Oulu

8-luokkalainen Santeri Innanen keräilee sotaan liittyvää tavaraa ja haaveilee aidosta sota-ajan asepuvusta

Viime vuonna Santeri Innanen löysi itselleen Suomen armeijan lumipuvun, jota on käytetty uusimman Tuntematon sotilas -elokuvan kuvauksissa. KUVA: Arto Kiuru
Oulu 12.2.2018 20:15
Arto Kiuru

Santeri Innanen, 14, kahlaa puolimetrisessä lumihangessa ilmatorjuntatykin viereen Oulun kasarmilla. Sarkatakin ja -housujen päällä Innasella on lumipuku, joka on ollut mukana Aku Louhimiehen ohjaaman Tuntematon sotilas -elokuvan kuvauksissa.

– Asussa on sen verran kulumaa, että se saattaa hyvinkin olla vanha ja aito sodan jälkeen valmistettu armeijan palveluspuku, Pateniemen yläasteen 8:tta luokkaa käyvä sotatavaraharrastaja kertoo.

Suomen armeijan karvalakin, leipälaukun sekä armeijan pitkävartiset nahkasaappaat Innanen osti Oulun Limingantullin SA-kaupasta.

– Saappaat on valmistettu Suomessa toisen maailmansodan jälkeen, mutta ne ovat aika identtiset sotaa edeltävän saapasmallin kanssa, hän tarkentaa.

Innanen on kerännyt Suomen maavoimiin liittyviä tavaroita jo 11-vuotiaasta. Sotatavarasta hän innostui kyläiltyään Helsingissä asuvan vuotta vanhemman serkkunsa luona.

– Serkulla oli Kiinasta ostettu suomalaisen asepuvun halpakopio, josta sitten kiinnostuin kovasti.

Ouluun palattuaan Innanen innostui selvittämään, millaisia asepukuja Suomen armeijassa talvi- sekä jatkosodan aikana vuosina 1939–1944 käytettiin.

– Pukujen kautta ikään kuin sain kipinän alkaa selvittää niin II kuin I maailmansodan historiaa.

Sotavaatteissa ja -varusteissa elää muisto Suomen itsenäisyyden ajan sotahistoriasta. On kiehtovaa, että Suomen armeijan varusteita ovat kantaneet vuosikymmeniä sitten mukanaan oikeat asepalveluksen käyneet miehet.

Innanen puistelee lunta ilmatorjuntatykin päältä ja suuntaa katseensa kasarmin kattojen yli kohti pilvien peittämää itätaivasta.

Kun Neuvostoliitto pommitti Oulua ensimmäisen kerran uudenvuodenpäivänä 1940, iskivät vihollispommittajat Ouluun juuri samasta suunnasta.

Pommikoneet lipuivat Oulun ylle aamuyöstä. Moottorit sammutettiin silloisen Oulujoen kauppalan kohdalla yllätyshyökkäyksen helpottamiseksi.

Ilmapommittajia enemmän Innasta jännittää kuitenkin vastikään postiin saapunut paketti. Paketissa häntä odottaa sata vuotta vanha alkujaan sisällissodan jälkeen Suomeen tilattu saksalainen M/17-sotakypärä.

– Se on aito talvi- tai jatkosodassa mukana ollut saksalaisvalmisteinen Stahlhelm-tyyppinen kypärä, jollaista Saksa II maailmansodassa käytti.

Santeri Innanen on veistänyt yläasteen teknisen työn tunneilla puukiväärin. Hänellä on myös suomalaisen M/36-asepuvun kopio.

– Aidot sotilasvaatteet ja -tarvikkeet ovat kalliita. Ehta 1930-luvun Suomen armeijan takki maksaa helposti satoja ellei tuhansia euroja.

Pateniemen koulun Itsenäisyysjuhlassa joulukuussa Innanen oli mukana historiakuvaelmassa, jossa hän esitti paikallaan seisten kovennettuun arestiin määrättyä sotamiestä.

– Kuvaamataidon opettajani oli kuullut jostain historiaharrastukseni, ja hän pyysi minua mukaan kuvaelmaan.

Itsenäisyysjuhlassa Innanen eläytyi Edvin Laineen 1955 ohjaaman Tuntematon sotilas -elokuvan kohtaukseen.

Siinä Kaarlo Helttusen, Åke Lindmanin ja Pentti Siimeksen näyttelemät sotilaat seisovat asennossa täyspakkausten ja kiväärien kanssa suomaastossa neuvostopommittajien hyökkäyksen aikana.

– Laineen Tuntemattoman taistelukohtaukset kuvaavat hyvin suomalaissotilaiden kärsimyksiä jatkosodassa.

Isä Jari-Pekka Innanen komppaa poikansa sotatavaraharrastusta.

– Santeri jopa tunnistaa lehdistä tai televisiosta eri suomalaisten panssarivaunujen tyyppimerkit, sekä suomalaisten kypärämallit.

Santeri tienaa rahat sotakeräilytavaraan kotitöitä tekemällä. Kiinnostavaa armeijatavaraa etsitään Huuto.netistä sekä muilta netin kauppasivustoilta, joskus jopa huutokauppakamareista.

– Koetamme ostaa aitoja pukuja sekä varusteita, joissa säilyy tunnearvon ohessa myös rahallinen arvo, Jari-Pekka Innanen kertoo.

Santeri Innanen

Syntynyt 2003 Oulussa, jossa asuu pikkuveljensä Severin sekä vanhempiensa kanssa.

Käy Pateniemen yläkoulun kahdeksatta luokkaa.

Alkoi kerätä sotatavaroita kolme vuotta sitten, omistaa aitojen suomalaisten sotavaatteiden sekä niiden replikoiden lisäksi myös aidon Bulgarian armeijan kypärän sekä varikkokunnostetun vanhan saksalaisvalmisteisen suomalaisen sotakypärän.

I ja II maailmansodan sotahistorian ohessa kiinnostunut yleisestä historiasta, lukemisen ohessa harrastaa musiikin kuuntelua sekä uintia.

MAINOS

Kommentoi

Hieno harrastus!! Älä anna muiden mielipiteiden vaikuttaa vaan tee sitä mikä sinusta tuntuu hyvältä. Todella hienoa! Tulee mieleeni rakas veljeni joka lähti viimevuonna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatka vain poika harrastusta minäkin koitin hakea aitoa suomi KPeeta hinta hurja venäläinen kopio halvempi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tsemppiä harrastamiseen, ylläpitää ja antaa myös tietoa historiasta muillekin.

Itse vähensin aiheen harrastamista aikoinaan kun elin niin menneessä ja kävi raskaaksikin mielelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorena jaksaa, ajan mittaan kertyvällä kokoelmalla voi ajan mittaan tehdä pientä sivutuloakin esim vuokraamalla tavaraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos löydän jotain pikkurojua vaarin jäämistöstä niin voiko toimittaa patelan koululle? En kaipaa korvausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image