Kalajoen ään­ten­las­ken­nas­sa inhimillinen virhe – keskustan ehdokkaan ääniä merkittiin ko­koo­mus­lai­sel­le

Ennakkoäänestyksen laskennassa 52 ääntä päätyi väärälle ehdokkaalle Kalajoella. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kuntavaalit 2017 11.4.2017 17:16
Kaleva

Kalajoella tapahtui kuntavaalien ennakkoäänten laskennassa virhe, jonka vuoksi keskustalaisehdokkaan 52 äänestyslippua päätyi kokoomuslaiselle. Ehdokkaiden äänestysnumerot olivat peräkkäiset.

Kalajoen keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Hanna Nikupaavon mukaan kyseessä oli inhimillinen erehdys.

– Maanantaina tapahtuneessa tarkistuslaskennassa virhe oikaistiin. Jostain syystä äänet olivat päätyneet viereiselle numerolle. Harmittavaa, kun äänet menivät eri puolueelle ja ehdittiin tulos uutisoida, Nikupaavo sanoo.

Nikupaavon mukaan yleensä virheissä on kyse yksittäisistä äänistä, mutta nyt niitä päätyi väärälle ehdokkaalle poikkeuksellisen paljon.

Nikupaavon mukaan äänisekaannuksen osapuolille on asiasta kerrottu.

– Hän, joka luuli pääsevänsä oli itsekin ehtinyt ihmetellä, että mistä niitä ääniä tuli. Ehdokas, jolle äänet todella kuuluivat, oli tietysti iloinen oikaisusta, Nikupaavo sanoo.

Neljän ehdokkaan sijoitus muuttuu tarkistuslaskennan jälkeen. Kalajoen kaupunginvaltuustoon nousevat keskustan Aulis Vuotila ja kokoomuksen Juha Rahkola. Keskustan Eeva Myllynen ja kokoomuksen Jarmo Ainali putoavat varavaltuutetuiksi.

Vuotilan äänistä 52 päätyi Ainalille. 

Kalajoella tapahtui myös toinen harvinainen tilanne, kun vihreiden kolme ehdokasta saivat täsmälleen samat äänimäärät. Sami Salmu, Meri Säteri ja Arja Isokääntä saivat kukin 42 ääntä ja saman vertausluvun. Keskusvaalilautakunta arpoo heistä keskiviikkona kaksi läpimenijää, kolmas jää varavaltuutetuksi.

Asiasta kertoi ensimmäisenä KP24.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Yllättävän paljon näitä virheitä tuntuu olevan! Vähän alkaa epäilyttää myös että noinkohan posti toimitti kaikki ennakkoäänet oikeaan paikkaan, kun muutakin postia katoaa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hupsista heijakkaa! Eipä sitten tarvi ihmetellä kokoomuksen vain pientä kannatuksen pudotusta, jos näin on käynyt muuallakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhden äänen heitto ei vielä kummoiselta kuulosta mutta yli 50 kertaa toistettuna, niin vikaa on kyllä laskijoissa ja tarkastajissakin. Pitäisköhän vaalitoimitsijat kerralla nuorentaa ja radikaalisti. Monella paikkakunnalla näyttäisi toimitsijoina pyörivän yli 70-kymppisiäkin eikä sitä porukkaa ainakaan laskemaan saa päästää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistähän lähtien 70-vuotias ei laskea enää osaa? Epäilen, että hakkaamme mennen tullen nuoremman polven.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh. mikä kaardnaalimoka. Tekevälle sattuu - myös paremmissa piireissä. Voin vain kuvitella, minkälainen kuhina kulisseissa on käyty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistaakseni Oulussakin tapahtui samanlainen tapaus muutamat kunnallisvaalit sitten. Silloin taisi pyörähtää numerot nurinpäin. Nuori kokoomuslainen sai huikean äänimäärän ennen tarkistusta. Tämä samainen kaveri taisi olla niitä ensimmäisiä mainostajia telkkarissa, tosin yksi mainos. Olisiko ollut vaalit 1996 tai 2000. Kaveri muutti sitten Helsinkiin QPR firman muuttaessa sinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huolimattomuusvirhe eikä mikään inhimillinen erehdys.
On opeteltava numerot eikä seliteltävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On totisesti. -60-luvulla Kommunistien valta murtui Kempeleessä,kun sain ensikertaa äänestää.Työväentalolla oli ollut pitkät itkuvirret asian johdosta,paikalla ollut Veikko Pitkäkangas ketoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Maan länsiosassa etelätuuli on voimakasta yöllä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

94 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Jaa, näkyy koskevan tämä pienituloisten tajua jarruttava "ymmärtämättömyys" myös ihan professoritason ihmisiäkin (hyvätu... Lue lisää...
professorikin vääräs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image