Oulu

Aiotko lähteä lenkille hellepäivänä? Huomioi nämä asiat liikkuessasi kesällä

Helteellä liikkuessa on syytä pitää mielessä tietyt varokeinot. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 26.6.2019 10:14
Antti Karvonen

Ihminen voi hikoilla jopa kaksi litraa nestettä tunnissa. Kuuman ilman haittoja voi hillitä pitämällä huolta nesteytyksestä, tauottamalla ja lähtemällä ulos aamuvarhain tai iltamyöhään, Oulun yliopisto kertoo tiedotteessa.

Kuuman ympäristön vaikutukset ihmisen kehon lämpötilaan johtuvat sekä säästä, liikuntamuodosta että käytetystä vaatetuksesta, tietää dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopiston ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta. 

Tietty määrä lämpöä voi olla hyväksi lihaksistolle ja erityisesti lyhytkestoisille suorituksille, joissa tarvitaan räjähtävää voimaa, Ikäheimo sanoo. Tällaiset liikuntasuoritukset voi olla hyvä ajoittaa päivän lämpimään aikaan. Sen sijaan pitkäkestoisiin harjoituksiin voi liittyä kehon liiallinen lämpeneminen. Pitkäkestoinen liikunta on siis hyvä ajoittaa viileämpään aikaan päivästä, eli aamuun tai iltaan. 

Muita keinoja välttää lämpöhaittoja ovat riittävä taukojen pitäminen, nesteiden nauttiminen ja jäähdyttäminen. Välillä voi olla tarpeen katkaista kuumassa oleskelu esimerkiksi ilmastoiduissa tai muuten viilennetyissä tiloissa, tai suunnata varjoon, Ikäheimo neuvoo.

Erilaiset viilennys - ja jäähdytysmenetelmillä voidaan parantaa liikuntasuorituksia. Esimerkiksi imeskeltävät jääpalat, kasvojen tai muun ihoalueen kasteleminen ja kylmäkallet viilentävät mukavasti. 

Sopeutuminen vie pari viikkoa

Lämpimässä liikkumiseen voi kuitenkin myös sopeutua. Tällöin lämpöä siedetään liikkuessa paremmin, ihon pintaverenkierto paranee ja hikoileminen tehostuu. Tämä tehostaa myös itse liikuntasuoritusta, sanoo Ikäheimo. Kuumaan sopeutuminen on yksilöllistä, ja vie tavallisesti pari viikkoa.

Riittävä nesteiden nauttiminen on erittäin tärkeää ja juoda pitää jo ennen kuin tulee janon tunne, Ikäheimo korostaa. Lisäsuoloja kannattaa nauttia, jos hikoilee erittäin runsaasti. Hyvä keino pitää huolta suolatasapainosta on syödä riittävästi ja säännöllisin väliajoin, ja juoda kivennäisvettä.

Vältä näitä haittoja – helteessä huhkiminen voi aiheuttaa lämpösairauksia

Kun keho lämpenee ja ympäristökin on kuuma, myös lihasten lämpötila kohoaa ja niiden toiminta alkaa heikentyä. Riittämätön nesteiden nauttiminen johtaa kuivumiseen, ja tätä kautta kehon syvälämpötilan kohoamiseen, sydämen työmäärän kasvuun, sekä lihasten aineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan muutoksiin, kertoo Ikäheimo.

Kehon kuivuessa fyysinen toimintakyky voi heikentyä. Keho menettää hikoillessaan suolaa, mikä johtaa yhdessä kuivumisen kanssa huonovointisuuteen, väsymykseen, päänsärkyyn ja lihaskramppeihin. Kehon kuivuminen voi vaikuttaa myös keskittymiseen, valppauteen ja lyhytkestoiseen muistiin. Nämä ominaisuudet ovat tärkeitä esimerkiksi joukkuepeleissä.

Pahimmillaan liikkuminen kuumassa voi aiheuttaa lämpösairauksia, Ikäheimo varoittaa.

Auringonpistos voi kehittyä suojaamattomaan päähän kohdistuneesta auringonpaisteesta. Sen oireita voivat olla päänsärky, ärtymys, pahoinvointi ja huimaus.

Lämpöuupumus puolestaan kehittyy asteittain ja on seurausta kuumassa ympäristössä tapahtuvasta neste- ja suolavajauksesta, mikä johtuu hikoilusta ja riittämättömästä nesteiden nauttimisesta. Lämpöuupumus heikentää fyysistä ja älyllistä toimintakykyä ja voi lisätä tapaturmariskiä.

Lämpöhalvaus on harvinainen, mutta hengenvaarallinen tila, jossa kehon syvien osien lämpötila on kohonnut yli +42°C. Lämpöhalvaus voi syntyä esimerkiksi pitkän matkan juoksun yhteydessä.

Eritysryhmät ja liikkuminen kesäkuumalla – pidä huolta lapsista ja ikääntyneistä

Liikkuminen helteessä voi vaikuttaa herkemmin ikäihmisiin, sillä ikääntyessä lämmönsäätely heikentyy. Myös lasten lämmönsäätelyn erityispiirteet tulee huomioida, jotta he voivat nauttia liikkumisesta ja harjoitella sekä kilpailla eri lajeissa turvallisesti ja toimintakykynsä säilyttäen.

Lapset eivät välttämättä osaa tunnistaa haitallisen jäähtymisen, lämpenemisen tai nestevajeen signaaleja. Tämän takia tarvitaan aikuisia, jotka huolehtivat lapsista ja tunnistavat haitallisen kehon lämpenemisen signaalit ja tuntevat suojautumisen keinot. Lisäksi erilaiset krooniset sairaudet voivat vaikeuttaa kaikenikäisten lämmönsäätelyä kuumassa, ja altistaa haitallisille vaikutuksille, Ikäheimo muistuttaa.

MAINOS

Kommentoi

Tulipalopakkasellako sitä pitäisi mennä, vai sohjossa ja räntäsateessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ei sitä uskalla eikä osaa ominpäin lähteä, pitää kysyä psykologilta, terapeutilta ja personal trainerilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:04
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
22:11
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21:58
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21:56
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21:44
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera
20:50
Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"
19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
77
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
62
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
31
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
30
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
21
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image