Oulu

Aiotko lähteä lenkille hellepäivänä? Huomioi nämä asiat liikkuessasi kesällä

Helteellä liikkuessa on syytä pitää mielessä tietyt varokeinot. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 26.6.2019 10:14
Antti Karvonen

Ihminen voi hikoilla jopa kaksi litraa nestettä tunnissa. Kuuman ilman haittoja voi hillitä pitämällä huolta nesteytyksestä, tauottamalla ja lähtemällä ulos aamuvarhain tai iltamyöhään, Oulun yliopisto kertoo tiedotteessa.

Kuuman ympäristön vaikutukset ihmisen kehon lämpötilaan johtuvat sekä säästä, liikuntamuodosta että käytetystä vaatetuksesta, tietää dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopiston ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta. 

Tietty määrä lämpöä voi olla hyväksi lihaksistolle ja erityisesti lyhytkestoisille suorituksille, joissa tarvitaan räjähtävää voimaa, Ikäheimo sanoo. Tällaiset liikuntasuoritukset voi olla hyvä ajoittaa päivän lämpimään aikaan. Sen sijaan pitkäkestoisiin harjoituksiin voi liittyä kehon liiallinen lämpeneminen. Pitkäkestoinen liikunta on siis hyvä ajoittaa viileämpään aikaan päivästä, eli aamuun tai iltaan. 

Muita keinoja välttää lämpöhaittoja ovat riittävä taukojen pitäminen, nesteiden nauttiminen ja jäähdyttäminen. Välillä voi olla tarpeen katkaista kuumassa oleskelu esimerkiksi ilmastoiduissa tai muuten viilennetyissä tiloissa, tai suunnata varjoon, Ikäheimo neuvoo.

Erilaiset viilennys - ja jäähdytysmenetelmillä voidaan parantaa liikuntasuorituksia. Esimerkiksi imeskeltävät jääpalat, kasvojen tai muun ihoalueen kasteleminen ja kylmäkallet viilentävät mukavasti. 

Sopeutuminen vie pari viikkoa

Lämpimässä liikkumiseen voi kuitenkin myös sopeutua. Tällöin lämpöä siedetään liikkuessa paremmin, ihon pintaverenkierto paranee ja hikoileminen tehostuu. Tämä tehostaa myös itse liikuntasuoritusta, sanoo Ikäheimo. Kuumaan sopeutuminen on yksilöllistä, ja vie tavallisesti pari viikkoa.

Riittävä nesteiden nauttiminen on erittäin tärkeää ja juoda pitää jo ennen kuin tulee janon tunne, Ikäheimo korostaa. Lisäsuoloja kannattaa nauttia, jos hikoilee erittäin runsaasti. Hyvä keino pitää huolta suolatasapainosta on syödä riittävästi ja säännöllisin väliajoin, ja juoda kivennäisvettä.

Vältä näitä haittoja – helteessä huhkiminen voi aiheuttaa lämpösairauksia

Kun keho lämpenee ja ympäristökin on kuuma, myös lihasten lämpötila kohoaa ja niiden toiminta alkaa heikentyä. Riittämätön nesteiden nauttiminen johtaa kuivumiseen, ja tätä kautta kehon syvälämpötilan kohoamiseen, sydämen työmäärän kasvuun, sekä lihasten aineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan muutoksiin, kertoo Ikäheimo.

Kehon kuivuessa fyysinen toimintakyky voi heikentyä. Keho menettää hikoillessaan suolaa, mikä johtaa yhdessä kuivumisen kanssa huonovointisuuteen, väsymykseen, päänsärkyyn ja lihaskramppeihin. Kehon kuivuminen voi vaikuttaa myös keskittymiseen, valppauteen ja lyhytkestoiseen muistiin. Nämä ominaisuudet ovat tärkeitä esimerkiksi joukkuepeleissä.

Pahimmillaan liikkuminen kuumassa voi aiheuttaa lämpösairauksia, Ikäheimo varoittaa.

Auringonpistos voi kehittyä suojaamattomaan päähän kohdistuneesta auringonpaisteesta. Sen oireita voivat olla päänsärky, ärtymys, pahoinvointi ja huimaus.

Lämpöuupumus puolestaan kehittyy asteittain ja on seurausta kuumassa ympäristössä tapahtuvasta neste- ja suolavajauksesta, mikä johtuu hikoilusta ja riittämättömästä nesteiden nauttimisesta. Lämpöuupumus heikentää fyysistä ja älyllistä toimintakykyä ja voi lisätä tapaturmariskiä.

Lämpöhalvaus on harvinainen, mutta hengenvaarallinen tila, jossa kehon syvien osien lämpötila on kohonnut yli +42°C. Lämpöhalvaus voi syntyä esimerkiksi pitkän matkan juoksun yhteydessä.

Eritysryhmät ja liikkuminen kesäkuumalla – pidä huolta lapsista ja ikääntyneistä

Liikkuminen helteessä voi vaikuttaa herkemmin ikäihmisiin, sillä ikääntyessä lämmönsäätely heikentyy. Myös lasten lämmönsäätelyn erityispiirteet tulee huomioida, jotta he voivat nauttia liikkumisesta ja harjoitella sekä kilpailla eri lajeissa turvallisesti ja toimintakykynsä säilyttäen.

Lapset eivät välttämättä osaa tunnistaa haitallisen jäähtymisen, lämpenemisen tai nestevajeen signaaleja. Tämän takia tarvitaan aikuisia, jotka huolehtivat lapsista ja tunnistavat haitallisen kehon lämpenemisen signaalit ja tuntevat suojautumisen keinot. Lisäksi erilaiset krooniset sairaudet voivat vaikeuttaa kaikenikäisten lämmönsäätelyä kuumassa, ja altistaa haitallisille vaikutuksille, Ikäheimo muistuttaa.

MAINOS

Kommentoi

Tulipalopakkasellako sitä pitäisi mennä, vai sohjossa ja räntäsateessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ei sitä uskalla eikä osaa ominpäin lähteä, pitää kysyä psykologilta, terapeutilta ja personal trainerilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:32
"Vihamotiivilla olevaa rasistista häiriköintiä ja uhkailua" –  Poliisi epäilee, että "Husu" Husseinia on vainottu pidempään
16:43
Postialan neuvotteluissa päästiin pieni askel eteenpäin ilman läpimurtoa – lakko jatkuu, seuraavat neuvottelut perjantaina
16:02
Trumpin virkarikostutkinta siirtyy tänään televisioon – Julkiset kuulemiset alkavat kello 17 Suomen aikaa
15:59
Henkilöauto törmäsi kuorma-autoon Pyhännällä, äiti ja lapsi vietiin sairaalaan tarkastukseen
14:58
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg takaisin kohti Eurooppaa – saa kyydin australialaisten maailmanmatkaajien katamaraanilla
14:42
Mikkola nousee Kärppien päävalmentajaksi Mannerin jälkeen – edustusjoukkueen ja A-nuorten valmennustiimit jatkavat ensi kaudella samassa muodossa
14:29
Poliisi epäilee paritusrikosta Kajaanissa ja kahdella pienemmällä paikkakunnalla – "Madame" majoitti liiketiloissaan kielitaidottomia, seksuaalipalveluja myyneitä naisia
188
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
62
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
47
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
38
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
32
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
24
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
23
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image