Oulu

41 prosenttia pyö­räi­li­jöis­tä käyttää pyö­räi­ly­ky­pä­rää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana

Oulu on nyt kypärän käyttöasteessa koko Suomen keskimääräisellä tasolla. Oulun kaupungin teettämien laskentojen mukaan 41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää kypärää. Kuvituskuva. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 18.11.2019 13:42
Mirko Siikaluoma

Oulun kaupungin teettämien laskentojen mukaan 41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää. Kaupunki seuraa polkupyöräilijöiden kypärän käyttöastetta joka toinen vuosi järjestettävissä laskennoissa, joiden havaintomäärä on ollut vuosittain 15 000–20 000.

Kypärän käyttöaste on noussut voimakkaasti Oulussa erityisesti kahden viimeisen vuoden aikana. Oulu on nyt kypärän käyttöasteessa koko Suomen keskimääräisellä tasolla, joka oli vuonna 2018 Liikenneturvan tarkkailujen mukaan 43 prosenttia.

Kypärän käyttöä selvitettiin yhteensä 16 laskentapisteellä, joilla seurattiin Oulujoen ylittävää liikennettä sekä keskustaan ja sieltä pois suuntautuvaa liikennettä. Laskentojen mukaan käyttöaste on kasvanut vuodesta 2001 alkaen tasaisesti ja kiihtyvällä tahdilla vuoden 2011 jälkeen.

Onnettomuustietoinstituutin mukaan vuosina 2015–2017 onnettomuuksissa kuolleista pyöräilijöistä 73 prosenttia (49 kuollutta 67:stä) ei käyttänyt kypärää. Kypärä olisi arvioiden mukaan eri todennäköisyyksillä voinut pelastaa heistä joka kolmannen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

... ja niin on kasvanut älyttömän kirkkaiden, häikäisevien pyörän valojen käyttö. Osaisitte niitä edes alemmas tiehen päin kääntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen näissä asioissa ehdottomasti Pekka Herlinin linjoilla. Pekan mielestä pelastusliivit ovatt naurettavia eikä kukaan hänen veneessään saanut liivejä pitää - ei edes lapset.

Minä menen samalla periaatteella pyöräilykypärän suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edelleenkään ei ole myynnissä tarpeeksi isoa kypärää minun päähäni, ei lähellekään. Lasten kokoja pääosin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kallon heikoin kohta on ohimon yläpuolella. Sitä kalloa on ikävä korjata. Tiedän kaksi ilman kypärää ajanutta Oulusta joista toinen menetti kuulon korvasta ja toinen kuoli. Hyviä ja hienoja kypäriä saa alle viidellä kympillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo-o ei taida olla lähelläkään 41% 😂 Harvalla näkyy päässä, itse en käytä myöskään. Ehkä 2/10 käyttää ois parempi arvio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka monta pyöräilykypärää oli saatavilla kaupunkipyörän lainaajalle tai monellako oli ajaessa kypärä päässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hämmästyttävän alhainen kypäränkäyttöprosentti. Luulisi oma pääoman eli päänsä suojaaminen kiinnostavan pyöräilijöitä mutta kun ei.
Kypärättömyydestä pitäisi sakottaa niin johan alkaa kiinnostaa päänsä suojaaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja väitän että mennään tuon prosentin alle kun tutkitaan monellako on pyörässä valot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako prosenttia kuolemista olisi vältetty jos autoiliija olisi noudattanut liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia? Tai katu olisi rakennettu ohjeiden mukaan? Se kypärä ei pelasta onettomuuteen joutumiselta ja siinä olisi se paikka mihin pitäisi puuttua, eikä laskea kypäriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä montako kuolemantapausta ja vakavaa loukkaantumista olisi vältetty, jos kaikki pyöräilijät käyttäisivät kypärää ja noudattaisivat liikennesääntöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ei varmaankaan kypärä suojaa onnettomuuteen joutumiselta, mutta se suojaa päätä vahingoilta. Tiedän tämän omakohtaisista kokemuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikennekäyttäytymisessä ja liikennesääntöjen noudattamisessa on runsaasti korjattavaa kaikilla tienkäyttäjäryhmillä, mutta en ymmärrä, liikennesääntöjen noudattaminen ja kypärän käyttö ovat toisensa pois sulkevia asioita? Samalla logiikallahan autoissakin pitäisi lopettaa turvavyön käyttö, koska sekään ei pelasta onnettomuuteen joutumiselta.

(Ja siltä varalta, että tämä mielipide halutaan laittaa autoilijat ne siellä vain huutelee -kommenttien piikkiin, niin en omista autoa ja kuljen ympärivuotisesti yli 95 prosenttia kaikista matkoistani polkupyörällä. Kypärää käytän aina pyöräillessäni.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väännetäänpä. Kypärä ei onnettomuutta estä, mutta jos joutuu onnettomuuteen, niin kypärä suojaa päätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, minä olen siis samaa mieltä, että kypärän käyttö kannattaa. Nimenomaan kysyin, miksi jotkut tuntuvat aktiivisesti kampanjoivan kypärän käyttöä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kypärän jättämisessä kotiin on pienempi riski päätyä vuosikausiksi neurologin ja ortopedin leikkikaluksi tutkimusleikkeihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli arviolta noin puolet autoilijoista ajaa mielestäsi pääsääntöisesti pitkin jalkakäytäviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image