Oulu

1990-luvun lama vei Raija Tuomiselta ansiotyön, joten hän ryhtyi miehensä kanssa yrittäjiksi – "Onhan tämä yhdenlainen elämäntapa meille molemmille"

Raija Tuominen haluaa kannustaa yrittäjiä tutustumaan toisiinsa ja verkostoitumaan. Hän itse on saanut järjestötoiminnan kautta ystäviä ja yhteistyökumppaneita. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 16.10.2019 21:32
Riitta Taulavuori

Läheiset ystävät ovat parasta, mitä yrittäjä Raija Tuominen on saanut yhdistystoiminnasta.

– Kaikkein pöljintä on ollut se sellainen yksinään puurtaminen!

Oululaisen valokuvaamo P.S.V.:n yrittäjä, toimitusjohtaja Raija Tuominen antaa heitollaan sapiskaa ennen muuta itselleen, kun hän muistelee yrittäjän taipaleensa alkuvaiheita.

Sellainen yksinään – tai pikemminkin miehensä Reijo Koirikiven kanssa kaksistaan – puurtaja Tuominen siis aluksi oli ennen kuin yksi yrittäjäkollega sai houkuteltua hänet tutustumaan yrittäjänaisten toimintaan runsaat kymmenen vuotta sitten.

Sen jälkeen Tuominen on ollut mukana monessa. Hän on toiminut kolme kautta sekä Oulun seudun yrittäjänaisten puheenjohtajana että Suomen yrittäjänaisten hallituksen jäsenenä. Hän on ehtinyt osallistua aktiivisesti yhdistyksen ja liiton toimintaan samalla, kun hän on johtanut menestyvää valokuvastudiota.

Lokakuun alussa pidetyssä liittokokouksessaan Suomen Yrittäjänaiset palkitsi Tuomisen vuoden yhdistysaktiivina.

Omalta yhdistykseltään Tuominen saa kehuja erityisesti kyvystään auttaa, neuvoa ja opastaa niin uusia kuin vanhojakin jäseniä. Ansiona mainitaan sekin, että hän kerta toisensa jälkeen tuo toimintaan mukaan yhdistyksen jäsenyydestä kiinnostuneita uusia yrittäjiä.

Aloitteleva yrittäjä saattaa olla niin kiireinen ja niin kiinni oman liiketoimintansa rakentamisessa, että koko elämä pyörii firman ehdoilla, Raija Tuominen pohtii omien kokemustensa pohjalta.

Vapaa-aikaa tällaisella yrittäjällä ei juuri ole, eikä ehkä liiemmin ystäviäkään.

– Ystävät ovat parasta, mitä itse olen yrittäjänaisten kautta saanut. Olen saanut monta rakasta ja läheistä ystävää. Olen tutustunut ihmisiin, joiden kanssa on ollut helppo jutella ihan kaikista asioista. On voinut jakaa iloja ja suruja. On tätä kautta tullut yhteistyökumppaneita ja asiakkaitakin.

Yrittäjänaisten kokoukset, järjestöillat ja muut tapahtumat ovat Tuomisen mielestä olleet kiireisen yrittäjän arjen keskellä tarpeellisia ja piristäviä hengähdystaukoja.

Järjestötoiminnassa mukana oleminen on hänen mukaansa antanut mahdollisuuden vaikuttaa moniin asioihin paikallistason koulutusten järjestämisestä laajempaan edunvalvontatyöhön saakka.

Esimerkkinä jälkimmäisestä Tuominen mainitsee vanhemmuuden työnantajakustannusten jakamisen. Yrittäjänaisten järjestö on pitänyt asiaa esillä vuosikaudet.

Parisen vuotta sitten toteutuneen lakimuutoksen jälkeen äidin työnantajalla on ollut oikeus 2 500 euron kertakorvaukseen perhevapaista aiheutuvista kustannuksista.

– Tämä on edes pieni edistys­askel asiassa.

Palataanpa vielä siihen, miten avojalkaisen oululaisen Raija Tuomisen taival yrittäjänä sai alkunsa. Valokuva-alan yrittäjä hänestä, valokuvaajan tyttärestä, tuli mutkan kautta.

Yrittäjyydestä voi syyttää tai kiittää 1990-luvun lamaa, joka vei paikallislehden toimittajana työskennelleeltä Tuomiselta ansiotyön. Piti keksiä vaihtoehto, jossa voisi hyödyntää koulutusta ja aiempaa työkokemusta.

Niinpä Tuominen ja hänen miehensä Reijo Koirikivi perustivat viestintätoimiston, Pohjois-Suomen viestinnän, vuonna 1994. Valokuvaamona yritys alkoi toimia pari vuotta myöhemmin Koirikiven kiinnostuttua erityisesti muotokuvauksesta. Studio aloitti Va­lion meijerin vanhoissa tiloissa Heinäpäässä.

– Ensimmäisenä kesänä oli muutama ylioppilas- ja muutama hääkuvaus. Nykyään niitä on jo sitten vähän enemmän, Tuominen naurahtaa.

Yrityksen nykyisessä toimipaikassa Lävistäjällä ovi käy tuon tuosta tämänkin haastattelun aikana.

Studio työllistää yrittäjäpariskunnan lisäksi kaksi vakituista työntekijää, ja kesäisin väkeä on enemmänkin. Erilaisten muotokuvausten ohella valokuvaamossa tehdään muun muassa yritys- ja mainoskuvauksia. Koirikivi ja muut studion kuvaajat ovat menestyneet toistuvasti myös alan kilpailuissa.

– Välillä pitkää päivää tehdessä on tullut mieleen, että voisi sen leivän varmasti helpommallakin saada, Tuominen myöntää.

Silti hän ei ole katunut yrittäjäksi ryhtymistä.

– Onhan tämä yhdenlainen elämäntapa meille molemmille. Enimmäkseen tästä nauttii, ja onnistumisista saa koko ajan uusia kiksejä.

Raija Tuominen

Syntynyt Oulussa 1960.

Yrittäjä, toimitusjohtaja. Perusti miehensä, valokuvaaja Reijo Koirikiven kanssa Pohjois-Suomen viestintä ky:n 1994, josta tuli vähän myöhemmin Studio P.S.V. Oy.

Koulutukseltaan suomen kielen maisteri, työskennellyt aiemmin toimittajana. Tekee edelleen lehtijuttuja sen lisäksi että johtaa yritystä ja hoitaa sen markkinointia.

Kuuluu Oulun seudun yrittäjänaisiin, on Oulun yrittäjien hallituksen jäsen.

Perheessä mies ja aikuinen poika, joka toimii myös yrittäjänä.

Rentoutuu saunaa lämmittämällä, saunomalla ja uimalla kesämökillä Utajärvellä sekä dekkareita lukemalla.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
51
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
23
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image