Vaaleissa läpi mennyt Katju Aro: Feminististä puoluetta äänestäneet turhautuneita rasismin nousuun

Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro sai valtuustopaikan ensimmäisellä yrittämällä. KUVA: Kimmo Penttinen
Kuntavaalit 2017 10.4.2017 17:24
Minna Akimo

Pienpuolueista kunnallisvaaleissa eniten ääniä keräsi piraattipuolue. Piraattipuolueen saama äänisaalis oli kaikkiaan 9 075.

Piraattipuolueen ehdokkaista menivät läpi Petrus Pennanen, joka sai valtuustopaikan Helsingissä. Toinen läpimenijä oli Arto Lampila, joka sai paikan Jyväkylässä.

Äänimäärässä mitattuna hyvin menestyi myös viime vuonna perustettu feministinen puolue.

Tuoreella puolueella oli kaikkiaan neljäkymmentä ehdokasta, jotka keräsivät yli kuuden tuhannen äänen potin. Helsingin kaupunginvaltuustosta paikan itselleen sai puoleen puheenjohtaja Katju Aro.

Aro sai ääniä kaikkiaan 1 542.

- Meidän ehdokasmäärällä reilut kuusituhatta ääntä on kova saavutus. Ehdokkaamme keräsivät hyvin ääniä ja tekivät hyvää työtä, vaikka itse sain ikään kuin kärkipaikan Helsingissä, Aro sanoo.

Aron mukaan feministien puoleen menestys kertoo siitä, että osa kansalaisista on turhautunut Suomen kiristyneeseen ilmapiiriin sekä siihen, että Suomessa ihmisoikeuspolitiikan tulkinta on tiukentunut.

- Meidän saamissa äänissä näkyy turhautuminen rasismin nousuun sekä tunteeseen, ettei siihen olla reagoitu tarpeeksi voimakkaasti. Monet haluavat myös sitä, että Suomi jatkossakin pitää kärkipaikkaa ihmisoikeuksia kunnioittavana maana, Aro sanoo.

Seuraavaksi maakuntavaaleihin

Kuntavaaleista kiritystä saaneen feministisen puolueen seuraava tavoite on maakuntavaaleissa.

Maakuntavaaleja ja seuraavia eduskuntavaaleja varten puolue on aloittanut piirijärjestöjen perustamisen eri puolelle Suomea.

- Meidän tavoitteemme ei ole pysyä pienpuolueena, emmekä ole myöskään yhden asian puolue. Syrjimättömyyden ja yhdenvertaisuuden näkökulma voidaan tuoda jokaiselle politiikan osa-alueelle, hän sanoo.

Aron mielestä pienpuolueiden menestykselle on juuri nyt tilausta ja tilaa, sillä uusien puolueiden painolastina eivät ole ideologiset pitkät perineet.

- Uudet pienpuolueet lähtevät liikkeelle nykypäivän todellisuudesta eli ymmärryksestä, mikä meillä on maailmasta nyt. Tämä on niiden vahvuus, sillä uudet näkökulmat eivät ole sidottuja siihen, miten poliittisia ideologioita on määritelty viimeiset sata vuotta. Me olemme aidosti vapaita miettimään ratkaisuja tämän päivän näkökulmasta, Aro sanoo.

Liberaalipuolue menestyi

Valtuustopaikkojen määrässä parhaiten menestyi liberaalipuolue. Puolueen neljä ehdokasta pääsi läpi Parikkalassa.

Viides läpimenijöistä oli puoleen puheenjohtaja Juhani Kähärä, joka sai reilulla kolmella sadalla äänellä valtuustopaikan Espoosta.

- Ihmiset haluaa selvästi, että julkinen sektori olisi rajoitetumpi ja ihmisillä olisi enemmän valtaa päättää omista asioistaan, Kähärä analysoi vaalitulostaan.

Hänen mukaansa vaalimenestystä toi sekin, että puolueen ehdokkaat pysyivät asiassa, mikä hänen mukaansa ei pienpuolueiden kohdalla ole aina itsestään selvää.

- Meillä kaikki ehdokkaat ovat pysyneet asialinjalla, eikä ole pyritty tekemään kohuja tai haettu julkisuutta opportunistisella pelleillyllä, Kähärä sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Suomalaisilla naisilla on tasa-arvo. Nähtäväksi jää mitä tämän puolueen taustalla on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi taivas tuota feministien logiikkaa. Annettakoon heille anteeksi, koska he eivät ymmärrä mitä tekevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:30
Riita pelin säännöistä tuli kalliiksi: Mies huitaisi toista biljardikepillä, oikeus määräsi maksamaan yli 10 000 euroa korvauksia
22:06
Tuukka Kivioja on OLS:n 22-vuotias ykköstykki, jonka harteilla painaa iso vastuu – "Haluan olla joukkueen paras pistemies ja tärkein pelaaja" Tilaajille
22:04
Satavuotiasta steinerpedagogiikkaa juhlittiin Oulussa – "Meillä menee oikein mukavasti, ja koulussa on tekemisen tunnelma"
21:43
Oamkiin haki syksyn yhteishaussa 1601 ensisijaista hakijaa – sosionomikoulutukseen eniten hakijoita
20:50
Puuhun sidottu ja ammuttu koira kuohutti Enontekiöllä – eläimen lopettanut omistaja ilmoittautui poliisille: "Eläinrääkkäyspuheet voi lopettaa" Tilaajille
20:35
Nuokkarilla notkuminen ei haitannut opetusministeri Li Anderssonin koulunkäyntiä – "Poliittinen vaikuttaminen alkoi kunnolla yliopistoaikoina"
20:23
Saudi-Arabia haluaa viedä öljynsä maailman merille – kuningaskunta edistää salaista aiettaan Jemenin sisällissodan varjolla
87
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
63
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
62
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
47
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
45
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
45
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
36
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image