Oulu

Arjen tur­val­li­suu­teen voi jokainen itse vaikuttaa – palopakohuppu sopii kodin tur­va­va­rus­tei­siin

Projektipäällikkö Tarja Ojala esitteli palopakohuppua yleisötilaisuudessa Oulussa torstaina. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 13.9.2018 20:48
Helge Murtovaara

Muisti, ikääntyminen ja arjen turvallisuus voivat olla myös toimiva yhdistelmä, kun saatavilla on sopivaksi muotoiltua tietoa, turvaverkko ja hyviä arjen turvavälineitä.

Oulun seudun muistiyhdistyksen muistiperheille, omaishoitajille ja ikäihmisille tarkoitetun tapahtuman tavoitteena on perehtyä kodin turvallisuuteen ja saada perustietoja onnettomuustilanteiden ehkäisystä.

– Ette ole vain turvallisuustoimien kohteita, vaan itse tekijöitä, tilaisuudessa luennoinut Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) Osallistava Turvallisuus Erityisryhmille OTE-hankkeen projektipäällikkö Tarja Ojala muistutti paikalle saapuneelle noin kolmellekymmenelle kiinnostuneelle.

– Tavoitteena on jakaa turvallisuustietoa, jota kuka tahansa voi hyödyntää omassa arjessaan.

OTE-hankkeen yksi keskeinen opetusmenetelmä on turvallisuustekniikan esittely "kädestä pitäen".

Ojalan mukanaan tuoma Turvakassi on matkalaukku, joka sisältää sekä palo- että sähköturvallisuuteen, liikkumisen turvallisuuteen, ravintoon, juomaan, liikuntaan, lääkitykseen ja nautintoaineisiin liittyviä tarvikkeita.

Sisältöä päivitetään palautteen perusteella. Uusimpina tuotteena turvakassiin on lisätty liesihälytin, liesivahti ja palopakohuppu.

Ojalan mukaan palopakohuppu ei ole uusi keksintö, päinvastoin esimerkiksi Puolustusvoimissa, kaivoksissa ja teollisuudessa niitä on käytetty jo pitkään.

Asuntopaloon tarkoitettu huppu suodattaa tavalliset palokaasut, muun muassa häkää. Kodeista löytyy tänä päivänä palovaroitin ja sammutuspeite, mutta Ojalan mukaan palopakohuput ovat alikäytettyjä.

– Palokuolemia on aika paljon. 80 prosenttia palokuolemista johtuu siitä, että henkilö on hengittänyt palokaasuja, Ojala sanoo.

Yleisötilaisuudet käynnistyivät Keskustan seurakuntatalolla Oulussa torstaina. Ensi viikolla tilaisuudet järjestetään Kemissä, Raahessa, Kuusamossa, Posiolla ja Taivalkoskella.

Lue lisää 14.09.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sittepän ei tarvitse olla niin tarlkka sählölevyjen, kahvinkeittimen ja kynttilöiden kanssa kun talossa on palohuppu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuollaiste huppua tarjotaan ikääntyneille vanhemmilleni, voisi sanoa että se on rikollista toimintaa. Siinä ajassa kun huppua hakee kaapista ja pukee päälle, ehtisi ulos. Rivitaloaunnossa on myös kaksi ovea?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on edes jonkinverran dementti ihminen niin luulevatko nuo turvaihmiset että osaisivat ja älyäisivätkö tuollaista käyttää jos sellainen asunnossa olisi. Sitäpaitsi mihin se asunnossa(talossa) sijoitettaisiin? Täysin turhaa markkinointia ikäihmisille mielestäni. Muuten varmasti ihan hyvä tuote.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No samaa mietin..Alkavat muistelemaan että mikä se piti hakea jostakin matkalaukusta? Siinäpä se sitten olikin.
Sopii varmaan kyllä ripeille kaivosmiehille tai palomiehille tällaset huput, ei dementikoille joiden paikka ei muutoinkaan ole kotona..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

121
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
84
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
33
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
32
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
21
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
18
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
18
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image