Oulu

An­tiik­kiuis­tin maistuu ny­ky­ah­ve­nel­le­kin

Kelpo uistimia. Massiiviset koukut ovat muuttuneet nykytekijöiden käsissä kevyemmiksi, mutta kyllä vanhoillakin vehkeillä kalaa tulee, jos vain raaskii kalastaa. Oulussa Ilkka Jukaraisen arvioitavaksi tuotiin uistimien lisäksi perhokeloja, perhoja, harrilautoja ja vanhaa eräkirjallisuutta. KUVA: Pekka Peura
Oulu 7.4.2003 0:00
Anja Harju

Kaleva

Oulu
Kun oululainen kultaseppä Carl August Pettersson naputteli pajassaan 1800-luvun puolenvälin jälkeen uistimia, ei niiden kauaa tarvinnut killua sepän hyllyillä. Tuohon aikaan kultaseppien taokset menivät kuin kuumille kiville, sillä vapaina virtaavat Oulu-, Kemi-, Tornio- ja Petsamojoet vetivät kalastajia. Eivätkä kalannarraajien välineet olleet mitä tahansa läkkipeltiä, vaan ehtaa hopeaa.

"Suurin osa uistimista oli hopeisia, mutta eivät ne silti mitään hirveän hintaisia olleet. Kultasepät vain halusivat käyttää ammattitaitoaan kunnon aineisiin. Monelle kultasepälle uistimet olivat kuitenkin merkittävä tulonlähde ja oululaisilla oli rahaa muun muassa tervanmyynnin vuoksi", kalastusvälineiden keräilijä Ilkka Jukarainen kertoo.

Jukarainen osallistui viikonvaihteessa Oulussa pidetyille kalastuspainotteisille antiikki- ja keräilymessuille. Suomen kuuluisimmaksi mainitun alan harrastajan tehtävänä oli arvioida Oulun seudulla valmistettuja vanhoja uistimia ja perhoja. Jukaraisen syynättäväksi kannettiinkin monia kalastusvälineiden helmiä.

"Arvioitavaksi tuotiin useita todella mielenkiintoisia uistimia ja yksi uusi tekijäkin kaupungista löytyi", Jukarainen iloitsee messujen annista ja aikoo tulla Ouluun seuraavan kerran jo kuukauden päästä, Erämessuille.

Antiikki- ja keräilymessuilla oli kalastusvälineiden lisäksi keräilyharrastajien katsottavina muun muassa rahoja, postimerkkejä, lasia, posliinia, huonekaluja ja tauluja. Messujen järjestäjinä toimivat Marjakankaan Korukivi sekä Hannu Okuloff.Puulauneista
hopeauistimiin


Nykyaikaisten uistimien esi-isiä ovat 1000-luvulla tehdyt, katajaiset puulaunit ja niistä myöhemmin kehitellyt messinkiset versiot. 1900-luvulla Oulun seudulla tehtiin pätäköitä eli kevyitä korkkiuistimia, joissa oli metalliset leukalaput.

"Koukkuja on kevennetty näistä vanhoista tekeleistä, mutta muuten periaate on sama", Ilkka Jukarainen kertoo ja sanoo, että suurikokoisin koukun varustettuja massiivisia uistimia käytettiin ennen sekä kesällä että talvella.

"Kesällä niillä pyydettiin järvilohta ja talvella pilkittiin".

Suomessa uistinten ja muiden kalastusvälineiden keräilijöitä on tuhansia.

"Mutta minunkaltaisia höyrähtäneitä on vain kymmeniä", Jukarainen hymähtää.

Hän kuuluu kalastusmuseoyhdistykseen, pariin ulkolaiseen keräily-yhdistykseen sekä Helsingissä pari vuotta sitten perustettuun Vanhoihin Vehkeisiin ja Vieheisiin. Jukaraisen kätköistä löytyy tuhansia erilaisia kalastusvälineitä, vaikka hänen mielestään oleellista ei ole määrä, vaan laatu.

"Haaveissa olisi kirjan tekeminen. Lisäksi kaipailen Oulussa 1700-luvulla toimineen Lars Anders Haanstedtin tekemiä uistimia. Myös kaikki muu aineisto vanhoista tekijöistä kiinnostaa, kuten piirrokset, valokuvat ja kirjeet", Ilkka Jukarainen kertoo.

Jos omissa nurkissa pyörii vanhoja uistimia, kannattaa ne tuoda asiantuntijan arvioitavaksi. Hyväkuntoisesta uistimesta keräilijät voivat maksaa kymmeniä tai jopa sata euroa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:30
Suomi voisi hakea talviolympialaisia, mutta vain yhdessä toisen maan kanssa – Suomen olympiakomitea pitää mahdollisuutta teoreettisena
19:30
Ratakelaajat saivat avukseen uuden kikkapussukan – kiihtyvyysanturi tunnisti Leo-Pekka Tähden tuuppauksista epätasapainon
19:20
Ettan hopeajoukkueessa loistaneiden Ronkaisen ja Jokelan siirroille sinetti – "Hienoa, että pystyn ottamaan urallani askeleita eteenpäin"
19:00
Lapissa makea maistuu enemmän kuin missään muualla Suomessa – kaamoksella ja turismilla näppinsä pelissä Tilaajille
18:30
Museokortin kesäkampanjan seikkailija saapuu Oulun museoihin – "Jos näet minut livenä, tule juttusille"
18:00
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille
17:49
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen vierailee Oulun pääkirjastossa elokuun lopulla
89
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
30
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
28
Matkanjärjestäjä TUI Finland lopettaa punaisen lihan tarjoamisen yhtiön omilla lennoilla
28
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
23
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
23
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
19
Yhdysvallat toivottaisi Suomen tervetulleeksi Natoon, sanoo Yhdysvaltojen Nato-suurlähettiläs

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image