kunnolliset työolot ja asianmukainen palkka niin ongelmat ratkeavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun työnantaja ei arvosta työntekijää käy näin. Kukapa olisi arvannut yksityisten hoiva-alojen kyseenalaisia toimintatapoja, ennen kuin hoitajat avasivat viranomaisille tilanteen vakavuuden. Epäkohdista vaietaan yhä edelleen ja työnantaja kuitttaa hoitajien valitukset turhina ja asiattomina. Lääkeluvat ovat yksikkökohtaista ja yleinen käytäntö on, että muualta tulevat uudet hoitajat, keikkalaiset ja opiskelijat työskentelevät kuukausia ilman lupia, koska niiden suorittaminen on tehty käytännössä hankalaksi ja aikaa vieväksi. Esimies luottaa, ettei tarkastuksia tehdä, eikä anna suorittaa tarvittavia lupia, koska se aiheuttaa esimiehelle turhaa vaivaa ja rasitusta ja vie hoitajalta tehokasta työaikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestämällä kokoomusta, tämä kurjimus jatkuu varmasti. Olleet hallituksessa vuosikymmenet ja tähän pyrkineet.....ei jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskoo siihen että äänetsämällä punavihr. valtaan rahahanat aukeaa, on vahva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleinnen mielipide ei arvosta lähihoitajan työpanosta kovinkaan korkealle. Siitä huolimatta suu vaahdossa vaaditaan laadukasta vanhustenhoitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan ne tekijät on menneet ulkomaille töihin, jossa vielä palkkaa maksetaan. Ei ilman rahaa saa tekijää. Noinhan tuntuu monet tuumivan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkka vastaa koulutusta. Joka haluaa enemmän, lukekoon lääkäriksi. Turhat tuet pois, niin kyllä työ maittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä, eli kaikki valtion ja kuntien virat pitää lopettaa, myös valtion tai kunnan omistamista yrityksistä, ettei ole turhia tukia kenelläkään. Työttömyys tulee nousemaa, aika paljon, mutta tulee halvemmaksi maksaa tukia kotia, kuin isoa tukea tilille tuottamattomuudesta. Ainoat jotka saamme käydä töissä, ollemme me, jotka viemme tuotteita ulkomaille, kaikki muu on vain kulua tai rahan pyörittämistä Suomen rajojen sisällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkka ym. edut vielä huonommaksi ja asiakasmaksut ylös, kohta eivät enää ulkolaisetkaan suostu orjiksi ja riiston kohteiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutuksen oleellisena osana muihin aloihin verrattuna on äärimmäisen pitkä pakollinen ilmainen työharjoittelu. Näin ei tarvitse palkata kalliita ammattilaisia. Niidenkin tilalle pyritään tuomaan ulkomailta halpatyövoimaa. Eipä ihme, että ei saada ammattilaisia ilmaiseen työhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppilaitoksista pukkaa jatkuvasti lähihoitajia ulos. Miten ei voi olla työvoimaa? Halu palkata ja maksaa hoitajalle kuuluvasta työstä taitaa olla se ainoa jarru asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitaja äänestää jaloillaan ja vaihtaa työpaikkaa tämän tästä juurikin näiden ilmenneiden epäkohtien vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen lähihoitaja ja mies puoleinen sellainen. Nämä yksityispuolen hoivayritykset voisi muistaa että peruspalkka on yksitysellä puolella monta sataa euroa pienempi kuin kunnallisella puolella, ja töitä on enemmän. Ehkä vaikuttaa hoitajien saatavuuteen? Mutta eihän hoitoalan hommia palkan takia tehdä, no ehkä ei, mutta palkaa pitää kyllä saada että ruokaa saa ostettua. Tuskin kukaan ilmaiseksi tulisi tekeen töitä? Itse työskentelen kunnallisella puolella ja teen juuri niitä hoitoalan töitä, ENKÄ siivoa tai laita ruokaa! Pystyy keskittymään itse potilaisiin enemmän! Yksityisellä puolella työtaakka on ihan liian kova, hoitajia liian vähän ja aika menee muuhun kuin potilaiden hoitamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On erikoista, ettei suurilla hoivayhtiöillä näytä olevan omaa, hyvin organisoitua ja toimivaa varahenkilöjärjestelmää. Nyt näyttää, uskomatonta kyllä, siltä että jokainen yksikkö metsästää sijaisia ihan itsekseen. Eihän siinä ole mitään järkeä. Kun jokainen tietää, että joka päivä jostain yksiköstä joku on kuitenkin pois, niin on vain asenteesta kiinni, ettei varahenkilöitä palkata vakituiseen työsuhteeseen ja hoideta sijaisten hankkimista keskitetysti, kun heitä joka päivä kuitenkin tarvitaan. Niinä päivinä, kun ei ole akuuttia tarvetta missään, he voivat olla "ylimääräisinä" perehtymässä eri yksiköissä, jolloin heidät voidaan myöhemmin turvallisesti ottaa mukaan vahvuteen oli tilanne mikä hyvänsä. Luulenpa tosin, ettei tällaisia päiviä koskaan ole, koska henkilöstömitoitus on vedetty niin tiukille joka yksikössä että ylimääräiselle avulle on aina tarvetta.
Tämä on vain rahasta, työsuhteen laadusta, asenteesta ja organisointikyvystä kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...niin olen tänään menossa tervehtimään vanhusta, yksityiseen hoivakotiin ja tiedän siellä olevan eläkeläisiä hoitsuja, myös samaan aikaan tiedetään paikkakunnalla olevan työttömiä alan ihmisiä, missähän se vika piilee??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"... merkittävä syy oli erittäin heikko työvoiman saatavuus..."

Oikeasti, kuinka te edes kehtaatte ääneen ja julkisesti tällaista väittää!?

Nyt se pää pois sieltä jostain ja pitkä katse peiliin, ja syvällistä pohdintaa että miten meni niinku omasta mielestä?

Jos ei tuon tason toimija osaa tällaisia täysin perushaasteita selättää niin ei tulisi olla mitään valtuuksia toimia koko alalla. Eikä millään muullakaan alalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantajan väite ettei työntekijöitä saa palkattua, jos puitteet on palkkausta myöten kunnossa niin varmasti löytyy tekijöitä. Näitten hoiva yritysten ahneus on saanut hoivatyölle niin huonon maineen jota on vaikea korjata jälkikäteen. Selväähän on ettei tämä tullut yllätyksenä näitten yrityksien johtajille, kun julkisuus otti asian esille ollaan korjaamassa epäkohtia ja ollaan pahoittelemassa tapahtunutta. Kaupungit ja asiakkaat ovat maksaneet palvelusta hinnan jota eivät välttämättä ole saaneet, eikös se ole petos jos ei ole toimitettu kyseistäpalvelua josta yritys on saanut täyden maksun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Kun sille työntekijälle pitää maksaa sitä palkkaa. Joka on omistajan lompakosta pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (92)

Uutisvirta

11:00
Oululaisyrityksen Oura-älysormus palkittiin Pohjois- ja Itä-Suomen tuottavimpana ideana
10:59
Kaksi uutta tekniikan alan YAMK-koulutusta Oulun ammattikorkeakouluun, talotekniikka ja hitsausala
10:28
Analyysi: Paljastiko Heinäluoman ilmoitus Sdp:n sisäisen kisan EU-pestiin? Kumpula-Natri: "Minulle on ollut itsestään selvää, että Eero on käytettävissä"
10:19
Tunnistamaton sähkölaite aiheutti säteilyhälytyksen liminkalaisessa romuliikkeessä
10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
29
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
23
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
13
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
8
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image