Oulu

Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tans­si­pa­vil­jon­gin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa

Tanssipaviljonkia kannatti Lammassaareen lähes 45 prosenttia äänestäjistä. Perusteluista käy ilmi, että Hietasaaren tanssilavan korvaavaa tanssipaikkaa on Oulussa odotettu kohta kymmenen vuotta. KUVA: JK-Arkkitehdit
Oulu 18.1.2019 6:22
Eeva Kauppinen

Lammassaaresta käyttötarkoituksesta järjestetyssä Kalevan nettiäänestyksessä Tango-vaihtoehto eli tanssipaviljonki voitti niukin naukin Polku-nimisen ehdotuksen.

Tango sai 44,7 prosenttia äänistä, Polku 43,9 prosenttia ja Kuksa eli teatterivaihtoehto 11,3 prosenttia.

Esillä olleet kolme ehdotusta ja niistä tehdyt havainnekuvat on valmisteltu Oulun kaupungin Yhdyskunta- ja ympäristöpalveluissa. Havainnekuvat on luotu kansalaiskeskustelun pohjaksi aiemmin syksyllä Facebookin kautta yleisöltä kerättyjen ehdotusten perusteella.

– Tämän hetken vaihe on keskustelu ilman mitään suunnitelmia, yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki painottaa.

Kalevan verkkosivulla vaihtoehtoja kävi äänestämässä 1 216 lukijaa.

Noin puolet äänestäjistä myös perusteli valintaansa. Monet Tango-vaihtoehtoa kannattaneet totesivat, että Oulusta puuttuu aikuisten tanssipaikka, tanssipaviljonki tai tanssiareena.

”Mikä on suomalaiskansallisempaa kulttuuria kuin tanssilavaperinne? Hietasaaren tanssilava paloi 2010, eikä uutta lavaa ole saatu. Uusi tanssilava olisi paitsi kansanterveydellinen teko myös ekoteko. Itse lavan ei tarvitse olla mikään ylikallis pytinki”, eräs Tangoa äänestänyt pohtii.

Suomessa vaikuttanut ruotsalaissyntyinen puutarhuri Svante Olsson suunnitteli Lammassaaren puistoksi. Hän sijoitti sinne paviljongin, jota ei koskaan rakennettu. Oululaiset sen sijaan pykäsivät saarelle talkoilla 400-paikkaisen tanssilavan, joka purettiin 50-luvun lopulla. Muutamat äänestäjät muistivat tämän entisen lavan.

”Vanhemmat oululaiset tuntee saaren Päkälän, jossa oli ennen vanhaan tunnelmalliset tanssit. Siis uusi Päkälä!”

Äänestäjät tekevät myös omia ehdotuksiaan ja visioivat Lammassaaren monimuotoista käyttöä.

”Tanssilavan ympärille voisi toteuttaa upean puiston. Eli vaihtoehdot Tango ja Polku yhdistettyinä.”

”Rakennusta voisi käyttää myös keikkapaikkana, jossa voisi järjestää monenlaisia pienempiä festivaaleja ja musiikkitapahtumia.”

Polku-vaihtoehtoa kannatti lähes yhtä moni äänestäjä kuin Tangoa. Saari halutaan pitää puistona. Kaupunkia ei saa äänestäjien mielestä rakentaa tukkoon.

Osa Polku-visioon viehtyneistä näkisi saarella myös aktiviteetteja, ei vain käyskentelypaikkaa.

”Ehkäpä pienimuotoisia ulkoilmakonsertteja. Kaunis pieni lava ja piknik-aluetta kuunteluun. Menisin sinne mielelläni vaikkapa jazzia kuuntelemaan puiden siimekseen veden ääreen.”

Muutamat Kuksan kannattajat innostuivat havainnekuvan rakennuksesta.

”Ylivoimaisesti kaunein rakennus. Ei ainoastaan teatteri, vaan ympärivuotinen kokoontumisareena erilaisille tapahtumille ja näyttelyille. Kuksassa voisi toimia kahvila tai ravintola, josta näkymät Merikosken suistoalueelle. Toimii itsessään rauhoittumispaikkana. Kauniista rakennuksesta saa kauniita kuvia, jotka ovat vuosikymmenet käyntikortti maailmalle. Panostakaa arkkitehtuuriin!”

Teatteri tai tanssipaikka saarelle vaatisivat yksityisiä investointeja.

Tässä muut esitellyt vaihtoehdot Lammassaareen:

Yksi Lammassaaren visioista olisi, että sinne tulisi Meri Oulun teatteri. Suunnitelman nimi on Kuksa. KUVA: JK-Arkkitehdit
Polku-suunnitelmassa Lammassaaresta tehtäisiin puistoalue, jonne tehtäisiin käytäviä ja näköalapaikkoja. Lammassaari toimisi hiljentymispaikkana. KUVA: JK-Arkkitehdit
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Aivan sama mitä sinne tulee mutta eikö arkkitehtitoimistoilta voisi vaatia oikesti realistisia havainnekuvia. Noilla kuvilla mitä tässäkin jutussa on, ei ole yhtään mitään tekemistä sen kanssa mitä sinne lopulta rakennetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MIksi sekin pikku tilkku maata ja kasveja pitäisi rakentaa?
Betonia yms. on jo aivan tarpeeksi tungettu tiukkaan murtamaan sekin vähä ihmisenmittaisuutta Oulusta. Nyt jo 200 000 kuntalaisen olohuone kauppatori yritetään rakentaa umpeen kaiken maailman matkustajakodeilla ('hotelli') ja tervaisilla torneilla (ökyjen sijoitusasuntoja).

Rakentakaan torninne jonnekin Iinattiin tai Kempeleelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestys osoitti, että osa Kalevan lukijoista haluaisivat Lammassaareen tans­si­pa­vil­jon­gin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin. Ei pidä vetää johtopäätöksiä äänestyksestä, mihin kaikkia ei ole kutsuttu mukaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö polkua voi yhdistää tanssipaviljonkiin? Muokatkaa suunnitelmaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lammassaari on torinrantaa selvästi parempi paikka sille tornihotellille. Silti edelleen loistopaikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ainakin haluan Lammasaareen korkean tornin. Muutenkin olen sitä mieltä, että oulun pitää kansainvälistyä ja ottaa vastaan lisää ulkolaisia, etenkin muslimimaista, asuttamaan niitä torneja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tanssilavalle omituinen sijoituspaikka metsän siimekseen ja samalla tuhotaan puiston rauha. Ymmärtääköhän ihmiset mitä tuo tarkoittaisi käytännössä? Voisi jo nyt ennakoivasti antaa tuolle alueelle nimen Raiskausryteikkö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tuo Ainolan puiston kesäteatteri olisi komistus Lammassaaressa.
Joten olisikohan parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi pidettävä hienoa ja näyttävää arkkitehtuuria tavoittelevat arkkitehdit etäällä tanssipaviljongin suunnittelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, se se muakin hirvittää että se menis , että taas jotaki näyttävää erikoista arkkitehtuuria, huh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaapi käydä vaan niin että äänestystulos ei vaikuta siihen mitä sinne rakennetaan. Annettiin varmaan vain tunne siitä että voisi vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juttuun ois voinu liittää karttakuvan ko paikasta. Pikisaari, leiveri, raatti, kuusisaari, ainola, tori, kuusiluoto, toppilansalmi, hietasaari.. Mutta missä ihimeesä on lammassaari??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, se vanha Lammassaari on Tähtitornin kohdalla tien toisella puolella, koillispuolella. Itseasiassa Lammassaari on ollut osa Linnansaarta. Ja "ennen vanhaan" se on ollut ihan oma saari, joka on erottunut matalalla kanavalla Linnansaaresta vielä sata vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestystulos ihan oikea Oululaiset suurin osa on niin sanottua tavallista kaartia jotka eivät halua tuoda esiin mitään juppimaisuutta vaan tyytyvät ihan tavallisiin tanssipaikkoihin ja tältä osin tulos on ihan ok.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teatteriko "juppimaisuutta" ... tässä kommentissa kiteytyy kyllä perusoululaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpatanssijat valtaavat reenipaikaksi. Oulussa on loppunut monta tanssipaikkaa, kun he on käynnyt limukat juomassa ja valtaavat koko parketin. He ovat selvinpäin kylläkin kulkevat ympäri suomea näyttämässä kuinka oulun reenit on tuottanut tulosta. Ei se minua haittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osoittaa hyvin pitkälle sen, miten maalaisia oululaiset ovat. Teatteri eli kulttuuri häviää lavatansseille ja luonnolle. "The biggest municipality in the world" eli suomeksi "Maailman suurin kirkonkylä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

75
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
69
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
38
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
27
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla
22
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
21
Ulkoministeri Soini matkustaa Roomaan ja Vatikaaniin – saa mahdollisuuden tervehtiä Paavia
13
Intialainen 19-vuotias Himanshu Vohra tuli Ouluun treenaamaan putkiasennusta keskelle pakkasia – "Intiassa kukaan ei mene kymmentä kilometriä pyörällä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Maan länsiosassa sekä Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinka moni uskaltaa väittää, ettei ole miettinyt tuonpuoleista?

Turha miettiä tuonpuoleista, kun kuolema korjaa niin tietoisuus sammuu. Jotkut luulee että kuolema on vain vitsi ja elät... Lue lisää...
Kuolema on lopulline...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image