Oulu

Äimäraution he­vos­rei­teil­le halutaan opasteet ja reitit vain hevoskäyttöön – nyt siellä kulkee myös mopoilijoita, pyöräilijöitä ja kävelijöitä

Hevosihmiset ovat huolissaan, kun hevosreireillä reiteillä kulkee esimerkiksi mopoautoja ja pyöräilijöitä. Reiteillä on tapahtunut vaaratilanteita. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 12.10.2018 20:35
Pekka Rahko

Suomenhevonen Viespatar sai perjantaiaamuna tärkeä kyyditettävän, kun rattaille istui tekninen isännöitsijä Sakari Kela Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista.

Aamun ohjelmassa oli kiertää Äimäraution hevosurheilukeskuksen eteläpuolisen rannan hevosreitit ja tutkailla niiden varrella olevia ja reiteille johtavia opasteita ja liikennemerkkejä.

Katselmuksen taustalla on alueen hevosharrastajien huoli reiteille kuulumattomasta liikenteestä, joka häiritsee hevosten liikuttajia.

– Mopoilijoita, maastopyöräilijöitä, kävelijöitä, hevosharrastaja Kirsi Luttinen luettelee reitillä kohdattuja kulkijoita.

Puolenkymmentä vuotta sitten valmistunut noin viiden kilometrin reitistö on kuitenkin tarkoitettu vain hevosille. Hevosten ja muiden kulkijoiden äkilliset kohtaamiset eivät ole ongelmallisia vain säikähtävälle hevoselle ja sen ratsastajalle.

– On esimerkiksi hevosia, jotka säikähtäessään potkivat sivulle, ja se voi olla ohittajallekin vaarallista, Luttinen korostaa.

Lue lisää 13.10.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

verorahhoella tehty ni ei voe yksi taho ruveta määrääilemään kutka saa liikkua ja kutka ei sama pätee myös esim. metsäautoteihin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hevosreitin käyttäjät maksavat käytöstä vuosittaisen maksun. Ja reitin varrella taitaa olla kyltti että maksettu eu-tuilla.
Kävelijät ja pyöräilijät eivät asiallisesti käyttäytyvinä ole ongelma, mutta reitille kuulumattomat mopot voivat aiheuttaa tosi pahoja onnettomuuksia.
Pyöräilijänä ja kävelijänä kannattaa tervehtiä tai muuten ilmoitella olemassaolostaan, ja myös varautua siihen että reiteillä voi olla välillä irrallaan vauhkoontunut hevonen.
Reittiä ei toivota hevoskäyttöön huvin vuoksi, vaan turvallisuuden takia. Sekä hevosurheilijoiden että muiden liikkujien. Vertaa mitä tapahtuisi jos minä haluaisin viedä mummoni rollaattoreineen motocross-radalle kuntoilemaan. Onhan minulla oikeus , kun Suomessa on jokamiehen oikeudet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hevoset pois tuolta kevyen liikenteen väyliltä. Jos vaikka Virpiniemessä olisi tilaa ottaa joku metsätie hevosten harjoittelutieksi, kysykää Opiston johtajalta mitä mieltä. Kyllä hevosmiesten pitää noudattaa myös sääntöjä ja ajella kopukoillaan joko pelkästään radalla tai omistuksessaan olevilla suljetuilla metsäteillä muuten tulee vahinkoja ja on tullut sekä turhaa suukopua jos vielä ohjaksissa on luku- ja kirjoitustaidottomia aikuisia miehiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hevoset eivät enää kuulu kaupunkiin eivätkä varsinkaan ihmisten kulkuväylille. Turkansaareen voisi ehkä perustaa pienen perinnetallin parille kopukalle, joita koululapset kävisivät katsomassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo 70luvulla nää kankaat oli hevostelijoden käytössä sekä mökkiläisten. Nytkö pitäisi väistyä läskipyörien ja muiden hinkuttajien haitolta pois... Museovirasto vois tehdä tästä hevosihmisten paratiisitä suojelukohteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äimäraution siirtolapuutarhasta mökkiläiset ovat aina kulkeneet merelle päin polkuja pitkin ja talvella hiihtäen. Nyt ei sekään ole mahdollista.
Talleille menivät ajavat kuitenkin sieltä pyörillä ja mopoilla. He saavat näin tehdä, mutta mökkiläiset eivät saa enää liikkua luonnossa. Vain oma mökkitie on luvallinen kävelytie Äimärautiolla????? Mietin sitä, että kysyttiinkö sieltä keneltäkään heppojen kulkureittien sijainnista. Kai heille käveleminen on sallittu kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli viidessä vuodessa hevosreitille ei ole saatu asiasta kertovaa liikennemerkkiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Te, jotka olette eri mieltä... Ja unohdatte turvallisuuden.. Haluaisitteko, että ollaan kaikki kaikissa paikoissa yhtä aikaa.. Ajoteillä, puistoissa, lenkkipoluilla, pyöräteillä, jalkapallokentillä jne jne.. Kaikilla mahdollisilla kulkupeleillä..ilman mitään rajoituksia? Sekö olisi se toivetila?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä kommentteja edellä. On todellakin vaikea ymmärtää, miksi ravirata talleineen seisovat yhden kaupunkin hienoimman näkymän edessä ja vain rajatun etuoikeutetun ihmisryhmän ja hevosten käytössä? Ei liene ihan reilua. Ranta-alueet saisi mieluummmin raivata ja ottaa kaikkien Oulun asukkaiden käyttöön tai jopa rakentaa. Hyviä maa-alueita löytyy kaupungin ulkopuolelta kuten Kempele, Virpiniemi, Ouluzone etc.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kuralammikko mitään merta ole. Muutaman vuoden päästä se on ummessa. Jo nyt siitä pystyy kävelemään yli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osta hevonen ja osake äimärautiolta. Saat nauttia kaupungin "hienoimmista näkymästä" vaikka joka päivä. Easy

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikkuminen alueella on vaarallista pyöräilijöille, kävelijöille ja mopopojille. Reitillä mennään hyvin reipasta vauhtia hevosten kanssa eikä välttämättä saada pysäytetyksi hetkessä, odotettavissa voi olla että joku jää alle. Alueella on paljon nuoria hevosia jotka voivat turvallisesti liikkua niille tarkoitetulla alueella, jos siellä on ylimääräisiä liikkujia ja hevonen potkaisee, niin silloin se ei todellakaan ole hevosen vika. Yksinkertainen asia, sinne ei ole ulkopuolisilla asiaa. Joskus reitillä on liikkunut jopa päiväkotiryhmä, itse vanhempana en missään nimessä päästäisi omia lapsia liikkumaan alueelle jossa hevosilla treenataan pitkiä matkoja laukkaa/ravia.

On järkyttävää lukea välinpitämättömiä kommentteja jossa selkeästi uhataan tulla alueelle häiriköimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muilla ajoneuvoilla ajaville on velvoite pitää yllä sellaista vauhtia, että ajoneuvo voidaan pysäyttää näkyvissä olevalla matkalla. Miksi hevosella ajaessa tähän pitäisi olla eri oikeus mennä lujempaa kuin on turvallista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyörälijöiden ja kävelijöiden kanssa aikuinen, totutettu hevonen ei reagoi yleensä sen kummemmin. Hevosreitillä kun mennään, niin kärryjen edessä tai ratsun hommissa voi olla myös nuori hepo, mikä vasta harjoittelee hommiaan. Tällöin esim. sivupoluilta hiljaa suhahtava maastopyörä voi aiheuttaa sen, että pollella lähtee eläinlajille kuuluva pakorefleksi päälle. Ns.pillastuminen. Seurauksena että hevonen lähtee lujaa johonkin suuntaan, ja menee usein sen pari sataa metriä. Tämän jälkeen polle tarkastaa mikä on tilanne. Pakovaiheen aikana hevonen ei ota käskyjä vastaan normaalisti, pahimmassa tapauksessa ei ollenkaan.
Näissä säikähtämistilanteissa kokemattomien hevosten kanssa ne vaaratilanteet piilee. Ratsastaja voi lentää alas, ja loukkaantua vakavasti. Hevonen jos äkillisesti hyppää johonkin suuntaan tai potkaisee, niin alle voi jäädä huonolla tuurilla myös se pyöräilijä tai muu ohittaja. Hevosten kanssa ei kuljeta näistä syistä missä sattuu. Yleisötapahtumissa nähdyt ponit ja hevoset on aikuisia, totutettuja ja koulutettuja eläimiä. Hevosreitillä kulkee myös eläimet joilla treeni ihan vaiheessa.
Jos hevosreitillä kulkee jalan tai pyörällä, niin kannattaa tehdä itsensä huomatuksi. Riittää että tervehtii tai sivupolulta tullessa huikkaat vaikka että terve, täältä tullaan. Jos kohdalle osui se nuori, kokematon heppa hevosreitillä harjoittelemassa, niin tämä jo auttaa pollea hoksaamaan että kyseessä ihminen, ei vaara.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei ne ongelmat yleensä tulekaan hyvin näkyvistä ihmisistä vaan niistä jotka hyppivät ja kyykkivät siinä tien laijassa ettei hevonen tiedä onko se uhka vaiko eikö.

Ja ne hevosreitit on tehty sitä varten et siellä on turvallista antaa niiden hevosten mennä lujempaakin. Ihan niinku ralliautot menee niille tarkotetuille paikoille ajamaan ja siellä tuskin katotaan hyvällä jos porukka menee käveleen ja pyöräileen sinne niiden sekaan. ja ihan niinku kaikki muutkin eri urheiluharrastuksien harrastajat ovat omalle lajilleen tarkotetuissa paikoissa ilman sinne kuulunattomien ihmisten häirintää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tosi, että ihminen on niin idiootti, että tieten tahtoen haluaa mennä vaarantamaan toisten turvallisuuden? Oulu on täynnä kuntoratoja joissa hevosella ratsastaminen on kielletty, vaikka ratsastus kuuluu myös jokamiehen oikeuksiin. Millä logiikalla sitten hevosille tarkoitetulla reitillä saa kaikki muut liikkua? Minä en ratsasta äimärautiolla, mutta toisella alueella Oulussa, jossa on hevosreitti ja jonka ylläpidosta maksan, kuten kaikki muutkin sitä hevosella käyttävät, joten todellakin haluan pitää sen yhden, muutaman kilometrin pituisen reitin vain hevosille jo ihan turvallisuussyistä. Muutenhan me voidaan sallia hevosilla liikkuminen myös valaistuilla kuntopoluilla, jos hevosreitille saa mennä kävelemään tai pyöräilemään, vai mitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiasiahan on, että ravirata on huonossa ja ahtaassa paikassa ja pitää siirtää jonnekin kauemmaksi, vaikkapa Iinattiin tai jopa Kempeleeseen. Jos välttämättä halutaan pysyä joen eteläpuolella. Joskus tämä toteutuukin. Nyt tulipalon myötä olisi ollut erinomainen tilaisuus. Äimärautiosta saa loistavan merenrantaan rajoittuvan, pusikottoman asuntoalueen. Siis ASUNTOalueen, ei teollisuusalueen eikä rekkaterminaalin. Siinä on ainesta jopa asuntomessualueeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
12
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
6
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen
5
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

213 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Ei kannata näyttää komeaa jokea turisteille ilmaiseksi. Joka paikassa jokinäkymä maksaa. Betonikaide on jalankulkijoiden... Lue lisää...
Betoni kaide

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image