Oulu

18 sairaansijaa ja kätilön tehtäviä siirtyy OYSin nais­ten­tau­tien osastolta muille osastoille – "Tämä ei ole missään nimessä katastrofi"

Syntyneiden määrä on vähentynyt seitsemän vuoden aikana noin 20 prosenttia, joten naistentautien vuodeosastolla ei enää tarvita paikkoja yhtä paljon kuin ennen. KUVA: pasi leino
Oulu 8.11.2019 10:48
Greta Virranniemi

Oulun yliopistollisen sairaalan naistentautien osastolta siirtyy 18 sairaansijaa muiden osastojen käyttöön. Asiasta kertoo synnytysten, naistentautien ja genetiikan vastuualuejohtaja Eila Suvanto. Naistentautien osasto luovuttaa tilat 20. joulukuuta.

Osastolla on ollut 83 sairaansijaa, joten niitä jää jäljelle 65.

– Syntyneiden määrä on vähentynyt seitsemän vuoden aikana noin 20 prosenttia, joten emme tarvitse vuodeosastolla enää paikkoja yhtä paljon kuin ennen. Samaan aikaan kun meillä on sairaansijoja vajaalla käytöllä, muualla on potilaita ylipaikoilla. Kukaan ei halua omaistaan käytäväpaikalla, Suvanto perustelee.

– Sitä en voi kommentoida enkä tiedäkään, mille osastoille meiltä poistuvat sairaansijat siirtyvät.

Naistentautien osastolla on viimeisen kahden vuoden aikan hoidettu potilaita muiltakin osastoilta, kuten gastrokirurgian potilaita ja sädehoidossa olevia, Suvanto kertoo.

OYSin naistentautien osaston toiminnan muutoksista käydään yhteistoimintaneuvotteluja. Neuvotteluilla ei pyritä rahallisiin säästöihin.

– Yt-neuvottelujen tavoitteena ei ole missään nimessä henkilöstövähennykset, Suvanto painottaa.

Osaston vaihtoon löytyi halukkaita

Tulossa on muutoksia naistentautuen osaston työntekijöiden tehtäviin. Kätilön tehtäviä on Suvannon mukaan siirtymässä muille osastoille.

– Kuka siirtyy mihinkin, sitä selvitämme parhaillaan. Missä kunkin osaaminen tulisi käytettyä, Suvanto sanoo.

Myös muutosten aikataulua selvitetään parhaillaan. Suvanto arvelee, että muutokset tapahtuvat todennäköisesti vuodenvaihteen tienoilla.

Selvityksessä ovat myös eläköitymiset ja perhevapaiden pitäjät.

– On oletettavaa, että saamme sijoitettua työntekijät niin, etteivät työt lopu keneltäkään, Suvanto toteaa. 

Osastolla on tehty henkilökunnan osaamisen kartoituskysely, jossa jokainen on saanut kertoa, missä haluaisi tehdä töitä. 

– Lähdemme siltä pohjalta, onko joku, joka haluaa vaihtaa. Heitä löytyi mukavasti. Nyt käymme keskusteluja heidän kanssaan. Tämä ei ole missään nimessä katastrofi, Suvanto sanoo.

– Synnytysten väheneminen sen sijaan on katastrofi.

Synnytysten määrä näyttäisi Suvannon mukaan kuitenkin pysyvän tänä vuonna samoissa lukemissa kuin se oli viime vuonna, jolloin synnytyksiä oli noin 3 350.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Miksi sairaalan johto ei siirrä naistentautien osaston kätilöitä synnyttäneiden osastolle? Siellä oli kuukausi sitten kätilöillä niin kiire, että hyvä jos hei ja heippa ehtivät sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arveleeko OYS että tässäkin ketjussa kuvattujen synnytyskokemusten terävöittäminen (ahtaus, hälinä, henkilökuntaniukkuus) jotenkin houkuttaisi lisää lapsia hankkimaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos synnyttäjien väheneminen on katastrofi, kannattaa laittaa raskaana olevien ja synnyttäneiden olot OYSissa kuntoon. 3 hengenhuoneet ja huono kohtelu ei ole oikein. Eikä houkuta tulemaan uudelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa siltä, että Oys siirtymässä "liukuhihna" hoitamiseen ja leikkauksiin eli lyhyellä varoitusajalla kutsutaan potilas sisään, leikataan ja passitus kotiin.
Missä potilasturvallisuus, sillä pienenkin leikkauksen jälkeen voi tulla komplikaatioita, joihin ei kotona voida tehdä mitään ja Oulun alueella avun saaminen on tunnetusti hidasta?
Itse olen odottanut 7kk leikkausta, eikä tälläiset uutiset todellakaan kuullosta hyvältä, päin vastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oys piti olla tilaa kuusamo ja oulaskangas lopetettiin sen takia. Kyllä johtajien pitäisi vaihtaa alaa, kun ei osata suunnitella käytännön asioita.
Tiedettiin remonteista ja muista ongelmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa kiva lukea muidenkin kokemuksia osastoilta. Luulin jo että kuvittelin omia ikävistä kokemuksista. Kokemusta ennen synnytystä ja synnytyksen jälkeen osastoilta. Aina on ollut 3/per huone potilaita! Järkyttävien synnytyskipujen kanssa yksin olemista, synnytyksen jälkeen yksin olemista yms. Vaikka tuntui ettei pystyssä pysy. Ja hemmetti että on ahdasta! Keskipaikalta ei tahdo pois päästä jos vauvalla extra laitteita. Ei näin voi hoitaa juuri synnytäneitä!? Ainiin, paitsi ne ovat vieriosastolla, eikä synnyttäviä hoideta, vaan ollaan heti elämämme kunnossa! Joo ei. Enempi hoivaa ja apua synnyttäjillekkin. Henkilökunta oli kyllä miellyttävää muuten, kunhan ohimennen ehti nähdä, kiitos heille kuitenkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hattua täytyy nostaa niille muutaman vuosikymmenen takaisille äideille, jotka jo parin - kolmen päivän päästä synnytyksestä hoitivat taloutensa, lapsensa ja karjansa. Vaatimustaso kasvaa kaikkialla. Kuitenkin niin synnytyksissä kuin leikkauspotilaanakin olevilla kuntoutuminen nopeutuu merkittävästi, jos ei jää sängyn pohjalle hoidettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa vähän legendaa tämä olla. Vanhusten kanssa keskustelleena, on komplikaatioita ollut silloinkin. On myös apua saatu naapureilta/ muulta perheeltä/ystäviltä/imettäjiltä. Nykyään täytyy niin yksin mukamas kaikesta selvitä. Fakta vaan on, että jotkut synnyttävät ei ole työkunnossa ja silloin täytyy olla ok saada apua, ei vaarantaa itseä tai vastasyntynyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmän oli ennen lapsikuolemia ja synnytyksen aikaisia sekä jälkeisiä komplikaatioita ja kuolemia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitoithan palautetta sairaalaasi ja kerroit kokemasi? Sähköisestikin voit laittaa vieläkin. Jos se ei muuta auta, niin jospa se auttaisi estämään jonkun muun samanlaista kokemusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden kokemusten vuoksikin on ilmeistä, että naistenosastolle tarvitaan lisää kätilöitä ei vähemmän. Kemikin on kohta lopettamassa synnytykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka paikassa puhutaan, miten syntyvyys laskee.. eipä syntyvyyden lasku näkynyt kyllä kesällä ollenkaan OYSn osastolla 13/2. Kätilöillä oli kokoajan todella kova kiire ja jouduin keisarileikkauksen ja sitä edeltäneen 20h synnytyksen jälkeen odottamaan noin 12 tuntia ennen kuin minut ehdittiin auttaa pesulle. Kolmen hengen huoneen keskimmäiseltä paikalta huomasin kyllä, että kätilöllä oli kädet täynnä työtä, mutta olisi ollut inhimillistä että olisin päässyt pesulle aiemmin. Vauvakin oli kainalossani aivan verisen paidan alla. Siteet ja vuode olivat jo aivan veriset jälkivuodosta ja olo ällöttävä. Kätilö kyllä pahoitteli asiaa ja oli muuten asiallinen ja ammattitaitoinen.
Kiire näkyi myös ohjauksen puutteessa, sillä sitä ei juuri saanut vaikka olisin kokenut sen tarvetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänä vuonna synnytin oysissa. Iltapäivällä sektio, ilta meni siinä tokkurassa. Yövuorossa olevat hoitajat eivät käyneet kertaakaan (!?) katsomassa, miten pärjätään vauvan kanssa. Sisulla hoidin ja kanniskelin vauvaa monta tuntia yöllä. Yllätyin, että leikkauspotilas jätetään oman onnen nojaan. Edellisissä synnytyksissä ja eri sairaalassa sentään huolehdittiin äideistä ja vauvoista. Oys oli karmea pettymys. Että vähentäkäähän vain henkilökuntaa sieltä synnäriltä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on synnytykset vähentynyt OYSissa ja silti toisessa lauseessa synnyttäjien määrä on suunnilleen sama, kuin viimevuonna? Tämä ei mene nyt oikein. OYSiin keskitetään maantieteellisesti puolen Suomen patologisimmat synnyttäjät ja silti heitä hoidetaan Suomen pienimmällä hoitajaresurssilla, kuin missään muussa Suomen synnytyssairaalassa. Potilaat on ahtaasti 3hh ja on levotonta. Pienen hoitajamäärä vuoksi imetysohjaus ei ole suositusten mukaista - muualla imetykseen panostetaan. Kyllä nyt pohjoisen kätilöitä ja synnyttäneitä vedetään kölin alta. Todella surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on kyllä totta. 3 henkilön huoneessa yrität synnytyksen jälkeen nukkua. Ei tule yhtään mitään. Ei minkäänlaista yksityisyyttä. Kuulet kaikki naapurisängyssä olevan asiat. Kotiin palaat rättiväsyneenä kun et ole saanut nukkua/levätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sairaala ole lepopaikka. Jos se olisi mukava paikka niin helppo siellä pitkään olla. Sen takia nopiaa väki kotiin menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, väsyneenä sai palata sairaalasta kotiin. Ei mitään yksityisyyttä ole. Osa hoitajista todella ystävällisiä ja ihania, mutta kyllä siellä vanhimmat alkavat olemaan aika väsyneitä ja sen huomasi heidän työskentelystä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellisuus on varmaankin että säästö haetaan ja henkilökuntaa saadaan pienemmäksi kun paikkaluku tippuu. Todellisuus on sitten toista kun mennään sen jälkeen paikat täynnä tai ylipaikoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
8:01
Postilakossa jätettiin yöllä sovintoesitys, PAU ja Palta antavat vastauksensa aamupäivällä – lakko jatkuu vielä
42
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
26
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
17
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
8
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
7
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
7
Verkossa tyhmätkin mielipiteet säilyvät hamaan ikuisuuteen - syytä pyytää operaattoria poistamaan, jos pelkää syytettä, sanoo oikeuskansleri

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image