Oulu

17-vuotiaat kärryjäbät Muhokselta rakensivat oman minivaunun – veturina tandempyörä

Joni Murto, ja Henri Mattila Muhokselta rakensivat oman miniasuntovaunun, jota vedetään tandempyörällä. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 12.7.2017 6:24
Taina Virolainen

Se oli hullu idea, joka piti vain toteuttaa. 17-vuotiaat Joni Murto ja Henri Mattila Muhokselta haaveilivat jo peruskoulun käsityötunnilla oman miniasuntovaunun rakentamisesta.

Koulun tunneilla homma ei onnistunut, mutta haave ei jäänyt siihen. Murto ja Mattila tekivät piirrokset ja suunnitelmat polkupyörällä vedettävästä vaunusta ja lähtivät hakemaan sponsoria haaveelleen. Vaunun budjetti oli 600–800 euroa.

Nuoret ottivat yhteyttä 15 firmaan, mikä vaati sinnikkyyttä. Viimein tärppäsi, karavaanaritalo lähti tukemaan nuorten unelmaa.

Muhoslaisten nuorten miniasuntovaunu kulkee lihasvoimalla: Joni Murto ja Henri Mattila vetävät yösijaansa tandempyörällä.

– Neljä kuukautta rakensimme vaunua autokatoksessa Muhoksella viime keväänä. Aika paljon siinä oli työtä, Joni Murto kertoo.

Kumpikaan nuorista ei ole käsityöalalla, Henri Mattila on lukiossa ja Joni Murto opiskelee kiinteistönhoitajaksi.

Juokseva vesi ja led-valaistus

120 senttiä leveä ja reilut 210 senttiä pitkä vaunu valmistui. Siinä mahtuu nukkumaan kaksi henkilöä. Vaunun painoa ei ole mitattu, mutta se kulkee kevyesti kahdenajettavan tandempyörän perässä. Tavalliselle pyörälle vaunu olisi ylämäessä raskaanpuoleinen.

Minivaunussa on hienouksia. Edessä on taso, jossa on hana ja akulla toimiva juokseva vesi. Ympäri vaunua on rgb-ledit, ne toimivat kaukosäätimellä.

Viime viikonloppuna nuoret polkivat minivaunun kanssa Muhokselta Kempeleeseen ja sieltä Nallikariin, jossa vilisi väkeä Summer Partyjen vuoksi.

– Veimme vaunun Nallikarin karavaanarialueelle. Monet katsoivat sitä ihmeissään ja ottivat valokuvia, Henri Mattila selittää.

Vaunussa on hyvä nukkua Mattilan mukaan. Vaunun pohjalla on patja, joka peittää melkein koko lattian.

Muhoslaisten nuorten mukaan samantyyppisiä minivaunuja ei ole myytävänä tehdasvalmisteisina. Netistä he olivat löytäneet kuvia omatekemistä vaunuista lähinnä Etelä-Euroopasta.

Minivaunun tulevia seikkailuja voi seurata Instagramissa hashtagilla #kärryjäbät.

Katso kuvia minivaunusta.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Mallisuoja hakemus, kunnon piirustukset, joita myyntiin tee-se-itse porukoille. Samaan tapaan kuin OPTIMISTI-jollat aikoinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nonii sitte ei muutaku ajoneuvo veroa maksamaan. Toivottavasti pojat saa kunnon mätkyt kuten kaikki muutkin suomalaiset tasa-arvon nimissä. Suomessahan ei saa liikenteeseen rakennella mitään ilman lupia ja veromätkyjä.. byrokratiaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samantapaista olen miettinyt,vain vähän monipuolisempaa! Tarkoitus olisi, että saman korin voisi irroittaa ja kiinnittää talvisin mootorikelkan rekeen! Aisa sellaiseksi, jotta sitä voi vetää myös mönkijällä! Hieno peli pojilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei edes uusi ideana. Mutta ei sillä.
Hienua että nuoriso tekee eikä vain haaveile.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuommoisen kun virittäisi mopon perään ja ajaisi reissun Lapissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hartsa. Ajattelin samaa tänään, että mopon perään voisi laittaa tämmöisen vedettäväksi, kun reissuun lähtee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saapa nähdä ryhtyykö Kela myymään tuollaisia työtömille, että liikkuminen työpaikkojen perässä helpottuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sääntö-Suomi iskee taas idioottimaisine pykälineen! Pikku virkamies-nilkit hierovat puntarilla hikisiä käsiään. Mitä!?! Tämähän painaa 50,1 kg? Linnareissu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

57
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
47
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
37
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
22
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
11
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
9
Kärpät kaatui Hämeenlinnassa sysimustaan minuuttiin toisessa erässä – Manner HPK:n salamamaaleista: ”Ei siinä mielestäni mitään isompia virheitä tapahtunut”
9
Annika Saarikko ei lähde ehdolle keskustan puheenjohtajaksi – "Halusin kertoa ratkaisustani nopeasti, jotta muut voivat rauhassa valmistautua syyskuuhun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Kun on valmis tekemään paljon töitä ja jaksaa pyrkiä elämässä eteenpäin, niin jossain vaiheessa todennäköisesti päätyy k... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image