Oulu

Aiheettomat pa­lo­hä­ly­tyk­set juoksuttaneet palokuntaa Valkeaan

Valkean avattiin torstaina. KUVA: Kontiainen Jarmo
Oulu 16.4.2016 18:27
Eija Mikkonen

Kauppakeskus Valkeassa on kolmen avajaispäivän aikana ollut jo kolme aiheetonta palohälytystä.

Viimeksi pelastuslaitos sai automaattisen palohälytyksen kauppakeskukseen lauantaina aamupäivällä. Hälytys ehti pärähtää päälle kahteen kertaan, sillä laiteisto ei suostunut palauttamaan itseään toimintatilaan, vaikka tarvittavat irtikytkennät oli tehty.

Päivystävä palomestari Marko Hottinen Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kertoo, että aiheettomia hälytyksiä tulee lähes aina, kun uusi suuri rakennus otetaan käyttöön.

– Se on tyypillistä, enkä olisi siitä huolissaan. Siellä vielä opetellaan keskuksen käyttöä. Eivätköhän hälytykset ala muutaman viikon sisällä vähetä, Hottinen uskoo.

Valkeassa on kuulutusjärjestelmä, jonka tulisi kytkeytyä päälle palohälytyksen sattuessa. Sen avulla kauppakeskuksen henkilökunta tai palokunta voivat kertoa mistä hälytyksessä on kyse ja antaa lisäohjeita asiakkaille.

Lauantaina kuulutusjärjestelmä ei kuitenkaan kytkeytynyt päälle. Osa ihmisistä poistui ulos kauppakeskuksesta ja osa ei.

Hottinen neuvoo, että palohälytyksen sattuessa asiakkaiden kannattaa olla valppaana, katsoa valmiiksi lähin poistumistie ja odottaa lisäohjeita. Ulos ryntääminen ei kuitenkaan ole välttämättä heti tarpeen.

– On haasteellista tyhjentää koko rakennus. Usein voidaan minuutti odottaa lisäohjeita ennen kuin tehdään mitään, Hottinen sanoo.

Valkeassa yhdellä paloilmoitinkeskuksella on paljon valvottavia pisteitä. Se valvoo käytännössä neljää rakennusta ja maanalaisia tiloja.

Asiasta kertoi ensin Yle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Aiheettomat palohälytykset aiheuttaa myös suuria riskejä liikenteessä kun raskaat paloautot ajavat tavallista suuremmalla nopeudella paikalle Oululaisten törttöjen autoilijoiden seassa. Oulussa on ajettu hälytysajoneuvoilla monta kolaria juuri aiheettomien hälytysten takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen takiako siellä oli niin hikistä, kun hälytyksen jälkeen palopellit ovat sulkeneet ilmanvaihdon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan samaa oli usean viikon ajan myös Hämeenlinnan Goodmannissa.. hälytykset loppuivat kun kauppiaat !!!! oppivat toimimaan oikein hälyttimien kanssa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menikö kaikki raha rakentamiseen, kun ei ollut enää varaa toimivaan palohälytinjärjestelmään? Aiheettomista hälytyksistä tulisi aina laittaa lasku asianomaiselle yritykselle. Palokunnalla on riittämiin oikeitakin hälytyksiä hoidettavana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valkeaan on tarttunut Kelan tauti joka oli aikanaan siinä vieressä ja vikahälytyksiä oli tuon tuostakin ja vuosia.Vikahälytysten (ns.kusilähtöjen) torjujana on ainakin yksi konsti-eli tuntuva maksu kuten tekee myös vartiointiliikkeet,maksattaa aiheettomista hälytyksistä.Vikahälytykset ovat pelkkää huolimattomuutta ja välinpitämättömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksipä en moisiin paikkoihin jalallani astu..kallioparkissa oli myös hälytys eikä kukaan tiennyt mistään mitään..eikä yksi hissi toiminut yms...
Onneksi on toimiviakin asiointi pisteitä, ja kukas muuten maksaa nuo aiheettomat hälyt ??? Ainoa oppi olisi että arina ne makselee ihan itse

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi sua ressukkaa. Elämän sisältö koostuu pelkästään jonkun arinan vihaamisesta. Hankkisit uuden elämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyky aikana automaattiset palohälyttimet aiheuttaa paljon harmia, joka paikassa ja näin suuri talo niin kyllä täysin odotettua ja pikku hiljaa loppuvat ja toimivat vain tosi tilanteessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En huomannut portaita koko Valkea ssa, onko niitä? Ajattelin vain paloturvallisuutta palon sattuessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rullaportaista pääsee ilman sähköäkin alas tai ylös, jos et ole hoksannut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja toimiihan ne liukuportaatkin rappusina ilman sähköä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasku on pienin harmi näistä, joten kommentit laskusta kertoo kommentoijasta. Laskua paljon isompi menetys tulee menetetystä myynnistä ja maineesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

4
Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole mielissään puoluetuen miljoonakorotuksista – Kysyimme puolueilta, miten lisäraha aiotaan käyttää
3
Vuokrasopimus päättyy: Areena Oulu voi joutua lopettamaan toimintansa nykymuodossa
3
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
1
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
1
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
1
Lippo voiton päässä karsinnoista
1
Ainakin 4 000 ihmistä on evakuoitu Gran Canarialla – laaja maastopalo roihuaa Tejedan vuoristokylän läheisyydessä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsi- ja pohjoisosassa etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Hoitajien palkkoja ei missään nimessä saa leikata niitä pitää nostaa 10% välittömästi.Kyllä sinäkin kateellinen aloittaj... Lue lisää...
TLC

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image