Osa poliitikoista ratsasti Tukholman iskuilla – tutkijan mukaan tur­vat­to­muu­den tunne voi suosia pe­rus­suo­ma­lai­sia

Vaalikampanjointi on ollut lauantaina vilkasta koko maassa. Oulussa kampanjointi keskittyy Rotuaarin vaalikojujen luokse. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kuntavaalit 2017 8.4.2017 18:16 | Päivitetty 8.4.2017 18:45
STT, Kaleva

Tukholman iskusta syntynyt turvattomuuden tunne voi vaikuttaa sunnuntaina päättyviin kuntavaaleihin. Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund arvioi, että kasvanut turvattomuuden tunne voi viime hetkellä suosia perussuomalaisia.

Hän kuitenkin huomauttaa, että maahanmuuttolinjauksia ei tehdä kuntavaaleissa.

– Toivoisin, että ihmiset keskittyisivät kuntavaaleissa kunnissa päätettäviin asioihin, Grönlund sanoo.

Grönlundin mukaan ei voida kuitenkaan ajatella, että laittamalla rajat kiinni Suomessa oltaisiin turvassa.

–  Tällaiseen näkemykseen ei ole mitään perusteita. Esimerkiksi Suomessa tapahtuneet kouluampumiset ovat olleet ihan suomalaisten tekemiä, hän sanoo.

Vantaalaisehdokkaan mielestä
ruotsalaiset "saivat mitä tilasivat"

Osa kunnallisvaaliehdokkaista kuitenkin otti heti Tukholman iskun politikoinnin välineeksi. Kokoomuksen vantaalainen ehdokas Aki Härkönen sanoi Twitterissä perjantaina muun muassa, että ruotsalaiset ovat saaneet mitä tilasivat toivottamalla satojatuhansia islaminuskoisia, mukaan lukien jihadisteja ja terroristeja, tervetulleiksi maahan. Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen ei hyväksynyt Härkösen kommentteja. Hän tviittasi, että kommentit eivät olleet sopivaa kampanjointia.

Muiden puolueiden ehdokkaista esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo kommentoi Tukholman iskua tuoreeltaan Twitterissä sanomalla, että raukkamainen teko on isku kaikkia Pohjoismaita kohtaan ja että Suomen hallituksen on syytä estää vierastaistelijoiden maahanpääsy. Vasta tunteja myöhemmin Ruotsin media kertoi, että epäillyllä on mahdollisia Isis-sympatioita.

Puoluetoveri Teuvo Hakkarainen vaati illan Facebook-päivityksessään Suomen maahanmuuttopolitiikkaan täyskäännöstä viitaten terrori-iskujen ehkäisyyn.

Helsingissä kiellettiin
ehdokkailtaan "hölmöt" kommentit

Helsingin kokoomuksessa ohjeistettiin kuntavaaliehdokkaita rajoittamaan Tukholman iskuun liittyvää kommentointia.

STT:n haltuunsa saamassa, toiminnanjohtaja Sini Jokisen lähettämässä tekstiviestissä sanotaan, että Tukholmassa on tapahtunut järkyttäviä ja nyt on tärkeää pitää pää kylmänä ja käyttäytyä maltilla. Viesti lähetettiin ehdokkaille perjantaina.

–  Emme tarvitse yhtään hölmöä lausuntoa. Kaikki sympatianosoitukset ovat ok, mutta mitään muuta ei pidä mennä lausumaan, viesti jatkuu.

Viestissä sanotaan myös, että pormestariehdokas Jan Vapaavuori kommentoi asiaa tarvittaessa.

Kokoomuksen puoluesihteerillä ei ollut tiedossa, että muut kokoomuksen paikallisyhdistykset olisivat antaneet vastaavia ohjeistuksia, eikä kokoomus puolueena antanut ohjeistuksia.

–  Yleinen ja ehdokkaiden keskenäänkin vahvasti jakama toivo on ollut, että Tukholman tragedian kaltaisilla asioilla ei tule politikoida, ja tähän toiveeseen on ollut helppo yhtyä, puoluesihteeri Pesonen sanoo.

Muissakaan eduskuntapuolueissa ei ollut annettu ohjeistuksia siitä, miten Tukholman iskuihin olisi reagoitava. Kenelläkään STT:n haastattelemista eduskuntapuolueiden puoluesihteereistä ei ollut myöskään tiedossa, että jokin paikallisyhdistys olisi ehdokkaitaan ohjeistanut.

Puoluesihteerit sanoivat luottavansa ehdokkaidensa harkintakykyyn ja olivat yksimielisiä siitä, että iskulla ei ole sopivaa politikoida.

STT ei tavoittanut perussuomalaisten puoluesihteeriä Riikka Slunga-Poutsaloa.

Etsi itsellesi sopiva ehdokas Kalevan vaalikoneesta. Vaalipuheet ja -uutiset löydät Kalevan kuntavaalisivustolta.

Seuraa vaali-iltana 9.4. Kalevan ja Ylen yhteistä suoraa lähetystä Pohjois-Pohjanmaan vaalivalvojaisista osoitteessa Kaleva.fi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Puolueet kantavat poliitisen vastuun nimenomaan vaaleissa. Kuntavaalit on mitä ajankohtaisin paikka osoittaa, mitä mieltä äänestäjät ovat muun muassa maahanmuuttopolitiikasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Åbo Akademin valtio-opin professori Grönlund lukee alla olevat lukijoiden kommentit ja tajuaa tehneensä itsestään pellen typerillän kommenteillaan ja johtopäätöksillään. Äänestäjät eivät ole niin tyhmiä kuin professori ajattelee. Kuntavaaliehdokkaiden latteat itsestäänselvyydet ja tyhjät kommentit eivät ole yhtään sen tarkoitushakuisempia kuin professorin omatkaan. Harmillista on, että valtio-opin proffa sortuu moiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestän huomenna perussuomalaisia ja sieltä kaikkein maahanmuuttovastaisinta henkilöä. Piti äänestää kokoomusta, mutta niiden hallituskaudella suomi tuhottiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin jotenki odottelinkin jo tämmöistä mielipiteenmuokkausta! Ja oikein Åbo Akademista löytyi asiantuntija lausumaan näitä viisauksia tyhymille suomalaisille. No kyllähän ne kunnissa toimii nämä kriminaalit maahanmuuttajat meidän kaikkien kuntalaisten harmiksi, jotenka kyllä se kunnanpäättäjien politiikka ja toiminta varmaankin siihen vaikuttaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnathan ottavat pakolaisia ja ovat vastuussa heistä. Tottakait maailman tapahtumat vaikuttavat kunnallisvaaleihinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet ehdokkaat ovat puhuneet vaaroista jo ennen Ruotsin ja Venäjän iskuja ja tämä terrori tapahtui muutaman sadan kilometrin päässä suomen molemmin puolin.Persut ovat ainoa puolue joka on puhunut terrorin mahdollisuudesta,pitäisi hyväksyä mikä on todellisuus miksi ei puhuta kuin asiat on.Jossakin lööpissä tutkija sanoi tämä kestää 20 vuotta mutta tämä alkoi jo 70 luvulla eikä mitää ole tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedotusvälineet tekevät kovasti työtä perussuomalaisten vaalimenestyksen eteen.

Vaali-iltana sitten samat tiedotusvälineet ihmettelevät perussuomalaisten odotettua parempaa vaalimenestystä.

Näin se vain menee. Maailma on, tai ei ole, oikeudenmukainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kunnissa kuitenkin päätetä oman kunnan asioita kuten maahanmuuttajien ottamisesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusin vihervasemmistolaisten vasta argumentti haittamaahanmuutolle = suomalaiset kouluampujat.
Terroristeja suomi täyteen, koska suomalaiset kouluampujat...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinähän on Ville Niinistölle valmis selitys sille miksi vihreät hävisivät vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kuntatasolla voidaan päättää otetaanko kuntaan pakolaisia. Miksi tilanteesta ei saisi puhua eihän tämä ole mikään lintukoto. Jos jotkut Kukkahatut saa syleillä koko maailmaa ja mahtailla sillä pitää olla myös oikeus arvostelle jos vaara uhkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niinpä. kertoo paljon ehdokkaiden arvomaailmasta tällainen lausuminen..ei jatkoon kiitos

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et pidä aatemaailmasta joka vastustaa väkivaltaista terrorismia? Kertoo paljon sinusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saapa nähä nouseeko vai laskeeko ruottisa kuninkaan kannatus. Näihän se on tapana naapureitten asioita pekuloija ns.tiedotusvälinäissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on herkkä kokoomukselle, koska Petteri Orpo oli sisäministerinä, kun vuoden 2015 pakolaisaalto tuli Suomen rajoille. Ministeri Orpo ei tehnyt mitään aallon pysäyttämiseksi, vaan keskittyi maailman hienoimman minkä lie keskuksen oraganisointiin Tornioon. Tärkeintä oli, että Suomi saa ylpeillä kuinka hienosti se hoitaa pakolaisten vastaanoton. Tietysti pääministeri Juha Sipilä oli hyvänä sivustatukena yllyttäen pakolaisia tulemaan maaimankuululla lupauksella antaa Kempeleen talonsa pakolaisten käyttöön.

Kyllä kaikki ainakin Supossa tiedetään, että vuoden 2015 pakolaiset lisäsivät terrori-iskun todennäköisyyttä Suomessa merkittävästi. Sen arviointi on pelkkää todennäköisyyslaskentaa. Siitä huolimatta pitää muistaa, että yksittäisen kansalaisen todennäköisyys joutua jonkun terrori-iskun kohteeksi on mitättömän pieni Suomessa ja koko Euroopassakin. Mutta ei se lohduta ollenkaan niitä ja heidän omaisia, jotka ovat joutuneet viimeaikaisten terrori-iskujen kohteeksi Euroopassa ja nyt viimeksi Tukholmassa. Eikä myöskään tulevien iskujen uhreja ja heidän omaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

17:04
Koulukiusatusta tytöstä kasvoi tatuoitu Miss Rovaniemi – nyt hän örisee metallibändissä ja järjestää Ouluun vaihtoehtokulttuurien messut Tilaajille
16:36
"On vaikea tarkkaan arvioida, millainen vaikutus huumausaineilla on tavallisen raahelaisen turvallisuuteen" – Poliisi valvoi tehostetusti huumeita Raahessa, tuloksena 17 rikosilmoitusta
16:27
Korkeasaaren nuori Topias-norppa menehtyi yllättäen – heinän mukana syöty hiekka aiheutti suolitukoksen
16:08
Kaleva oikaisee
15:59
Bittiumille Puolustusvoimille toimitettaviin radioihin liittyvä 1,6 miljoonan euron jatkotilaus
15:55
Pohjois-Pohjanmaan museon suosikkinäyttelyt kiinni rakennusteknisistä syistä – Koiramäki ei siirtyisi muualle ongelmitta, museolehtori paljastaa
15:41
Mies pahoinpiteli toista ravitsemusliikkeessä Kuhmossa – töytäisi uhrinsa kaksi kertaa lattialle
40
Päästöjen vähentämiseksi tehtävissä vapaaehtoisesti paljonkin – kauppaan voi joskus kävellä ja julkisia kulkuneuvoja tulee suosia Lukijalta
36
Vähälumisen ja vetisen talven olosuhteet osoittautuivat liian vaikeiksi, perinteikäs Tervahiihto peruttiin
23
Oululainen varavaltuutettu Kati Jurkko siirtyy SDP:stä kokoomukseen
21
Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vastaanottokeskuksen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään
16
Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrskylukemissa
15
Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt pohjoiseenkin – ajokeli on paikoin erittäin huono
12
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image