Oulu

Asun­to­si­joit­ta­mi­nen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi si­joi­tusa­sun­toa"

Oulu 23.7.2019 7:19 | Päivitetty 23.7.2019 8:50
Pasi Klemettilä

OP Oulussa sijoitusasuntojen osuus asuntoluotonannosta on 5–10 prosenttia. Harva sijoittaa asuntoihin ottamalla paljon velkaa.

Asuntosijoittaminen on Oulun alueella sangen vilkasta.

Esimerkiksi Oulun Osuuspankissa asuntolainoja asuntosijoittajille on tänä vuonna myönnetty samaan tahtiin kuin viime vuonna. Vuosi 2018 oli puolestaan 20 prosenttia vilkkaampi kuin vuosi 2017.

– Kyllä me edelleen elämme siinä asiassa vilkasta kautta, OP Oulun henkilöasiakkaiden rahoituksesta vastaava pankinjohtaja Juhani Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan pankissa ei näy minkäänlaista vääristymää asiassa. Sijoitusasuntojen ostamisessa markkina on Oulussa hänen mukaansa todella terve.

KUVA: Marjut Äijälä

– Ne, jotka ostavat sijoitusasuntoja ja nostavat sitä varten lainaa, ovat henkilöitä, jotka pystyvät lainat hoitamaan. En ole nähnyt yhtään sellaista asiakasta ongelmakokouksissa, joka olisi ajautunut ongelmiin pelkästään asuntosijoittamisen kautta, Korhonen sanoo.

Sijoitusasuntojen osuus 5–10 prosenttia

Sijoitusasuntojen hankinta on yleistynyt 2010-luvulla ja erityisesti viime vuosina.

– Mutta uskon, että sadasta ihmisestä edelleenkin vain tyyliin yhdellä on sijoitusasunto. Tuntuu, että sijoitusasunnon ostajia on paljon. Mutta enimmäkseen ostetaan asuntoja ihan vain oman perheen käyttöön, Korhonen sanoo.

OP Oulussa sijoitusasuntojen osuus asuntoluotonannosta on 5–10 prosenttia. Se ei ole Korhosen mukaan mikään ratkaiseva osuus.

Sitä on ollut nähtävissä, että entistä nuorempana ostetaan ensimmäinen sijoitusasunto.

– Minusta se on ihan hyvä tapa säästää muiden säästämistapojen rinnalla, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa, jos tulot ja elämäntilanne sallivat.

Sijoittamiseen ei kannata lähteä sokkona

Usein kuulee puhuttavan, että joku olisi tehnyt paljon voittoa ottamalla paljon velkaa ja hankkimalla velkarahalla sijoitusasuntoja, eli hän olisi käyttänyt isoa velkavipua.

Korhosen mielestä tällainen ei ole arkipäivää.

– Se ei todellakaan ole yleistä. Yhden tai kahden asunnon ostamiseen toki otetaan lainaa, harvalla on takataskussa koko summaa. Sijoitusasuntoja ostetaan samalla tavalla kuin omia asuntoja, omia säästöjä on jonkun verran ja lisäksi otetaan lainaa.

– Meidän tehtävämme on huolehtia asiakkaan taloudellisesta menestymisestä. Emme halua, että asiakas ottaa liikaa riskiä, hän vakuuttaa.

Korhosen mielestä ei ole mitään syytä olla lähtemättä asuntosijoittajaksi, jos se kiinnostaa ja oma talous on kunnossa.

– Sokkona asuntosijoittamiseen ei kannata lähteä. Kannattaa tutustua perusasioihin ja kysyä vaikka pankista neuvoa, Korhonen sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (107)

Kujalla on tämä Korhonen🤑🤑🤑
Ei se kumma, että pankkeja joudutaan pelastamaan, kun henkilökuntakin on näin ulalla lainakannasta💸💸💸

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai pankinjohaja mainostaa ottamaan lainaa, koska siitä se pankin tuotto ja hänen omakin palkka tulee. Kyllä osuuspankin pankinjohtaja nämä asuntoon tehtävät sijoitusasiat taitaa, koska on tietääkseni entinen H clab in osakkeiden myyjä. se vasta hyvää bisnestä onkin, kun sama kämppä myydään vuoden jokaiselle viikolle erikseen. Nuorten hankkimat sijoitusasunnot voivat olla hyvä tai huono sijoitus riippuen paikkakunnasta, paikkakunnan taloudellisesta kehityksestä ja asuntojen hintakehityksestä tms. Jokainen saa itse päättää mihin sijoittaa eli turhaa mainosta pankille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pankinjohtaja antaa vinkkiä: "Asuntosijoittaminen on ihan hyvä tapa sijoittaa." Joopa joo, ei ole pankin pukumiehellä omaa lehmää ojassa. Viimeisten hölmöjen taskut pitää vielä saada putsattua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa vain että ei vuokratontilla olevaa kannata ostaa eikä rahastoihin sijoittaa senttiäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunki ja muut tontti vuokraajat nostavat vuokria lähivuosina huomattavasti enemmän mitä ne on vasta nostanut. Ja rahastoissa tienaa vain rahaston pitäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pistäisin kyllä oman syöttörahaston, tai KY-muotoisen rahaston kautta rahat kiinni💸💸💸

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tyytyä vähään? Nuoren kannattaa ottaa runsaasti opintolainaa - muuta lainaa toki lisäksi. Valmistumalla aikanaan osa velasta kuitataan maksetuksi eikä muunkaan lainan korot päätä palella. Ostakaa ihmeessä samantien 3-4 asuntoa, nuori oppii opiskelemaan, valmistumaan ajallaan, säästämäänkin. Tosin viime aikoina esim. Saksan sosialidemokraattien nuorisosiiven taholta on tullut vaatimuksia ylimääräisten asuntojen ottamisesta valtiolle, mutta se on Saksassa, Suomen nykyisellä työministeri Harakalla on sijoitusasuntoja, joten ainakaan hän ei vielä sosialisointia pelkää, uskoo kansankapitalismiin vahvasti, Uskotaan me muutkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saattaa olla, että se opintolaina menee ihan elämiseen, jos muuta rahaa ei ole. Kansankapitalismi toki on hyvä asia. Se pitää kuitenkin muistaa, että kaikkien munien ei kannata olla samassa korissa. Tämän voi lukea myös niin, että osa sijoittakoot asuntoihin, toiset muihin asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli fiksua laittaa sijoitusasunto täysin lainarahalla 8 vuotta sitten. Vuokralainen maksaa lainan kk-erän vuokrana ja minä maksan yhtiövastikkeen (jonka saa vähentää pääomatuloistaan) ja pääomatuloveron. Jos realisoisin asunnon nyt, taskuun jäisi muhkea summa! En tiedä mitään, mikä olisi parempi sijoitus ihan tällaiselle tavalliselle pulliaiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisit laittanut saman verran lainarahaa osakemarkkinoille samaan aikaan, niin voisit ostaa muutaman ylihintaisen loukun käteisellä😱😱

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä se pankki olisi antanut lainaa osakemarkkinoille, mutta asuntoa varten antoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sitä salkkua vastaan 60% lainavivun saa, jos on maksukyky kunnossa🤑🤑🤑

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onpahan juttu. Tuota OP:n jorinaa ei kannata uskoa. Rakennushankkeita on laitettu jäihin, johtuen hyvinkin pitkälti myymättä jääneistä asunnoista.

Vuokralaiset osaavat tänä päivänä vertailla tarjolla olevien asuntojen vuokrapyyntöjä. Nuo 15-22 €/m2/kk vuokrapyynnöt ovat kohtuuttomia. Kilpailu alentaa asuntojen vuokria, mistä johtuen tämä sijoitusmuoto ei tule kannattamaan seuraavaan 10 vuoteen.

Ennustan tulevaa: Pankkien luottotappiot lisääntyvät, johtuen juurikin em syitä, eli arvonnousua ei tule, hintakupla puhkeaa, asunnot eivät mene kaupaksi. Näistä ongelmista jo oheinenekin artikkeli kielii :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas nähdään miten pihalla keski-ikäiset ovat nykyajasta. Ei nuorilla ole varaa ostaa ensimmäistäkään asuntoa nykypalkoilla ja asuntojen hinnoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisen asteen koulutuksen jälkeisen koulutuksen opiskelupaikkojen alkamisen jälkeen kysyntä ylittää tarjonnan. Niin kauan kun riittää lähiseudulta, mamu maista ja elintaso sijoittajia niin kysyntää riittää. Vuokra-asuntojen riittävä tarjonta työ- ja asuntojouston sekä pätkä- ja määräaikaiseen tulevan myöhempi asuntosijoitus sekä yritystoiminnasta tulon sijoittaminen asuntoihin, kun niillä riittää osto- ja vuokrakysyntää. Toisaalta muu sijoitustoiminta voi kärsiä . Toisaalta sijoitetun pääoman palautus ja mahdollinen indeksi tarkistettu voitto tai tappio. Sekä pääoman tuotto sijoituskautena. Toisaalta elinkeino rakenteiden muutos, tietotekniikka ja elämisen ehtojen paluu ennen 1200 tai 1809-1917 ja 1989/91 ja globalisaatio sekä nousu- ja laskukauden vaihtelut voivat vaikuttaa ostopäätökseen ja vuokraamiseen. Toisaalta talous ja oma raha ja mahdollisiin muutoksiin varautuminen voi aiheuttaa päänvaivaa ja huolta. Jos alue menettää vetovoimansa kannattaa harkita sijoituksen kannattavuutta eri aikaväleillä. Euroopan avautuminen ja alueen vetovoima molempaan suuntaan vaikuttaa sijoitus- ostopäätökseen ja asumiskustannukset etc. Toisaalta NL muutosta toisaalta parempaan toisaalta huonompaan voi vaikuttaa siirtolaisuuden idän tai lännen keskuksiin. Suurvaltojen syrjillä Ruija Finnmark Landsolgtkontor, Karjalan ja Uralin takaiset infrastruktuuri seudut ja USA ja Kanada syrjäseudut ovat osittain vielä pioneeri alueina . Toisaalta liikkuminen opiskelun, töiden ja tienaamisen ja mahdolliset eläkeläistyminen ja yrittäminen ja työelämästä estyminen ja muut asiat. Kukin miettiköön osaltaan ja sidos sun muitten ryhmien osalta mikä tulee kannattavammiksi tai muuten tien valinnaksi. Toisaalta maa, alue, valtio ja niin edelleen voi houkuttaa vasta eläkepäivillä ja jatkuva liikekannalla olo eri rientojen ja harrasteiden välillä voi olla aiheellista tai epätarkoituksen mukaista tai päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esim.Kuopiossa uudehkon kerrostalokaksion hinnasta sulanut viidessä vuodessa 20-25 tuhatta egee.Kuplaa pukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta Oulussa on pöhinää👍🏻 Meillä on Nokiaa, BusinessOulua, Kärpät, tornitaloja, Valkea, maan paras Kauppahalli ja siinä vieressä Torihotelli jne jne...
Eihän täällä voi kun hinnat vaan nousta😇😇

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Masa puhhuu asiaa. Lidäkdi liikekiinteistötkin keskustassa viedään käsistä. Olisi BusinessOululla monta kansainvälistä yritystä tulossa Ouluun mutta tyhjää tilaa ei vaan löydy😱

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (107)

Uutisvirta

12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
11:58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
11:31
Poliisi aloittaa keskiviikkoaamuna 24 tunnin mittaisen automaattivalvonnan – käytössä erityisesti kamera-autoja
69
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
61
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
25
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
25
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
22
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
21
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
19
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image