Oulu

Alempi kauneusallas vuoti kuiviin

Oulu 21.5.2010 14:01
Henrik Ahola
Oulussa Oulujoen suistossa oleva niin sanottu alempi kauneusallas on ollut tänä keväänä poikkeuksellisen vähävetinen. Kuivuuden syynä on veden karkaaminen Ämmänväylän kauneuspadosta.

Energiainsinööri Ville Airovuo Oulun Energiasta kertoo, että Ämmänväylän ja Tuiranväylän alla on pohjapadot, joilla pidetään vanha jokiuoma eli alempi kauneusallas vesitettynä.

Padot ovat olleet siitä asti kuin voimalaitos on ollut olemassa, eli 1940-luvun loppupuolelta lähtien.

"Aikojen saatossa, vaikka korjauksia on tehty, on päässyt syntymään murtumia, joita vesi sitten on syönyt lisää. Pato vaatii kunnostusta aika ajoin."

Pienemmät reiät ja vuodot eivät näy kauneusaltaan pinnassa. Ämmänväylän alla olevassa kauneuspadossa on nyt niin pahoja vaurioita, että vesi karkaa altaista merelle.

"Olemme tehneet padon meren puolelle penkan. Nyt odottelemme pohjoistuulta, jotta merivesi laskisi ja saisimme pumpattua penkan ja padon välisen veden pois. Siten pääsisimme tutkimaan, missä reikiä on ja valamaan ne umpeen."

Kuivillaan olevassa kauneusaltaassa liikkuminen on kiellettyä ja vaarallista.

"Jokainen kulkee siellä omalla vastuullaan. Meillä on tietyissä paikoissa varoituskyltit, joissa kerrotaan, että tulvaluukut voivat avautua yhtäkkiä. Emme pysty valvomaan, että onko joku kauneusaltaalla, kun luukut aukaistaan."

Lue lisää lauantain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Mikä siinä on kaunista?Luulis Oulusta löytyvän senverran osaamista että vesi ei karkaisi omia aikojaan.Mutta ei osata niin ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunginojassa ainakin viime viikolla vesi virtasi vuolaasti! Hyvä Oulun Energia kun tutkitte padot ala-kauneusaltaasta ja estätte vuodot, saadaan sitten vesi altaisiin ja Vesisuihkutkin jo päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laaniska nyt on ollu kuivana viimeset 20 vuotta. Ei taijeta raskia juoksuttaa vettä joesta kun on niin kallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siellähän sitä uitiin poikasina. jopa joku rohkeasti tyhmä sukelsi patoluukku tankolta. nuorena on helppoa koska on niin pölijäkin vielä. nuorisostamme sen havannoi yhä voimallisemmin - valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image