Oulu

Älypuhelin auttaa aloittelevaa ja kokenutta lin­tu­har­ras­ta­jaa – Näin pääset lin­tu­har­ras­tuk­sen alkuun

Hankkiudu itseäsi kokeneempien seuraan ja koeta oppia heiltä. Liminganlahden luontokeskuksessa riittää porukkaa kevätpäivinä. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 20.4.2019 19:41
Jaana Haapaluoma-Höglund

Keväällä alkaa lintuharrastajan kulta-aika. Bongarin tärkeimmät välineet ovat omat silmät ja korvat, mutta apua lintujen tunnistamiseen ja havaintojen merkitsemiseen saa puhelinsovelluksista.

– Lintukirjasovellukset ovat monessa mielessä kätevämpiä kuin perinteiset lintukirjat, pohtii Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Esa Hohtola.

Onhan perinteinen kirja painavampi kanniskella mukana, ja sovelluksessa pystyy lisäksi kuuntelemaan lintujen ääninäytteet sekä mahdollisesti katsomaan videoita.

Toisaalta Hohtola pitää kirjan etuna, että tutusta teoksesta löytyy nopeasti haluttu laji ja kuvat, teksti sekä levinneisyyskartta ovat yhtä aikaa näkyvissä. 

Hyvä lintukirjasovellus on monipuolinen ja helppo käyttää. Hohtolan suosikki on Collins Bird Guide -sovellus, joka tuntee kaikki Euroopan lintulajit.

– Eli jos jokin harvinainen lintu eksyisikin Suomeen, se todennäköisesti löytyisi Collinsin oppaasta.

Opas sisältää myös tarpeeksi monipuolisesti kuvia – lintuyksilöt eivät aina näytä samalta kuin tavallisesti oppikirjassa.

Lintuhavaintojen merkitsemiseen Hohtola suosittelee sovelluksia, joiden kautta pystyy lähettämään havaintonsa eteenpäin ja siten hyödyttämään lintujen tutkimusta. Tällaisia ovat esimerkiksi BirdLife Suomen ylläpitämä Tiira-sovellus. Siihen voi laittaa ylös lajin, ajan, paikan ja yksilömäärän.

Oululainen lintuharrastaja Aleksanteri Pikkarainen kertoo tunnistaneensa viime vuonna 220 lintulajia. Hän muistaa erään tietyn kerran, kun lintukirjasovellusta olisi ehdottomasti kannattanut käyttää.

Lintuharrastaja Aleksanteri Pikkarainen kertoo tunnistaneensa viime vuonna 220 lintulajia. KUVA: Maija Pylväs– Määritin viime keväänä vahingossa pussitiaisen pikkulepinkäiseksi. Jos olisin katsonut sovelluksesta pikkulepinkäisen eri pukuvertailuja, olisin todennäköisemmin päätynyt oikeaan lajiin. Pikkulepinkäinen oli vielä siihen vuodenaikaan mahdottomuus, Pikkarainen sanoo.

Aloita helposta ja ota tavoite

Aloita havainnointi ja lintujen tarkkailu helposta. Sen voi tehdä vaikkapa työmatkalla, vaunulenkillä, kauppareissulla tai kotipihalla.

Lataa lintukirja puhelimeen ja ala kuunnella ja katsella kaikkea aivan uusin silmin: yritä kiinnittää huomiota siihen, mitä lintujen ääniä kuuluu ja missä lintuja näkyy.

Opettele ensin tutut lajit. Kun näet jossain talitiaisen, katso sitä ja rekisteröi tarkasti mielessäsi, miltä se näyttää. Keltainen vatsa, valkoinen poskilaikku. Ja tuossa on musta pystyjuova, joka on koiraalla leveämpi. Mitä eroja yksilöiden välillä on, vaikka ne ovat kaikki talitiaisia?

Hanki kiikarit. Millä tahansa kiikareilla toki näkee, mutta laadukkaat saa noin sadan euron hintaluokasta ja siitä ylöspäin.

Hankkiudu itseäsi kokeneempien seuraan ja koeta oppia heiltä. Voit osallistua vaikka jonkin yhdistyksen yhteiselle linturetkelle.

Kokeneemmat auttavat huomaamaan ja tunnistamaan lajeja ja käyttämään kiikareita niin, että niistä saa parhaan hyödyn irti.

Ota itsellesi tavoite, montako lintua haluat tunnistaa vuoden aikana. Sanotaan, että kuka tahansa voi oppia tunnistamaan vähintään 100 lintua. Se on hyvä tavoite aloittelijalle – ei liian helppo eikä liian vaikea. BirdLife Suomen sivulta löytyy lista sadasta yleisimmästä lajista.

Ole jatkuvasti valppaana. Monet lintuharrastajat pitävät aina kiikareita mukana. Hyvä lintuhavainto voi tulla vaikka automatkalla, kun pysähtyy pissatauolle.

Jos ei heti tunnista jotain lintua, kannattaa nauhoittaa sen ääni puhelimen ääninauhurilla tai ottaa siitä puhelinkameralla kuva.

Kokeneet lintuharrastajat havainnoivat aina jokaisen linnun, jonka näkevät. Äkkiseltään saattaa näyttää, että järvessä ui 50 sorsaa. Kannattaa kuitenkin katsoa jokaista yksilöä erikseen. Joukossa saattaakin olla jokin harvinaisempi laji.

Juttu on julkaistu Kalevan Helmi-liitteessä 13.3.2019.

Sovelluksia lintuharrastajille

Collins Bird Guide

Perustuu lintuharrastajien arvostamaan Lars Svenssonin ja Dan Zetterströmin teokseen Lintuopas – Euroopan ja Välimeren alueen linnut. 

Esittelee lajit monipuolisesti: samasta lajista voi olla monta eri kuvaa, esimerkiksi eri sukupuolet, eri ikäiset yksilöt, talvi- ja kesäpuku. Sisältää myös ääninäytteitä ja levinneisyyskartat sekä joitakin videoita.

Puute: sovelluksessa ei ole lintujen nimiä näe suomeksi. Linnut kuitenkin löytyvät latinankielisillä nimillä, joista suomalaisilla harrastajilla yleensä on aina jonkinlainen käsitys. Englanninkielisten nimien ei siis ole pakko olla tuttuja.

Hinta: 14,99 euroa

Käyttöjärjestelmä: Android, iOS

Tiira

BirdLife Suomen ylläpitämän Tiiran saa nykyisin asennettua puhelimeen.

Sovelluksia on kaksi: Tiira Haku ja Tiira Nomadi.

Nomadi on tarkoitettu omien lintuhavaintojen kirjaamiseen.

Haulla pystyy tarkastelemaan muiden tekemiä havaintoja.

Sovellukseen syötetään havaittu laji, havainnointiaika ja -paikka.

Havainnot eivät jää vain omaan käyttöön, vaan ne hyödyttävät lintujen suojelu- ja tutkimustyötä Suomessa.

Hinta: Tiira Nomadi 0,99 euroa, Tiira Haku ilmainen

Käyttöjärjestelmä: Tiira Nomadi Android, Tiira Haku Android ja iOS

eBird

Englanninkielinen sovellus, joka on tarkoitettu lintuhavaintojen merkitsemiseen.

Toimii periaatteessa samalla tavalla kuin Tiira, mutta se tallentaa lisäksi reitin, jolla olet lintuja havainnut.

Tiedot havainnoista hyödyttävät kansainvälistä lintujen tutkimusta.

Tietokantaa on hieman hankala käyttää, sillä lintujen nimet pitää osata englanniksi. Monet maailmalla matkaavat lintubongarit kuitenkin käyttävät sovellusta aktiivisesti.

Hinta: Ilmainen

Käyttöjärjestelmä: Android, iOS

Suomen linnut

Yksinkertainen ilmainen lintukirjasovellus, joka sisältää 247 Suomessa tavattavaa lintulajia.

iPhonelle tarkoitetusta suomenkielisestä sovelluksesta löytyy kuvat ja lajikuvaukset sekä ääninäytteitä.

Hinta: Ilmainen

Käyttöjärjestelmä: iOS

BirdID

Sovelluksia on kaksi: NordUniversityn ja Cornell Labin julkaisemat. Molempien sovellusten ideana on auttaa käyttäjää tunnistamaan lintulajeja.

Cornell Labin versio kysyy viisi kysymystä ja antaa sitten vaihtoehdot, mikä lintu voisi olla kyseessä.

Sovellukseen voi myös syöttää itse ottamansa lintukuvan. Jos sovelluksen ehdotukset eivät osu nappiin, lintuja voi selata myös manuaalisesti.

Nord Universityn sovellus opettaa hauskasti tunnistamaan eri lintulajeja ja sisältää lisäksi lintukirjaosion.

Harjoitusosioissa pitää tunnistaa oikea lintu kuvan tai äänen perusteella, ja tulokset pisteytetään.

Lintukirjaosio luokittelee linnut siluetin perusteella eri kategorioihin, esimerkiksi korpinnäköiset, ankannäköiset ja niin edelleen. Jokaisesta linnusta sovellus esittelee kuvan tai pari, ääninäytteen ja muutaman tärkeimmän tuntomerkin.

Hinta: Ilmainen

Käyttöjärjestelmä: Android, iOS

MAINOS

Kommentoi

Minä luulin viikko sitten lauantaina, että kotijoellemme oli jo palannut Rantakurvi. Tarkemmin tutkittuani mm. netistä huomasin, että se olikin moottorikelkkailija, joka kurvaili rantatörmillä ja välillä hurautti taimettuvan korkean (ei oman) vaaran päälle kilometrien päähän kuuluvan parkumisen säestyksellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeintä apuvälinettä ei mainittu. Sehän tietenkin on henkilöauto jolla voi yksin ajella toiselle puolelle maata kun saa ilmoituksen harvinaisesta lajista. Eikä siinä useinkaan sähköauton akku riittäisi. No saapahan valtio verorahoja ilmastotalkoisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leivosen laulu oli ennen ensimmäinen kevään merkki. Nyt ei ole enää leivosen laulua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö ole sellaista sovellusta jolla otetaan linnusta kuva ja sovellus hakee oikean lajin kuvan perusteella.

Hyönteisistä myös pitäisi olla sellainen sovellus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sitten kun vielä tallentaa linnun bongauskirjaan automaattisesti, ei tarvi itse edes tietää, mikä lintu tuli 'nähtyä'. kätevää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En omista älypuhelinta, mutta minulla on kamerassa 300mm harrastelijaputki jolla pystyy sihtaamaan jotain vähemmän arkaa. Kokeilin huvikseni googlen kuvahakua omiin rantakuviin. Pääsääntöisesti kaikki vesilinnut on mallard eli heinäsorsa ja pesästä kurkistavat pääskynpoikaset se tunnisti pingviineiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen kerran lintuharrastajista kirjoittajien tyyppivirhe. Yhdistetään bongarit ja "tavalliset" lintuharrastajat iloisesti yhteen nippuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otahan nyt ihan rauhallisesti. Mikä virhe tämä nyt on? Osa on edistyneempiä harrastuksessaan, toiset vielä aloittelijoita. Osaamisskaalan eri päitä, mutta sama kiinnostus. Vähäv suvaitsevuutta nyt peliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:53
Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko ensi viikon – valvonta kohdistuu muun muassa ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen
10:43
Nyt apu ehtii vesille entistä nopeammin: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos otti käyttöön vesijetin
10:40
Sorsapoikue joutui pinteeseen Ranualla – pelastuslaitos auttoi poikaset ulos lietealtaasta
10:34
Kotimaisesta viljasta on tulossa keskimääräinen sato – Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä vuosi sitten pelättiin jopa leipäpulaa
10:23
Ed Sheeranin lentokenttäkonsertit rikkovat Suomen suurimman konserttitapahtuman ennätyksen – paikalle odotetaan yli 106 000 katsojaa
9:39
Oulun uimarantojen vedet täyttivät laatuvaatimukset – sinilevää kahdella rannalla
9:26
Missä lomapäivä sujuu aurinkoisimmin? – Kaleva etsii Oulun parasta kesäterassia, äänestä suosikkiasi!

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sotkun munkki.

79 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Minäpä kerron, joten nyt kuulolle! Yleisin palkka "täällä" ei todellakaan ole 4000 kuukaudessa, joten älä puhu höpöjä! ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image