Rinne hävinnyt kaikki vaalit - asema tukala, Orpo onnistui tor­jun­ta­voi­tos­sa

Antti Rinteen johtama SDP on kuntavaalien toiseksi suuri puolue.
Kuntavaalit 2017 10.4.2017 1:25 | Päivitetty 10.4.2017 6:14
STT, Kaleva

Suurimmalla oppositiopuolueella SDP:llä oli kovat paineet nousta kuntavaalien voittajaksi, mutta toisin kävi. SDP jäi edellisvaalien tapaan kuntavaalien kakkoseksi hallituspuolue kokoomuksen napatessa ykköspaikan.

SDP:n 19,4:n prosentin kannatus jäi jopa vuoden 2012 vaalien 19,6 prosentin kannatuksesta, joka on ollut puolueen heikoin kuntavaalitulos. Antti Rinne on puheenjohtajana ollessaan hävinnyt kaikki vaalit.

- Rinteen asema on tukala. Kritiikki kohdistuu varmasti Rinteeseen, vaikka tiedämme, että on yleiseurooppalainen trendi, että muutkin sosiaalidemokraattiset puolueet menestyvät vaaleissa heikosti tällä hetkellä. Jostain syystä se ideologia ei vedä, eikä ole pystynyt uudistumaan, sanoi valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista.

Grönlund luonnehti kokoomuksen menestystä vaaleissa torjuntavoitoksi.

- Puolue menetti suurissa kaupungeissa lukuun ottamatta Helsinkiä, jossa Jan Vapaavuoren henkilökohtainen suosio auttoi puoluetta.

Pääministeripuolue keskusta jäi kuntavaaleissa kolmanneksi suurimmaksi 17,5 prosentin kannatuksella.

Hyötyykö Halla-aho?

Vaalien suurin häviäjä oli hallituspuolue perussuomalaiset, jonka kannatus puolittui eduskuntavaaleista. Perussuomalaisten kannattajista moni haluaisi hyvin erilaista politiikkaa kuin mitä hallitus on ajanut.

- Perussuomalaiset ei voi millään tavalla kääntää kannatusta hyväksi tulokseksi, koska tässä on paljon pudotusta myös viime kuntavaaleista, Grönlund sanoi.

Professorin mukaan on mielenkiintoista seurata, onko perussuomalaisten huonolla tuloksella vaikutuksia puheenjohtajakamppailuun ja toimiiko tulos eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Sampo Terhoa vastaan.

- Jos Terho koetaan puolue-eliitin ehdokkaaksi, voiko se hyödyttää Jussi Halla-ahoa? Mutta toisaalta Halla-aho on niin jyrkkä maahanmuuton suhteen, että löytyykö sieltä sitten enemmistöä?

Äänestysprosentti parani hieman

Huomiota herättävää vaaleissa oli myös vihreiden vahva nousu. Vihreille tuli paras vaalitulos koskaan, puoluetta kannatti 12,4 prosenttia äänestäjistä.

Vihreiden nousua selittää Tampereen yliopiston valtio-opin professorin Ilkka Ruostetsaaren mukaan puolueen näkyvä oppositiopolitiikka sekä koulutusleikkauksien vastustajaksi että sote-uudistuksen kriitikoksi profiloituminen.

- Sote-kritiikki on kanavoitunut osittain vihreiden ja osittain vasemmistoliiton kautta, Ruostetsaari sanoi.

- Vihreät ovat tehneet aika vahvaa oppositiopolitiikkaa ja muutenkin profiloituneet yleispuolueena viime vuosien aikana. Tämä politiikka, jota Ville Niinistö on ajanut, on tuottanut tulosta, lisäsi valtio-opin yliopistonlehtori Emilia Palonen Helsingin yliopistosta.

Myös vasemmistoliitto menestyi vaaleissa hyvin.

- Tämä on minusta Li Anderssonille erittäin hyvä tulos ja varmasti osittain hänen ansiotaan. Hän on kuitenkin erittäin sanavalmis, suorasanainen ja ideologinen poliitikko aikana, jolloin moni muu puoluejohtaja toistelee latteuksia, Grönlund arvioi.

Muista puolueista RKP ja kristillisdemokraatit saivat vaalivoiton.

- Näin puoluekenttämme on entisestään pirstaloitunut. Mikään suurista puolueista ei enää ole erityisen suuri, ja pienet ja keskisuuret vahvistivat asemiaan.

Kuntavaalien äänestysaktiivisuus parani hivenen. Valtio-opin yliopistonlehtori Palosen mukaan demokratiassa äänestysprosentin pitäisi olla korkeampi kuin nyt saavutettu 58,8 prosenttia.

MAINOS

Kommentoi

Kenen taskuihin kädet sitten laitetaan kun kansan taskut on verotettu kuiviin? Vasemmiston ideologia kun perustuu lähinnä siihen, että verovaroja tuhlataan ilman, että huolehditaan siitä, että tulovirta on positiivinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihervasemmisto ratsastaa opposition populismilla. Kaikilla puolueilla kannatus nousee oppositiossa ja laskee hallituksessa. Paitsi demareilla, joka on todellakin kuoleva puolue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun äänestysprosentti nousee, niin PS nousee ja vihervasemmisto laskee. Että näin se tulee seuraavissa vaaleissa menemään, jos näihin kuntavaaleihin verrataan. viher-vasemmisto ei juuri tuosta enää voi nousta kokonaisuudessaan. demarit on tuomittu jatkuvaan alamäkeen ja vihreät ja vasemmistoliitto taistelevat pitkälti samoista äänistä. Ja äänestysprosentin noustessa vihreiden ja vasurien on vaikeaa molempien voittaa samoissa vaaleissa.
Muuten tutkimusten mukaan juuri äänestysikään tulevissa onkin jo havaittavissa konservatiivien nousua. vihervasemmistolaisus on 20-40 vuotiaiden juttu… ei enää niin vahvasti 15-18 vuotiaiden — etenkään poikien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kevään Rinnemuoti tulee eurooppalaisten sisarpuolueiden tavoin olemaan vahva suuntautuminen punaisesta haalariasusta
toppahousutoverilinjalle - Marin johtoon ja Li-linjalla vasemmalta koukaten akateemiset vihreät jyrätään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:28
Myös PPSHP:ssa lasketaan sote-henkilöstön kynnystä päästä koronatestiin – testausta hankitaan muualtakin kuin omista laboratorioista Tilaajille
13:03
Koronavirus havaittiin ensimmäisen kerran turvapaikanhakijassa Kreikassa
12:45
Oulun uudeksi varhaiskasvatusjohtajaksi valittiin Miia Kemppi Orimattilasta, nykyinen johtaja Ulla Rissanen jää eläkkeelle
12:41
Supo piti turvallisuusuhka-arvion ennallaan – yksittäiset radikalisoituneet ovat yhä suurin uhka
12:24
Pääsykokeiden järjestämisestä päätettävä kahden viikon sisällä – valmistujaisjuhlille koetetaan ehkä etsiä uusi yhteinen päivä
12:11
Kiinalainen kaupunki kielsi ensimmäisenä koiran ja kissan lihan myymisen ja syömisen
12:02
Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun ja Kemin tehtailla – koko henkilöstön lomauttamiseen varaudutaan
22
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
19
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
16
IS: Oulun yliopistossa on yli kymmenen koronavirustestissä käytettävää laitetta, yhdellä laitteella voi käsitellä yli 200 näytettä vuorokaudessa
16
Hallitus järjesti tiedotustilaisuuden –katso tallenne tilaisuudesta
15
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
13
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
10
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

305 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image