Vaaleissa läpi mennyt Katju Aro: Feminististä puoluetta äänestäneet turhautuneita rasismin nousuun

Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro sai valtuustopaikan ensimmäisellä yrittämällä. KUVA: Kimmo Penttinen
Kuntavaalit 2017 10.4.2017 17:24
Minna Akimo

Pienpuolueista kunnallisvaaleissa eniten ääniä keräsi piraattipuolue. Piraattipuolueen saama äänisaalis oli kaikkiaan 9 075.

Piraattipuolueen ehdokkaista menivät läpi Petrus Pennanen, joka sai valtuustopaikan Helsingissä. Toinen läpimenijä oli Arto Lampila, joka sai paikan Jyväkylässä.

Äänimäärässä mitattuna hyvin menestyi myös viime vuonna perustettu feministinen puolue.

Tuoreella puolueella oli kaikkiaan neljäkymmentä ehdokasta, jotka keräsivät yli kuuden tuhannen äänen potin. Helsingin kaupunginvaltuustosta paikan itselleen sai puoleen puheenjohtaja Katju Aro.

Aro sai ääniä kaikkiaan 1 542.

- Meidän ehdokasmäärällä reilut kuusituhatta ääntä on kova saavutus. Ehdokkaamme keräsivät hyvin ääniä ja tekivät hyvää työtä, vaikka itse sain ikään kuin kärkipaikan Helsingissä, Aro sanoo.

Aron mukaan feministien puoleen menestys kertoo siitä, että osa kansalaisista on turhautunut Suomen kiristyneeseen ilmapiiriin sekä siihen, että Suomessa ihmisoikeuspolitiikan tulkinta on tiukentunut.

- Meidän saamissa äänissä näkyy turhautuminen rasismin nousuun sekä tunteeseen, ettei siihen olla reagoitu tarpeeksi voimakkaasti. Monet haluavat myös sitä, että Suomi jatkossakin pitää kärkipaikkaa ihmisoikeuksia kunnioittavana maana, Aro sanoo.

Seuraavaksi maakuntavaaleihin

Kuntavaaleista kiritystä saaneen feministisen puolueen seuraava tavoite on maakuntavaaleissa.

Maakuntavaaleja ja seuraavia eduskuntavaaleja varten puolue on aloittanut piirijärjestöjen perustamisen eri puolelle Suomea.

- Meidän tavoitteemme ei ole pysyä pienpuolueena, emmekä ole myöskään yhden asian puolue. Syrjimättömyyden ja yhdenvertaisuuden näkökulma voidaan tuoda jokaiselle politiikan osa-alueelle, hän sanoo.

Aron mielestä pienpuolueiden menestykselle on juuri nyt tilausta ja tilaa, sillä uusien puolueiden painolastina eivät ole ideologiset pitkät perineet.

- Uudet pienpuolueet lähtevät liikkeelle nykypäivän todellisuudesta eli ymmärryksestä, mikä meillä on maailmasta nyt. Tämä on niiden vahvuus, sillä uudet näkökulmat eivät ole sidottuja siihen, miten poliittisia ideologioita on määritelty viimeiset sata vuotta. Me olemme aidosti vapaita miettimään ratkaisuja tämän päivän näkökulmasta, Aro sanoo.

Liberaalipuolue menestyi

Valtuustopaikkojen määrässä parhaiten menestyi liberaalipuolue. Puolueen neljä ehdokasta pääsi läpi Parikkalassa.

Viides läpimenijöistä oli puoleen puheenjohtaja Juhani Kähärä, joka sai reilulla kolmella sadalla äänellä valtuustopaikan Espoosta.

- Ihmiset haluaa selvästi, että julkinen sektori olisi rajoitetumpi ja ihmisillä olisi enemmän valtaa päättää omista asioistaan, Kähärä analysoi vaalitulostaan.

Hänen mukaansa vaalimenestystä toi sekin, että puolueen ehdokkaat pysyivät asiassa, mikä hänen mukaansa ei pienpuolueiden kohdalla ole aina itsestään selvää.

- Meillä kaikki ehdokkaat ovat pysyneet asialinjalla, eikä ole pyritty tekemään kohuja tai haettu julkisuutta opportunistisella pelleillyllä, Kähärä sanoo.

 

MAINOS

Kommentoi

Suomalaisilla naisilla on tasa-arvo. Nähtäväksi jää mitä tämän puolueen taustalla on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi taivas tuota feministien logiikkaa. Annettakoon heille anteeksi, koska he eivät ymmärrä mitä tekevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
14:42
Hallitus antaa 450 miljoonaa euroa lisää suoria avustuksia yrityksille – avustuspotti nousee jo liki 1,5 miljardiin euroon
14:24
THL: Koronavirukseen on kuollut Suomessa yhteensä 40 ihmistä, kuolleita kuusi lisää – koko maassa sairaalahoidossa 239 henkilöä
86
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
11
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image