Oulu

Asuntovarkaat iskivät joulun aikaan: Ou­lu­lais­ko­deis­ta varastettiin kymmenien tuhansien eurojen edestä aseita, muumimukeja ja muuta omaisuutta

Murrot tapahtuivat vuoden 2015 joulun tienoilla ja seuraavan vuoden alussa. Kuvituskuva.
Oulu 13.11.2019 18:28
Kaleva

Useista Oulun seudulla tehdyistä asuntomurroista annettiin keskiviikkona tuomio Oulun käräjäoikeudessa.

Murrot tapahtuivat vuoden 2015 joulun tienoilla ja seuraavan vuoden alussa. Asunnoista varastettiin huomattava määrä muun muassa koruja, kodin elektroniikkaa, alkoholia, astioita ja ampuma-aseita.

Törkeiden varkauksien kohteena oli esimerkiksi Oulussa sijaitseva asunto. Tekijät pääsivät sinne sisään löytämällä vara-avaimen takapihalta olevien kenkien sisältä. Asunto oli tyhjillään, sillä sen omistajat olivat joululomareissulla.

Kodista vietiin irtainta omaisuutta yli 12 500 euron edestä. Sen joukossa oli muun muassa huomattava määrä alkoholia. Juomat oli hankittu Virosta seuraavan kesän juhlia varten. Sieltä vietiin myös esimerkiksi koruja, keräilyrahoja ja elektroniikkaa.

Myös toiseen Oulussa sijaitsevaan asuntoon päästiin avaimella. Se löytyi varastosta. Tekijöiden matkaan lähti omaisuutta ainakin 15 000 euron edestä

Kolmannesta oululaisasunnosta puolestaan varastettiin muun muassa useita erilaisia aseita, tähtäimiä, patruunoita, riistakameroita ja muuta kodin irtaimistoa noin 8500 euron arvosta. Useita erilaisia aseita lähti murtautujien mukaan myös tyrnäväläisasunnosta, josta anastettiin tavaraa kaikkiaan ainakin 9000 euron verran.

Muhoksella sijaitsevasta asunnosta puolestaan vietiin muun muassa useita erilaisia haulikoita, patruunoita ja deaktivoitu käsikranaatti sekä sormuksia. Omaisuuden arvo oli ainakin 15 000 euroa.

Tekijät jäivät kiinni tammikuun 2016 lopulla. Poliisi takavarikoi tutkinnan aikana yli 40 anastettua muumimukia, jotka palautettiin omistajilleen. 

Satoja patruunoita, dynamiittipötköjä ja ruutia 

Käräjäoikeus tuomitsi Tuomo Olavi Niskakankaan kahdeksi vuodeksi vankilaan muun muassa neljästä törkeästä varkaudesta ja useista ampuma-aserikoksista sekä huumausainerikoksista. Häntä syytettiin myös viidennestä törkeästä ryöstöstä ja ampuma-aserikoksesta, mutta syytteet hylättiin.

Tuomion mukaan Niskakangas valmisti merkinantopistoolista ampuma-aseen ja latasi sen haulikon patruunoilla. Hänellä oli hallussaan lähes 600 kappaletta erilaisia patruunoita sekä viisi pötköä dynamiittia ja mustaa ruutia. Lisäksi häneltä löydettiin subutexia ja amfetamiinia.

Jos henkilö tuomitaan vähintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen, voi syyttäjä vaatia hänen vangitsemistaan heti vaikka hän voi yrittää hakea muutosta tuomioonsa hovioikeudelta. Syyttäjä vaati, että käräjäoikeus olisi vanginnut Niskakankaan. Käräjäoikeus ei kuitenkaan suostunut tähän, sillä sen mielestä vangitseminen olisi kohtuutonta.

– Kyse on vanhoista vuonna 2015 tapahtuneista rikoksista, oikeus perusteli.

Syyttäjä vaati myös sitä, että Niskakankaan rangaistuksesta päätettäessä olisi sovellettu niin sanottua koventamisperustetta. Hänet on aiemminkin tuomittu omaisuusrikoksista. Käräjäoikeuden mielestä koventamisperusteen soveltamiselle ei ole perusteita, sillä aiempi rikollisuus ei osoita hänessä vielä ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä.

Vuonna 1985 syntynyt mies sai yhden vuoden kymmenen kuukauden mittaisen ehdottoman vankeusrangaistuksen neljästä törkeästä varkaudesta ja kahdesta ampuma-aserikoksesta. Hänet on aiemminkin tuomittu lukuisista varkausrikoksista. Hänen kohdallaan käräjäoikeus katsoi, että koventamisperusteen soveltamiselle on perusteet.

Neljästä törkeästä varkaudesta ja kahdesta ampuma-aserikoksesta tuomittiin myös vuonna 1992 syntynyt nainen, jonka rangaistukseksi käräjäoikeus päätti yhden vuoden kaksi kuukautta ehdollista vankeutta. Se tuomittiin ehdollisena, sillä naista ei ole aiemmin rikoksista rekisteröity ja oikeuden mukaan muut tuomitut toimivat tehdyissä rikoksissa niiden alkuunpanijoina.

Kolmikko määrättiin maksamaan yhteisvastuullisesti vahingonkorvauksia useiden kymmenien tuhansien eurojen edestä.

Oikeus tuomitsi vyyhdessä myös kahdeksaksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen vuonna 1975 syntyneen miehen. Hänen katsottiin syyllistyneen kätkemisrikokseen ja ampuma-aserikokseen. Samanlaisen tuomion samoista rikoksista sai myös vuonna 1980 syntynyt nainen.

Keskiviikkona annettu tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Jopa shampoo kelpasi

Esimerkkejä esineistä, joita asunnoista vietiin: hajuvettä, suklaarasioita, pyyhkeitä, kelloja, lääkkeitä, astioita, shampoota, tietokoneita, puhelimia, glögilaseja, puukkoja, lentolaukku, Baikal Taiga –yhdistelmäase, Valmet Petra –kivääri, Tikka –kivääri, pahkakello, otsalamppuja, Aalto –malja, Ultima Thule –ryyppylaseja, gps-tutkia, aito seepran talja, lataava datajohto, Post it –tarralappua, tusseja, ripsikiharrin, päiväpeitto, 30 senttimetriä pitkä sikari.

 

 

MAINOS

Kommentoi

Oulun käräjäoikeus mitätöi tehokkaasti poliisin tekemän työn rikosten selvittämisessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olispa kiva kuulla mikä käräjäoikeuden mielestä osoittaa piittaamattomuutta lakia kohtaan, kun ei kerta aikaisemmat rikostuomiot!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuo rikollisten puolustelu on murheellista luettavaa. Ihan käsittämätöntä. Noilla tiedoilla moni alkaa tästä lähin varkaaksi, on nuo rangaistukset vaan niin naurettavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hui kauhia, mitä tuomioita. Mahtoi rosvoilta hymy hyytyä. Varsinkin kun odottelevat vapaalla valitustensa käsittelyä toiset neljä vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilasin kiinasta 170€ kameravalvontasarjan. Langattomat ip-ulkokamerat ja näille boksi, johon hankin erillisen kovalevyn. Kestäny tosi hyvin viimetalven pakkaset. Nauhoittaa levylle liikkeestä, pystyy etänä valvomaan ja saa liiketunnisteen kautta kuvat mm. sähköpostiin. Olen ollut tyytyväinen. Rusakon liikkeitä kiva seurata, mitä se on yöllä säätäny. Suosittelen, jos ei kallista kk. maksullista hälytysjärjestelmää halua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:34
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
22:15
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
21:27
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
21:05
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
20:24
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
20:17
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
20:01
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
135
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
78
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
77
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
46
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
42
Mielenosoitus keskeytti Hietasaaren hakkuutyömaan hakkuut jälleen torstaiaamuna, hakkuutyömaa valmistuu ensi viikolla
42
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
34
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image