Oulu

Asu­ka­syh­dis­tys huolestui vanhan Puu-Raksilan tu­le­vai­suu­des­ta – Uu­den asemakaavan avulla ai­nut­laa­tui­nen alue säilyy varmimmin

Asukasyhdistys haluaa varmistaa, että Raksilan idyllinen puutaloalue säilyy varmasti nykyisellään. Nyt alulle pantu uusi asemakaava varmistaa sen suojelun. KUVA: Pekka Peura
Oulu 13.8.2019 20:04
Antti Ervasti

Raksilan asukasyhdistyksen aloitteesta Raksilan puutaloalueelle tehdään uusi asemakaava. Edellinen on yli 50 vuoden takaa.

Raksilan puukaupunginosassa aloitetaan kaavahanke, jonka on tarkoitus säilyttää ainutlaatuinen asuinalue nykyisellään ja tukea sen kulttuurista kehittymistä. Raksilan asukasyhdistyksen aloitteesta käynnistetyn kaavan on määrä valmistua vuonna 2021.

Puu-Raksila kuuluu valtioneuvoston määrittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Niihin kuuluvilla alueilla pyritään säilyttämään kulttuuriympäristöjen rakenne, kylä- ja kaupunkikuva, alueilla jo olevat rakennukset ja ympäristö. Mahdollisen täydennysrakentamisen ja muiden muutosten täytyy sopia kulttuuriympäristöön.

Raksilan asukasyhdistyksen varapuheenjohtaja Helena Englund-Siikaluoma perustelee kaavan aloittamista sillä, että Puu-Raksila on pientaloalue erittäin mielenkiintoisella paikalla, mutta sitä ei ole koskaan kunnolla suojeltu.

– Koska me kaikki olemme kaupungin vuokratonttien asukkaita, on ollut pelkoa että kaupunki jossakin vaiheessa irtisanoisi kaikki vuokrasopimukset pientaloilta ja rakentaa siihen tornitaloja. Vuokra-ajat alkavat mennä vähitellen umpeen, mikä oli myös yksi syy aloitteelle.

Englund-Siikaluoma korostaa, että Raksila on keskeisellä paikalla ja vilkas liikenteen solmukohta. Hänen mielestään siellä on lapsiperheiden määrä kasvanut nykyvuosina ilahduttavasti. Toisaalta sinne on muuttanut paljon nyt eläkkeellä olevaa väkeä, joka on viettänyt lapsuutensa Raksilassa ja halunnut palata kotikylälleen.

– Ihmisethän pitävät huolta taloistaan erityisellä pieteetillä, ja haluamme säilyttää Raksilan nimenomaan perinteisenä osana Oulun keskustaa. Mielestäni huoli siitä, että puutalot jyrättäisiin kerrostalojen tieltä ei enää ole yhtä suuri kuin joskus aikaisemmin, jolloin kaupungissa oli monenlaista myllerrystä.

Raksilaa on rakennettu 1920-luvulta lähtien, ja alueen suunnitteluperiaatteisiin kuului alusta lähtien yhtenäinen kaupunkikuva. Puutaloalue muodostuu kuudesta ruutukaavakorttelista, joiden rakennukset ovat pääosin 1930–1940 -luvuilta. Ne edustavat oman aikansa klassistishenkistä puutaloarkkitehtuuria, mutta joissakin kerrostaloissa on funktionalismin piirteitä.

Rakennuksissa on useita asuntoja, joita on ajan kuluessa osin yhdistelty suuremmiksi. Pihoja leimaa lehtevyys, ja jokaisen pihan perällä on pienehkö ulkorakennus.

Kaavoitusarkkitehti Jere Klami kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista sanoo, että asemakaavan tarkoitus on vahvistaa Puu-Raksilan suojeluasemaa.

– Suojelu ei näy riittävän vahvasti vuonna 1965 tehdyssä kaavassa, joka on tuorein suurempi asemakaava sillä alueella. Se, että suojelukaava saadaan ajankohtaiseksi takaa sen, että nykyisiä pientaloja ei lähdetä korvaamaan uusilla pientaloilla, hän sanoo.

Puu-Raksilan kaupunginosa käsittää korttelit 29-34 sekä niihin rajautuvia katualueita Puutarhakadulla, Karjakadulla ja Puistikkokadulla. Koillisessa alue rajautuu Tehtaankatuun, kaakossa Teuvo Pakkalan katuun, lounaassa Plaanaojanpolkuun ja luoteessa Syrjäkatuun. Kaavamuutosalueen pinta-ala on noin 8,5 hehtaaria, ja se on kokonaan Oulun kaupungin omistuksessa.

Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunta päätti tiistaina aloittaa Puu-Raksilan asemakaavan sekä asettaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville mielipiteiden esittämistä varten.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Antakaahan olla, aika hyvässä kunnossa on toistaiseksi Raksilan talot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti nykyajan arvot menee raha edellä, on vain ajan kysymys koska Oulun porvaristo jyrää nämäkin rakennukset maantasalle, näin on tapahtunut ennenkin ja pelkäänpä että historia toistaa itseään jälleen kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nurin vain kaikki ränsistyvät puutalot. Alue on satojen miljoonien arvoinen Oululle. Kaivattua rahaa verojen laskemiseksi olisi tarjolla. Oulussa on ihan tarpeeksi puutaloalueita mm. lähellä Karjasilta. Turha puhua ainutlaatuisuudesta. Samanlaisia puutaloja on Oulussakin tuhansia. Nurin vain ja mitä nopeammin, sitä parempi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussa kerrotaan, että Puu-Raksila rajautuu lounaassa Plaanaojanpolkuun.
Tällaisesta Plaananojanpolusta en ole lainkaan tietoinen eikä sellaista ole Oukan kartassakaan.
Siis: kertokaa mikä on Plaananojanpolku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asemakaavaa tutkimalla voi todeta että -polku-päätteiset nimet usein viittaavat kevyen liikenteen väyliin. Silkka arvaus, mutta ehkä näin on tässäkin tapauksessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan taas joku kevyenliikenteenväylä jota ei löydy mistään kartasta.

Ei ole ensimmäinen kerta kun jostain polusta ei löydy mitään tietoa.
Viimeksi oli kun alikulku suljettiin kevyenliikenteenväyllällä ja kerrottiin vain polku jota ei löytynyt mistään kartasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinkuin puu-Heinäpäätä ja Puu-Tuiraa siirrettiin museoiksi Korkea- ja Pikisaareen, Toppilaan ja yksityisille halvalla uudelleen pystytettäviksi ja esim. agentuurit luomaan uudelleen ehyitä Huvilatie villa ja esimerkkejä 1750 - 1950 rakennuksista, kortteleista ja kokonaisuuksista. Umpikorttelit Heinäpäästä ja Länsi-Tuirasta sekä mansardi villat ja aseveli ja sodanjälkeinen jälleenrakennus kannan esimerkkejä joidenkin Oulun valokuvskirjojen mukaan pystytettiin lähialueille ja uusin kokonaisuus Matriitti joidenkin huhujen mukaan liian uutena vietiin kokonaan puupulaisen Kuolan ja Narvikin alueen uusien kaivosten, tehtaitten ja voimalaitosten sekä tukikohtien parakeiksi. Muistan yhden Hans Lidmanin kalareissujen paikkoja seuratessani olleen Teno-Tana-Deadnu länsipuolella ja Alta Elvan itäpuolella Stuora Haugejavren , Caggajavren ja entisen Petsamon rajajoen Paatsjoki-Pasvikelva alueella fjellstue, retkeilymajoina ja rajavartion ja lopulta NATOn ja Norjan armeijan majoina. Loput meni hirsinä, polttopuita , lautoina , polttopuina, poltettiin ennen maalipuun ja puun polton kieltämistä kompostoitaviksi. Puu-Raksilaakin voisi säilöä Turkansaaren tavoin tai rakentaa kortteli pari muualle ja käyttää ydinkeskustan laajentamiseen uusimmalla tekniikalla tai säilöä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeä suojella julkisivut. Sisäpihojen, kellari- ja ullakkotilojen täydennysrakentamiseen tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota kaupungin ohjauksessa. Kaupunkirakennetta tulee myös tiivistää, joten tämäkin pitää näkyä Raksilan kaavassa jollakin tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä toimintaa. Raksilan puutalot on samaa kaliiberia Pikisaaren kanssa ja ehdottomasti sellaista kaupunkikuvaa, joka tulee olla paikallansa seuraavat 100 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että suunnitellaan uutta ja säilytetään järkevästi vanhaa.
Uusi rakentaminen on hyvä olla kytköksissä perinteisiin, mutta tärkeintä olisi, että rakennettaisiin kunnollista, läheskään aina ei näin tapahdu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutaman sadan vuoden päästä ollaan taas kaavaongelmissa. Viimeistään tuolloin tarvitaan mittava uudistus. Huolletut hyvin tehdyt talot säilyvät jossain muodossa mutta suurimmassa osassa taitaa tontin muu käyttö kiinnostaa suojelua enemmän :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suojelukaava pitää nitoa yhteen uuden linja-autoaseman/poliisitalon kaavan kanssa jotta puutaloalueelta ei tule valituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Jonka jälkeen tulevat polvet saavat Kalevan kommenttikentissä ihmetellä, miksi jotain kaunista ja alkuperäistä on pitänyt purkaa kammottavien tornipalikoiden tieltä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:34
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
6:00
Oulu muuttuu ja kaupunkiin tulee uusia maamerkkejä – Pikisaaressa katseen vangitsee entinen konepajan konttorirakennus: "Tuo tarvitsisi maalia pintaansa, vaikka on se kyllä hieno" Tilaajille
6:00
Otkes: "Jokelan ja Kauhajoen ampumisten turvallisuussuosituksia jätetty toteuttamatta Suomessa" – Kuopion kouluiskussa ei tarvetta turvallisuustutkinnalle
6:00
Kaikki kyytiin -kampanja aikoo uudistaa maaseudun kuljetukset yhdistelemällä jo olemassa olevia kyytejä tehokkaasti hyötykäyttöön
14.10.
Tero Pitkämäen pitkä ura keihäänheiton huipulla hakee vertaistaan – urheilija kertoi Kalevalle, kuinka pysyi kärjessä vuosia: "Keihäs on vaativa ja raju laji" Tilaajille
14.10.
Mielenosoittajat tukkivat Barcelonan pääteitä, polttivat renkaita rautateillä ja valtasivat lentokentän – 67 lentoa peruttu
14.10.
Sveitsiläislehti Blick: Kari Jalonen jatkaa SC Bernin valmentajana vuoteen 2021 saakka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi paikoin huono Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä Pudasjärven, Taivalkoskosken ja Kuusamon kunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image