Oulu

Alaköökin polttaja syyllistyi aiemminkin sa­man­kal­tai­siin rikoksiin

Piparkakkutalona tunnettu Ainolan Alakööki tuhoutui tulipalossa lokakuussa. Pian selvisi, että kyseessä oli tuhopoltto. KUVA: Joel Karppanen
Oulu 27.11.2012 11:12
Kaleva

Oulun käräjäoikeudessa käsiteltiin tiistaiaamuna Ainolanpuiston Alaköökin eli niin kutsutun piparkakkutalon viime syksyistä polttamista.

Syyttäjä vaatii talon 6. lokakuuta polttaneelle miehelle tuomiota törkeästä vahingonteosta. Hänen mukaansa mies yritti sytyttää Oulun kaupungin omistaman rakennuksen seinän tuleen ottamalla roskalaatikosta paperia, asettamalla ne talon räystään alle ja sytyttämällä ne palamaan. Tuli jäi kytemään ja seinän lisäksi koko rakennus tuhoutui lähes täysin.

Kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde

Piparkakkutalo oli rakennettu 1900-luvun alussa. Sitä oli peruskorjattu 1980-luvulla ja 2000-luvun alussa. Rakennusta pidettiin kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti erittäin arvokkaana kohteena.

Kaupunki on rakentanut palaneen talon tilalle uuden. Sen rakennuskustannukset ovat noin 400 000 euroa, mitä kaupunki vaati tiistaina oikeudessa sytyttäjältä.

Sairaalahoidossa olevaa syytettyä edusti oikeudessa hänen asianajajansa. Hän kertoi päämiehensä myöntävän sytyttäneensä talon, mikä liittyi hänen sairauteensa.

Syytetty ollut hoidettavana mielisairaalassa

Syytetty on ollut hoidettavana mielisairaalassa vuoden 2007 toukokuusta lähtien. Oikeus määräsi hänet tahdosta riippumattomaan hoitoon sen jälkeen kun hän syyllistyi samankaltaisiin tekoihin vuonna 2006. Hän muun muassa sytytti tuolloinkin piparkakkutaloa tuleen.

Asianajajan mukaan syytetty ei kyennyt viime syksynä ymmärtämään talon historiallista arvoa eikä tekonsa aiheuttamaa mielipahaa. Syytetty oli sekä asianajajansa että syyttäjän käsityksen mukaan tekohetkellä syyntakeeton. Sytyttämisen jälkeen hän ilmoittautui itse poliisille ja pyysi päästä mahdollisimman pian takaisin mielisairaalaan, mistä hän oli poistunut luvattomasti.

Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa asiassa perjantaina.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miksi näitä vaarallisia hulluja pidetään paikoissa mistä pääsee "karkaamaan" milloin haluaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi, että tästä maasta on lakkautettu suljetut mielisairaalat maksaaksemme kreikkalaisten kulutusjuhlia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Kiimingistä kotoisin oleva Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
43
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
41
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image