Oulu

5G on edeltäjäänsä 4G:tä turvallisempi – viikonloppuna Oulussa hakkeroidaan 5G:n tie­to­tur­va­ris­ke­jä esiin

Oulun yliopiston 5G-testiverkon projektipäällikkö Olli Liinamaa mallaa "valelääkärin" vetimissä yliopiston hakkerointihaastetta, jossa 5G-verkon yli tapahtuva terveydenhoitotilanne altistetaan hakkereiden tunkeiluyrityksille. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 30.11.2019 8:11
Pasi Klemettilä

Matkapuhelinverkot ovat tarkkaan kontrolloituja. Verkkolaitevalmistaja voi aistia tietoturvauhkia myös kilpailijoiden laitteista.

Oulussa alkoi perjantaina tiettävästi maailman ensimmäinen 5G-kyberturvallisuushackathon. 

Oulun yliopiston tiloissa on sunnuntaihin saakka koolla noin 80 tietoturva-asiantuntijaa noin kymmenestä eri maasta pohtimassa Oulun yliopiston, Nokian ja Ericssonin asettamia 5G-matkapuhelinverkon tietoturvahaasteita.

Tapahtuman järjestää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus.

Osastopäällikkö Sauli Pahlmanin mukaan tapahtuma on hyödyllinen, koska 5G:n tulo matkapuhelinteknologiaan on iso murros.

– Traficom on sääntelyä ja määräyksiä tekevä toimija, ja me haluamme ymmärtää 5G:tä, kun tässä vaiheessa verkkoja ja teknologiaa vielä rakennetaan. Kun palveluita alkaa syntyä, meillä on sitten hyvä käsitys siitä, minkä näköinen tämä kenttä on kyberturvallisuuden kannalta, Pahlman sanoo.

5G:n palvelulupauksessa on paljon yhteiskunnan kannalta kriittisiä asioita: autonomista liikennettä, teollisuutta, logistiikkaa, terveydenhuoltoa.

– Se on välttämätön tukijalka tulevaisuudessa. Tämä tapahtuma on osa yhteistä oppimisprosessia, jolla saadaan toimijoita tuotua yhteen. Se on yksi keino varmistaa, että Suomessa ja Euroopassa on turvalliset verkot.

Oulun yliopiston professorin Juha Röningin mukaan tietoturvaan kannattaa varautua etukäteen.

– Kun tietoisuus ja osaaminen paranevat, tietoturvallisuus ei kaadu helppoihin virheisiin.

Ericssonin tuoteturvallisuudesta vastaavan yksikön johtaja Mikko Karikytö sanoo, että 5G-verkko on tietoturvan kannalta turvallisempi kuin edeltäjänsä 4G.

Karikydön mukaan suuremmat riskit liittyvätkin edelleen siihen, miten esimerkiksi erilaiset sovellukset, palvelut ja asioiden internetin laitteet on tietoturvan kannalta järjestetty.

– Meillä on kehitetty verkkoon pohjautuvia tietoturvasuojauksia, joilla pystytään tunnistamaan esimerkiksi IoT-laitteissa tai verkon liikenteessä tapahtuvat haitalliset muutokset. Voidaan epäillä, tarkastella, ilmoittaa käyttäjälle ja tarvittaessa vaikka sulkea niitä verkosta pois. Verkko muuttuu älykkäämmäksi ja pyrki suojaamaan vähemmän päteviä käyttäjiä ja teollisuudenaloja.

Viime aikoina on puhuttu paljon epäilyistä kiinalaisten verkkolaitteiden turvallisuudesta. Karikydön mukaan verkkojen turvallisuus on hyvin tarkkaan säädeltyä ja valvottuakin.

– Aina on ollut monenlaisia epäilyjä, että verkkolaitteisiin olisi rakennettu takaportteja. Meidän markkina-alueella on niin vahvaa säätelyä, että jos edes vahingossa löytyisi epäilys takaportista tai sen kaltaisesta heikkoudesta, ne ovat niin suurten sakkojen päässä, että kukaan vastuullinen verkkolaitetoimittaja ei halua sijoittaa laitteisiin mitään sellaista.

– Meidän omat verkkolaitteet menevät operaattorille niin vähillä tietoturvariskeillä kuin on tietoteknisesti mahdollista. Senkin jälkeen me valvomme tilannetta koko ajan. Jos me tunnistamme haavoittuvuuden, otamme tuotekehitystä henkseleistä kiinni ja korjaus lähtee asiakkaille.

Yhdellä teleoperaattorilla voi olla rinnan käytössä usean laitevalmistajan tuotteita.

– Meillä verkon turvallisuudenhallintatyökalu toimii kaikkien toimijoiden laitteiden ja järjestelmien kanssa. Me pystymme tunnistamaan tietoturvauhkia myös kilpailijoiden laitteissa, Karikytö sanoo.

Hyvät hakkerit ovat tietoturvan puolella. 5G-kyberturvallisuushackathonissa tietoturva-asiantuntijat, niin sanotut kiltit valkohattuhakkerit etsivät järjestelmistä tietoturva-aukkoja yhteisen hyvän nimissä.

Oululaisen SensorFu-startupin toimitusjohtaja Mikko Kenttälä ja tietoturvatutkija

Laura Kankaala ruotsalaisesta Detectify-yrityksestä sanovat, että tapahtuman kautta hakkerit pääsevät kurkistamaan uuteen teknologiaan ja oppimaan.

– Päästään katsomaan tietoturvanäkökulmastakin konepellin alle eikä pelkästään lueta brosyyreistä korulauseita, Kenttälä kuvaa.

– 5G on käytännössä vielä aika harvinaista maailmalla. Jos löytyy tietoturvahaavoittuvuuksia nyt, sehän on hyvä juttu, kun ehditään olla ajoissa mukana kehitystyössä, Kankaala sanoo.

Hakkereilla on käsitys, että 5G ympäristönä lienee tietoturvan kannalta suurin piirtein samanlainen kuin aiemmatkin G:t.

– Varmasti ongelmiakin löytyy, mutta ei ole näköpiirissä, että se olisi erityisen haavoittuva tai erityisen turvallinen, Kenttälä sanoo.

5G-hakkeroinnin hyvänä lopputulemana on molempien mielestä paitsi hakkereiden tietämyksen kasvu myös tiedon jakaminen kollegoiden kanssa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nämä varastelevat muiden tutkimusideoita. Kyselivät meitäkin mukaan tutkimuksiinsa. Kun kerrottiin mistä meidän yritys on kiinnostunut ja tehtiin työmme yhteisen hankkeen eteen niin meidät unohdettiin kokonaan. Ideamme meni muiden hyödyksi. Tulimme siihen tulokseen että emme tarvitse tällaista yhteistyötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohhoh, onpas Oululla käynyt tuuri, kun saanut tällaisen tapahtuman tänne! Luo positiivista kuvaa koko Suomesta maailman medioiden kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä 5G on ihan huuhaata ja on täyttä huijausta. Siitä ei ole kenellekkän mitään hyötyä. Ainuat jotka hyötyvät ovat nämä puhelinkauppiaat ja operattorit, jotka hinaavat taas hintoja yläspäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ennen oli asiat hyvin kun ei ollut tällaista tieto tekniikkaa. Ei pysty luottaan enää mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja hullua et jokin 5g yhdistettynä roborttiin leikaisi sinua 5g ja ihminen tuhoaa itse itsenä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihan kaikkea uutta ja tuntematonta pelätään älyttömästi? Tuulivoimalat räjäyttävät lepakoita, ydinvoimalat synnyttävät kolmikäsisiä lapsia, 5G on belsebuubi, kasvisruoka tappaa talossa ja puurarhassa, GMO on myrkkyä, ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5G-tukiasemien radiosäteily riskit lienevät suurempi ongelma kuin hakkerointi. Radiosäteily on tabu, mitä on melkein mahdoton käsitellä julkisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovatko 5G-teknologian terveysriskit eliöille luonnon tosiasia? Mahdollistaako 5G-teknologian käyttö haitallisia solumuutoksia ihmisellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Insinööri:. 5g on uusi juttu, ei voi vielä varmaksi sanoa mitä haittoja ajan myötä tuo.

Siperiaan tutkimus käyntiin pitäs laittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soitappa Säteilyturva keskukseen eli STUK:n joka valvoo ja mittaa asennettavia 5G radioita ja antenneja. Ehkä huolesi hälventyvät edes hieman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:04
Kokoomuksen Orpo esittää, että hallitustunnustelija olisi sdp:n pääministeriehdokas – "On hieman erikoista, että Antti Rinne toimisi tunnustelijana"
16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
15:31
Punamultakriisi lauennut? – SDP ja keskusta vakuuttavat löytäneensä taas toisensa
108
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image