Analyysi: Halla-aholaiset juhlivat eri puolilla Suomea - pe­rus­suo­ma­lai­set muuttumassa radikaalisti

Perussuomalaiset saivat kuntavaaleissa 8,8 prosenttia kaikista äänistä. Kuvassa Jussi Halla-aho Helsingin perussuomalaisten vaali-illassa. KUVA: Mauri Ratilainen
Kuntavaalit 2017 10.4.2017 15:35
Lauri Nurmi

Timo Soini ei ole häviäjä, mutta hänen seuraajastaan uhkaa sitä tulla.

Valitaanpa perussuomalaisten johtoon 10. kesäkuuta sitten Sampo Terho tai Jussi Halla-aho, uutta puheenjohtajaa uhkaa poliittinen kadotus.

Perussuomalaiset sai kuntavaaleissa 8,8 prosenttia annetuista äänistä, yhteensä 226 700 ääntä.

Jo ennen äänestyspäivää Soini muistutti, että perussuomalaisten äänisaalista pitää verrata vuoden 2012 kuntavaalien tulokseen, ei kevään 2015 eduskuntavaalien jytkypottiin.

Soinin sunnuntai-illan kaihoisaa katsetta selitti ennen kaikkea kuntavaalitulosten vertailun armoton johtopäätös: perussuomalaisten kenttäkone pieneni vaaleissa yli neljälläsadalla paikalla. Ääniä perussuomalaiset menetti vuoteen 2012 verrattuna 81 000.

Valtuutettuja perussuomalaiset saa noin 770, mutta monien kuntien perussuomalaisten ääniharavien poliitikkoprofiili tuskin miellyttää Soinia.

Esimerkiksi Porissa halla-aholainen kansanedustaja Laura Huhtasaari keräsi lähes 2 600 ääntä.

Perussuomalaisten suunnasta kertoo olennaisen, että Huhtasaaren kanssa samalla listalla ollut kansanedustaja Ari Jalonen jäi 416 ääneen.

Jalonen on eduskunnan liikennevaliokunnan puheenjohtaja, joka on vastannut monissa kysymyksissä perussuomalaisten liikennepolitiikasta ja ollut torjumassa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) esityksiä liikenneverkon yksityistämisestä. Jalonen on puolustanut perussuomalaisille tärkeitä taksimiehiä. Toisin sanoen hän on tehnyt kädet Arkadianmäen savessa asiapolitiikkaa.

Entäpä Huhtasaari?

Vuonna 2015 hän muun muassa kirjoitti viestipalvelu Twitterissä seuraavasti:

”Ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia.”

Kansanedustaja Huhtasaari antoi siis ymmärtää, että ihmisoikeudet eivät hänen mielestään koske universaalisti kaikkia maailman ihmisiä.

Helsingissä Halla-aho voitti kaksintaistelussa Terhon alustavan ääntenlaskennan perusteella 5 641-3 333.

Turussa jyrkän maahanmuuttovastainen ja halla-aholaisena pidetty kansanedustaja Ville Tavio peittosi maltillistuneen eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan äänin 2 077-877.

Lohela tukee Terhoa puoluejohtajaksi.

Kolme esimerkkiä perussuomalaisten keskinäisistä kannatussuhteista eri puolilta Suomea vahvistaa, että puolue on muuttumassa köyhän kansan asialla olevasta protestipuolueesta jyrkän oikealla olevaksi maahanmuuttovastaiseksi liikkeeksi. Jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi, perussuomalaiset menettää yleispuolueen statuksensa ja luultavasti lähtee tai heitetään ulos hallituksesta.

Terhon osakkeita kunnallisvaalien tulos ei paranna, mutta hän lienee yhä piirihallitusten jäsenten enemmistön suosikki Soinin perilliseksi.

Jos Terho voittaa, hän perii akuutin kannatuskriisin, joka hallituksessa istumalla tuskin ratkeaa.

Perussuomalaisten tilanne on erittäin vaikea.

 

MAINOS

Kommentoi

Äänestin Perussuomalaisia eduskuntavaaleissa 2011 ja 15. Ikinä en äänestä uudelleen. Aivan sama vaikka johtaja vaihtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persut otti hallitus vastuun äänestäjät palkitsi,jos ois oppositiossa ois tullut tosi jytky.Nyt näkyy todellinen kannatus hörhöt on tippunut pois uudella puheen johtajalla on hyvä aloittaa ilman paineita.Vihreitten puheen johtajalla on tosi vaikea aloitus kun poopuulisti ville jää pois

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piirihallitukset ei valitse puheenjohtajaa vaan kenttä jossa saa kaikki jäsenet äänestää. Nyt äänet ovat tulleet paljon muilta kuin jäseniltä ja siksi tilanne on toinen kun jäsenet päättää. Silloin ei haluta antaa ääntä hallituksesta lähdölle se olisi typerää tässä vaiheessa, mutta Halla-aho voisi saada aikaan sen. Siksi kansa valitsee jatkuvuuden ja Sampo Terhon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huhtasaarihan puhui totta. Ihmisoikeudet on ensisijassa luotu sitä varten, että esimerkiksi siviilejä murhaava armeija voidaan tuomita sotarikoksista. Ei sitä varten, että siviilejä murhanneen armeijan johtoa ei voitaisi asettaa edesvastuuseen teoistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä sitä varten, että äärioikeisto pahoinpitelee ja uhkailee "väärin" ajattelevia, tai "väärän" värisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnollista kehitystä. takinkääntäjän hännystelijät jäävät vähemmistöksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

persut on kaikin keinoin valtaan pyrkivä populistipuolue.tarvittaessa kriittiseen ajatteluun kykenemättömiä ihmisiä pelotellaan vaikka tuulimyllyillä. Kyllä uusi persut kelpaa kokoomuksen ja kepun hallituskumppaniksi toteuttamaan pisnesenkeli sipilän ja kokoomuksen suurta visiota. Ei kolmen hallituspuolueen kleptokraattisen eliitin välillä ole mitään ylipääsemätöntä arvoristiriitaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huhtasaari ja Tavio ovat rohkeasti pukeneet sanoiksi vaiennetun enemmistön mielipiteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On joo tosi hilajinen enemmistö. Juuri nyt nähtiin vaaleissa, että ei ole. Eikös muuten sen Suomi ensin -liikkeen pitänyt olla hiljainen enemmistö? Ei ole saanutbedes tarpeeksi kannattajakortteja kerätyksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..."En saanut sitä mitä tilasin"...siksi jätin äänestämättä persuja...katsotaan josko politiikka muuttuu nyt ennen seuraavia eduskuntavaaleja...aika näyttää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahanmuuttoa ei vastustettaisi ellei Suomeen suuntautuisi ainoastaan yhdenlaista maahanmuuttoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tää oli se helppoin taka tehdä "analyysi".
Oikeasti pitäisi verrata kaikki kummallekin persuryhmälle annetut äänet ja katsoa tasapaino niiden mukaan - ainakin valtuutettujen (ja varavaltuutettujenkin osalta).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaiset on yrittänyt olla hallituskautenaan köyhän kansan asialla olevana protestipuolueena - ilman tuloksia. Nyt on köyhä kansa äänestänyt jaloillaan jäämällä nukkumaan.

Suomi on saamassa oman äärioikeistolaisen puolueen, jonka kannatus supistuu eduskuntavaaleissa sinne 4%-5% paikkeille, RKP:n ja Kristillisten joukkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Nykyistä kriittisemmän puheenjohtajan johtama Perussuomalaiset tulee edelleen olemaan pienen ihmisen puolella mm. koska pakolaisten vastaanotto tyrehtyy joka tarkoittaa valtavia säästöjä maallemme

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaiset on profiloitunut aika tavalla yhden asian puolueeksi, vaikka nyt hallituksessa se on tehnyt töitä siinä missä muutkim puolueet. Mutta jo pelkästään se, että Halla-aho, yhden asian mies, on niin paljon julkisuudessa, vääntää ihmisten mielet siihen yhteen asiaan. Jos se yksi asia ei kiinnosta kovin suurta osaa kansasta, niin silloin kannatus on sen mukainen.

Meillä on nyt ollut paras puolustusministeri pitkiin aikoihin, mikä onkin hyvä ottaen ajat huomioon, mutta tiedä häntä, kaipaisiko kukaan hirveästi muita perussuomalaisia hallituksessa, jos Halla-aho tulisi valituksi ja hallitus menisi nurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaipaisi. Meitä on kuule paljon, joille se YKSI ASIA™ on aika tärkeä.

Kunnallisvaaleissakin oli liki ainoa käyttämäni kriteeri nuivuus. Kesti muuten kohtalaisesti löytää ehdokas, joka oli "jyrkkä ei turvisten asuttamiselle meidän kuntaan". Ei ollut mikään automaatti, että persujen listalta kun jonkun vaan nappaa niin se on nuiva.

Meni muuten läpi se mun kunnallisvaaliehdokas. Ekakertalainen.

Nuivuudella on vaikutusta ja äänisaalis ei todellakaan jää mihinkään "2-3%". En tiedä missä valetodellisuudessa te oikein elätte...mutta meitä isänmaan asialla olevia on aika paljon nykyään ja kaikissa yhteiskuntaluokissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-aho puheenjohtajaksi niin kannatus putoaa 2-3%, jäljelle jää vain radikalisoitunut aines ja fiksut lähtevät ääriliikkeeksi muuttuvasta pienpuolueesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image