Oulu

138 työntekijää oireillut sisäilman vuoksi Oulun po­lii­si­ta­los­sa – po­lii­si­van­ki­lan vartijat sairastuneet pysyvästi

Oulun poliisitalo on aiheuttanut hankalia terveysoireita työntekijöille. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 17.5.2017 11:47
Kaleva

Raksilassa sijaitsevan Oulun poliisitalon henkilöstöllä on viime vuosien aikana ollut lukuisia rakennuksen sisäilmasta johtuviksi epäiltyjä sairastumisia.

Poliisi tiedottaa, että tilanne on pahentunut kriittisellä tavalla viime syksystä alkaen, jolloin rakennuksessa aloitettiin sittemmin rakennusvalvonnan keskeyttämä peruskorjaus.

Kahdeksan viime kuukauden aikana noin puolet kaikista Raksilassa työskennelleistä henkilöistä, eli 138 työntekijää on ollut työterveyshuoltoon yhteydessä sisäilmaoireilun vuoksi. Noin 50 henkilöä on sairastunut pysyvästi tai pitkäaikaisesti. Jatkotutkimuksissa näillä henkilöillä on todettu 15 uutta astmadiagnoosia. 35 henkilöllä on todettu astman pahenemisvaihe tai pitkäaikainen keuhkoputkien tulehdus.

Erityisesti sairastumiset ovat koetelleet poliisivankilan vartijoita, joista kymmenen yhdestätoista on sairastunut pitkäaikaisesti tai pysyvästi.

Syytä oireilulle ei ole löytynyt

Koko henkilöstö on kevään aikana siirretty väistötiloihin ja poliisitalo on nyt tyhjillään. Osalla oireilu on jatkunut lääkityksestä huolimatta henkilöiden altistuessa Raksilasta tuodulle materiaalille tai käyttäessä siellä säilytettyjä ajoneuvoja.

Parhaillaan ollaan lähettämässä noin 30 - 40 henkilöä jatkotutkimuksiin keuhkotautien poliklinikalle alveoliitti- eli niin sanotun homepölykeuhkoepäilyn vuoksi.

Poliisilaitoksen työterveyslääkärin arvion mukaan on todennäköistä, että nyt sairastuneiden henkilöiden oireilu jatkuu tai pahenee, jos he tulevaisuudessa palaavat työskentelemään Raksilaan, vaikka taloon tehtäisikin nyt suunnitteilla olevia korjaustöitä. Syynä tälle on erityisesti se, että taloon tehdyissä tutkimuksissa ei ole pystytty osoittamaan varsinaista syytä oireilulle. Aiemmat korjaustyötkään eivät ole helpottaneet tilannetta.

Poliisilaitoksen johto on huolissaan työntekijöiden heikentyneestä terveystilanteesta sekä sen aiheuttamasta riskistä operatiivisten poliisitoimintojen jatkuvuudelle varsinkin poliisivankilan osalta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (246)

Lukekaapa Lapuan poliisiaseman sisäilmaongelmista. Siellä tilat laitettiin käyttökieltoon kymmenen vuoden sairastelun jälkeen. Useat ehtivät kuitenkin sairastua pysyvästi ammattitautiin. Ketään päälliköistä ei asetettu vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihmisillä toimii eritavalla. Kaikki eivät reagoi heti vaan pitkällä aikavälillä altistuminen tapahtuu ja kunnes tilanne on päässyt liian pitkälle ja mennään tutkimuksiin jolloin haitta on jo syntynyt jota on vaikea enään parantaa. Esim kun tupakkaa sai poltella yleisesti missä vaan niin aika moni ihminen altistui passiiviselle tupakoinnille. Ennalta ehkäsy olisi tässäkin asiassa järjen voitto. Aina lasketaan asiat rahassa mutta koskaan ei puhuta paljonko sairastelu maksaa yhteiskunnalle sekä sairastuneelle. Monesti syytetään sitä joka on sairastunut epäterveellisissä tiloissa jopa mielenvikaisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten saisi hoidettua tämän keuhkojen tukkoisuuden ja vakavan astman, joka puhkesi sisäilmaongelmaisessa työpaikassa? Miten saisi jatkuvan kuumeen 37.5 pois, joka nousee oleskeltuani sisäilmaongelmaisessa työpaikassa? Miten saisi alhaisen hapetusarvon 89 % jälleen normaaliksi? Miten saisi pois tainnuttavan väsymyksen, joka ei nukkumalla lähde? Miten saisi verenpaineen 83/54 jälleen normaaliksi? Miten saisi lepopulssin 99 jälleen normaaliksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotkassa vihittiin juuri uusi poliisitalo käyttöön. On hyvin kuvaavaa toimintaa valtiolla, kun meripäivillä käytettiin vanhan poliisitalon putkatiloja vaikka ne olivat käyttökiellossa.
Kotkassa on v.85 valmistunut paloasema Jylpyllä, joka on hirveä pommi ja valvontaa on laiminlyöty koko ajan.
Ikkunat vuotaneet ja jo rakennusvaiheessa maanvaihto laiminlyötiin vaikka pohja oli vanha kaatopaikka.
Olen itse käynyt asemalla urheilemassa ja sisäilma on ollut karsea.
Ihme haju ja janottaa koko ajan sekä tuntuu että keuhkot halkeaa. Miljoonatason remontit tehty eikä auta.
Moni herkistynyt henkilö ei pysty palaamaan rakennukseen ollenkaan.
Eikä mitään työperäistä myönnetä, korkeintaan työperäinen astma ja vuoden päästä sanotaan että astma hyvässä hoitotasapainossa ja korvaukset lopetetaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka kaupunkiin voisi perustaa Sisäilmakeskuksen. Siellä koottaisiin tiedot kaikista tiedetyistä ja ilmiannetuista sisäilmaongelmaisista rakennuksista. Sieltä saisi kootusti tietoa, mitä oireita sisäilmaongelmat aiheuttavat ja mitä siitä seuraa sekä erilaisia neuvoja ja tukea ko. tilanteessa olevalle lääkäriltä ja asiantuntijalta. Lisäksi olisi mahdollista saada lakiapua oikeudellisiin kysymyksiin. Keskuksesta saisi myös hätäapuna puhtaita väistötiloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin onko kukaan ottanu huomioon sitä kuinka tuolla on voinu pitkään pidätetyt myös sairastua???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä lääkäri voi tietää että oireilu jatkuu korjauksen jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä, että sairastuneiden tila on vakava ja että oireilevat hyvin pienistäkin määrästä hometta/sisäilmaongelmaisen rakennuksen hiukkasia. Lisäksi palautumista tapahtuu todella hitaasti kuukausien ajan. Rata-aukion saastuneet tavarat aiheuttavat oireita väistötiloissa. On erittäin epätodennäköistä, että Rata-aukiota saadaan puhtaaksi rakennukseksi remontilla, kun Senaatti suojelee talon seiniä tutkimuksilta eikä sairastumisten aiheuttajaa ole löydetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisäilmaongelma näkyy olevan koko kansakuntaamme järisyttävä ongelma. Meille käy huonosti - muksusta mummoon - mikäli asiaa ei hoideta perinpohjaisesti ja kehitellä terveitä ratkaisuja, on kansakuntamme tuhon oma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiasta pitää puhua paljon ja niin että mahdollisimman moni saa tietoa. Ihmiset heräävät tähän asiaan usein vasta sitten, kun on itse sairastunut. On julkaistava tiedot sairaista rakennuksista, jotta havahduttaisiin tähän räjähdysmäiseen ongelmaan. On kerrottava julkisesti, miten sisäilmaongelmat vaikuttavat lapsiin nyt ja vuosikymmenien päästä. On kerrottava rehellisesti ja kaunistelematta tämän ongelman aiheuttamasta lyhyemmästä eliniänodotteesta sekä mahdollisista syövistä. Ihmisten tulisi herätä ja ymmärtää tämän karsean ongelman vaikutukset terveyteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun olen tätä viestiketjua lukenut, ei voi kuin päivitellä, kauhistella ja ihmetellä. Näinkö huonosti asioita todella hoidetaan Suomessa? Aivan käsittämätöntä! Lapsena minulle opetettiin koulussa, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Lehfistössä kirjoitettiin, ettei Suomessa ole korruptiota. Kyllä ne kaiken maailman hyvä veli -kytkökset ja oman edun tavoitteluun keskittynyt riistokapitalismi osaavat putsata rahat. Tavalliset ihmiset kärsivät ahneiden ja väliinpitämättömien ketkuiluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo mennään niin kuin meijän työpaikalla mentiin, niin tuskin on ammattitauviksi tojettu. Sanottu vaan, että on taipumusta ollut aina astmaan ja nyt se vaan puhkesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtionkonttori ei maksa kellekään sairastuneelle asiassa korvauksia. Kuulemma voi kuitenkin aina valittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ryhtiä tähän hommaan! Korjaus on jo tuhoon tuomittu ajatuksenakin. Eikö näitä epäonnistuneita korjausesimerkkejä ole jo riittämiin? Keuhkoahtaumaa odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä nyt monessa kirjoituksessa syytetään työnantajia homeongelmista. Mutta. Eikö itse rakennuksen rakentajalla ole mitään vastuuta? Miksi homerakennuksia pikavauhdilla rakentavat rakennusfirmat ja urakoitsijat päästetään vastuusta kokonaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä pointti! Suomessa mikään, mikä lisää kuluja tai velvoittaa, ei hoidu itsestään. Asioiden parempi sujuminen pitäisi aloittaa säätämällä muutamat lait ja niitä tulisi tietenkin valvoa, että tulevst noudatetuiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Remonttia tehdään, eikä vikaa edes tiedetä. Kaupungin kassa on tyhjä ja suuret remontit edessä. Nyt pitää uuden kaupunginhallituksen ottaa tiukka kanta näihin ongelmiin ja perustaa poliittinen toimikunta miettimään asiaa, vitsi vitsi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (246)

Uutisvirta

11:55
Kaleva oikaisee
11:34
Piikkimattokaan ei pysäyttänyt poliisia pakenevaa rattijuoppoa, pakomatka loppui vasta ojassa – Varkaudet ja rattijuopot työllistivät poliisia viikonloppuna Rovaniemellä
11:22
Palestiinalaiset asemiehet pyrkivät Gazan rajan yli – Israelin armeija avasi tulen
11:04
Poliisi löysi Torniosta varastetun pakettiauton – varas jäi kiinni Kemissä ajettuaan autoa päihteiden vaikutuksen alaisena
10:59
Vanhat kuvat: Kuoroesityksiä ja rock-keikkoja – Oulussa on vuosikymmenten varrella nautittu erilaisista konserteista
9:04
Ylitorniolla tahallaan sytytetty omakotitalo syttyi uudestaan tuleen – paloa ei epäillä tahalliseksi
9:00
Essee: Kaipaan käytöspoliisia, kun en itse uskalla puuttua etuiluun, tönimiseen ja töksäyttelyyn Tilaajille
66
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
44
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
32
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
21
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
18
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
15
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image