Vapaavuori kiinni por­mes­ta­riu­des­sa Helsingissä: ”Kun kisaan lähtee, niin sitä lähtee tosissaan”

Jan Vapaavuori ja Petteri Orpo juhlivat kokoomuksen vaalimenestystä sunnuntaina. KUVA: Kimmo Penttinen
Kuntavaalit 2017 10.4.2017 1:00
Markku Uhari

Kokoomus on nousemassa Helsingin suurimmaksi puolueeksi, mikä merkitsee sitä, että Jan Vapaavuori on nousemassa Helsingin ensimmäiseksi pormestariksi.

Kokoomuksen vaalivalvojaisissa, Helsingin ravintola Maxinessa myös puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo korosti Vapaavuoren merkitystä kampanjalle.

Pormestarivalinnan tekee kaupunginvaltuusto, mutta Vapaavuoren valinta on liki varma, jos puolue säilyttää suurimman puolueen aseman.

- Kun tällaiseen kisaan lähtee, niin sitä lähtee tosissaan ja voittamaan. Nyt tuntuu hyvältä, Vapaavuori kommentoi Lännen Medialle puolueen vaalivalvojaisissa.

- Aion ottaa aiempaa poliittisemman roolin kuin aiemmat kaupunginjohtajat, koska tätä on nimenomaan toivottu. Samaan aikaan täytyy muistaa, että se edellyttää hyvää yhteistyötä muiden isojen ryhmien kanssa, jotta isoista linjoista pystytään sopimaan, hän lisää.

Jan Vapaavuori lähti Helsingin pormestarikisaan Helsingin Sanomien gallupin perusteella ennakkosuosikin paikalta.

Suosittu ministeri

Huhtikuun alussa 52 vuotta täyttänyt Vapaavuori nousi kansansuosioon erityisesti toimiessaan Kataisen-Stubbin-hallituksen elinkeinoministerinä 2012-2015. Hän on toiminut myös asuntoministerinä ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Hän on myös pyrkinyt kokoomuksen puheenjohtajaksi vuonna 2014, mutta hän hävisi kisan Alexander Stubbille.

Elinkeinoministerinä Vapaavuori sai sulan hattuunsa muun muassa telakkateollisuuden eteen tehdyn työn vuoksi.

Hän vaikutti siihen, että talousvaikeuksiin joutunut, eteläkorealaisen STX:n omistuksessa ollut Turun telakka myytiin saksalaiselle Meyer Werftille. Hän jäi kuitenkin asettumatta ehdolle kevään 2015 eduskuntavaaleissa, koska hän siirtyi Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi.

Vapaavuori kertoo, että investointipankki saa väistyä pormestarin tehtävästä. Suomen hallitus tulee hänen mukaansa nimeämään uuden varapääjohtajan hänen sijalleen.

Vapaavuori ei ota ehdokkaaseen kantaa.

- Se ei ole minun tehtäväni, hän kertoo.

Pitkä ura kokoomuksessa

Koulutukseltaan juristi oleva Vapaavuori joutui kohun saattelemana eroamaan 1990-luvun puolessavälissä silloisen valtiovarainministerin Sauli Niinistön erityisavustajan paikalta, kun julkisuuteen nousi hänen saamansa pahoinpitelytuomio. Teon aikaan Vapaavuori oli 17-vuotias. Hän jäi tuolloin kuitenkin kokoomuksen kansainvälisten asioiden sihteeriksi.

Helsingissä syntynyt Vapaavuori on ollut kunnallispolitiikassa mukana 1990-luvun lopulta lähtien. Hänet valittiin kaupunginvaltuustoon 1997, ja hän toimi kaupunginhallituksen puheenjohtajana 2000-luvun puolessavälissä.

Pormestarivaalissa Vapaavuorella oli Helsingin ehdokkaista suurin budjetti. Vaalirahoituksesta jätetyn ennakkoilmoituksen mukaan Vapaavuoren kampanja maksoi lähes 60000 euroa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

89
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
52
Virustartunnat laskevat edelleen – vuorokaudessa tuli 62 varmistettua tapausta, testausten määrä kasvaa
39
EU:n selvitys: Moskova ja Peking hajottavat Eurooppaa valeuutisilla koronaviruksesta – "Voivat maksaa ihmishenkiä"
37
Hallitus vahvistaa koronakriisin johtamista – Pääministeri Marin " Tieto ei ole kulkenut sillä tavoin kuin olisi pitänyt "
27
Helsingin kautta ulkomailta tulleita ohjattu virheellisesti Oulun-koneisiin – Uusien ohjeistusten mukaan lennolle saa tulla vain, jos kone on riittävän iso
24
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
23
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

213 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image