Ruoka on kunnan ydintä

Vaalipuheet 28.2.2017 11:00
Mika Seppänen

Ruokateollisuus on maailman suurin teollisuudenala. Sen ja ruoantuotannon osuus energiankulutuksesta on luonnonvarojen turmeltumisesta valtava. ”WWF:n mukaan ruoka muodostaa noin viidenneksen yksityisen kulutuksen ympäristövaikutuksista, yhtä paljon kuin liikenne.”

Kunta on suuri ravintopalveluiden tuottaja. Ruskoon rakennettava suurkeittiö Lööki tuottaa jatkossa 14 000 annosta päivässä. Löökin henkilöstön tekemät ostopäätökset ovat siis merkittävä osa Oulun kaupungin ympäristövaikutuksia.

Jotta paikalliset tuottajat voisivat myydä tuotteitaan suoraan Löökille, toivon suurkeittiölle rakennettavan kunnolliset tilat vihannesten esikäsittelyyn. Tuottajilla kun ei usein ole mahdollisuutta esikäsitellä tuotteitaan suurkeittiön tarpeisiin. Löökin esikäsittelyyn voitaisiin työllistää vaikeasti työllistettäviä.

Myös suurimmat opinahjot (yliopisto, Oamk, Osakk) tekevät ruokaloissaan suuria ympäristöpäätöksiä.

Ehdotan, että Oulun kaupunki ja PPSHP sekä koulutusorganisaatiot perustavat Ekologisen ruokailun työryhmän, joka laatii toimintaohjeet keittiötoiminnan kestävistä valinnoista. Näillä valinnoilla saadaan myös kustannussäästöjä kun raaka-aineet halpenevat, koska rahaa ei mene enää yhtä paljon tukkuportaalle.

Ruokahukka on valtava: kolmasosa pellolta lähtevästä ruuasta päätyy lopulta roskiin. Keksin osaratkaisun ruokahukkaan Oamkin ruokalassa. Ehdotin, että ruokala tekee lounaasta Facebook-tapahtuman, jonne ilmoittaudutaan edellisenä päivänä. Näin saadaan selville tarvittava ruokamäärä.

Facebook-tapahtumaa markkinoidaan opinahjossa ja ruokalassa tehokkaasti ja arvotaan palkintoja osallistujille. Kun kyselyyn osallistumisaste on riittävä, aletaan ruoka-annosten määrää ennakoida some-tilaston mukaan. Ruokalan täti aikoi viedä aloitteen esimiehelleen. Katsotaan saako Oamkin soten yksikkö ruokalansa FB-kokeilun käytiin. Meillä Suomessa kun työntekijöiden mahdollisuudet vaikuttaa työnsä sisältöön ovat usein olemattomat.

Mika Seppänen
kuntavaaliehdokas (vihr.)
Oulu

MAINOS

Kommentoi

Ruokahukka näkyy joka päivä lopputuloksesta. Hukan määrää voi pienentää siis toteutumaa seuraamalla.
Hienoa, että edes joku hakee säästöjä. Mielestäni ruuassa on keskeisempää maku ja hyvä ravintosisältö, kuin ekologisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi idea kun ruoka-annokset pakataan suojakaasuun, niinkuin kaupassa ja tällöin syömättömät annokset voidaan palauttaa seuraavan päivän kiertoon. Valinnaisuus laajenee ja hävikki pienenee.
Vielä kun nuo annokset tarjoillaan suoraan rasiasta, niin saadaan valtava säästö tiskauksessa ja muussa välinehuollossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image