Oulu

Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tans­si­pa­vil­jon­gin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa

Tanssipaviljonkia kannatti Lammassaareen lähes 45 prosenttia äänestäjistä. Perusteluista käy ilmi, että Hietasaaren tanssilavan korvaavaa tanssipaikkaa on Oulussa odotettu kohta kymmenen vuotta. KUVA: JK-Arkkitehdit
Oulu 18.1.2019 6:22
Eeva Kauppinen

Lammassaaresta käyttötarkoituksesta järjestetyssä Kalevan nettiäänestyksessä Tango-vaihtoehto eli tanssipaviljonki voitti niukin naukin Polku-nimisen ehdotuksen.

Tango sai 44,7 prosenttia äänistä, Polku 43,9 prosenttia ja Kuksa eli teatterivaihtoehto 11,3 prosenttia.

Esillä olleet kolme ehdotusta ja niistä tehdyt havainnekuvat on valmisteltu Oulun kaupungin Yhdyskunta- ja ympäristöpalveluissa. Havainnekuvat on luotu kansalaiskeskustelun pohjaksi aiemmin syksyllä Facebookin kautta yleisöltä kerättyjen ehdotusten perusteella.

– Tämän hetken vaihe on keskustelu ilman mitään suunnitelmia, yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki painottaa.

Kalevan verkkosivulla vaihtoehtoja kävi äänestämässä 1 216 lukijaa.

Noin puolet äänestäjistä myös perusteli valintaansa. Monet Tango-vaihtoehtoa kannattaneet totesivat, että Oulusta puuttuu aikuisten tanssipaikka, tanssipaviljonki tai tanssiareena.

”Mikä on suomalaiskansallisempaa kulttuuria kuin tanssilavaperinne? Hietasaaren tanssilava paloi 2010, eikä uutta lavaa ole saatu. Uusi tanssilava olisi paitsi kansanterveydellinen teko myös ekoteko. Itse lavan ei tarvitse olla mikään ylikallis pytinki”, eräs Tangoa äänestänyt pohtii.

Suomessa vaikuttanut ruotsalaissyntyinen puutarhuri Svante Olsson suunnitteli Lammassaaren puistoksi. Hän sijoitti sinne paviljongin, jota ei koskaan rakennettu. Oululaiset sen sijaan pykäsivät saarelle talkoilla 400-paikkaisen tanssilavan, joka purettiin 50-luvun lopulla. Muutamat äänestäjät muistivat tämän entisen lavan.

”Vanhemmat oululaiset tuntee saaren Päkälän, jossa oli ennen vanhaan tunnelmalliset tanssit. Siis uusi Päkälä!”

Äänestäjät tekevät myös omia ehdotuksiaan ja visioivat Lammassaaren monimuotoista käyttöä.

”Tanssilavan ympärille voisi toteuttaa upean puiston. Eli vaihtoehdot Tango ja Polku yhdistettyinä.”

”Rakennusta voisi käyttää myös keikkapaikkana, jossa voisi järjestää monenlaisia pienempiä festivaaleja ja musiikkitapahtumia.”

Polku-vaihtoehtoa kannatti lähes yhtä moni äänestäjä kuin Tangoa. Saari halutaan pitää puistona. Kaupunkia ei saa äänestäjien mielestä rakentaa tukkoon.

Osa Polku-visioon viehtyneistä näkisi saarella myös aktiviteetteja, ei vain käyskentelypaikkaa.

”Ehkäpä pienimuotoisia ulkoilmakonsertteja. Kaunis pieni lava ja piknik-aluetta kuunteluun. Menisin sinne mielelläni vaikkapa jazzia kuuntelemaan puiden siimekseen veden ääreen.”

Muutamat Kuksan kannattajat innostuivat havainnekuvan rakennuksesta.

”Ylivoimaisesti kaunein rakennus. Ei ainoastaan teatteri, vaan ympärivuotinen kokoontumisareena erilaisille tapahtumille ja näyttelyille. Kuksassa voisi toimia kahvila tai ravintola, josta näkymät Merikosken suistoalueelle. Toimii itsessään rauhoittumispaikkana. Kauniista rakennuksesta saa kauniita kuvia, jotka ovat vuosikymmenet käyntikortti maailmalle. Panostakaa arkkitehtuuriin!”

Teatteri tai tanssipaikka saarelle vaatisivat yksityisiä investointeja.

Tässä muut esitellyt vaihtoehdot Lammassaareen:

Yksi Lammassaaren visioista olisi, että sinne tulisi Meri Oulun teatteri. Suunnitelman nimi on Kuksa. KUVA: JK-Arkkitehdit
Polku-suunnitelmassa Lammassaaresta tehtäisiin puistoalue, jonne tehtäisiin käytäviä ja näköalapaikkoja. Lammassaari toimisi hiljentymispaikkana. KUVA: JK-Arkkitehdit
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Ei yhtään uutta mölypaikkaa Ouluun! Kusisaarikin otettava muuhun käyttöön ja mölyhäiriköt Kiimingin suolle, sinne moottoriradalle mölyämään JOS on ihan pakko sietää koko häirikköjä! Tuban ja Rauhalan seudun mölyäjät kans hilijaseksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan sama mitä sinne tulee mutta eikö arkkitehtitoimistoilta voisi vaatia oikesti realistisia havainnekuvia. Noilla kuvilla mitä tässäkin jutussa on, ei ole yhtään mitään tekemistä sen kanssa mitä sinne lopulta rakennetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MIksi sekin pikku tilkku maata ja kasveja pitäisi rakentaa?
Betonia yms. on jo aivan tarpeeksi tungettu tiukkaan murtamaan sekin vähä ihmisenmittaisuutta Oulusta. Nyt jo 200 000 kuntalaisen olohuone kauppatori yritetään rakentaa umpeen kaiken maailman matkustajakodeilla ('hotelli') ja tervaisilla torneilla (ökyjen sijoitusasuntoja).

Rakentakaan torninne jonnekin Iinattiin tai Kempeleelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän sielä oo etes parkkipaikkoja! Puistoksi vain ja ne harvat lastentapahtumat sinne ja mahollisesti niitä päivän kestäviä kirpputoritapahtumija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestys osoitti, että osa Kalevan lukijoista haluaisivat Lammassaareen tans­si­pa­vil­jon­gin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin. Ei pidä vetää johtopäätöksiä äänestyksestä, mihin kaikkia ei ole kutsuttu mukaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö polkua voi yhdistää tanssipaviljonkiin? Muokatkaa suunnitelmaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lammassaari on torinrantaa selvästi parempi paikka sille tornihotellille. Silti edelleen loistopaikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ainakin haluan Lammasaareen korkean tornin. Muutenkin olen sitä mieltä, että oulun pitää kansainvälistyä ja ottaa vastaan lisää ulkolaisia, etenkin muslimimaista, asuttamaan niitä torneja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tanssilavalle omituinen sijoituspaikka metsän siimekseen ja samalla tuhotaan puiston rauha. Ymmärtääköhän ihmiset mitä tuo tarkoittaisi käytännössä? Voisi jo nyt ennakoivasti antaa tuolle alueelle nimen Raiskausryteikkö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tuo Ainolan puiston kesäteatteri olisi komistus Lammassaaressa.
Joten olisikohan parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi pidettävä hienoa ja näyttävää arkkitehtuuria tavoittelevat arkkitehdit etäällä tanssipaviljongin suunnittelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, se se muakin hirvittää että se menis , että taas jotaki näyttävää erikoista arkkitehtuuria, huh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin olisi parasta, mutta mistä sitten Hyville RakentajaVeljille Hyviä Urakoita veronmaksajien rahoilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaapi käydä vaan niin että äänestystulos ei vaikuta siihen mitä sinne rakennetaan. Annettiin varmaan vain tunne siitä että voisi vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juttuun ois voinu liittää karttakuvan ko paikasta. Pikisaari, leiveri, raatti, kuusisaari, ainola, tori, kuusiluoto, toppilansalmi, hietasaari.. Mutta missä ihimeesä on lammassaari??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, se vanha Lammassaari on Tähtitornin kohdalla tien toisella puolella, koillispuolella. Itseasiassa Lammassaari on ollut osa Linnansaarta. Ja "ennen vanhaan" se on ollut ihan oma saari, joka on erottunut matalalla kanavalla Linnansaaresta vielä sata vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestystulos ihan oikea Oululaiset suurin osa on niin sanottua tavallista kaartia jotka eivät halua tuoda esiin mitään juppimaisuutta vaan tyytyvät ihan tavallisiin tanssipaikkoihin ja tältä osin tulos on ihan ok.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

9:40
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
9:39
18-vuotias kaahasi hurjaa ylinopeutta Simossa – poliisi määräsi miehen ajokieltoon ja asia etenee käräjille
9:01
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
9:00
Essee: Politiikkaa tehdään juoksuradoilla, tenniskentillä ja jääkiekkokaukalossa, ja siksi minä katson urheilua Tilaajille
8:28
HS: Venäjä pohti Karjalan myymistä vuonna 1991, mutta ei kertonut Suomen johdolle
8:02
Oulujärven Ärjänsaaressa aika tuntuu pysähtyneen ja lehdossa laiduntavat lampaat, katso kuvagalleria
8:00
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
15
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
10
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
9
Sivulliset pelastivat veteen pudonneen miehen Oulun torinrannassa
6
MTV: Helvetin enkeleiden johtaja vangittu – Tutkinnanjohtaja: "Kokonaisuus on hyvin poikkeuksellinen"
5
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
4
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan länsiosassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miten tämä juttutuvan nykyinen viestiketjujen lukitseminen sopii sananvapauden kanssa?

Juu, ei ole Kalevan juttutuvalla ja sananvapaudella muuta tekemistä kuin se, että Kaleva tarjoaa tällaisen alustan kirjo... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image