Oulu

Arjen tur­val­li­suu­teen voi jokainen itse vaikuttaa – palopakohuppu sopii kodin tur­va­va­rus­tei­siin

Projektipäällikkö Tarja Ojala esitteli palopakohuppua yleisötilaisuudessa Oulussa torstaina. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 13.9.2018 20:48
Helge Murtovaara

Muisti, ikääntyminen ja arjen turvallisuus voivat olla myös toimiva yhdistelmä, kun saatavilla on sopivaksi muotoiltua tietoa, turvaverkko ja hyviä arjen turvavälineitä.

Oulun seudun muistiyhdistyksen muistiperheille, omaishoitajille ja ikäihmisille tarkoitetun tapahtuman tavoitteena on perehtyä kodin turvallisuuteen ja saada perustietoja onnettomuustilanteiden ehkäisystä.

– Ette ole vain turvallisuustoimien kohteita, vaan itse tekijöitä, tilaisuudessa luennoinut Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) Osallistava Turvallisuus Erityisryhmille OTE-hankkeen projektipäällikkö Tarja Ojala muistutti paikalle saapuneelle noin kolmellekymmenelle kiinnostuneelle.

– Tavoitteena on jakaa turvallisuustietoa, jota kuka tahansa voi hyödyntää omassa arjessaan.

OTE-hankkeen yksi keskeinen opetusmenetelmä on turvallisuustekniikan esittely "kädestä pitäen".

Ojalan mukanaan tuoma Turvakassi on matkalaukku, joka sisältää sekä palo- että sähköturvallisuuteen, liikkumisen turvallisuuteen, ravintoon, juomaan, liikuntaan, lääkitykseen ja nautintoaineisiin liittyviä tarvikkeita.

Sisältöä päivitetään palautteen perusteella. Uusimpina tuotteena turvakassiin on lisätty liesihälytin, liesivahti ja palopakohuppu.

Ojalan mukaan palopakohuppu ei ole uusi keksintö, päinvastoin esimerkiksi Puolustusvoimissa, kaivoksissa ja teollisuudessa niitä on käytetty jo pitkään.

Asuntopaloon tarkoitettu huppu suodattaa tavalliset palokaasut, muun muassa häkää. Kodeista löytyy tänä päivänä palovaroitin ja sammutuspeite, mutta Ojalan mukaan palopakohuput ovat alikäytettyjä.

– Palokuolemia on aika paljon. 80 prosenttia palokuolemista johtuu siitä, että henkilö on hengittänyt palokaasuja, Ojala sanoo.

Yleisötilaisuudet käynnistyivät Keskustan seurakuntatalolla Oulussa torstaina. Ensi viikolla tilaisuudet järjestetään Kemissä, Raahessa, Kuusamossa, Posiolla ja Taivalkoskella.

Lue lisää 14.09.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sittepän ei tarvitse olla niin tarlkka sählölevyjen, kahvinkeittimen ja kynttilöiden kanssa kun talossa on palohuppu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuollaiste huppua tarjotaan ikääntyneille vanhemmilleni, voisi sanoa että se on rikollista toimintaa. Siinä ajassa kun huppua hakee kaapista ja pukee päälle, ehtisi ulos. Rivitaloaunnossa on myös kaksi ovea?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on edes jonkinverran dementti ihminen niin luulevatko nuo turvaihmiset että osaisivat ja älyäisivätkö tuollaista käyttää jos sellainen asunnossa olisi. Sitäpaitsi mihin se asunnossa(talossa) sijoitettaisiin? Täysin turhaa markkinointia ikäihmisille mielestäni. Muuten varmasti ihan hyvä tuote.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No samaa mietin..Alkavat muistelemaan että mikä se piti hakea jostakin matkalaukusta? Siinäpä se sitten olikin.
Sopii varmaan kyllä ripeille kaivosmiehille tai palomiehille tällaset huput, ei dementikoille joiden paikka ei muutoinkaan ole kotona..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

151 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Juttutupa on kateellisten keskustelukerho. Kotitalousvähennyksen leimaaminen rikkaitten asumistueksi on järjen köyhyyttä... Lue lisää...
Vähäistä on tuo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image