Oulu

Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, ja­lan­kul­ki­joi­den reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"

Oulun Torinrannassa sijaitsevan parkkialueen portaisiin ajanut auto saatiin pois hinausauton avulla. KUVA: Mika Kilpeläinen / Lukijan kuva
Oulu 22.2.2019 17:24
Heidi Peltonen, Antti Pasanen

Oulun Torinrannan tuntumassa sijaitsevan Autoranta-pysäköintialueelle johtavat kävelyportaat koituvat parkkipaikalle pyrkivien autoilijoiden harmiksi silloin tällöin. Viimeksi näin kävi keskiviikkona. 

Kalevaan yhteyttä ottanut oululainen Mika Kilpeläinen kertoo olleensa kävelemässä ohi pysäköintialueesta, kun huomasi auton pysäköintialueen portaissa. 

– Kävelin siitä ja katsoin, että näyttääpä tuo kaverin autolta, Kilpeläinen kertoo. 

Paikalla selvisi, että kyseessä oli kuin olikin Kilpeläisen tuttava, joka oli epähuomiossa kääntynyt parkkipaikalle johtavan tien sijaan portaisiin. Autorantaan johtava ajoluiska on noin kymmenen metrin päässä jalankulkijoille tarkoitetuista portaista. 

– Paikalla ei ollut mitään merkkiä siitä, että kyseessä on portaat. Uuden lumen kanssa se on hyvin hämäävä paikka, Kilpeläinen toteaa. 

Kilpeläinen kertoo jääneensä paikalle tuttavansa kanssa odottamaan hinausautoa. Lopulta tunnin odotuksen jälkeen apu saatiin paikalle, ja auto nostettiin portaikosta pois. 

Portaisiin ajaessa vaarassa ovat auton pohja ja siellä kulkevat polttoaineputket sekä muut rakenteet. Lisäksi renkaat ja vanteet sekä puskurit voivat saada siipeensä.

Kilpeläinen ihmettelee, miksei portaikkoon ole laitettu esteitä vastaavien tapausten vuoksi. 

– Miksei kaupunki vaikka laita siihen betoniporsaita tai muuta estettä? En välttämättä huomaisi sitä paikkaa autoillessa itsekään, Kilpeläinen pohtii. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

 

Autorannan pysäköintialueelle laskeutuvat kiviportaat ovat vain joitain metrejä ennen autojen ajoluiskaa. Etenkin talvella moni hujauttaa epähuomiossa autonsa portaista alas.KUVA: Google Maps

Hän kertoo hinausfirman työntekijän todenneen, että kyseisestä portaikosta hinataan autoja ylös "lähes joka päivä".

Myös Kalevan tiedossa on vuosien varrelta useita tapauksia, joissa autoilija on erehtynyt ajamaan portaikkoon. Kaleva uutisoi esimerkiksi vuonna 2014 samanlaisesta vahingosta.

"Ajettu alas jo vuosia"

Hinauspalveluita tarjoavan Hinaus-Hartikaisen toimitusjohtaja Kaisu Hartikainen vahvistaa, että portaisiin ajaneet tarvitsevat säännöllisesti apua talvella etenkin lumentulon jälkeen.

– Siitä on ajettu vahingossa alas jo vuosia, varmaan niin kauan kuin portaat ovat olleet siinä.

Hänen mukaansa varsinkin ulkopaikkakuntalaisille portaat ovat oikea ansa, mutta myös oululaisten autoja on hinattu paikalta.

– Siinä tulee pohjaan vaurioita ja auto voi jäädä kiinni.

Vaikka "porrasansa" tuo töitä hinausfirmoille, Hartikainen ei toivo vahinkoa kenelläkään vaan on sitä mieltä, että kaupungin tulisi ryhtyä toimiin paikalla.

– Ehdottomasti siihen pitäisi laittaa ainakin talveksi jonkinlainen merkintä tai kyltti, joka varoittaa autoilijoita ajamasta portaisiin.

Asia puheeksi kaupungilla

Suunnittelupäällikkö Tapio Siikaluoma kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista hämmästyy kuullessaan, että kiviportaisiin ajaminen on jatkunut jo vuosia.

Hänen tietoonsa ei ole tullut asiasta yhtäkään palautetta tai yhteydenottoa kaupunkilaisilta.

– Minusta siinä on nykyään hyvin selkeät opasteet ja ajoluiskat kahdesta suunnasta.

Hän sanoo Kalevalle ottavansa portaiden mahdollisen merkitsemisen asialistalle ja puheeksi kunnossapidon kanssa.

Autoilijoita varoittavien tai ajoa estävien pysyvien merkkien tai rakenteiden asennus onnistuu kuitenkin vasta sulan maan aikana, Siikaluoma huomauttaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (155)

Aivan liian vaikea kaupungille ryhtyä toimiin asian suhteen. Siellä ei ole ymmärrystä tällaiseeen asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittakaa kaide keskelle portaita.

Auttaa heikkojalkaisia kävelijöitä samalla kun huomauttaa autoilijoille ettei tästä sovi alas.
Sittenkin joku väsynyt autoiija ajaa siihen kaiteeseen vaikka sen maalaisi kelta-musta huomiovärillä,
mutta autoa ei enää tarvitse hinata portaista pois, riittää kun sen hinaa pois kaiteesta korjaamolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietääkö Tapio Siikaluoma liikennemerkin, joka varoittaa vaarasta? Muualla Suomessa on tapana laittaa vaarasta ilmoittava liikennemerkki paikalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos laittais porraskaiteet, niin autoilijat tajuaisivat ja sais tukea portaita kiivetessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaapi olaa kaupungin ukkoilla tiukemmat pakkasrajat, jos ei passaa lähteä asentammaan liikennemerkkiä näillä kelleillä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämmöisissä merkitsemättömissä paikoissa joissa onnettomuus on tapahtuu ja on rahallista taikka ruumiillista menetystä tai kumpaakin. Korvausvelvollinen on aina KUNTA TAI KAUPUNKI ! Joissakin tapauksissa yksityinenkin henkilökin tai henkilöt jos julkinen liikenne on alueella sallittu. Korvaus velvoite on ehdoton ilman mitää varausta tai muuta jääväämistä asiassa ja asian kulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikai tuota tarvi autoilijalle merkitä,sehän on vain ja ainoastaan jalankulkijoille,jos autoilija haluaa oikaista parkkipaikalle jalkakäytävää ajaen niin oma on vastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajellaanhan kävelykadullakin. Eikös niiden jakeluautojen ja tavarantoimittajien pitänyt toimia kallioparkin kautta.l niinhän sitä luvattiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toripolliisi siirrettävä portaikon yläpäähän, loppuu se juopoilta ajaminen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei voi muuta kuin ihmetellä miten tuossa voidaan portaikkoon ajaa. Mutta kun näyttää olevan niin, että monella on ajokortti ja auto, vaikka huomiokyky ei liikenteeseen riitä. Enkä tarkoita vain tätä paikkaa tai seniorikansalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatelkaapa kuinka vaikea sinne kivisydämmeen on ajaa. Kun ei edes onnistuta tuossa. Epäilen että kolmiolääkeillä tai muilla huumeilla on osuutta asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulusa:Yliopisto suosa,Teatteri meresä ja ruottalainen sukellusvene portaisa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika moneen muuhunkin paikkaan saisi Oulussa laitella betoniporsaita, kun autoilijat ajelevat ihan miten sattuu! Jalkakäytäviä ja kevyenliikenteenväyliä pitkin ajellaan, yksityispihoja käytetään oikoteinä ja parkkipaikkoina, puistoihin pysäköidään, jne. jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaie siihen se on saletti,mutta pieniä on nämä ongelmat kun Areva on toimittanut Ydinvoimalaitokseemme kieron käytetyn turbiinin akselin,ja muutenkin areva saa taatusti,suomeen myyviltä sähkölaitoksiilta tuloa jarruttamisesta,ja hyvin on areva onnistunut 10 vuotta on pitkä aika neliraaja jarutuksessa,mutta finnet ei voi kuin vikistä ja maksaa arevalle jokaisesta lisä vuodesta 1,3 miljaardia,sillä se on suomi joka maksaa ei areva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ajelijat ovat niitä jotka ajavat taloyhtiön pihoillakin rappusten eteen kevyenliikenteen käytäviä pitkin piittaamatta säännöistä.
Joka paikassa oikaistaan myös kevyenliikenteen kautta.
Nämä pitäisi panna ajokouluun uudestaan ja pahimmilta kortti pois.
Tuossa nyt vain ei se toimi vaan jäävät pohjasta kiinni

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noo mitäpä jos kattelisit telkkaria ennenkuin kyttäät mitä naapurit tai toiset tekevät?
Sitä kutsutaan oman elämän hankkimiseksi ::))
Anna viranomasten huolehtia toisten ajot..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kaikkea, mihin ei autolla kannata ajaa, tarvitse merkitä. Riittää, kun on merkitty autoille tarkoitetut reitit! Olen ajanut Oulussa yli 30 vuotta, tuonne monttuunkin pysäköinyt usein. Kun seuraa liikennemerkkejä, pysyy reiteillä. Niin tutussa kuin vieraassa kaupungissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (155)

Uutisvirta

11:00
Oululaisyrityksen Oura-älysormus palkittiin Pohjois- ja Itä-Suomen tuottavimpana ideana
10:59
Kaksi uutta tekniikan alan YAMK-koulutusta Oulun ammattikorkeakouluun, talotekniikka ja hitsausala
10:28
Analyysi: Paljastiko Heinäluoman ilmoitus Sdp:n sisäisen kisan EU-pestiin? Kumpula-Natri: "Minulle on ollut itsestään selvää, että Eero on käytettävissä"
10:19
Tunnistamaton sähkölaite aiheutti säteilyhälytyksen liminkalaisessa romuliikkeessä
10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
30
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
23
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
15
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image