Oulu

AC Oulu ryhtyy vuokraamaan Toppilan yli 150-vuotiasta Allin Matalaa – omistaja harmittelee his­to­rial­li­sen kyltin varkautta

Tarkoitus on, että Allin Matala aloittaa uuden elämänsä vielä ennen vuoden vaihtumista joulukuun aikana. Tarkkaa avajaispäivää ei ole lyöty lukkoon. KUVA: Teija Soini
Oulu 23.11.2017 17:01
Antti Pasanen

Jalkapalloseura AC Oulu on vuokrannut Toppilassa historiallisessa panimomiljöössä sijaitsevan, Allin Matalana tunnetun rakennuksen.

Hieman hiljaisempaa eloa viettänyttä tilaa on tarkoitus ryhtyä vuokraamaan kokous- ja juhlatilaksi yritysten ja yksityishenkilöiden käyttöön, kertoo AC Oulun seurajohtaja Juho Meriläinen.

Hän on käyttänyt seuran väen kanssa nyt muutaman päivän yli 150-vuotiaan Allin Matalan siivoukseen ja yleiseen kunnostukseen.

Niin sanotulla Mallasjuoman alueella sijaitseva, vuonna 1865 valmistunut punatiilinen ja -hirsinen rakennus on suojeltu, joten suurempia muutoksia tai remonttia siellä ei tehdä.

Tarkoitus on tuoda tilaan muun muassa kokouksissa tarvittavaa tekniikkaa.

– Piirtoheitin tuolta jo löytyikin, mutta se ei ehkä ole ihan tätä päivää, Meriläinen naurahtaa.

Matala ja pitkä holvimainen tila on ja pysyy, eikä tummanruskean sävyistä kalustustakaan ole tarvetta panna uusiksi.

Tilan henkeen sopivasti kattovaloissakin palavat edelleen perinteiset hehkulamput, joita Meriläisen mukaan riittää varastossa.

Mutta miksi jalkapalloseura ryhtyy kokous- ja juhlatilojen vuokraajaksi?

– Urheiluseuran pyörittäminen on haasteellista. AC Oulu on etsinyt jo vuosien ajan rinnakkaista liiketoimintaa, ja tämä sopii meille hyvin, Meriläinen sanoo.

Hän huomauttaa, että kyse ei ole mistä tahansa talosta. Allin Matala on alun perin panimon viljavarastoksi rakennettu ja toiminut aiemminkin pitkään juhlatilana.

– Rakennuksella on historia ja ainutlaatuinen tunnelma, jota monet arvostavat. Aika moni oululainen on elämänsä aikana ollut täällä juhlissa.

Anniskeluoikeuksia tilaan ei ole tulossa, mutta tilaa vuokraavat asiakkaat voivat tuoda omat tarjottavansa.

Tarkoitus on, että Allin Matala aloittaa uuden elämänsä vielä ennen vuoden vaihtumista joulukuun aikana. Tarkkaa avajaispäivää ei ole lyöty lukkoon.

AC Oulu pyrkii siihen, että tila olisi päivittäisessä käytössä – viikolla yritystilaisuuksissa, viikonvaihteessa taas yksityisasiakkaiden juhlien näyttämönä.

Alue muutosten edessä

Meriläinen huomauttaa, että vanha panimoalue ja sitä ympäröivä Toppila muuttuvat lähivuosina merkittävästi.

Esimerkiksi panimorakennusten kyljessä olevat uudemmat, mutta huonokuntoiset ja  tyhjät betonirakennukset puretaan. Myös alueen liikennejärjestelyjä pannaan uusiksi.

AC Oululle Allin Matalan vuokraa Toppilan Sembras Oy. Yhtiön taustalla ovat useita ravintoloita Oulussa pyörittävät Perttu Virolainen ja Jari Hämäläinen.

Mallasjuoman alueen historiallisia rakennuksia yhtiön nimiin vuonna 2016 huutokaupasta hankkinut Virolainen kertoo, että alueen maamerkki, alkujaan panimon konttorina toiminut 1800-luvun puolivälin huvila on myös parhaillaan kevyessä kunnostuksessa.

Näyttävien huvilatilojen tuleva käyttötarkoitus ja käyttäjä ovat kuitenkin vielä haussa, Virolainen kertoo.

Hän harmittelee, että Mallasjuoman alueen rakennukset ovat joutuneet rankan ilkivallan kohteeksi syksyn aikana.

Erityisesti Virolaista harmittaa, että syys-lokakuun aikana joku on varastanut Allin Matalan toistasataa vuotta vanhan vuosilukukyltin, jossa on valmistumisvuosi 1865.

Varkaudesta on tehty rikosilmoitus. Vinkit ja havainnot voi ilmoittaa poliisille.

– Ainutlaatuinen kyltti olisi mukava saada takaisin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Arvokas 150 vuotias Oululainen menestystarina on tämä rakennus. AC Oulu tekee kulttuuri teon ja toivottavasti saadaan kannattava liiketoiminta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa, että vanha rakennus saa käyttöä ja on kunnossa! Tuollaisessa rakennuksessa olisi mukava käydä kahvilla ja syödä pientä makeaa tai suolaista. Pieniä persoonallisia kahvettelupaikkoja ei Oulussa ole juuri tarjolla... ja vielä tuolla suunnalla jossa on nykyään vain uusia kerrostaloja. Hyvä, sitä vain kehittämään! Onneksi on tallaisia toimeliaita nuoria, jotka tarttuvat haasteisiin !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon kyllä kannattaisi avata kahvila yms. Varmasti olisi kävijöitä, onhan siinä ja tulossa paljon kerrostaloja. Voi kun tulee työajat mieleen <3

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo alue on todellinen aarre Toppilassa - mitkä mahdollisuudet! Aika outoa, ettei panimon päärakennusta ole kukaan vielä vuokrannut, sillä sehän vasta varsinainen helmi on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sai taas hävetä kun luki tätä kommenttiketjua. Joillakin oululaisilla on valtava alemmuuskompleksi kun pitää vaan haukkua omaa kaupunkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä joka alan asiantuntijat kirjoittaa asioista, joista eivät ymmärrä, eivätkä tiedä mitään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nimen omaa tuollahan saa nyt sitten ryypätä vaikka pirtua tai ihan mitä tahansa niin pitkään kuin haluat, kun tuot omat juomasi omiin " juhliisi " -eläköön ns. pimeät ravintolat ei vaan " juhlatilat "

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se melekomoinen tuppukylä tuo Oulu, kun keskellä kaupunkia kasvaa tuollainen pusikko ja purkuvalmiita varastoja.
No onhan tuon huomanu kun sielä joskus harvoin on joutuna käymään, mutta onneksi pääsee kiireellä pois, eikä oo ikävä jääny.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo kaikki vanha pitäis purkaa ja uutta vaan tilalle. Tai sitten ei. Onneksi sunkaan ei oo pakko tänne jäähä niin saahaan me haluavat olla täällä rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukavaa kun pysyt poissa. Täällä muuten merkitään kaltaisesi. Joten kun tulet, sinua katsotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on myös nykyajan megatrendi maailman suurkaupungeissa - siis kasvatetaan ruokaa keskellä kaupunkia. Viljelylaatikoita on puistoissa, pihoilla, parvekkeilla ja jopa talojen katoilla. Niin, ja palstaviljelmät ovat nykyään varmaan suositumpia kuin koskaan - siis kaupungeissa (eihän maalla palstaviljelmiä olekaan). Olisi hyvä jossain vaiheessa päivittää tietonsa nykyaikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava varmaan syödä pakokaasuilla ja muilla saasteilla kasvatettuja perunoita. Maalla viljellyt luomupotut on minun makuun...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kaupungeissa nykyään ole pakokaasuja, ja ilmansaasteet muutenkin ei sitä luokkaa kuin siellä maalla, jossa traktoreilla pörrätään kirkonkyliä myöten ja roskia poltetaan takapihalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävisit sinäkin joskus kaupungissa, niin tietäisit mistä puhut.
Oulun kokoinen laajalle levitetty asutuskeskus kun ei kaupunkia vastaa, vaan maalle levitettyjä lähiöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattas teiänkin käyä joskus Taivalkoskia kauempana ulukomailla, niin saattais vähän valjetaki jotakin. Tuommoset alueethan on kaikkein halutuimpia nykyaikana suurissa kaupungeissa - esim. Lontoossa entisen satama-alueen parakit muokattiin (huom! muokattiin, ei purettu) luksusasuntoalueeksi (Riverside). Hyvä, että joissain kohtaa Oulussakin tajutaan näiden vanhojen teollisuusrakennusten arvo (tosin Toppilansalmessa vanhalle myllylle kävi lopulta köpelösti).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lontoossa ymmärretäänkin vanhan kulttuurin tuomia vaikutuksia yhdistettynä uuteen, mutta purkukuntoiset rötisköt puretaan ihan niinkuin muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa upeat tilat Oulussa ja perinteikkäät! Toivotaan menestystä yritykselle, hienoa, kun saadaan vanhoja rakennuksia uusiokäyttöön. Meriläinen on hyvä seurajohtaja ja onnea ja menestysta AC Oululle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

22:51
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
22:24
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
22:03
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
92
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
46
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
22
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
22
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
22
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image