10 pointtia kun­ta­vaa­leis­ta: Vain yksi puolue voitti kunnolla – Sarkkisen potti Oulussa oli hurja

Oululaiset kansanedustajat Hanna Sarkkinen (vas.) ja Tytti Tuppurainen (sd.) keräsivät komeat äänisaaliit ja valittiin kirkkaasti valtuustoon. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kuntavaalit 2017 10.4.2017 7:04 | Päivitetty 10.4.2017 9:11
Heikki Uusitalo

Sunnuntaina käydyt kuntavaalit tarjosivat vähän voittajia, mutta paljon häviäjiä. Suurin voittaja oli vihreät ja pahin häviäjä perussuomalaiset. Näin oli sekä koko maassa että Oulussa.

Kokosimme kymmenen kiinnostavaa pointtia kuntavaaleista:

1. Kokoomus piti pintansa suurimpana kuntapuolueena jo kolmannen kerran peräkkäin – tosin valtuutettujen määrällä mitattuna keskusta on yhä ylivoimainen ykkönen.

Kokoomuskin menetti huomattavasti kannatustaan viime vaaleista (-1,2 prosenttiyksikköä). Asemiaan menettivät myös kakkoseksi tullut SDP (-0,2 prosenttiyksikköä) ja kolmoseksi jäänyt keskusta (-1,1 prosenttiyksikköä). Kolmikosta pienin pudotus tuli oppositiopuolue SDP:lle.

Hallitusvastuu näytti kolhivan sekä kokoomuksen että keskustan kilpeä, vaikka nyt olikin kysymys kuntavaaleista.

Kokoomuksen tulosta voi kuitenkin pitää varsin hyvänä, sillä ykköspaikka oli selvä. Keskustalla riittää miettimistä kärkikolmikosta eniten. SDP:ssä varmaan pohditaan sitä, oliko tulos hyvä, huono vai jotain siltä väliltä. Fakta on ainakin se, että Antti Rinne ei vieläkään pystynyt puheenjohtajana viemään puoluettaan voittoon.


2. Vaalien ylivoimainen voittaja oli vihreät (+3,9 prosenttiyksikköä). Neljänneksi rynninyt puolue pystyi viimeinkin realisoimaan hyvän gallupkannatuksen myös annetuiksi ääniksi. Vihreät voitti useissa kunnissa lisäpaikkoja ja sai myös ensimmäisen valtuutettunsa moniin kuntiin. Tällaisia olivat Pohjois-Pohjanmaalla esimerkiksi Raahe ja Nivala.

Oulussakin vihreät oli suurin voittaja.

Vihreiden vaalivalvojaiset ravintola Tubassa. KUVA: Jukka Leinonen

3. Perussuomalaiset kärsi rökäletappion (-3,5 prosenttiyksikköä). Soinin viimeiset vaalit puheenjohtajana olivat suorastaan romahdus, vaikkei puolue olekaan ollut kuntavaaleissa eduskuntavaalien jytkyjen tasolla.

Vielä kevään 2015 eduskuntavaaleissa toiseksi suurimmaksi yltänyt puolue jäi nyt keskikastiin 8,8 prosentin kannatuksellaan. Oulun vaalipiirissä puolue menetti 52 valtuustopaikkaa. Oulussa vähennystä tuli kahden valtuutetun verran.

Edessä olisi raju jälkipyykki ja puheenjohtajan asema olisi vaakalaudalla, ellei Timo Soini jättäytyisi muutenkin sivuun kesäkuun puoluekokouksessa. Huono vaalitulos vaikuttanee jollain tavalla perussuomalaisten puheenjohtajakamppailuun. Siinä ykköehdokkaista Sampo Terho mielletään nykyisen puoluejohdon suosikiksi ja Jussi Halla-aho taas nykylinjan vahvimmaksi kriitikoksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja puoluetoimiston työntekijä Matti Putkonen eivät takuulla olleet tyytyväisiä vaalitulokseen. KUVA: Mauri Ratilainen

4. Oulussa vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen keräsi hurjan äänisaaliin (3611 ääntä). Viime kuntavaalien ääniharava sai nyt jo ennakkoääniä enemmän kuin koko potti oli viime vaaleissa. Sarkkisen liito on nyt kestänyt kolmet vaalit ja suunta näyttää olevan yhä ylöspäin. On jo nyt puolueensa isoja nimiä.

Vasemmistoliitolla oli Oulussa toinenkin ääniharava, kun entinen puoluejohtaja Martti Korhonen teki näyttävän paluun (1989 ääntä). Kahden ääni-imurin saalis siivitti vasemmistoliiton yhden valtuustopaikan voittoon Oulussa.


5. Ouluun tuli uusi valtuustoryhmä, kun Aidon suomalaisen yhteislistan Junes Lokka meni läpi (697 ääntä). Temppu oli kova, sillä kahden ehdokkaan listalta on hankala päästä läpi Oulun kokoisessa kaupungissa. Läpimenoa auttoi listan toisenkin ehdokkaan hyvä äänimäärä.

Lokka on profiloitunut maahanmuuttovastaisuudellaan. Nähtäväksi jää, minkälainen hänen panoksensa on kaupunginvaltuustossa, jossa maahanmuutto ei ole välttämättä kovinkaan paljon päätöksenteossa esillä.


6. Oulun valtuusto uusiutui yli kolmanneksen verran. Uusia valtuutettuja tuli 24 ja uudelleen valittiin 43 valtuutettua.

Oulun valtuusto on suhteellisen tasapainoinen sukupuolien välillä. Miehiä valittiin 57 prosenttia ja naisia 43 prosenttia. Keski-ikä valtuutetuilla on Oulussa 47 vuotta.


7. Äänestysprosentti ei noussut koko maassa yli 60 prosentin, vaan se oli vain 58,8 prosenttia. Tätä voi pitää pettymyksenä, vaikka jo ennakkoäänestysaktiivisuus ennakoi toteutunutta prosenttiosuutta. Äänestysaktiivisuus nousi puoli prosenttiyksikköä edellisistä kuntavaaleista.

Oulussa jäätiin 55,9 prosentin äänestysaktiivisuuteen, vaikka petrausta toki tuli edellisiin kuntavaaleihin nähden. Olisiko pormestarimalli asia, joka toisi sähinää kuntavaaleihin Oulussa? Sitä sopii pohtia.


8. Sipilöiden perheessä kuntavaalit oli kaksijakoinen: menestystä tuli Kempelessä mutta valtakunnallisesti meni kehnommin. Minna-Maaria Sipilä (kesk.) oli Kempeleessä kunnan ääniharavia 272 äänellään.

Hänen miehensä, pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtama keskusta joutui kuitenkin taipumaan vaaleissa. Tämän voi nähdä Sipilän kirkkaimman loiston hiipumisena. Seuraavat eduskuntavaalit ovat tiukka paikka Sipilälle. Tulos vai ulos?


9. Valtakunnallisesti hyvin seurattu asia oli Helsingin pormestarivaali. Kokoomuksen Jan Vapaavuori keräsi noin 30 000 äänen vyöryn ja hänestä tulee Helsingin ensimmäinen pormestari. Kokoomus on suurin puolue Helsingissä. Vihreät tuli kakkoseksi.

Jan Vapaavuori (kok.) keräsi eniten ääniä koko maassa. KUVA: Kimmo Penttinen

10. Mikä muuttuu vaalituloksen myötä vai muuttuuko mikään? Valtuustoissa ei ole samanlaista hallitus-oppositio-asetelmaa kuin eduskunnassa, joten johtopäätösten vetäminen isojen linjojen muuttumisesta kunnissa on vaikeaa ellei mahdotonta. Lopulta mahdolliset muutokset ovat hyvinkin kuntakohtaisia.

Vaalitappiosta huolimatta keskustalla on valta-asema suuressa osassa Suomen kunnista ja selvästi eniten valtuutettuja koko maassa. Isoissa kaupungeissa Oulua lukuun ottamatta asetelma on toisenlainen.

Vaalitulos saattaa heijastua jollain aikavälillä eduskuntatyöhön. Vihreät sai nyt konkreettisen todisteen siitä, että sen linjalle ja kriittiselle retoriikalle on tukea. SDP joutuu pohtimaan, miten se pystyisi hyödyntämään oppositioasemaansa paremmin. Kokoomus taas voi jatkaa hyvillä mielin nykyistä linjaansa, sillä sen kannatus tuntuu varsin vankalta siitäkin huolimatta, että puolue menetti asemiaan.

Perussuomalaisten on jollain tavalla pystyttävä vakuuttamaan aiemmat kannattajansa. Tämä on hyvin vaikeaa niin kauan, kun puolue on hallitusvastuussa. Kesäkuun puoluekokous on tässä mielessä enemmän kuin mielenkiintoinen. Onko edessä jopa lähtö hallituksesta, jos Jussi Halla-aho saa puolueen johdettavakseen? Tämä asia askarruttaa vuorenvarmasti myös keskusta- ja kokoomusväkeä.

Katso Oulun ääntenjakautuminen tulospalvelusta!

Kaikki vaalijutut löytyvät Kuntavaalit-osastolta.

Korjattu kello 9.11: Muutettu %-merkki sanaksi prosenttiyksikkö.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

Eikö vaalin voittaja ole myös se puolue, joka saa eniten ääniä. Näinhän juoksussqkin on, että ekana maaliin tullut on voittaja, vaikka aika olisi huonompi kuin edellisessä kisassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kansalaisia ei kiinnosta politiikka ? Näkyy suoraan vaalituloksissa, koska Suomessa ei saa enää sanoa mielipidettänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaiset ovat outoja äänestävät hetkellä jolloin tarvittais viisautta ja talouskuria niin äänestävät työn hupakon jolla ei ole edes halua eikä realismia talous asioihin. Luulee että jakopolitiikalla kaikki hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö suuri media ja puolueet ymmärrä että kunnallisvaalien luonne åaikallisvaalina on aivan toinen kuin eduskuntavaaleissa.
Keskustalla yksin enemmän valtuutettuja kuin perusuomalaisilla,vasemmistoliittolaisilla,vihreillä, ruotsalaisilla ja kristillisdemokraateilla yhteensä. Kun jokainen kunta päättää paikallisesti, on yhdentekevää, mitkä olivat valtakunnalliset ääniosuudet ja mitä mieltä puoluejohto on.Vihreiden ns vaalivoitto on yhtä tyhjän kanssa lukuunottamatta niitä kuntia, joissa he voivat liittoutua valtuutetujen enemmistöön. Niitä kuntia ei ole järin paljon. Siksi mesominen vihreiden suuresta vaalivoitosta on lähinnä kupla, 536 valtuutetulla liki 9000 valtuutetun joukossa ei käytännön päätöksenteko muutu miiksikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sarkkinen ja kumppanit lapioineet roppakaupalla ääniä. Ei he ainakaan yritysten hommaamisista piittaa. Paremminkin valtiolta lisää rahaa inumassa touhotuksiinsa. Tuleville polville maksumenoja haalimassa. Hyvät lupaukset menneet ihmisten päähän kuin häkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistetaanhan se,että vaalit vaikuttaa,millaisia henkilöitä äänestämme, mihin suuntaan hyvinvointi maassa menee. Hallitus saanut aikaan jo työpaikkoja maahan. Esim. Uudenkaupungin autotehdas. Ja kiinalaiset sijoittamassa edelleen tähän maahan muun muassa Bio-alalla. Teollisuus ratkaisee maassa kuin maassa,toimiiko kaupankäynti.Ilman teollisuutta saamme tyhjää koetella. Vasemmistot eivät puhu yrittäjyyksistä,lievästi muutaman sanan suun mausteeksi. Sieltä kautta ei yrityksiä synny. Valtion velkaa lisäämässä hyvine lupauksineen,makupaloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ville Niinistö ja Li Andersson jatkoivat vielä tuloslähetyksessä samaa liturgiaa.
On niin helppo tehdä toisista maksajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt jos kaikenlaisia ilmaispalveluita ja hoitoja ryhdytään puuhamaan, niin se näkyy veroäyrissä ja yleensä kaupungin kassassa.
Näitä ilmaisjuttuja ovat eniten puuhanneet vasemmistosiipiläiset. Eritoten vihreät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sarkkinen pitää nyt valita raha-asioista päättämään. Reunaehtoina veroprosentin säilyminen ja velkaantumisen loppuminen. Katotaan miten se ääni kellossa muuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanna Sarkkisen "salaisuus" on KATU-USKOTTAVUUS eli asiallisuus ja asioista tietoisuus näkyy hänen käyttäytymisessä ja asioita spekuloitaessa. Näin näen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, siis oikein muotoiluhan olisi vain yksi puolue voitti reilusti - Kokoomus. Vain yksi puolue kasvatti kannatustaan selvästi - Vihreät.

Täysin eri asia kasvattaa kannatusta ja voittaa vaalit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus voitti reilusti häviten silti persujen jälkeen eniten kannatustaan sitten viime vaalien? Ei kovin kummoinen voitto, ottaen huomioon, että pormestarivaalit vääristivät lukuja kokoomuksen suuntaan edullisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Kokoomus hävinnyt mitään. Kokoomuksen kannatus laski. Kannatuksen laskusta huolimatta Kokoomus voitti vaalit.

Vaaleissa ei jaeta tyylipisteitä vaan valtuustopaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus voitti siinäkin mielessä että on ajanut suomen parasta talousahdingossa jossa oppositio sdp vassarit on tehneet työn todella vaikeaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voittajia olivat pienet puolueet!! Vaalitulos on selvä protesti suurille puolueille! Kaikki suuret kärsivät vaalitappion ,laidasta laitaan! Äänestäjät ovat huomanneet, etteivät saa ääntään kuuluviin suurissa puolueissa! Suuret tarvitsevat ihmisiä vain äänestyspäivänä, muulloin nämä äänestäjät ovat vain taakkana, joita ei kannata huomioida. Ääni pienpuolueille on ääni demokratialle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"valtuutettujen määrällä mitattuna". Joo-o, kannattapa varmaan mitata puoluekannatusta tällä perusteella.

Suhteuttakaapa kuntien äänivalta väestöön tai kunnan budjettiin niin saatte mielenkiintoisempia tilastoja. Kuinka moni ihminen asuu keskustavaltaisessa kunnassa jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopputulemahan tässä on se, että kuntalaisen veronmaksajan elämässä mikään ei muutu. Hinnat nousevat pikkuhiljaa, samoin kaikki maksut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisikohan äänestysprosenttiin vaikuttaa vaalien ajankohta? Kadut ainakin on huonossa kunnossa hiekassa ja jäässä ja ilma oli kolea. Maaseudulla kelirikko näkyy. Jos äänestyksen ajankohta vaihdettaisiin toukokuulle olisi äänestys vilkkaus varmasti korkeampaa. Toisaalta median vaalikoneiden kysymysten asettelussa on suuria puutteita josta johtunee sopivien ehdokkaiden löytyminen. Hyvä kuitenkin että oikeiston ylivalta kapenee ja uusia nuoria päättäjiä saadaan vaikuttamaan, tasapainoisuus ja jatkuvuus on Suomen etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)

Uutisvirta

22:30
Riita pelin säännöistä tuli kalliiksi: Mies huitaisi toista biljardikepillä, oikeus määräsi maksamaan yli 10 000 euroa korvauksia
22:06
Tuukka Kivioja on OLS:n 22-vuotias ykköstykki, jonka harteilla painaa iso vastuu – "Haluan olla joukkueen paras pistemies ja tärkein pelaaja" Tilaajille
22:04
Satavuotiasta steinerpedagogiikkaa juhlittiin Oulussa – "Meillä menee oikein mukavasti, ja koulussa on tekemisen tunnelma"
21:43
Oamkiin haki syksyn yhteishaussa 1601 ensisijaista hakijaa – sosionomikoulutukseen eniten hakijoita
20:50
Puuhun sidottu ja ammuttu koira kuohutti Enontekiöllä – eläimen lopettanut omistaja ilmoittautui poliisille: "Eläinrääkkäyspuheet voi lopettaa" Tilaajille
20:35
Nuokkarilla notkuminen ei haitannut opetusministeri Li Anderssonin koulunkäyntiä – "Poliittinen vaikuttaminen alkoi kunnolla yliopistoaikoina"
20:23
Saudi-Arabia haluaa viedä öljynsä maailman merille – kuningaskunta edistää salaista aiettaan Jemenin sisällissodan varjolla
87
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
63
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
62
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
47
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
45
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
45
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
36
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image