Oulu

540 joutsenen suurparvi nauttii keväästä Tyrnävän pellolla – toitotukset raikavat Oulunkin taivaalla

Lukija kuvasi Tyrnävän pellon keväistä elämää.
Oulu 19.4.2018 9:56
Kaleva

Lukija kuvasi videolle kevään joutsenten paljoutta Tyrnävän pelloilla. Tyrnävällä oli nähty keskiviikkona 540 joutsenen suurparvi, kertoo Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Esa Hohtola.

Joutsenten toitotuksia voi kuulla taivaalta tämän tästä myös Oulun kaupungin alueella.

Osa pesivistä joutsenpareista on jo matkannut pesimisalueilleen. Nuoret joutsenet nauttivat keväästä muun muassa Tyrnävän pelloilta, joilta ne siirtyvät Liminganlahdelle. Matala merenlahti on niille mainio kesäviettopaikka.

Hohtolan mukaan joutsenten lisäksi myös hanhia ja kurkia on saapunut runsain mitoin Oulun ympäristön pelloille, vaikka lintujen muutto on myöhässä.

– Hanhien määrä vain lisääntyy lähipäivinä. Tyrnäväntien varsi on vaikuttava näky lintujen paljouden vuoksi.

Hohtola ennakoi, että ensi viikonloppuna katselijoita riittää Tyrnävällä ruuhkaksi asti. Liikkeellä on paljon myös sellaisia ihmisiä, jota eivät normaalisti linturetkelle lähde.

– Muistelen, että Tyrnävän kunta suunnitteli joskus katselulavan rakentamista. Lavalle olisi käyttöä. Lavan korkeus voisi olla pari metriä maan pinnasta ja vierellä voisi olla parkkipaikka, Hohtola ehdottaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Joutsen on julma agressiivinen peto joka häätää hanhen samalta rimmeltä pesimäaikaan. Hanhen pesintä tuhoutuu, munat tai jo kuoriutuneet poikaset jäävät pedoille ja riettalinnuille. Joutsen on kuin Vihreät. Kaunis, korea ja petollinen. Siksi se on vihreiden symboli. Mie antaisin hanhi rievullekin mahdollisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mun mökillä kylläkin hanhet ajo joutsenet pois järven rannalta, joutsenet siirtyivät jokivarren kilometrin päähän, siellä oli suvantopaikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katselulava olisi aivan turha hankinta. Katselulava pitäisi olla siirrettävä, koska Tyrnävällä on lintuja erinäisillä pelloilla. Katselulava olisi kallis ja melkein kokonaisen vuoden käyttämättä, koska lintujen muutto keväällä ja syksyllä on hetken. Senkin lystin maksaisi tyrnäväläiset veronmaksajat, siis että kaupunkilaiset voisivat kaydä maaseudulla. Kokemuksesta voin sanoa, että Tyrnävällä voi katsella lintuja eri teiden varsilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja kallioparkkikin pitäisi kaivaa - eihän sitä muutoin saa väkeä tapahtumien keskipisteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja missä luuraa kaupunkionnikka Kaarle parhaaseen lintuaikaan? Onnikkafirman varikolla odottamassa kesäturistien siirtelyä kauppakeskuksesta toiseen. Asiantunteva, esiintymiskykyinen opas palkkalistoille ja muuttoretki palveluvalikoimaan. OLSY/PPLY järjestää em. retken kerran vuodessa ns.yhdistyspohjalta, mutta kukaan ei estä tekemästä samaa ansaintalogiikalla ilman risupartatunnelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vielä muistaisivat että tiellä on muitakin kulkijoita. Tyrnävän ja Tupoksen välillä saa olla tosi tarkkana näiden bongareiden kanssa kun saattavat yks kaks pysähtyä keskelle tietä ja kiikarit silmille samantien. Monesti nähnyt kun auto on kaistalla ja muutaman kymmenen metrin päässä olisi peltoliittymä mihin sais auton pois tieltä. Viranomaisilla ois kyllä aihetta käydä vähän ajelemassa viikonloppuna samoilla paikoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno kommentti. Vuoden 1950 tietämillä Kokko etsi valokuvauskoneen kanssa pesivää laulujuotsenta lapissa vuosikausia. Nyt olisi vähän eri helppoa:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutsen on siinä mielessä myös hyödyllinen, että se rajoittaa hanhien ylisuureksi paisuneita kantoja.

Laulujoutsenparin näkisin paljon mieluimmin mökkijärvellä kuin kaakattavia hanhia, joissa ei ole mitään erityistä nähtävää, hienoja tietysti siinä mielessä kuin muutkin luonnoneläimet.

Pyssyjorma en ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanhien kannat eivät ole ylisuuria, päinvastoin. Joutsenia tulisi vähentää 80%, jotta lintukannat olisivat tasapainossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ampumalla lintukantoja ei saa tasapainoon. Jospa hanhienkin ampuminen lopetettaisiin.

Jos ampumisen aloittaa, niin sitä pitää myös jatkaa ikuisuuteen asti, jolloin voidaan tietysti puhua tasapainosta. Näinhän tehdään mm. hirvieläinten kohdalla. Mitään epätasapainoja hirvienkään kohdalla täällä ei ollut ennen ihmisen tuloa.

Joutsenten ampuminen on yhtä älytön ajatus, kuin se koiranlihafarmien perustaminen, jonka joku (piip) nosti keskusteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pesi joutsen Lakeudella, ainoastaan pysähtyy lepäämään ja syömään muuttomatkoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

4
Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole mielissään puoluetuen miljoonakorotuksista – Kysyimme puolueilta, miten lisäraha aiotaan käyttää
3
Vuokrasopimus päättyy: Areena Oulu voi joutua lopettamaan toimintansa nykymuodossa
3
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
1
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
1
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
1
Lippo voiton päässä karsinnoista
1
Ainakin 4 000 ihmistä on evakuoitu Gran Canarialla – laaja maastopalo roihuaa Tejedan vuoristokylän läheisyydessä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsi- ja pohjoisosassa etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Hoitajien palkkoja ei missään nimessä saa leikata niitä pitää nostaa 10% välittömästi.Kyllä sinäkin kateellinen aloittaj... Lue lisää...
TLC

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image